Οι κανονισμοί και η κοινή λογική…

Οι κανονισμοί και η κοινή λογική…

Οι κανονισμοί και η κοινή λογική…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta περί κανονισμών ποδοσφαίρου και κοινής ανθρώπινης λογικής… 

Βεβαίως και υπάρχουν κανονισμοί κι οι κανονισμοί είναι για να τηρούνται.

Όμως εκτός από τους κανονισμούς, υπάρχει κι η κοινή λογική. Έτσι δεν είναι; Κι ο δικαστής πρέπει εκτός από γνώση των κανονισμών και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους, πρέπει να παίρνει αποφάσεις που διέπονται από ακριβώς αυτό που λέμε κοινή λογική.

Η κοινή λογική λοιπόν λέει ότι δεν μπορεί να κλείσει ένα γήπεδο για ένα αναπτήρα και για ένα περιστατικό στο οποίο δεν άνοιξε μύτη.

Η ΟΥΕΦΑ έχει, όπως όλοι ξέρουμε, πάρα πολύ σκληρούς κανονισμούς κι είναι άτεγκτη στην εφαρμογή τους. Ποτέ σε τέτοια περίπτωση δεν έχει κλείσει γήπεδο. Ποτέ δεν έχει στερήσει από τον κόσμο μίας ομάδας τη δυνατότητα να πάει στο γήπεδο για ανάλογη περίπτωση.

Τις προάλλες ο Ολυμπιακός είχε κληθεί σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ για ρίψη αντικειμένων στον αγώνα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η τιμωρία ήταν ένα απλό χρηματικό πρόστιμο, ούτε καν βαρύ. Δεν μπορεί η ΟΥΕΦΑ να τιμωρεί έτσι, σε διοργανώσεις στις οποίες παίζονται δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ κι εμείς να τιμωρούμε αλλιώς στην ελληνική Λίγκα.

Υπάρχει ο νόμος και το πνεύμα του νόμου. Εάν θέλει ο δικαστής να τηρείται κατά γράμμα ο κανονισμός τότε πρέπει κάθε αγωνιστική τα μισά παιχνίδια να διακόπτονται οριστικά και να μηδενίζεται η μία ομάδα! Γιατί κάποιο αντικείμενο, μικρότερο η, μεγαλύτερο, σχεδόν πάντα πέφτει σε ένα γήπεδο. Κακώς, αλλά έτσι συμβαίνει. Όπως σε πάρα πολλά γήπεδα του κόσμου, ειδικά στη Μεσογειακή Ευρώπη.

Εάν λοιπόν ο δικαστής θέλει να εφαρμόσει επακριβώς το άρθρο που λέει, «εάν η ρίψη αφορά σε φωτοβολίδα ευθείας βολής (έστω και μίας) και κάθε άλλου αντικειμένου, που δύναται να προκαλέσει σωματική βλάβη σε όλους όσους νόμιμα ευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου, τότε ο διαιτητής διακόπτει οριστικά τον αγώνα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση», τότε δεν πρόκειται να υπάρξει πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας! Έτσι απλά.

Γιατί κι ένα ποτηράκι πλαστικό με νερό «δύναται να προκαλέσει σωματική βλάβη». Κι ένα πακέτο με τσιγάρα. Ακόμη κι ένα κομμάτι σκληρό χαρτί μπορείς να το τυλίξεις και να το πετάξεις και να βρει κάποιον στο μάτι και να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Γι΄αυτό υπάρχει κι η κοινή λογική και το άλλο άρθρο του ίδιου κανπνισμού, που λέει, «η ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου που νόμιμα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ».

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα αντικείμενα;…

Best of internet