Έτσι «χτίζονται» πρωταθλητές! (pics)

Έτσι «χτίζονται» πρωταθλητές! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Έτσι «χτίζονται» πρωταθλητές! (pics)

bet365

Η Ακαδημία του Ολυμπιακού λειτουργεί εδώ και καιρό σε άλλο... επίπεδο, με άρτια εργομετρικά και σωστή αξιολόγηση. Το Gazzetta σας παρουσιάζει την δουλειά που γίνεται με τον Νίκο Τοπολιάτη να εξηγεί όλη την διαδικασία!
Η ερυθρόλευκη Ακαδημία τα τελευταία χρόνια κάνει διαρκώς βήματα προόδου, έχοντας εξελίξει την δουλειά που γίνεται και αναδεικνύοντας διαρκώς ταλέντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ακαδημία του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει εργομετρικές μετρήσεις στις ομάδες Κ15 (Super League), K16 (Attica Cup), Κ17 (Super League) και K20 (Super League, Youth League). H Κ20 φυσικά είναι ο συνδεκτικός κρίκος της πρώτης ομάδας με τις Ακαδημίες.
Ο Ολυμπιακός στις Ακαδημίες του κάνει συχνά εργομετρικά και προσέχει και την τελευταία λεπτομέρεια. Έχει συνεργασία με την εταιρεία Life Ergo, η οποία έχει έδρα το ΟΑΚΑ.
Οι μετρήσεις γίνονται τρεις φορές το χρόνο για κάθε ομάδα. Εργομετρικά έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και στα Summer Camps της ΠΑΕ ενώ έχουν ξεκινήσει και στις σχολές του δικτύου με πρώτες εκείνες του Ρέντη (400 παιδιά) και της Βάρης (200 παιδιά).
Στον Ολυμπιακό επίσης πέρα από την συνεργασία με το Metropolitan όπου πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις (αιματολογικές από την Κ-10 έως την Κ-20) υπάρχει και συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης αθλητών «Δημητρίου Σκορδή».
Ο Ολυμπιακός εκτός από τα πολύ επιτυχημένα σεμινάρια αθλητικής ψυχολογίας και διατροφής και όλες τις άλλες ενέργειές του, φροντίζει ώστε τα παιδιά των Ακαδημιών να αξιολογούνται από μια επιστημονική ομάδα και να φτιάχνουν τον φάκελό τους ο οποίος είναι χρήσιμος για το παιδί, τον γονέα και φυσικά τον προπονητή. Τα στοιχεία από τα εργομετρικά τεστ καταγράφονται στην καρτέλα του κάθε ποδοσφαιριστή και μ' αυτόν τον τρόπο ο προπονητής μπορεί να δουλέψει τις αδυναμίες του αλλά και τα θετικά του στοιχεία.
Για την... ιστορία ο Ολυμπιακός έχει κάνει σεμινάρια και για τα εργομετρικά και το πως γίνονται αλλά και για την σωστή εκγύμναση.
Το Gazzetta.gr ζήτησε από τον τεχνικό της Κ15, Νίκο Τοπολιάτη (που είναι και γυμναστής) να δώσει μία πιο σαφή και επαρκή εικόνα γύρω από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται. Ο Τοπολιάτης έχει πτυχίο γυμναστή και UEFA Pro και ήταν εκτός των άλλων βοηθός του Μπερντ Στορκ στην Κ20 και προπονητής παλαιότερα στην Κ17 του Ολυμπιακού.
- Κύριε Τοπολιάτη πως ξεκίνησε η συνεργασία σας και το πλάνο σας για τα εργομετρικά;
Θεωρούμε πολύ σημαντική την μεγιστοποίηση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών μας και δουλεύουμε με κάθε εργαλείο που η ομάδα μας προσφέρει. Η εργομετρική διαδικασία περιλαμβάνει τη μέτρηση και την αξιολόγηση της μυϊκής προσπάθειας χρησιμοποιώντας διάφορες δοκιμασίες που αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Η μέτρηση είναι η διαδικασία συλλογής των δεδομένων και η αξιολόγηση είναι η διαδικασία ερμηνείας των αποτελεσμάτων από τους προπονητές και γυμναστές με σκοπό την εφαρμογή του στους αθλητές της Ακαδημίας μας και στην μεγιστοποίηση των φυσικών ικανοτήτων τους. Η ΠΑΕ μέσα από καινούρια προγράμματα όπως η συνεργασία με τον κ. Δρακογιαννόπουλο και τον κ. Σκορδή (FMS) για παράδειγμα αλλά και μέσα από την εκπαίδευση των γυμναστών στο εξωτερικό αλλά και πρόσφατα στην πρώτη ελληνική σχολή φυσικής κατάστασης της ΕΠΟ - UEFA όπου βρέθηκαν προπονητές - γυμναστές του συλλόγου μας, δείχνει ότι φροντίζει να ανανεώνει προς το καλύτερο τους τρόπους υποστήριξης των αθλητών.
- Ποιες ομάδες καλύπτει;
Η συνεχής αξιολόγηση των φυσικών ικανοτήτων των αθλητών από τη ηλικία των Κ8 μέχρι Κ14 που πραγματοποιούμε τεστ ταχύτητας 10 m - 20 m με φωτοκύτταρα, ταχύτητα με αλλαγές κατεύθυνσης agility test με μπάλα και χωρίς (σ.σ. τεστ πεδίου) αυτό αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο επιλογής τους για τον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιστημονικής παρακολούθησης των ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου και έτσι στις ηλικίες Κ15 μέχρι και Κ19 εργομετρικές αξιολογήσεις πεδίου και στο εργομετρικό κέντρο βοηθούν για την καλύτερη αξιολόγηση και εφαρμογή του άριστου προπονητικού προγράμματος.
- Ποιες μετρήσεις γίνονται και σε ποιο διάστημα;
H εκτίμηση των φυσικών ικανοτήτων θα πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε προπονητικής περιόδου, ώστε η περίοδος προετοιμασίας να είναι καθοριστική για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών, πριν από την φάση του φορμαρίσματος στην περίοδο προετοιμασίας, κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην αγωνιστική περίοδο και όπου κρίνεται σκόπιμο, και τέλος με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Επίσης εργομετρικά έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και στα Summer Camps της ΠΑΕ ενώ έχουν ξεκινήσει και στις σχολές του δικτύου μας με πρώτες εκείνες του Ρέντη (400 παιδιά) και της Βάρης (200 παιδιά).
Ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά: βάρος και ύψος.
• Ανάλυση σύστασης σώματος: BMI, BMR, %λίπους, μυϊκή μάζα, άλιπη μάζα, συνολικά υγρά, επιθυμητά φυσιολογικά όρια.
• Ευλυγισία κάτω άκρων.
• Δύναμη κάτω άκρων.
• Αναλογία δύναμης δεξί & αριστερό πόδι.
• Εκρηκτική & ελαστική ισχύ.
• Ταχύτητα 10 m - 20 m - 30 m με φωτοκύτταρα.
• Ταχύτητα με αλλαγές κατεύθυνσης: Agility test.
• Μέγιστη καρδιακή συχνότητα & προπονητικών εντάσεων.
• Μέγιστη αερόβια ικανότητα (VO2) max.
• Εύρεση αναερόβιου κατωφλίου & προπονητικών εντάσεων.
• Ανάλυση βάδισης & κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.
• Έλεγχος ελαστικότητας και αξιολόγησης στάσης σώματος.
Επίσης πέρα από την συνεργασία με το Metropolitan όπου πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις (αιματολογικές από την Κ10 έως την Κ20) έχει ξεκινήσει και συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης αθλητών του Δημητρίου Σκορδή. Το FMS είναι η κατάταξη ενός συστήματος βαθμολόγησης που τεκμηριώνει τα πρότυπα κίνησης και είναι το κλειδί για την κανονική λειτουργία του σώματος.
Με την εξέταση αυτή, το FMS εντοπίζει εύκολα τους λειτουργικούς περιορισμούς και τις ασυμμετρίες. Αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την λειτουργική κατάρτιση, την φυσική κατάσταση και να στρεβλώσουν την επίγνωση του σώματος.
Το FMS χρησιμοποιείται για να εντοπίζει τα προβλήματα και να παρακολουθεί την πρόοδο. Αυτό το σύστημα βαθμολόγησης είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πιο ευεργετικές διορθωτικές ασκήσεις με σκοπό την αποκατάσταση και τη δημιουργία μιας μηχανικά υγιούς πρότυπης κίνησης. Ο Ολυμπιακός επενδύει στο σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης και της ανάπτυξης των ικανοτήτων των αθλητών. Παράλληλα γίνεται ο σωματομετρικός έλεγχος, σωματικό βάρος, μυϊκή μάζα, ύψος, λιπώδης μάζα, οι οποίες όμως υποστηρίζονται και από την κα Λυκομήτρου εντός του Ρέντη στην Κ17 και Κ19.
- Ποιος ο ρόλος των εργομετρικών εξετάσεων στο ποδόσφαιρο;
Οι στόχοι των εργομετρικών μετρήσεων είναι:
1) Μας βοηθούν για τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό της προπονητικής διαδικασίας.
2) Πληροφορούν τον προπονητή τεκμηριωμένα για το επίπεδο απόδοσης των αθλητών του προκειμένου να επέμβει, εάν κρίνεται σκόπιμο, από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, σε νέα διαμόρφωση του προπονητικού σχεδιασμού.
3) Εκτίμηση και αξιολόγηση του επιπέδου των φυσικών ικανοτήτων των αθλητών από τους προπονητές.
4) Μελέτη και αξιολόγηση της προπόνησης (εφαρμογή διαφόρων προπονητικών μοντέλων).
5) Πρόβλεψη αγωνιστικής απόδοσης.
6) Αποτελούν κίνητρο για τη βελτίωση των αδυναμιών που εμφανίζουν ορισμένοι αθλητές.
7) Εκτίμηση της φυσικής κατάστασης ενός αθλητή μετά από κάποιο τραυματισμό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα