Ο ΠΑΟΚ έχει ψηλότερο ταβάνι (II)

Ο ΠΑΟΚ έχει ψηλότερο ταβάνι (II)

Ο ΠΑΟΚ έχει ψηλότερο ταβάνι (II)

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του για τον ΠΑΟΚ που έχει τις δυνατότητες να πετύχει πολλά περισσότερα στην συνέχεια της σεζόν...

Το γράψαμε μετά τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και φυσικά θα το επαναλάβουμε τώρα, που έγινε και το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Είναι δεδομένο και προέκυψε μέσα από την εικόνα των τεσσάρων αγώνων, μεταξύ ομάδων που (λογικά) θα διεκδικήσουν και τα πλέι οφ. (Φυσικά  ο ΠΑΟΚ δεν τα έχει δεδομένα τα πλέι οφ  και το γράφω για όσους θα ειρωνευτούν ή θα βιαστούν να απαντήσουν στο σχόλιο…).
 
Τι θέλουμε να τονίσουμε…
 
Ο ΠΑΟΚ ως μπάτζετ, ρόστερ και απόδοση φέτος (στα υψηλότερα επίπεδά της, εκεί δηλαδή όπου μία ομάδα φθάνει στο μάξιμουμ και στο ταβάνι της) είναι ξεκάθαρο ότι έχει πιο μεγάλες δυνατότητες από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Προσέξτε…
 
Δίκαια η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται τόσο πάνω από τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία και φυσικά δεν ξεχνάμε τους βαθμούς που αφαιρέθηκαν από τους πράσινους.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι η διάρκεια χαρακτηρίζει κάθε ομάδα και αυτή σημαδεύει κάθε αγωνιστική περίοδο. Σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ είναι η καλύτερη και πανάξια κατέχει τη δεύτερη θέση και μπράβο της γιατί αυτή είναι μία επιτυχία.
 
Παρολ’ αυτά υπάρχουν σημαντικές στιγμές στη σεζόν, όπου ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι σίγουρα μπορεί να πιάσει καλύτερη απόδοση από τις δύο ομάδες της Αθήνας. Είναι αρκετές οι στιγμές που φάνηκε ότι το ταβάνι του ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερο…  
 
Κατ’ αρχάς είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια, που αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους. Είναι τα λεγόμενα ντέρμπι (όπως αυτά που προφανώς θα γίνουν στα πλέι οφ) που θα κρίνουν αργότερα και την τελική κατάταξη.
 
Στους αγώνες ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, η ανωτερότητα της ομάδας του Τούντορ και ο ρυθμός που έπιασε, οι φάσεις που δημιούργησε, ήταν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που πέτυχαν η Ένωση και το τριφύλλι στα ματς της Αθήνας.  
 
Τα νούμερα δεν αποδεικνύουν πράγματα, απλά μας βοηθούν να θυμηθούμε λίγο την εικόνα των αγώνων:
 
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (19-8 τελικές)  (122-64 πάσες)  (7/24 γεμίσματα ο ΠΑΟΚ και 6/16 η ΑΕΚ) (3-5 κόρνερ)
 
ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 3-1 (12-8 τελικές) (62-54 πάσες) (12/25 με 4/26 γεμίσματα) (6-5 κόρνερ)
 
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0 (6-5 τελικές) (45-43 πάσες) (3/19 και 6/26 γεμίσματα ΠΑΟΚ) (4-9 κόρνερ)
 
ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-2 (8-11 τελικές) (75-56 πάσες) (7/23 και 5/20 γεμίσματα ΠΑΟΚ) (3-6 κόρνερ)
 
Ο ΠΑΟΚ δηλαδή κέρδισε τα δύο εντός και κυριάρχησε σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων της Τούμπας (ουσιαστικά ήταν χειρότερος μόνο στο τελευταίο 20λεπτο του ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός) ενώ στην Αθήνα έδωσε δύο ισορροπημένα παιχνίδια, από τα οποία έχασε στις λεπτομέρειες από την ΑΕΚ και έφερε μάλλον άδικη ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό.   
 
Πέρα από αυτά, το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο ΠΑΟΚ μήνα Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν κατάφεραν να μας το δείξουν σε κάποιο διάστημα της περιόδου, οι άλλες δύο ομάδες. Οι οποίες επαναλαμβάνουμε είναι πιο σταθερές (μη έχοντας Ευρώπη και τόσους πολλούς τραυματισμούς) και γι’ αυτό είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία τους.
 
Ο ΠΑΟΚ δεν έχει σταθερότητα, έχει μεγάλα προβλήματα τραυματισμών, δεν εμπνέει σιγουριά σε μικρομεσαία παιχνίδια, αλλά τουλάχιστον στα ντέρμπι κατάφερε να δείξει περισσότερα πράγματα από τις άλλες δύο ομάδες.
 
