ΠΑΟΚ: Το πάρκο «Νικηφόρος Τσαρπανάς»

ΠΑΟΚ: Το πάρκο «Νικηφόρος Τσαρπανάς»

Gazzetta team
ΠΑΟΚ: Το πάρκο «Νικηφόρος Τσαρπανάς»

bet365

Το Σάββατο (27/2) στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη τελετή για την ονοματοδοσία του πάρκου πίσω από τη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας στη μνήμη του θρυλικού φροντιστή του ΠΑΟΚ Νικηφόρου Τσαρπανά.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Έπειτα από πρόταση του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης προς τις δημοτικές αρχές της πόλης, αποφασίστηκε να τιμηθούν οι αφανείς ήρωες των ομάδων της πόλης. Για τον ΠΑΟΚ ο άνθρωπος που ταύτισε την ίδια του τη ζωή με την ιστορική διαδρομή του συλλόγου προσφέροντας τις υπηρεσίες του για δεκαετίες ολόκληρες είναι αναμφισβήτητα ο Νικηφόρος Τσαρπανάς, το όνομα του οποίου θα δοθεί στο πάρκο που βρίσκεται πίσω από τη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας. Εκτός από την ονοματοδοσία του πάρκου, στην εκδήλωση του Σαββάτου θα γίνει και η αποκάλυψη του διακριτικού μνημείου για τον αείμνηστο φροντιστή του Δικέφαλου.

Πέρα από την προσφορά του από τη συγκεκριμένη θέση του φροντιστή, ο Τσαρπανάς υπήρξε για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές πραγματικός κηδεμόνας και δάσκαλος ζωής, από τα πρώτα βήματα της αθλητικής τους σταδιοδρομίας, μέχρι και (για πολλούς) την κορύφωσή της με τα εθνικά μας συγκροτήματα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ της πεντηκονταετίας 1950 – 2000, μνημονεύουν πολύ σεβασμό τον αείμνηστο Τσαρπανά και τον θεωρούν «πυλώνα» του Δικέφαλου, τοποθετώντας τον στην ίδια βαθμίδα εκτίμησης ακόμη και με τα πιο επιφανή διοικητικά στελέχη της ίδιας περιόδου. Στον ΠΑΟΚ ο θρυλικός Νικηφόρος Τσαρπανάς ήταν η ηγετική φυσιογνωμία των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κυριάκος «Γιάγκος» Βασιλειάδης και το έργο τους ακολουθούν οι σημερινοί «αφανείς» ήρωες της καθημερινότητας της ομάδας.

Ο Τσαρπανάς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1909 πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον σύλλογο από πολλά πόστα αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του ομάδα. Ήταν ο πρώτος φροντιστής στην ιστορία του συλλόγου με παθολογική αγάπη και προσφορά ανεκτίμητη. Στη μνήμη όλων όσων των έζησαν θα μείνει για πάντα χαραγμένο το γούρι του να μαζεύει πριν από κάθε ματς όλους τους ποδοσφαιριστές και να σπάσει μπροστά τους μια στάμνα πριν αυτοί ανέβουν τα σκαλοπάτια για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Οι ιστορίες που τον συνόδευαν αμέτρητες. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου ο ΠΑΟΚ έδινε μόνο φιλικούς αγώνες και ο Νικηφόρος Τσαρπανάς, φύλασσε τον ιματισμό της ομάδας στο σπίτι του για να γλιτώσει την κατάσχεση του από τις κατοχικές δυνάμεις.Εζησε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70 και από τα χέρια του πέρασαν όλες οι μεγάλες μορφές του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.

Παίκτες – θρύλοι όπως ο Κούδας, ο Σαράφης, ο Ιωσηφίδης, ο Τερζανίδης, ο Παρίδης, ο Αποστολίδης θυμούνται ακόμη και τώρα δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Νικηφόρο Τσαρπανά. Κι αν κάτι τους έχει μείνει χαραγμένο ήταν η άρνησή του να τους χαρίσει μια φανέλα της ομάδας. Ακόμη και τώρα θυμούνται πως «αν μας έδινε μια φανέλα δεν θα είχαμε την άλλη Κυριακή να φορέσουμε στον αγώνα…».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα