Ετσι «χτίστηκαν» οι πρωταθλητές

Ετσι «χτίστηκαν» οι πρωταθλητές

Αντώνης Σαούλης
Ετσι «χτίστηκαν» οι πρωταθλητές

bet365

Η προετοιμασία του Μάρκο Σίλβα σε Ζέεφελντ, Τουρκία και Ολλανδία που έκανε μια ομάδα γεμάτη ρεκόρ.

Ηταν ένα θέμα που απασχολούσε τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και τον κόσμο της. Πότε δηλαδή θα είχε προπονητή ο Ολυμπιακός, πότε θα γινόταν η προετοιμασία και τις μεταγραφές θα γινόντουσαν. Ο Μάρκο Σίλβα εν τέλει ανακοινώθηκε στις 7 Ιουλίου και η ομάδα μπήκε στο αεροπλάνο για Ζέεφελντ στις 10 του μήνα!

ΟΚ, Ολυμπιακός και Σίλβα ήταν σε ανοιχτή γραμμή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά περίμεναν πότε θα λυθεί η διαμάχη με την Σπόρτινγκ Λισαβώνας για να μπει ο Πορτογάλος στο αεροπλάνο για Αθήνα. Και σε όλο αυτό το διάστημα (δηλαδή από την συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι να έρθει στην Ελλάδα) ο 38χρονος προπονητής είχε μάθει πολλά για την ομάδα. Είδε πολλά παιχνίδια, ανέλυσε τους παίκτες (στο ρόστερ, τους δανεικούς αλλά και τις νέες μεταγραφές) και είχε ήδη μια πρώτη άποψη.

Οπότε ήταν σχετικά έτοιμος. Δεν εμφανίστηκε χωρίς να ξέρει τους ποδοσφαιριστές που θα προπονούσε. Και από την πρώτη στιγμή στην Αυστρία έδειξε τι θέλει να περάσει στην ομάδα. Πρέσινγκ, σωστή κυκλοφορία και τακτική σε βαθμό τελειότητας. Στο πρώτο στάδιο στο Ζέεφελντ ο Σίλβα είχε πάρει 26 ποδοσφαιριστές και προστέθηκαν άλλοι 5 διεθνείς στην συνέχεια.

Οι 26 ήταν: Ρομπέρτο, Γιαννιώτης, Χουτεσιώτης, Λόρια, Αυλωνίτης, Μπενίτες, Μποτία, Μπουχαλάκης, Ντομίνγκες, Φορτούνης, Φουστέρ, Γιαννιώτας, Χάρα, Καραμάνος, Κολοβός, Λάτσι, Μαρτίνες, Μασουακού, Ολαϊτάν, Πουλίδο, Σαλίνο, Τσανδάρης, Βούρος, Γιαταμπαρέ, Ζντιέλαρ.

Στην συνέχεια προστέθηκαν και οι Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ, Ομάρ και Ντοσεβί.

Αργότερα ταξίδεψε και ο Μανιάτης ενώ μία μέρα πριν φύγει η ομάδα για την Τουρκία έφτασαν και οι Πάρντο, Νικολάου, Ρέτσος.



Εχει ενδιαφέρον να δούμε ότι από τους πρώτους 26 που πρωτομπήκαν στο αεροπλάνο αυτήν την στιγμή έχουν απομείνει οι 14!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ
Στον Αφιόν Καραχισάρ δεν άλλαξε κάτι. Ο Ολυμπιακός πήγε σε λογική αγώνων, έδωσε δύο αγώνες σε μικρό χρονικό διάστημα (Φενέρ και Αντάλιασπορ) και ο Σίλβα απλά πέρναγε στην ομάδα αυτά που ήθελε μέρα με την μέρα.

Αριστη τακτική λειτουργία για το πως πρέπει να κινούνται οι παίκτες στον αγωνιστικό (είτε έχουν την μπάλα είτε όχι) γρήγορο transition και κατοχή μπάλας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα δούλεψε σε βαθμό τελειότητας αν και οι συνθήκες στην Τουρκία δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές (κακά γήπεδα, πολύ ζέστη).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ
Στην Ολλανδία και στο Ερμελο ο Μάρκο Σίλβα με περισσότερους αγώνες αλλά και με το πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Αυτοί που δεν συνέχισαν ήταν οι Καραμάνος, Μαρτίνες, Ολαϊτάν και Γιαταμπάρε αλλά και ο Μπενίτες ο οποίος δόθηκε στην Κρουζ Αζούλ με την μορφή δανεισμού.

Προστέθηκε όμως ο Φινμπόγκασον. Και αν μη τι άλλο στην Ολλανδία έδειχναν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού του Σίλβα. Τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Με Τβέντε (2-1), Φέγενορντ (3-1) και Σίβασπορ (1-0).



Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτή η ομάδα θ' άλλαζε ακόμα περισσότερο στο ρόστερ της. Το τελευταίο φιλικό με την Σίβασπορ ήταν στις 4 Αυγούστου και μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου υπήρξαν αρκετές αλλαγές.

Αλλαγές όμως όχι στον βασικό κορμό του ρόστερ αλλά στα κομμάτια που ήθελαν ενίσχυση. Γιατί αποκτήθηκαν οι Ντα Κόστα, Καμπιάσο, Σεμπά, Ιντέγε και Ερνάνι ενώ έφυγαν αρκετοί που ήταν μέχρι και τις αρχές Αυγούστου στο ρόστερ (Χάρα, Ντοσεβί).

ΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕ Ο ΣΙΛΒΑ
Τότε στην Αυστρία είχαμε γράψει χαρακτηριστικά για την δουλειά του Μάρκο Σίλβα αλλά και τα «θέλω» του.



«Ο Σίλβα θέλει να δημιουργήσει έναν ελκυστικό Ολυμπιακό. Πιο δημιουργικό. Πιο σύγχρονο. Με σχέδιο. Οχι φουλ επίθεση και όπου βγει. Επίθεση με πλάνο. Με σωστό transition. Αμυντικό κι επιθετικό.

Ηδη ο Ολυμπιακός στα δύο του φιλικά στην Αυστρία έδειξε στοιχεία τα οποία τα είχαμε... ξεχάσει.

Οργανωμένο ομαδικό pressing που ξεκινάει από πολύ ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι και με την Ντούκλα και με την Ρίζεσπορ ο Ολυμπιακός έκανε δεκάδες κλεψίματα που έβγαζαν σε νέες επιθέσεις.

Γρήγορο transition. Οι μπάλες που έκλεβαν οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν νέες και γρήγορες επιθέσεις. Ειδικά με την Ρίζεσπορ ο Ολυμπιακός έβγαλε φάσεις για γκολ από την γρήγορη εναλλαγή που είχε από την άμυνα στην επίθεση.

Σωστή κυκλοφορία. Το παράλληλο ποδόσφαιρο ξεχάστε το. Ο Σίλβα έχει δουλέψει πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Ολυμπιακός θα ψάχνει επιθέσεις από παντού. Και από τα πλάγια και από τον άξονα».

Σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι λειτούργησε ο Ολυμπιακός καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν. Μια ομάδα που λειτούργησε σωστά από την προετοιμασία μέχρι και την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα