Πογιέτ, Γιούρι και Αραβίδης…

Πογιέτ, Γιούρι και Αραβίδης…

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Πογιέτ, Γιούρι και Αραβίδης…

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ που αφήνει υποσχέσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τους πρωταγωνιστές και… ουρλιάζει για στόπερ!

Τεράστιας αξίας και σημασίας νίκη πέτυχε η ΑΕΚ στα Χανιά με το… καλημέρα του 2016 ειδικά έπειτα από τον τρόπο που αποχαιρέτισε (στο ποδόσφαιρο) το 2015 και την ανάγκη που είχε ο κόσμος να τον κερδίσει ξανά η αγαπημένη του ομάδα…

Προσοχή για να μην θεωρήσει κανείς πως προσπαθώ να τον κοροϊδέψω: το γεγονός πως η ομάδα πέτυχε σημαντική νίκη και με το ευρύ 3-0 που έπρεπε να ήταν 4-0 (ωστόσο συνήθεια είναι πλέον, κάθε ματς και ένα κανονικό γκολ μας ακυρώνουν) δεν σημαίνει πως έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Όχι κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αντίθετα μέχρι να έρθει η πρώτη φάση απειλής (εκεί γύρω στο 20’) με τον Μπαρμπόσα να σπαταλά την άριστη σέντρα του Βάργκας και να ακολουθήσουν τα δυο γκολ του Πορτογάλου εξτρέμ, η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ προβλημάτιζε και έπαιζε μέτριο έως κακό ποδόσφαιρο!

Όμως δεν έπαιζε μόνη της. Ο Πλατανιάς του Παράσχου που αντιμετώπισε η ΑΕΚ δεν έχει σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και αυτό φάνηκε στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ και σε σειρά αγώνων νωρίτερα απ’ αυτό το ματς.

Ωστόσο νίκη με 4 γκολ (και να σου μετράνε τα 3) σε εκτός έδρας αναμέτρηση και με μέτρια εμφάνιση, αν μη τι άλλο, είναι τεράστιας αξίας και σημασίας! Το καλύτερο μαντάτο είχε να κάνει με πρόσωπα και με το γεγονός ότι η ΑΕΚ αντεπεξήλθε παρά τις απουσίες που είχε όπως του Μπουονανότε, του Μπαρόχα και του Τζιμπούρ (ο οποίος δεν ξεκίνησε απόλυτα δικαιολογημένα το ματς).

Η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί στο παιχνίδι γιατί ο Αραβίδης μπορεί και δύναται να παίζει (και) στην κορυφή της επίθεσης. Στα Χανιά ο διεθνής άσος της Ένωσης έκανε ένα από τα καλύτερά του και αθόρυβα ματς.

Η προσφορά του για όσους σκαμπάζουν λίγο από ποδόσφαιρο ήταν εξαιρετική! Ταλαιπώρησε αφάνταστα με το λυσσαλέο του πρέσινγκ τους αντίπαλους αμυντικούς, τους ανάγκασε σε πολλά αβίαστα λάθη στις πάσες τους, έκλεψε μπάλες και φυσικά εκτός από την ασίστ στο δεύτερο γκολ που σηκώνει το κεφάλι και κοιτάζει θαυμάσια τον Μπαρμπόσα έχει τεράστια συμμετοχή στο πρώτο τέρμα της Ένωσης που ουσιαστικά το δημιουργεί και το ετοιμάζει μόνος του!

Δεν έβαλε γκολ σαν φορ διότι δεν του ήρθε ούτε μία σωστή κάθετη πάσα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αφού δημιουργικά η τριάδα στα χαφ δεν τα πήγε καλά. Όμως έκανε όλα όσα πρέπει να κάνει ένα φορ κορυφής και κυρίως δημιούργησε και τα δυο γκολ! Σούπερ…

Δεν ήταν φυσικά ο Αραβίδης ο μόνος πρωταγωνιστής. Πρόσωπο του αγώνα φυσικά και ο Έλντερ Μπαρμπόσα. Δυόμιση φάσεις, δυο γκολ και το πρώτο υπεργκολάρα… Ο Πορτογάλος εξτρέμ συνιστά φέτος μία εξαιρετική προσθήκη. Μπορεί πέρυσι να μην έπεισε αφού όντως έκανε για την ποιότητά του και τους λόγους για τους οποίους αποκτήθηκε μέτρια χρονιά, αλλά φέτος ήδη έχει ξεχωρίσει.

