Το... προσπάθησε και έχασε!

Το... προσπάθησε και έχασε!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Το... προσπάθησε και έχασε!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που έχασε και το ντέρμπι με την ΑΕΚ εξαιτίας της λανθασμένης νοοτροπίας στην δημιουργία και μία ανόητη στιγμή στην άμυνα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός μέχρι το πρώτο εικοσάλεπτο δεν υπήρχε στο γήπεδο. Δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, δεν άλλαξε τρίτη μπαλιά και έπεσε στις «παγίδες» που έστηνε ψηλά η πίεση της ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» μπήκαν στο γήπεδο με σκοπό να περιμένουν την «Ένωση» και να ψάξουν ανορθόδοξα και βιαστικά την γρήγορη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Στο 25', στην πρώτη οργανωμένη επίθεση των «πρασίνων» ο Καλτσάς έφτασε κοντά στο γκολ, νικήθηκε από τον Μπαρόχα και κάπου εκεί... ξύπνησε.

Οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν, ο Παναθηναϊκός πήρε την κυκλοφορία της μπάλας αλλά δεν είχε τρόπο να πατήσει την περιοχή των «κιτρινόμαυρων». Η ΑΕΚ, πάντως, τα έκανε τα... δωράκια της. «Πούλησε» αρκετές φορές της μπάλα, έξω από την μεγάλη της περιοχή, σε σημεία που απλά απαγορεύεται, όμως, έλειψε από τον Παναθηναϊκό η σωστή τελική πάσα.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, όμως, ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έβρισκε καταστάσεις στην περιοχή των γηπεδούχων. Από «στημένες» μπάλες απείλησε τρεις φορές με τον εξαιρετικό Μολέδο, είχε την καταπληκτική κάθετη του Βιγιαφάνιες στον Μπεργκ με τον Σουηδό να κόβεται τελευταία στιγμή και γενικά αν και δεν έπαιξε καμία σπουδαία μπάλα, ήταν πιο επικίνδυνος.

Όταν, όμως, πατάς τόσες φορές περιοχή και δεν έχεις το καθαρό μυαλό, το ένστικτο του killer και την ποιότητα αν θέλετε, το γκολ γίνεται δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο Πογιέτ βλέποντας την ΑΕΚ που είχε σε πολύ κακή ημέρα όλη της τον άξονα(Σιμόες, Γιόχανσον, Βάργκας) να μην μπορεί να γυρίσει σωστά την μπάλα, έκανε την πρώτη ουσιαστική κίνηση. Η διπλή αλλαγή με Αραβίδη και Τζιμπούρ έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα του, ανακάτεψε τον Παναθηναϊκό και στο 77' ο «δικέφαλος» έφτασε στο γκολ.

Ένα ματς που πήγαινε σχεδόν... σβηστά προς στο 0-0, έγειρε προς στην ΑΕΚ χάρη στην παιδική, χαζή, καλοκαιρινή αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού. Το χέρι του Βλαχοδήμου στην πρώτη εκτέλεση φάουλ είναι ερασιτεχνική ενέργεια. Ο Παναθηναϊκός δίνει... δεύτερη ευκαιρία, από καλύτερη θέση και το «πληρώνει»! Πάλι από δικό του λάθος.

Η εκτέλεση του Βάργκας είναι καλή, όμως, η μπάλα δεν θα περνούσε αν ο Κουτρουμπής έκανε το αυτονόητο. Απλά να «σηκωνόταν» από το τοίχος και την έβρισκε με το κεφάλι. Ο άνθρωπος των ντέρμπι για την ΑΕΚ έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός αντίδραση δεν έβγαλε. Και πότε το έκανε φέτος;

Σε περιπτώσεις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Προσπάθησε να πιέσει αλλά και πάλι είχε τραγικές επιλογές στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου. Για ακόμη ένα ματς το γκολ είναι το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό και για όσους τα... ψάχνουν, αυτά τα γκολ είναι πλέον στο Βέλγιο, με μπλε φανέλα και δεν έχουν αντικατασταθεί, ούτε από τους εξτρέμ αλλά ούτε και από τον συμπαθή Μαμούτε...

Για δεύτερο σερί ντέρμπι, πάντως, ο Στραματσόνι δεν καταφέρε να περάσει την βάση, όσον αφορά την διαχείριση του παιχνιδιού αλλά και την γενική εικόνα του «τριφυλλιού». Αφήνει για 75' στο χορτάρι τον Μίκαελ Εσιέν, ο οποίος δεν βοηθούσε ούτε δημιουργικά ως «8άρι» αλλά ούτε και ανασταλτικά. Άφησε σε όλο το παιχνίδι στο γήπεδο τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο, ο οποίος αν και δραστήριος έδωσε ρεσιτάλ προχειρότητας στις επιλογές του και το χειρότερο είναι πως απέσυρε από το παιχνίδι, τον καλύτερο παίκτη, τον πιο ουσιαστικό από όσους έπαιζαν στο πλευρό του Μπεργκ. Τον Νίκο Καλτσά. Για την είσοδο του Μαμούτε δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Σε πόση χειρότερη κατάσταση είναι ο Σεμπάστιαν Λέτο που έμεινε ξανά εκτός αποστολής;

Ο Πογιέτ έχει βρει τον τρόπο να κάνει νικήτρια την ΑΕΚ, κάτι που ο Στραματσόνι ακόμη το... ψάχνει. Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» έμειναν στο -7 από την δεύτερη θέση και αν δεν συνέλθουν άμεσα, η διαφορά θα μεγαλώσει και τα χειρότερα... έρχονται στα πλέι-οφ. Το ξαναλέμε, επειδή ο Ιταλός το επανέλαβε πως «θα κριθώ από το καλοκαίρι». Η χρονιά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

Το Κύπελλο... πέταξε, έρχεται το ντέρμπι στο Φάληρο και στα πιο ανταγωνιστικά πλέι-οφ των τελευταίων ετών, δεν θέλει και πολύ (ειδικά με αυτή την εικόνα) να έρθει ένα «κακό» ευρωπαϊκό εισιτήριο που θα «υποθηκεύσει» την προετοιμασία και το «χτίσιμο» του νέου Παναθηναϊκού...

Ατομική αξιολόγηση: Στιλ 5, Τελάντερ 7, Μολέντο 7, Πράνιτς 4, Μέστο 5, Ζέκα 7, Αμπέντ 4, Εσιέν 3, Καλτσάς 6, Βλαχοδήμος 4, Μπεργκ 4, Βιγιαφάνιες 5, Κουτρουμπής 4, Μαμούτε(-),

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.