Που καταλήγουμε; Αν οι τρεις βρεθούν (βάσει προγνωστικών και δυναμικής στα πλέι οφ) και η διαφορά τους στη βαθμολογία δεν είναι εξωπραγματική ( στο χέρι του ΠΑΟΚ είναι αυτό, που έχει πιο εύκολο πρόγραμμα μέχρι την 30η αγωνιστική) τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί βάσιμα να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει και θα κερδίσει τη διοργάνωση, εκεί όπου γίνονται ΜΟΝΟ μεγάλα ματς. Ένας ΠΑΟΚ... λίγο πιο συνηθισμένος φέτος σε αγώνες Τετάρτη-Κυριακή. 
 
Αυτό θα συμβεί βεβαίως αν ο ΠΑΟΚ δεν έχει 8-9-10 απουσίες, αν επιτέλους προσφέρουν ο Μπερμπάτοφ, ο Αθανασιάδης, όταν επιστρέψει ο Ροντρίγκεζ για να παίξει επιτέλους μαζί με τους γρήγορους Τσίμιροτ-Χαρίση, αν ηρεμήσει ο περίγυρος της ομάδας, αν το σύνολο του Τούντορ καταφέρει να επαναλάβει εμφανίσεις περασμένων μηνών, με γρήγορο ποδόσφαιρο δηλαδή, με μεγάλα διαστήματα κατοχής-υπεροχής και πίεσης στον αντίπαλο δηλαδή, που σε σημαντικά διαστήματα είδαμε ακόμη και την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο.
 
Συμφωνούμε ότι σε όλο τον συλλογισμό, υπάρχουν πολλά… «αν» και πολλές υποθέσεις. Είναι όμως και μερικές καταστάσεις που έχουμε ξαναζήσει και περιμένουμε(;) να τις ξαναδούμε. Εξάλλου αναφερόμαστε στο μέλλον και δεν γίνεται να μην κάνουμε μερικές υποθέσεις, οι οποίες όμως στηρίζονται κάπου, στηρίζονται σε κάποια δεδομένα που αναλύσαμε.  
 
(Το ότι ο ΠΑΟΚ έκοψε πολλά περισσότερα εισιτήρια στα ματς της Τούμπας από ότι οι αντίπαλοι (ειδικά η ΑΕΚ στο μεταξύ τους ματς, μια και στη Λεωφόρο υπάρχει…. Κοντονής)  δεν είναι ποδοσφαιρικό στοιχείο, αλλά δείχνει ότι στα πλέι οφ και η Τούμπα μπορεί να παίξει πιο ισχυρό ρόλο).  
 
Προλαβαίνοντας και τα σχόλια για τη διαιτησία, θυμίζω δύο πράγματα. Στα τέσσερα ματς που έγιναν, οι γηπεδούχοι πήραν κάποια σφυρίγματα (ίσως ο ΠΑΟΚ πιο σημαντικά) αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να καταλογίσει πρόθεση και μόνιμη-συστηματική εύνοια όπως έχουμε δει σε άλλα ματς. (Όλοι καταλαβαίνουμε…).
Από εκεί και πέρα, συμφωνούμε, ότι καμία από τις τρεις ομάδες δεν ελέγχει κάποιο σύστημα, ώστε εκ προοιμίου να είμαστε καχύποπτοι για την διαιτησία των πλέι οφ. (Εκεί όπου βέβαια θυμόμαστε, ότι όποτε συμμετέχει ο Παναθηναϊκός, καταφέρνει και τα κερδίζει, έστω και αν μια φορά (2014) συγκέντρωσε λιγότερους βαθμούς).  
 
*Αν στην ανάλυσή μας πρέπει να βάλουμε και το ματς Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο στα συμπεράσματα. Κανείς δεν κυριάρχησε. Για να δούμε και το δεύτερο…  
  
* Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε: Για να ισχύουν όλα τα παραπάνω, ο ΠΑΟΚ πρέπει να μπει στα πλέι οφ. Για να μπει, πρέπει επιτέλους να κερδίσει. Άλλο… «παίζω καλά», άλλο «κερδίζω». Πρέπει να κερδίσει τον Αστέρα το Σάββατο και να κάνει σερί αποτελεσμάτων στα τελευταία ματς με Πανθρακικό, Παναιτωλικό, Καλλονή, Πανιώνιο, Λεβαδειακό, Πλατανιά.     
Αν δεν τα καταφέρει, δεν αξίζει να παίξει πουθενά και όλα τα παραπάνω είναι άκυρα…

Best of internet