Δεν είναι λίγο να έχει πέντε γκολ ήδη και τρεις (αν δεν κάνω λάθος) ασίστ… Ο Μπαρμπόσα μετά τις πρώτες τρεις – τέσσερις αγωνιστικές δικαιολογημένα πρέπει να θεωρείται βασική επιλογή και ξεχωριστή μονάδα στην ΑΕΚ: δείτε και τα υπόλοιπα εξτρέμ στις άλλες μεγάλες ομάδες σχετικά με τα νούμερα που έχουν σε γκολ και ασίστ και θα καταλάβετε τι εννοώ…

Συμμετοχή όμως έχει και ο Ανέστης ο οποίος κάνει μία σούπερ επέμβαση στο 41’ με το ένα χέρι και κρατάει την ΑΕΚ στο 0-2 έως το ημίχρονο. Μετά την γκάφα του με τον Λεβαδειακό αποκτά μεγάλη αξία η συγκεκριμένη απόκρουση για τον ίδιο και την ψυχολογία του.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης στα Χανιά είναι ο Γκουστάβο Πογιέτ. Όπως σημειώνουμε ότι η ΑΕΚ δεν αποδίδει τρελά καλό ποδόσφαιρο έτσι πρέπει να αναγνωρίζουμε πως ξέρει και βλέπει από τον πάγκο το ματς και τις ανάγκες της ομάδας για να την βοηθήσει να πάρει αυτό που θέλει…

Ο Βάργκας ήταν κακός παρά την ασίστ του. Ο Ουρουγουανός το είδε και τον απέσυρε από το ματς. Παράλληλα είδε πως με δυο στόπερ και το ένα να είναι ο Άρθο στο διάστημα της πίεσης του αντιπάλου αν δεν άλλαζε διάταξη θα ερχόταν η μείωση του σκορ αφού οι γηπεδούχοι απείλησαν σε τρεις περιπτώσεις, τις δυο από στατικές φάσεις και τον Ισπανό στόπερ να χάνει τους αντιπάλους του.

Το γύρισε σε 3-5-2, έδωσε το επιπλέον στόπερ που χρειαζόταν για να καλύψει πιθανή γκέλα του Άρθο (ο Κολοβέτσιος τα πήγε αρκετά καλά, αλλά για να εξελιχθεί και να δούμε να πιάνει υψηλότερα στάνταρ θέλει έναν καλό δίπλα του για να μάθει) και γέμισε το κέντρο του για να πάρει και πάλι η ομάδα του την κατοχή και να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό!

Μέσα και ο Τζιμπούρ για να χτυπήσουμε στην επίθεση με αποτελεσματικό φορ και όλα καλά… Δυο γκολ ο Αλγερινός άσος –μέτρησε εννοείται το ένα– και όλα αυτά χάρη στον Γκουστάβο Πογιέτ που είδε τις ανάγκες του ματς και έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε.

Όσοι είδαμε το ματς στα Χανιά διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά τις ανάγκες της ΑΕΚ στο αγωνιστικό. Όχι ότι δεν τις είχαμε σημειώσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά απλά τις επιβεβαιώσαμε εκ νέου και αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα το φορ…

Ένα εξτρέμ αφού όπως χρειαζόταν και το καλοκαίρι από τη στιγμή που ο Βάργκας και να θέλουμε δεν δείχνει τώρα να βγαίνει ως τέτοιος… Αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα ένα σούπερ στόπερ. Δυστυχώς το γράφω και το λέω από το καλοκαίρι όταν και η εύρεση του θα ήταν πιο εύκολη. Τώρα, τον Γενάρη, τέτοιον δύσκολα βρίσκεις ακόμη και αν έχεις αποφασίσει να σπρώξεις αρκετό χρήμα.

Αν δεν κάνει το τρία στα τρία (νίκη σε Λιβαδειά την Τετάρτη για το Κύπελλο και με την Ξάνθη το Σάββατο για το πρωτάθλημα) δεν θα ‘χει μεγάλη αξία αυτό το διπλό, γι’ αυτό νίκες και μόνο νίκες στα δυο παιχνίδια που έρχονται…

Υγ: Η ΑΕΚ φαίνεται πως βρίσκει κόουτς (και) στο μπάσκετ. Ο Γιούρι Ζντοβτς (ή όπως αλλιώς τον γράφουν οι μπασκετικοί) όπως τον είδα live στο ΟΑΚΑ έκανε όλα όσα έπρεπε και χρειάζονταν στο ματς για να φτάσει να το διεκδικήσει έως το τέλος της αναμέτρησης, έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα είδαμε τους παίκτες της ΑΕΚ να παίζουν άμυνα, επιτέλους να παίζουν άμυνα. Και τους παίκτες να αντικαθίστανται όταν δεν είναι καλά κι ας έχουν περάσει στο παρκέ στο προηγούμενο λεπτό… Το μέλλον ανήκει στην Ένωση και το έχουν εμπεδώσει άπαντες. Δυστυχώς δεν μπορεί ο Γιούρι να ανεβάσει και τα στατιστικά κάποιων αθλητών του, δεν έχει τέτοιο ραβδί, αλλά με έναν καλό έστω σουτέρ η τριάδα είναι δεδομένη! Για να πείσει στο 100% πρέπει να κάνει δυο νίκες στην Θεσσαλονίκη με Άρη που είναι πολύ καλή ομάδα και τον ΠΑΟΚ που ανεβαίνει… Ωραίο πλέον το πρωτάθλημα της Α1. Όσο για την παρουσία 10.000 με 11.000 ΑΕΚτσήδων και την εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν (και χωρίς δίχτυ προστασίας!!!) όσο η ομάδα αποδίδει τέτοιο μπάσκετ όλο και θα τους βλέπει περισσότερο κοντά της, τόσο θα επιβραβεύεται παράλληλα και η προσπάθεια του Αγγελόπουλου και όλων στο μπάσκετ.

Υγ2: Ανακοίνωση έβγαλε ο Παναθηναϊκός για μία διαιτησία σε ένα ματς που πήγαινε στον πόντο και κρίθηκε στους τρεις πόντους… Ανακοίνωση έβγαλε η ομάδα που είχε 25 βολές τη στιγμή που η ΑΕΚ είχε μόλις 15… Μιλάμε για την ομάδα των βολών σε κάθε ματς! Κι όμως έβγαλαν ανακοίνωση! Αν έχουν κάτι να γκρινιάζουν είναι το σουτ του Κούπερ που ήταν όντως εκτός χρόνου και ευτυχώς που δεν μπήκε γιατί ακόμη θα… έκλαιγαν! Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερη ομάδα, με πιο ακριβό ρόστερ και εννοείται πως ακόμη και επειδή ήταν μέτριος αν έχανε από την ΑΕΚ αυτά τα δεδομένα δεν θα άλλαζαν. Αλλά ανακοίνωση για την διαιτησία στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός σε ματς με την ΑΕΚ και ενώ είχε διπλάσιες βολές; Τραγικό…

Υγ3: Για μεταγραφικά στο ποδόσφαιρο να έχετε υπομονή… Είδατε έχουν γραφτεί 40 ονόματα ήδη και έχουμε ακόμη! Ο Πογιέτ θέλει να δει και τους διαθέσιμους έστω για εξάμηνο δανεισμό από το Νησί και αυτό συμβαίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη. Θα αποκτηθεί εξτρέμ (λένε), εγώ απλά εύχομαι να εμπεδώσουν ότι πρέπει να ψαχτούν (έστω) και για στόπερ…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...