Στο μυαλό του Ιβάν Σαββίδη…

Στο μυαλό του Ιβάν Σαββίδη…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και τις... σκέψεις που υπάρχουν στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Αύριο θα ασχοληθούμε εκ νέου με τον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλο φαβορί (οι γηπεδούχοι) και αυτό είναι το… καλό για τον Δικέφαλο.

Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει το παραπάνω;

Για τον ΠΑΟΚ πέρασε μία εβδομάδα με… πολύ Σαββίδη. Τον οποίο… υποθέτουμε ότι ξέρουμε καλά και κάθε φορά μας αποδεικνύει ότι… έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη.

Του έχουμε ασκήσει πολύ περισσότερη κριτική από κάθε άλλον. Από την πρώτη χρονιά του Δώνη μέχρι και τώρα τελευταία. Όλα βέβαια για τις αποφάσεις του στο ποδοσφαιρικό τμήμα, γιατί κατά τα άλλα στην ΠΑΕ (αλλά και σε άλλα τμήματα του συλλόγου) έχει κάνει τα πάντα για να κερδίσει πανάξια τον τίτλο του ευεργέτη για τον ΠΑΟΚ. (Αυτό να το τονίζουμε που και που, για να μην ξεχνιόμαστε…).

Οι προθέσεις του δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Η τιμιότητά του στον πολύ βρώμικο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και δείχνει τον δρόμο σε όσους επιθυμούν να φέρουν τον κόσμο πίσω στα γήπεδα.

Παρολ’ αυτά δεν τα καταφέρνει να φτιάξει δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα, γιατί… πολλές φορές παρασύρεται.

Παρασύρεται από… την στιγμή. Παρασύρεται από τον χαρακτήρα του. Παρασύρεται από κάποιον στόχο που χάνεται. Παρασύρεται όμως και από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στον περίγυρο του ΠΑΟΚ.

Καλώς ή κακώς, ο Σαββίδης ζητάει και μαθαίνει τα ΠΑΝΤΑ που γράφονται και λέγονται γι’ αυτόν. Θέλει να ξέρει τι… λέει ο κόσμος για εκείνον. Ίσως είναι η συνήθεια του πολιτικού Σαββίδη και σε καμία περίπτωση του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Και τι βλέπει ο Σαββίδης όταν… «παίρνει κλίμα» από Ελλάδα και κυρίως από την ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη ;

Βλέπει και αφουγκράζεται συνεχώς και ασταμάτητα, ανθρώπους οι οποίοι του ζητούν να παρέμβει: «Ιβάν πάρε σκούπα… Ιβάν καθάρισέ τους. Πρόεδρε άλλαξε και τα πλακάκια. Ιβάν… κάνε εκείνο. Σαββίδη κάνε το άλλο».

Πολλές συμβουλές ή απαιτήσεις από… κόσμο, συνεργάτες, φιλάθλους, δημοσιογράφους, οπαδούς, φίλους και λοιπούς…

Είναι πλέον βέβαιο, ότι αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται σε δύσκολες περιόδους, ΔΕΝ τον βοηθάει.

Όλη η Θεσσαλονίκη του ζητάει να παρέμβει για διάφορα πράγματα, αλλά… μαζί του προτείνει και λύσεις. Κι’ αν ο μεγαλομέτοχος δεν πάρει την απόφαση που αυτοί θέλουν… τότε είναι κακός. Αν μας κάνει το «χατίρι» τότε ο Σαββίδης γίνεται καλός.

Ε, δεν γίνεται έτσι…

Ο Σαββίδης που έχει βάλει περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης που έφτιαξε μία εταιρία υπόδειγμα, ο Σαββίδης που πλήρωσε τα χρέη, αυτός που ομόρφυνε το γήπεδο, έφερε μερικούς τεράστιους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται… καλύτερης στήριξης.

Κριτική καλοπροαίρετη χρειάζεται και όχι… εντολές ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο καθένας.

Φέτος ξεκίνησε ιδανικά-ορθολογικά την χρονιά και εμπιστεύτηκε τον πρόεδρο της ΠΑΕ, ο οποίος έψαξε και έφερε τον τεχνικό διευθυντή, ο οποίος αποφάσισε για τον προπονητή. Αυτό έπρεπε να κάνει και αυτό έκανε ο μεγαλομέτοχος.

Γιατί στην πορεία… άλλαξε ρότα και αμφισβήτησε αυτό το πλάνο και τα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε (κυρίως τον Άρνεσεν που οι «σοφοί» στη Θεσσαλονίκη έσκιζαν από τον τρίτο κιόλας μήνα για τις επιλογές του) ΜΟΝΟ εκείνος ξέρει. Γιατί άρχισε να ψάχνει άλλες λύσεις… και άλλαξε τη δομή δημιουργώντας επιτροπές… ΜΟΝΟ εκείνος γνωρίζει.

Επειδή είναι ειλικρινής και ανοικτός, κάποτε (μάλλον) θα μας πει…

Σε κάθε περίπτωση ο Σαββίδης πρέπει να ξέρει ότι… τελευταία φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα πήρε μπρος και… δεν σταματούσε, τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έκανε ομαδάρα με ταυτότητα- χαρακτήρα και μέταλλο, αυτό συνέβη με αποφάσεις… «κόντρα στη ροή» και στην πίεση που ασκούνταν από τους γύρω-γύρω.

Με κινήσεις τύπου… Σάντος δηλαδή! Τον Πορτογάλο που εκείνη την περίοδο (2008-2009) δεν πίστευε η κοινή γνώμη, αλλά για την παρουσία του και την επιτυχία εγγυούνταν αυτοί που πραγματικά ήξεραν.

Και με απόλυτη στήριξη σε ένα τημ ανθρώπων που είχαν χημεία, δημιουργήθηκε σύνολο, αφού βέβαια έγιναν και λάθη. Αυτά όμως εντοπίστηκαν… και δόθηκε η ευκαιρία στους υπευθύνους να τα διορθώσουν. Κάτι που τώρα δεν γίνεται…

Είμαστε σίγουροι ότι και τώρα αν ο Σαββίδης σταματήσει να ακούει τις σκόρπιες και άμπαλες… φωνές που ακούγονται δίπλα του και εμπιστευτεί σε ένα βάθος χρόνου αυτούς που σίγουρα ξέρουν, τότε σύντομα θα βρει το αποτέλεσμα που ψάχνει.

Υπομονή χρειάζεται και επιμονή.

Αν για παράδειγμα σύντομα ξεκινήσει την πέμπτη προσπάθεια (ή το πέμπτο πλάνο στην ομάδα μετά από τους Βρύζα-Δώνη-Γ.Χ, τους Βρύζα-Τσιστιακός-Στέφενς, τους Βρύζα-Αναστασιάδη και το τέταρτο το φετινό) αν ξεκινήσει με πρωταγωνιστή όπως ξέρουμε και όπως φαίνεται τον Λούμπος Μίχελ, αυτός δεν γίνεται να αμφισβητηθεί από το πρώτο τρίμηνο. Δεν γίνεται να μην του δοθεί δεύτερη ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του. Δεν γίνεται να μην στηριχθεί στις πιο δύσκολες στιγμές.

Δεν μπορεί…

Όπως τα κατάφερε σε όλα με όσα έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα ο Σαββίδης, θα τα καταφέρει και στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ.

Σίγουρα και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, εκεί που… δεν πάει παρακάτω.

* Δυστυχώς από όλες τις απαντήσεις στο περασμένο blog δεν είχαμε… ουσία. Αναρωτήθηκα… «γιατί η ΕΠΟ προκάλεσε και έβαλε αυτόν τον άνθρωπο στο Καραϊσκάκη» και όλα όσα γράψατε ήταν… να ‘χαμε να λέγαμε. Σε άλλα blog εδώ στο gazzetta (Σαμπράκου και Τζαντζαρά που ήρθε και ανεβάζει το επίπεδο πολύ ψηλά…) διάβασα ότι αυτή η επιλογή απλά αποτελεί… επίδειξη δύναμης του συστήματος.
Ο Κοντονής αντέδρασε τελικά, η ΕΠΟ… τον έγραψε κανονικά και το μόνο που μας μένει να δούμε στο ποδόσφαιρό μας είναι… τι πρέπει να κάνει κάποιος στο παρασκήνιο για να τιμωρηθεί και να… μας αδειάσει τη γωνιά.
Για τον Δημητρόπουλο (μεταξύ άλλων πέρυσι έπαιξε και στον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στο κύπελλο σε αγώνα στην Κέρκυρα όπου έκανε ότι δεν είδε ένα καθαρό χέρι…) και την απόδοσή του, είμαστε σίγουροι ότι όλα εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ. Αν κοντράρει τον Ολυμπιακό, τότε θα εκτεθεί όσο και πέρυσι ο Αρετόπουλος. Αλλιώς θα το παίξει έξυπνα…

* Απορούμε γιατί οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ασχολούνται τόσο πολύ με την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Αυτό έλεγε ο εκφραστής της ΠΑΕ και των Ολυμπιακών, το ίδιο και ο προπονητής! Αφού στο Καραϊσκάκη (όπως πέρυσι που ο Αρετόπουλος δεν είδε και δεν έγραψε τίποτα) πάντα επικρατεί ποδοσφαιρικός πολιτισμός… Τι φοβούνται;
Όλα καλά θα πάνε την Κυριακή… Εξάλλου ότι και να γίνει δε πρόκειται να γραφτεί στο φύλλο αγώνα. Τι ανησυχούν;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.