Όταν μένεις (δικαίως) μετεξεταστέος...

Δημήτρης Τομαράς
Όταν μένεις (δικαίως) μετεξεταστέος...

bet365

Ο Ολυμπιακός του Σίλβα απέτυχε να κάνει το προφανές και το προβλεπόμενο απέναντι στην Άντερλεχτ και ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για αυτήν την κακή του ευρωπαϊκή βραδιά.

Ήταν μία επιθυμία και... καψούρα του κόσμου του Ολυμπιακού αυτή η πρόκριση. Και κακά τα ψέμματα ήταν και μία μεγάλη ευκαιρία για τους Πειραιώτες: να κάνουν μία πρόκριση και να μπορέσουν να συνεχίσουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι ερυθρόλευκοι όμως από την πλευρά τους έκαναν ότι μπορούσαν με τα λάθη τους (σ.σ. τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες) και εν τέλει έμειναν εκτός σε μία αποτυχημένη - όπως εξελίχθηκε - από ευρωπαϊκής απόψεως χρονιά. Άλλωστε μετά τις Βρυξέλλες είχαμε καταγράψει πως το 1-0 είναι ένα πολύ... πονηρό σκορ σε ένα ζευγάρι όπου για τον Ολυμπιακό είναι μονόδρομος η πρόκριση, εάν θέλει να ισχυρίζεται πως η ευρωπαϊκή του παρουσία φέτος θα έχει στεφθεί με επιτυχία.

Ας δούμε όμως 12 πράγματα στα οποία μπορούμε να σταθούμε μετά τον αποκλεισμό των πρωταθλητών Ελλάδας από το Γιουρόπα:

1. Το κοουτσάρισμα και η διαχείριση του Μάρκο Σίλβα. Αυτός είναι ο... στρατηγός και εκείνος πιστώνεται ακόμα μία κακή βραδιά στην Ευρώπη και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον αποκλεισμό. Κακή ημέρα με την Άρσεναλ στο 0-3, κακή ημέρα στις Βρυξέλλες και κακή ημέρα στο Καραϊσκάκη και την ρεβάνς. Η αλλαγή του Εστέμπαν Καμπιάσο με τον Σάσα Ζντιέλαρ (με την απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί ο Παϊτίμ Κασάμι) κάνει τον Ολυμπιακό να χάνει το κέντρο, η ομάδα του έχει αντίδραση και σφυγμό μέχρι το 60' αλλά όχι μετά (σ.σ. όπως συνέβη και στο Βέλγιο) και η επιμονή του σε παίκτες όπως ο Ιντέγιε και ο Σεμπά που παραμένουν σε κακό... φεγγάρι δεν τον βοήθησαν. Το πλάνο του δεν απέδωσε καρπούς.

Ούτε αμυντικά (με όλη του την τετράδα να έχει πρόβλημα και ειδικά τους Ντα Κόστα και Μαζουάκου με τους Τζούρισιτς και Ατσεαμπόνγκ) και ούτε δημιουργικά και επιθετικά. Αντίθετα είδε τον ομόλογό του Μπέσνικ Χάσι να βγάζει φρεσκάδα στο β' μέρος, να παίρνει σιγά σιγά τον έλεγχο του ματς, να βγάζει και από τα άκρα και από το κέντρο μεγάλη πίεση και διαρκείς επιθέσεις και να το... καθαρίζει το ματς στην παράταση από σοβαρά ατομικά λάθη των ερυθρόλευκων και έλλειψη καθαρού μυαλού. Με τον Αλβανό τεχνικό να έχει καταφέρει και να έχει κρατήσει και δύο αλλαγές για την παράταση με την μία ειδικά (Ντεφούρ) να κάνει την διαφορά, καθώς είναι ο παίκτης από τον οποίο βγαίνει το πρώτο γκολ μετά τις... γκέλες των Μαζουάκου και Μιλιβόγιεβιτς (σε φάση που έχει συμμετοχή και ο Ρομπέρτο). Ο Ντεφούρ έχει κλέψει δύο φορές την μπάλα πάνω στην γραμμή για να την βγάλει πάνω στον Πρατ και από εκεί στον Ατσεαμπόνγκ για το γκολ. Και υπάρχει και το 1-2 βέβαια που γίνεται από λάθος του Ζντιέλαρ στο κέντρο που χάνει την μπάλα και βγαίνει η φάση. Παρουσίασε δε ένα σύνολο με εμφανή αδυναμία στο να σκοράρει.

