Το κανονικό πρωτάθλημα ΑΕΚ - ΠΑΟ - ΠΑΟΚ…

Το κανονικό πρωτάθλημα ΑΕΚ - ΠΑΟ - ΠΑΟΚ…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει στο blog του στο Gazzetta.gr τα συμπεράσματά του για το πρωτάθλημα με αφορμή την έναρξη του β' γύρου.

Το κανονικό πρωτάθλημα ΑΕΚ - ΠΑΟ - ΠΑΟΚ…
Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο διεξαγωγής αγώνων Κυπέλλου, θα αναφερθούμε στο πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα που μόλις μπήκε στο δεύτερο γύρο του…
 
Εξάλλου για το κύπελλο τι πρόβλεψη να κάνεις; Έτσι όπως τα έχουν κανονίσει οι σοφοί της ΕΠΟ, τα φαβορί δύσκολα δεν θα προχωρήσουν. Και σε αυτή τη διοργάνωση (όπως και σε ένα κομμάτι του πρωταθλήματος) η Ελλάδα πρωτοπορεί και… σχεδόν απαγορεύει την έκπληξη.   
 
Πάμε στο πρωτάθλημα όπου φυσικά θα ασχοληθούμε με τις ομάδες που επιτρέπεται να χάσουν, με τις ομάδες που έχουν φυσιολογική και όχι εξωπραγματική πορεία.
 
Ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα όπου η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη ομάδα, δεν έχουν «κλειδωμένα» παιχνίδια και κάθε Κυριακή μάχονται για να πετύχουν τον στόχο τους. Παίζει δηλαδή η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ ακόμη και με τις πιο αδύναμες ομάδες και κάθεσαι να δεις τον αγώνα γιατί ΔΕΝ ξέρεις το αποτέλεσμα. Γιατί στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία (για τους φιλάθλους ειδικά) να ξεκινάει μία αναμέτρηση και να χάνεις εξ’ αρχής την έννοια του απρόβλεπτου, γνωρίζοντας την κατάληξη…  
 
Η μεγάλη μάχη λοιπόν θα γίνει μεταξύ των τριών, για το ποιος θα κερδίσει τη δεύτερη θέση. Όχι τόσο για την κανονική περίοδο, αλλά κυρίως για το τέλος των πλέι οφ, που επίσης διεξάγονται για να τα οικονομήσουν οι ομάδες…
 
Ας δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει κάθε ομάδα από αυτές τις τρεις για να κατακτήσει αυτή την πολυπόθητη και καθαρή δεύτερη θέση, που θα αφήσει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ.
 
Η ΑΕΚ βγάζει μία φρεσκάδα. Είναι γρήγορη ομάδα που δημιουργεί ευκαιρίες και δεν έχει πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα.
Η ΑΕΚ πέρασε την περίοδο προσαρμογής του Πογιέτ και διατηρεί τη δεύτερη θέση.
Έχει καλή ψυχολογία στον περίγυρό της και ένα κοινό που διψάει για επιτυχίες, ενισχύοντας την ομάδα με καλή και όχι αρρωστημένη διάθεση.
Η Ένωση έχει στο δεύτερο γύρο όλους τους μεγάλους στην έδρα της.     
 
Βάσει βαθμολογίας ακολουθεί ο Παναθηναϊκός. Εδώ επάνω βέβαια εντοπίζουμε και το πρώτο πλεονέκτημα των πρασίνων. Μετά τα όσα πέρασαν στον πρώτο γύρο, κατάφεραν και πάλι να είναι η ομάδα που συγκέντρωσε τους πιο πολλούς βαθμούς σε σχέση με τους άλλους δύο, ενώ δεν τον άφησαν να παίξει και ένα παιχνίδι!
 
Αυτό είναι πολύ μεγάλο ατού για τον Παναθηναϊκό. Το γεγονός δηλαδή ότι εδώ και χρόνια καταφέρνει και ξεπερνάει μεγάλες κρίσεις, παίρνοντας αποτελέσματα.
 
Ο Παναθηναϊκός που έχει ένα ακόμη πολύ-πολύ ισχυρό όπλο. Καταφέρνει πάντα και κερδίζει τα πλέι οφ. Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, έχει κερδίσει όλα τα πλέι οφ που συμμετείχε! (Μέσα σε αυτά βάζουμε και εκείνα του 2013 όπου η αμαρτωλή δευτεροβάθμια της ΕΠΟ, έκρινε πώς έπρεπε να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί του ΠΑΟΚ από την ειδική και εντελώς ξεχωριστή βαθμολογία των πλέι οφ).
 
Πάμε και στον ΠΑΟΚ και την δική του προσπάθεια να κερδίσει τη δεύτερη θέση σε αυτό το ΚΑΘΑΡΟ πρωτάθλημα, που διεξάγεται μέσα στο άλλο…
 
Έχουμε την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ έχει υψηλότερο ταβάνι από τις άλλες δύο ομάδες. Δηλαδή το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του Τούντορ τους μήνες Αύγουστου, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δεν το απέδωσαν οι άλλες δυο ομάδες σε κανένα σημείο. Το ερώτημα βέβαια είναι ΑΝ ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξαναπιάσει αυτά τα επίπεδα.
 
Από εκεί και πέρα (σε θεωρητικό επίπεδο) ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που μπορεί να ενισχύσει περισσότερο το ρόστερ του σε σχέση με τους άλλους δύο. (Ειδικά αν ο Παναθηναϊκός χάσει και τον Καρέλη…).
 
Επί προσθέτως, ο ΠΑΟΚ που έπαιξε Ευρώπη και είχε άπειρους τραυματισμούς, καταφέρνει τελικά να είναι δίπλα στους άλλους δύο. Δεν έχασε δηλαδή τόσο πολύ έδαφος και τώρα χωρίς Ευρώπη και (μάλλον) με λιγότερους τραυματισμούς, έχει καλύτερες προϋποθέσεις να κερδίζει παιχνίδια.
 
Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλες θεωρίες και άλλα προγνωστικά βασιζόμενα σε μερικά αντικειμενικά στοιχεία.
 
Το σταματάμε εδώ και πάμε κατευθείαν στην τελική πρόβλεψη…
 
Αν ο Παναθηναϊκός βγάλει και τώρα αυτή την ξεχωριστή ικανότητα να ξεπερνάει τόσο εύκολα τις κρίσεις που τον βρίσκουν (τιμωρίες, μεγάλες απογοητεύσεις, απώλειες παικτών, οικονομικά προβλήματα) τότε με βάση το ότι ΠΟΤΕ δεν έχασε πλέι οφ (μπορεί να παίζει ρόλο και η φανέλα του, ίσως και άλλα εξωποδοσφαρικά δεδομένα) θα είναι το φαβορί για να πετύχει τον στόχο που απέμεινε στους τρεις μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.   
 
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να δούμε καθαρό ποδόσφαιρό από αυτούς τους τρεις και να τελειώσει η χρονιά με αγώνες που θα ξεκινούν ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους…

Best of internet