Περί «μυθικών μηνιάτικων» διαιτητών…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Περί «μυθικών μηνιάτικων» διαιτητών…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο gazzetta να δει κάπως πιο…σφαιρικά το θέμα των ορισμών και των αμοιβών των διαιτητών.

Διάβασα μετά προσοχής ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τις αμοιβές των διαιτητών και πιο ειδικά του Αθηναίου Παππά.

Παίρνει, λέει, κάθε διαιτητής που παίζει παιχνίδι Α΄ Εθνικής 1560 Ευρώ ανά ματς. Πολύ καλό «μεροκάματο», όντως. Αντίθετα, ο 4ος στην Α΄ Εθνική, αλλά κι ο διαιτητής που παίζει ως πρώτος στο Κύπελλο έχουν όχι κακές, αλλά πολύ λιγότερες απολαβές, από 150 έως 350 Ευρώ, πάντα ανά ματς.

Έβγαλαν, λοιπόν, ότι ο Παππάς από το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, που δεν έγινε ποτέ, έχει έσοδα από τις διαιτησίες του περίπου 4.700 Ευρώ, γιατί ορίζεται συνεχώς. Κι έχασε και 800 Ευρώ, ας σημειώσω εγώ, επειδή δεν έγινε το ντέρμπι, με δική του απόφαση, βέβαια.

Στο σχετικό ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται ως «μυστήριο» να ορίζεται έτσι ο Παππάς μετά το ντέρμπι που δεν έγινε.

Βέβαια, υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν κι άλλα…μυστήρια με την ΚΕΔ και την ΕΠΟ. Για παράδειγμα ακριβώς στο ίδιο διάστημα ο διαιτητής Δελφάκης από την Αρκαδία ορίστηκε ως πρώτος διαιτητής σε τρία παιχνίδια στην Α΄Εθνική-και σε ένα στο Κύπελλο. Οι δε αμοιβές του σε αυτό το διάστημα είναι πάνω από 5.000 Ευρώ. Ξεπέρασε το «μυθικό μηνιάτικο» του Παππά.

Αν καταλαβαίνω μάλιστα καλά, που μπορεί και να μην καταλαβαίνω οπότε πάω πάσο, το ρεπορτάζ υπονοεί ότι ο Παππάς παίρνει ορισμούς επειδή δεν έκανε το ντέρμπι. Άραγε, με αυτό το σκεπτικό, ο Δελφάκης (με τον οποίο δεν έχω τίποτα, ούτε του προσάπτω τίποτα, για να μην παρεξηγηθώ κιόλας) γιατί παίρνει ορισμούς;

Να θυμίσω τα τρία αυτά παιχνίδια που έπαιξε στο πρωτάθλημα ο Δελφάκης: Πανθρακικός-ΑΕΚ 1-2, Καλλονή-ΑΕΚ 1-3, Βέροια-Παναθηναϊκός 0-1. Δηλαδή, τρία διπλά των τριών άλλων μεγάλων ομάδων.

Να θυμίσω και τα αμέσως προηγούμενα παιχνίδια του Δελφάκη στο φετινό πρωτάθλημα και Κύπελλο: Παναθηναϊκός-Πλατανιάς 1-0 και Ξάνθη-ΑΕΚ 0-1. Άλλες δύο νίκες μεγάλων.

Ο δε Δελφάκης είναι πρώτος σε ορισμούς στον α΄γύρο με έξι, όσους έχει κι ο Κουκουλάκης με τον Παπαδόπουλο. Πέντε έχουν οι Κομίνης, Τριτσώνης, Αρετόπουλος, Δημητρόπουλος, Λαμπρόπουλος, Τζήλος κι ο Παππάς.

Παρεμπιπτόντως, από τους 10 πρώτους σε ορισμούς, άρα από τους 10 πρώτους σε «μεροκάματο», τον Ολυμπιακό τον έχουν σφυρίξει οι μισοί. Δύο φορές ο Παπαδόπουλος, δύο ο Λαμπρόπουλος κι από μία οι Δημητρόπουλος, Παππάς και Δελφάκης.

Έτσι για να το βλέπουμε λίγο πιο…σφαιρικά και με πιο καθαρή ματιά το πράγμα.

Και κάτι τελευταίο: χθες ήταν όντως οφσάϊντ το γκολ του Φουστέρ, με υπόδειξη του επόπτη Γεωργαράκου. Μόνο που 10 λεπτά πριν, υπήρχε πέναλτι υπέρ του Φουστέρ σε ανατροπή του από τον Βαλεριάνο στη γωνία της περιοχής του Απόλλωνα. και δευτερόλεπτα αργότερα υπήρχε αποβολή (απευθείας κόκκινη) του Βαλεριάνου, για εν ψυχρώ πάτημα του Ντουρμάζ στον αστράγαλο.

Κι οι δύο φάσεις έγιναν μπροστά στον επόπτη, που "κατηγορείται" ως φιλολυμπιακός. Το δε πέναλτι ήταν ευθύνη ασφαλώς και του Παππά, που επιπλέον αντί αποβολής του Βαλεριάνου για την άλλη φάση, έδειξε από μία κίτρινη σε αυτόν και τον Ντουρμάζ, με συνέπεια να γίνει έξαλλος ο Σουηδός.

Αν θέλετε λοιπόν να τα λέμε όλα, να είναι όλα. Όχι τα μισά. Το δε μεγαλύτερο παραμύθι είναι ότι ο Γεωργαράκος σταμάτησε τρεις φορές τον Απόλλωνα με ανύπαρκτα οφσάϊντ. Μία φάση υπήρχε, όντως δεν ήταν οφσάϊντ κι ο κυνηγός του Απόλλωνα αστόχησε. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, στη μία επιθετικός του Απόλλωνα όντας ακάλυπτος κινήθηκε προς την μπάλα κι αυτός υποδείχθηκε οφσάϊντ και στην άλλη ο επιθετικός του Απόλλωνα ήταν οφσάϊντ, οριακά αλλά ήταν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.