2. Με... μηδέν γκολ σε δύο ματς (σ.σ. το 1-0 γίνεται από πέναλτι) δεν πέρασε ποτέ κανείς... Ο Σίλβα είναι νέος, είναι φιλόδοξος και έχει ικανότητες αλλά στα μεγάλα φετινά τεστ στην Ευρώπη δεν πέρασε τις εξετάσεις, δείχνοντας πως έχει αρκετά ακόμα να μάθει. Μετεξεαστέος και αυτός και μετεξετεστέα και κατώτερη των περιστάσεων και η ομάδα του. Επίσης δεν γίνεται για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ρομπέρτο να έχει τόσες επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Όταν μία ομάδα δέχεται φάσεις και αντεπιθέσεις από παίκτες που το... έχουν το γκολ κάποια στιγμή θα παραβιαστεί έστω και από λάθος η εστία της.

3. Η ευρωπαϊκή σεζόν για τον Ολυμπιακό φέτος δεν έχει θετικό δείκτη και κρίνεται αποτυχημένη. Ναι σαφώς και το διπλό στο Emirates είναι μεγάλης σημασίας (σ.σ. το πρώτο στο Νησί), όπως και οι τρεις σερί νίκες στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά στο τέλος δεν έδωσαν πρόκριση στην επόμενη φάση του εν λόγω θεσμού. Επίσης με αυτήν την Άντερλεχτ ο συγκεκριμένος Ολυμπιακός - και ας μην προχώρησε σε καμία μεταγραφή τον Γενάρη - έπρεπε να είχε περάσει. Προσωπικά επιμένω στο ότι ως ομάδα είναι καλύτερος, όμως ο... καθρέφτης είναι το γήπεδο. Και στο γήπεδο αυτό δεν το απέδειξε. Κανείς δεν προκρίνεται παίζοντας καλά 60 λεπτά. Η Άντερλεχτ ήταν σοβαρή, προσηλωμένη, μεθοδική και με πλάνο και επιθετική ουσία και πέρασε δικαίως.

4. Το συνεχές ντεφορμάρισμα του Ιντέγιε πρέπει να προβληματίσει γενικότερα. Ο Νιγηριανός ξεκίνησε πολύ καλά και δυνατά την χρονιά όμως το 2016 είναι σαν να πάτησε έναν... διακόπτη και να έσβησαν τα πάντα. Βλέπεις έναν τελείως άλλον παίκτη που δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να βοηθήσει δημιουργικά και επιθετικά. Με τις χαμένες ευκαιρίες κανείς δεν κέρδισε νίκες και προκρίσεις. Και ο Ολυμπιακός αυτήν την πρόκριση περισσότερο την έχει χάσει από την επίθεσή του παρά από την άμυνά του και τον κίπερ του.

5. Η αδυναμία του Φορτούνη να βγάλει δημιουργική... φρεσκάδα και καθαρό μυαλό από ένα σημείο και έπειτα στοίχισε στον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας άσος συνεχίζει να είναι παίκτης - κλειδί για τους Πειραιώτες αλλά δείχνει πως έχει ακόμα δρόμο και δουλειά μπροστά του. Και για να διαχειριστεί το βάρος του ηγέτη και για να βρεθεί ένα σκαλί παραπάνω ποδοσφαιρικά.

