Διαιτησία και καχυποψία...

Διαιτησία και καχυποψία...

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το... βασίλειο της καχυποψίας που είναι η Ελληνική διαιτησία και για τους ορισμούς που προκαλούν ερωτηματικά!

Διαιτησία και καχυποψία...
Πέρασε άλλη μία αγωνιστική κατά την οποία είχαμε ντέρμπι και φυσικά μπόλικη συζήτηση για την διαιτησία. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτό στην Ελλάδα (όπου κάθε εβδομάδα ακούμε και νεότερα στοιχεία για το πώς "στήνονται" ορισμοί, αποφάσεις, τιμωρίες και επιβραβεύσεις διαιτητών) είναι κάτι αναπόφευκτο.
 
Όσο δηλαδή η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει να τελειώσει τις υποθέσεις που εκκρεμούν, τόσο θα έχουμε ανωμαλίες στα γήπεδα. Αν η δικαιοσύνη δεν αποφανθεί για το αν μία συνομιλία προέδρου ΠΑΕ με στέλεχος της ΕΠΟ γι’ αυτούς που θα σφυρίξουν σε ένα παιχνίδι, είναι παράνομη ή νόμιμη διαδικασία (για να την επιχειρήσουν και άλλοι στην πορεία) δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε.
 
Υπάρχει τεράστια καχυποψία στο φίλαθλο κοινό και όχι μόνο. Καχυποψία που από την μία άδειασε τα γήπεδα και από την άλλη δημιουργεί πολύ δύσκολες συνθήκες διεξαγωγής αγώνων ΚΑΘΕ Κυριακή.
 
Και μην αναρωτηθεί κανείς... "γιατί να υπάρχει καχυποψία;" Μην τυχόν γίνει και πάλι προσπάθεια να πέσει το βάρος σε κακούς δημοσιογράφους και άλλα τέτοια. Στοιχεία υπάρχουν και συγκεκριμένοι διάλογοι!
 
Τι σημαίνει καχυποψία και πόσο κακό κάνει;
 
Καχυποψία είναι να σου ορίζεται ο Κύζας, που όλοι αναρωτιούνται πώς και γιατί έγινε διεθνής και να προκύπτει μία τέτοια φάση όπως το 1-1 του Ολυμπιακού και αντί να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, να γίνεται ο κακός χαμός...
 
Γιατί αυτή η φάση είναι εξ' ορισμού δύσκολη! Δεν μπορείς να κρίνεις την πρόθεση ενός διαιτητή από μία μόνο φάση και φυσικά από... μία τόσο περίεργη ποδοσφαιρική κατάσταση όπως αυτή η προχθεσινή. (Βεβαίως ο Κύζας έδωσε πέντε-έξι «μικρά» σφυρίγματα για τους γηπεδούχους, αλλά μέχρι εκεί).
 
Πώς όμως γίνεται να αμφισβητήσεις τις προθέσεις ενός διαιτητή, για μία φάση όπου αν ρωτήσεις δέκα αντικειμενικούς ανθρώπους, οι έξι θα εκτιμήσουν ότι ο εκτεθειμένος επιθετικός επηρεάζει τη φάση και άλλοι τέσσερις ότι δεν παίζει ρόλο στην εξέλιξή της. (Κι' εγώ μετά από σκέψη, μέσα στους δεύτερους είμαι. Με ένα διαφορετικό κριτήριο για το ποιος επηρεάζει και ποιος όχι.  Νομίζω δηλαδή, ότι και χωρίς Ντομίγκεζ, ο τερματοφύλακας δεν θα έπιανε τίποτα. Εκτιμώ ότι δεν επηρεάζεται ο τερματοφύλακας. Αλλά... είναι εκτίμηση που διαφέρει σε κάθε άνθρωπο).
 
Πώς να μην γίνεσαι καχύποπτος όμως, όταν μετά από όλα όσα έχεις ακούσει για τους ορισμούς, βλέπεις ότι στο πιο κρίσιμο ματς, αντί να ορίζεται ο καλύτερος διαιτητής, ορίζεται κάποιος... Παππάς;
 
Πώς να μην αυξάνεται η καχυποψία σου όταν βλέπεις να ορίζεται ΣΥΝΕΧΕΙΑ (σε 20 από τις 25 αγωνιστικές ακόμη και σε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ) ο διαιτητής που μέχρι τελευταία απολογούνταν για την εγκληματική οργάνωση;
 
Από την άλλη...
 
Βλέπεις έναν αγώνα όπου σφυρίζει ο κατά τεκμήριο κορυφαίος διαιτητής. Αυτόν που η UEFA ορίζει σε αναμετρήσεις ομίλων του Champions League. Αυτός (ο Σιδηρόπουλος φυσικά) που θα είναι και στο Euro της Γαλλίας, έστω και ως τέταρτος.
 
Βλέπεις από την μία με πόσο μεγάλη νευρικότητα μπαίνει ο ποδοσφαιριστής να παίξει σε αγώνα που τον σφυρίζει αυτός που άκουγε σε συνομιλίες να κλείνει ραντεβού με πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ και βλέπεις (π.χ. στο Αγρίνιο) να ξεκινάει το Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ, να γίνονται άπειρες λασπομαχίες και παρά τα όποια (λίγα) λάθη μπορεί να κάνει ο ρέφερι, να μην βγάζει τσιμουδιά ΚΑΝΕΙΣ! Όλοι είχαν καλή διάθεση απέναντί του και όλοι προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.
 
Αυτός λοιπόν είναι ο ορισμός της καχυποψίας. Τι γίνεται στην μια κατάσταση και τι γίνεται στην άλλη...
 
Και αυτοί στην ΚΕΔ αντί να επιβραβεύουν όσους κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παικτών (και όχι μόνο) όλο και επιμένουν στους άλλους που προκαλούν και μόνο με την παρουσία τους...
 
Εδώ επάνω τώρα... Αμφισβητεί κανείς ότι ΚΑΙ αυτό γίνεται από πρόθεση;
 
Γιατί δεν γίνεται ο Δημητρόπουλος να ορίζεται σε 20 από τις 25 αγωνιστικές και ο Σιδηρόπουλος σε 10. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ένας έχει έσοδα 20 χιλιάδων (γιατί έχει δέκα ματς ως πρώτος και δέκα ως τέταρτος) και ο έμπειρος, ο διεθνής, ο ικανός διαιτητής, έχει έσοδα έντεκα χιλιάδων το χρόνο.
 
Ε, αυτά δεν γίνονται ούτε κατά λάθος, ούτε εκ παραδρομής…

Best of internet