Είναι νωρίς για... Σίλβα

Είναι νωρίς για... Σίλβα

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Είναι νωρίς για... Σίλβα

bet365

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για το πιο «καυτό» θέμα στον Ολυμπιακό που δεν είναι άλλο από την παραμονή του Μάρκο Σίλβα στην τεχνική ηγεσία!

Έχει συμβόλαιο και του χρόνου. Υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση και από τις δύο πλευρές για να συνεχίσουν την συνεργασία. Η πείρα όμως της παρατήρησης τέτοιων υποθέσεων, εξηγεί γιατί η υπομονή είναι «αρετή». Και οι εκτιμήσεις του Μάρτη κάθε άλλο παρά λεφτά στην τράπεζα του Μάη

Πριν από είκοσι μέρες, ο Μάρκο Σίλβα ήταν μάλλον σε... ιστορικό χαμηλό στην θητεία του, στον Ολυμπιακό. Ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ μια σειρά από επιλογές του σε πρόσωπα (ειδικά στο πρώτο ματς με τους Βέλγους) και το «άδειασμα» των Ερυθρόλευκων στην παράταση της ρεβάνς, έφεραν τον Πορτογάλο να... μετρά ευθύνες. Λογικό. Και δίκαιο. Ειδικά εκείνο το Ερνάνι αντί Φουστέρ στην λίστα δεν... ξεπερνιέται εύκολα.

Σήμερα, ένα γερό ανακάτεμα στην 11άδα και δύο ντέρμπι μετά, ο 39άχρονος είναι και πάλι με πορεία προς τα πάνω. Η ανατροπή στην Τούμπα, αλλά και αυτή στο Φάληρο με τον Παναθηναϊκό έβαλαν και πάλι την δημοτικότητα του σε ανοδική τροχιά. Σε τέτοιο σημείο που να συζητιέται Μάρτη μήνα, αν θα μείνει και του χρόνου, ή αν θα φύγει.

Δεν μένουμε στην λεπτομέρεια ότι ο Σίλβα έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το καλοκαίρι του 2017, κάτι που από μόνο του σαν συνθήκη δίνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε αυτή την κουβέντα. Την... μετατόπιση των ημερών σχολιάζουμε. Την μοίρα των προπονητών. Και την βαρύτητα που είχαν αυτά τα δύο ντέρμπι ώστε να αλλάξει τελείως το κλίμα στους Ερυθρόλευκους, μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Νίκες το καλύτερο φάρμακο του κόσμου.

Και σε ότι αφορά στον Σίλβα και το μέλλον του: Ωραία τα λέμε, και μια χαρά πιθανότατο μοιάζει να συνεχίσει στη θέση του. Το αξίζει άλλωστε. Πετυχημένος στον Ολυμπιακό. Πετυχημένη και η περσινή επιλογή των Ερυθρόλευκων να τον «διαλέξουν». Ο χρόνος όμως θα φέρει την απάντηση. Και μαζί τα όποια νέα δεδομένα. Οι προπονητές δεν είναι ποδοσφαιριστές. Αν θέλουν να φύγουν, φεύγουν. Ή πιο σωστά αν θέλουν να φύγουν, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο το κλαμπ να τους κρατήσει. Πόσο μάλλον μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό.

Που ο πάγκος του κάνει... χρυσάφι όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια. Ο πάγκος που επαναλάνσαρε τον σπουδαίο Ερνέστο Βαλβέρδε στην Ισπανία, μετά την αποτυχία του στη Βιγιαρεάλ. Ο πάγκος που έστειλε τον Ζαρντίμ στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας και από εκεί στο Μονακό. Τον Μίτσελ στο να βρει μια θέση σαν αυτή του κόουτς της Μαρσέιγ. Ακόμη και στον Περέιρα να πάρει στα χέρια του ένα μπάτζετ πάνω από τη... φαντασία του, όπως αυτό της Φενέρ. Όλους τους βοήθησε η «ελληνική» εμπειρία στο επόμενο βήμα.

Θα είναι μια χαρά σενάριο να συνεχίσει ο Πορτογάλος εδώ. Ειδικά αν η ομάδα το καλοκαίρι χρειαστεί να παίξει προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ. Να συνεχίσει τη δουλειά του, γνωρίζοντας πλέον από μέσα όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να προχωρήσει ο Ολυμπιακός προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καλό να διατηρηθεί μια πετυχημένη συνταγή. Είναι καλό να μην χρειαστεί να έρθει κάποιος που θα πρέπει να ξεκινήσει από την... αρχή.

Αν όμως αύριο το πρωί ο 39άχρονος βρεθεί με μια πρόταση από την Πόρτο ή από την Ζενίτ, αν βρεθεί με μια πρόταση από ένα κλαμπ κάποιου κορυφαίου πρωταθλήματος, εκεί θα έχει και αξία να συζητήσουμε το «μένω-φεύγω» κεφάλαιο. Αν υπάρχει... πειρασμός για εκείνον. Τέτοια εποχή 2009 ο Σωκράτης Κόκκαλης τα είχε βρει σε όλα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και μάλιστα του είχε κάνει δώρο για το Πάσχα την διαμονή σε ένα σούπερ ξενοδοχείο στην Κρήτη, για εκείνον και την οικογένεια του. Δύο μήνες μετά ο Τσινγκούρι έφυγε για πρώτη φορά.

Πέρσι τέτοια εποχή έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας να φύγει ο Περέιρα από τον Ολυμπιακό. Και μια εβδομάδα πριν από τον τελικό με την Ξάνθη, όταν ο Πορτογάλος πήγε στη Γλασκώβη να συζητήσει με τους Ρέιντζερς, άπαντες υποθέταμε ότι βρέθηκε στη Σκωτία για ένα θέμα του με μια... τράπεζα. Τελικά λίγο αργότερα βρήκε... τράπεζα στην Πόλη. Δεν υπονοούμε ότι θα γίνει το ίδιο και φέτος. Λέμε όμως ξεκάθαρα, ότι η εμπειρία της παρατήρησης φέρνει και την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε με «σιγουριά» τέτοιες υποθέσεις. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις έξω.

Ο Μάρκο Σίλβα έρχεται από μια σπουδαία σχολή που είναι της... μόδας γενικώς. Που έχει σπουδαίους μάνατζερ να την υποστηρίζουν. Είναι προπονητής πέντε χρόνια και έχει μόνο επιτυχίες. Πρώτα ανέβασε την Εστορίλ στην πρώτη κατηγορία, έπειτα την έβγαλε στην Ευρώπη, την τρίτη χρονιά την έφτασε στην 4η θέση της Πορτογαλίας. Μετά ήρθε η σεζόν στη Σπόρτινγκ και το πρώτο τρόπαιο (Κύπελλο) έπειτα από επτά χρόνια για τους Πράσινους της Λισαβόνας. Τώρα σάρωσε τα Ελληνικά ρεκόρ στην πρώτη του χρονιά εκτός Πορτογαλίας και πάει για νταμπλ, ενώ έκανε και καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Προφανώς το όνομα του είναι σε λίστες διαφόρων τεχνικών διευθυντών. Σε χώρες που τα πρωταθλήματα ακόμη... παίζονται.

Και εδώ στην Ελλάδα; Εκκρεμεί ο τελικός του Κυπέλλου. Εκκρεμεί το αν ο Ολυμπιακός θα παίξει προκριματικά ή αν θα πάει απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκκρεμεί μια κουβέντα για το νέο ρόστερ, μάλλον και μια ακόμη με το αίτημα του μάνατζερ του Σίλβα για μια γενναία αύξηση των ετήσιων αποδοχών του πελάτη του. Πολύ νωρίς λοιπόν. Και πολλά ακόμη όσα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν για την παραμονή του Σίλβα. Παρότι οι Ερυθρόλευκοι δεδομένα δεν ψάχνουν για προπονητή. Και ο Πορτογάλος δεν έχει λόγο να μην συνεχίσει εδώ. Καλύτερα να το θυμηθούμε λοιπόν όλο αυτό, εκεί γύρω στον Μάη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής