Το τελευταίο κείμενο του Κρόιφ...

Δημήτρης Ρούσσος
Το τελευταίο κείμενο του Κρόιφ...

bet365

Μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Γιόχαν Κρόιφ ασχολούταν μ' αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το ποδόσφαιρο. Συζητούσε γι' αυτό, θύμωνε για κάτι που έβλεπε στο γήπεδο, πανηγύριζε και ενθουσιαζόταν με τις όμορφες στιγμές που του προσέφερε...

Παρά τα προβλήματα υγείας και τον καρκίνο που τον εξαντλούσε, διατηρούσε έως το τέλος στήλη γνώμης στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Μετά το ντέρμπι της Eredivisie μεταξύ της PSV Αϊντχόφεν και του αγαπημένου του Άγιαξ, που βρήκε την ομάδα του Άμστερνταμ νικήτρια με 0-2, ο Ολλανδός βετεράνος είχε γράψει τη γνώμη του, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Αναλυτικά όσα έγραψε: «Από ένα κοπλιμέντο για καθεμιά απ' τις δυο ομάδες, την Αϊντχόφεν και τον Άγιαξ. Στην ομάδα του Φιλίπ Κοκού αξίζουν συνολικά, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τελικής πτώσης, καθώς και στην ομάδα μου γιατί μπόρεσε και έπαιξε πολύ καλά στο Phillips Stadion, μόλις πέντε ημέρες αργότερα.

» Αρχικά, για το παιχνίδι στη Μαδρίτη. Έχω πει αρκετές φορές τη γνώμη μου, πως οι ολλανδικές ομάδες υστερούν στο κέντρο τους. Υπολογίζοντας τη δύναμη της Ατλέτικο, που κρατάει όλη την ομάδα κοντά, δίχως μεγάλες αποστάσεις, για να είναι συμπαγής, καταλαβαίνει κανείς πως εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. Η PSV “πλήρωσε” το γεγονός πως δεν “θυσίασε” έναν αμυντικό ή επιθετικό για να προσθέσει άλλον έναν μέσο. Αυτό θα ξάφνιαζε τους Ισπανούς.

» Η Ατλέτικο, που ανέβασε το ρυθμό της αργότερα στο παιχνίδι, ζόρισε τους μέσους της Αϊντχόφεν, όμως η ομάδα ανταποκρίθηκε καλά. Υπήρχαν μάλιστα ευκαιρίες για να τελειώσει το παιχνίδι. Υπάρχουν μερικά βράδια που πραγματικά πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, το νιώθεις. Ήταν πολύ έξυπνο από μεριάς PSV να να “μαζευτεί”, το επόμενο θα ήταν να επιτεθεί και να το παλέψει μπροστά.

» Εντούτοις, μου άρεσε ο τρόπος που έπαιξε, ήταν πολύ ανταγωνιστική. Πρόσεξε τα μετόπισθεν, αλλά κυνήγησε τις ευκαιρίες που της δόθηκαν πολύ ώριμα. Αυτό που έλειπε ήταν να σκοράρει, αλλά και να μην την επηρεάσει ο αποκλεισμός της στο επόμενο παιχνίδι της. Ο Άγιαξ δεν είναι τόσο καλή ομάδα, όμως έχει τον τρόπο να την “πληγώσει”, αν του παρουσιαστεί η ευκαιρία.

» Εκεί η PSV δεν τα κατάφερε. Το όμορφο “τελείωμα” του Μίλικ έβαλε μπροστά τον Αίαντα, ενώ η Αϊντχόφεν δυσκολευόταν. Όσοι είχαν παίξει και στη Μαδρίτη, έβλεπες πως δυσκολευόνταν. Οι αυτοματισμοί δεν έβγαιναν άνετα, οι παίκτες έκαναν λανθασμένες μεταβιβάσεις και η συγκέντρωση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο έπρεπε. Ο Άγιαξ το εκμεταλλεύτηκε και αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων.

» Τώρα είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος και όλοι τον κυνηγούν. Κι όμως, πρέπει να δούμε αν θα καταφέρει να νικήσει από δω και πέρα ομάδες που κλείνονται πίσω, κάτι στο οποίο ως τώρα έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα.

» Η PSV ήθελε να κυριαρχήσει, όπως επιχειρεί να κάνει με τις περισσότερες ολλανδικές ομάδες. Πλέον είναι πάντως αμφίβολο, ποιές ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο νέο πρωτοπόρο του πρωταθλήματος.

» Γι' αυτό πιστεύω πως η νίκη με την Αϊντχόφεν είναι πολύ σημαντική για τον Άγιαξ, που πλέον πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω και να επιβεβαιώσει πως είναι το φαβορί»...

Διαβάστε special αφιερωμα του Gazzetta στον μεγάλο Ολλανδό που θεμελίωσε το σύγχρονο ποδόσφαιρο

 

Τελευταία Νέα