6. Για ακόμα έναν πολύ καθοριστικό ευρωπαϊκό αγώνα ο Ολυμπιακός μένει από ψυχικές δυνάμεις και από αποθέματα ενέργειας γενικότερα. Επίσης για άλλο ένα ματς τέτοιου επιπέδου και ιδιαίτερου βαθμού δυσκολίας δεν μπορεί να βγάλει αντίδραση ως ομάδα και να δείξει... σφυγμό όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

7. Η άμυνα των Βέλγων μπορεί να ήταν προβληματική όμως είχε έναν εξαιρετικό γκολκίπερ. Ο Σίλβιο Προτό έχει κάνει ματσάρες και πολύ σημαντικές αποκρούσεις και στις δύο αναμετρήσεις.

8. Γίνεται ξανά πολύ μεγάλη συζήτηση για τον Γενάρη και το τι θα μπορούσε να αποκτήσει η ομάδα του Ολυμπιακού. Για στόπερ και επιθετικό (κυρίως) αλλά και για εξτρέμ. Από την στιγμή που ο Μάρκο Σίλβα τόνισε πως θεωρεί πως η ομάδα είναι πλήρης η διοίκηση τον στήριξε και του έκανε το χατήρι. Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις άπαντες σε μία ομάδα έχουν την ευθύνη. Το... ταμείο άλλωστε γίνεται στο τέλος και φυσικά αυτό θα παίξει τον ρόλο του στις συζητήσεις των δύο πλευρών για τη νέα χρονιά. Ας μην ξεχνάμε και τις... ενστάσεις του Πρέντραγκ Τζόρζεβιτς στην ΕΡΤ και την εκτίμηση πως δύσκολα θα μείνει ο Πορτογάλος και τη νέα χρονιά στο Λιμάνι. Εν αναμονή...

9. Το θέμα Φινμπόγκασον το έχουμε... χιλιοαναλύσει αλλά επειδή πάλι γίνεται εκτενής σχολιασμός ο Σίλβα εξαρχής είχε τονίσει πως δεν του έκανε. Ο Ισλανδός επίσης ήθελε να είναι βασικός. Δεν θα συνέβαινε οπότε αυτό οπότε επέλεξε την αποχώρηση. Με άλλα λόγια ούτε ο Σίλβα τον πίστεψε ποτέ πραγματικά, ούτε ο ίδιος ήθελε να συνεχίσει.

10. Ευρωπαϊκά η χρονιά έλαβε τέλος και με αρνητικό πρόσημο αλλά ο Ολυμπιακός έχει τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο αλλά και με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Ματς - κριτήρια και για τον προπονητή και για αρκετούς παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ. Και επειδή από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για την έλευση του καλοκαιριού αλλά και για τον επικείμενο νέο ερυθρόλευκο σχεδιασμό τα πάντα θα τεθούν ξανά επί τάπητος. Από το υπάρχον δυναμικό μέχρι την δουλειά του Σίλβα ή οτιδήποτε άλλο.

11. Ελληνικό... συνήθειο αλλά είναι λάθος. Και δεν γίνεται μόνο στον Ολυμπιακό. Πάντα όταν... στραβώνει ένα ματς βλέπεις κόσμο από το 70' και μετά να φεύγει. Στο φαληρικό γήπεδο βέβαια αυτό συνέβη πριν τελειώσει η παράταση στην συγκεκριμένη περίσταση.

12. Ο Ολυμπιακός είναι ελληνική ομάδα (σ.σ. για όσους τις βραδιές που παίζει μπορεί να έχουν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους), ωστόσο αρκετοί επέμεναν να... συνταχθούν με τους Βέλγους δημοσιογράφους και την Άντερλεχτ για το θέμα της διαιτησίας στο ματς του Καραϊσκάκη, που ήταν κακή και για τις δύο ομάδες. Το πέναλτι του Οκάκα στο πρώτο ματς και σε κομβικό σημείο που έγινε και δεν δόθηκε (σ.σ. θα μπορούσε να είχε αλλάξει την ροή του αγώνα) μάλλον δεν τους απασχόλησε ξανά έκτοτε. Προφανώς ούτε καν εκείνη την βραδιά που έγινε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα