Ο Ιβάν ο τρομερός!

Ο Ιβάν ο τρομερός!

Ο Ιβάν ο τρομερός!

Ο Μιχάλης Τσόχος ό,τι θυμάται χαίρεται. Και σήμερα θυμήθηκε τον πρώτο Τσάρο της Ρωσίας και κάποια από τα τα έργα και τις ημέρες του...

Ο Ιβάν ο Δ' της Ρωσίας ήταν ο πρώτος Τσάρος στην Ιστορία της Ρωσίας και αυτός που έμεινε γνωστός όχι με τον τίτλο του, αλλά με το επίθετο “Τρομερός”. Ο Ιβάν ο τρομερός λοιπόν είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες μορφές της ρωσικής ιστορίας.

Οι χωρικοί τον λάτρεψαν γιατί έγινε ο πρώτος που τους απάλλαξε από την κακομεταχείριση των ευγενών βογιάρων, αλλά και από τα δυσβάσταχτα χρέη που δήθεν είχαν προς αυτούς. Υπάρχουν ιστορικοί που εκτιμούν (ανεξάρτητα από τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποίησε και ο οποίος συνήθως ήταν βίαιος) ότι η μεγάλη Ρωσία έμεινε ενωμένη χάρη στη δική του δράση, η οποία δεν επέτρεψε την διάσπαση και την εξέγερση των μικρότερων Βασιλείων όπως αυτό της Λιθουανίας.

Θεωρείται ακόμη και σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες ευφυΐες στρατηγικές και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της ρωσικής ιστορίας.

Είπαμε όμως, ο Ιβαν ο τρομερός ήταν η πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η ιστορία τον κατέγραψε ως τον Τσάρο που πήρε τις πιο παρανοϊκές αποφάσεις που θα μπορούσε να πάρει. Κατηγορήθηκε ότι εκτελούσε εν ψυχρώ ακόμη και τους πιο στενούς συνεργάτες του, τους οποίους την μία ημέρα εξυμνούσε και την επομένη δολοφονούσε εν ψυχρώ σε αρκετές μάλιστα των περιπτώσεων με τα ίδια τα χέρια του.

Οποιοσδήποτε του έφερνε αντίρρηση ή είχε διαφορετική άποψη από αυτόν βρίσκονταν νεκρός με σχεδόν διαφορετική αιτία θανάτου κάθε φορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι από ένα σημείο και μετά κανείς δεν ήθελε να επιλεχτεί για να είναι δίπλα του και προσωπικός σύμβουλός του.

Ο Ιβάν ο τρομερός έφτασε στο σημείο να σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια και άθελα του, το πιο λατρευτό πρόσωπο στη ζωή του, τον ίδιο του τον γιο, πάνω σε έναν καβγά και μία έντονη διαφωνία που είχαν. Η τραγική αυτή απώλεια κατέβαλε και τον ίδιο, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα πέθανε...

Best of internet