Ίδιο πρωτάθλημα, άλλοι κανόνες!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ίδιο πρωτάθλημα, άλλοι κανόνες!

bet365

O Γιώργος Τσακίρης γράφει για την γκέλα της ΑΕΚ που είναι (επίσης) αποτέλεσμα διαιτητικών αποφάσεων και τα αγωνιστικά ζητήματα που προέκυψαν…
Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες που δυστυχώς και πάλι θα γράψω τα αυτονόητα. Έπειτα από ένα καλό τακτικά ματς μεταξύ της ΑΕΚ και του Πανιώνιου, με τεράστιο ενδιαφέρον, πολύ δύναμη και τεράστια διάθεση από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων, υποχρεωνόμαστε να εστιάσουμε σε αυτόν που ΟΦΕΙΛΕΙ να μην είναι ο πρωταγωνιστής.
Καλούμαστε λοιπόν να ανταλλάξουμε απόψεις για έναν αγώνα το αποτέλεσμα του οποίου καθορίστηκε από τις αποφάσεις του διαιτητή και δεν επέτρεψαν στην ΑΕΚ να πάρει κεφάλι στο σκορ και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες της να πάρει ένα διπλό (το ίδιο είχε γίνει και στην Τούμπα), κοινώς να… μιλήσουμε για ένα διαφορετικό παιχνίδι απ’ αυτό που θα έπρεπε.
Στο τέλος της ημέρας το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι δίκαιο το τελικό αποτέλεσμα; Η απάντηση -συγχωρέστε με- αλλά είναι ξεκάθαρη και απλή: Όχι δεν είναι δίκαιο…
Η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά το ματς, το ήλεγχε έως το 20’ σε ρυθμό και κατοχή της μπάλας και σ’ αυτό το διάστημα σαφέστατα και έπρεπε να είχε τη δυνατότητα σ’ αυτό το χρονικό σημείο (στο 12’ πιο συγκεκριμένα) να επιχειρήσει να σκοράρει με εύκολο τρόπο από την βούλα του πέναλτι που ΔΕΝ γίνεται να μην είδε στην διπλή παράβαση που γίνεται για να σταματήσει ο Γιόχανσον.
Ο Σουηδός χαφ της Ένωσης γκρεμίζεται από τον Κόρμπο σε δυο χρόνους, πρώτα τραβάει την φανέλα να τον κατεβάσει και επειδή ο Γιόχανσον είναι τίμιος και δεν επιδιώκει να πέσει (όπως κάνουν άλλοι χωρίς καν επαφή) τον γκρεμίζει και με τα πόδια. Πρόκειται για πέναλτι μαρς με τον ρέφερι (δεν του γράφω καν το όνομα) και τον βοηθό να βλέπουν ξεκάθαρα την παράβαση και σκόπιμα να μην αποφασίζουν να στήσουν την μπάλα στο σημείο του πέναλτι.
Από αυτό το σημείο, μόλις από το 12ο λεπτό κοινώς, αλλάζει όλο το ματς με την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ και ταυτόχρονα με τον Πανιώνιο να ‘χει έναν ποδοσφαιριστή με κίτρινη κάρτα και πολύ περισσότερο την υποχρέωση να πάρει την μπάλα στην κατοχή, να αλλάξει το αγωνιστικό πλάνο και την τακτική τους και να δώσουν χώρους στην ομάδα του Πογιέτ.
Αντί αυτού ήρθε το γκολ του Μπουμάλ και έπειτα ήρθε έπειτα η ισοφάριση της ΑΕΚ με τον Μπαρμπόσα να εκτελεί υπέροχα και τον Τζιμπούρ να συμμετέχει, να είναι εκτεθειμένος, άρα να πρόκειται για αντικανονικό τέρμα. Κάκιστα δεν σήκωσε ο βοηθός και χρέωσε (και) τον διαιτητή με την απόφασή του (αν και θα μπορούσε να το πάρει πάνω του).
Η αποβολή του Άρθο είναι σωστή για μένα με τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό να μη δικαιώνει κανέναν στο πρώτο σημαντικό ματς που αγωνίστηκε. Ίσως -και μακάρι- να ήταν ένα απλά κακό ματς, εμένα όμως δεν μου μοιάζει για τον στόπερ ηγέτη που χρειάζεται (περισσότερο και από φορ) η ΑΕΚ και φυσικά παίζει δεξί στόπερ παρά το γεγονός ότι όπως έχουμε επισημάνει (και σωστά) αναζητούνταν αριστεροπόδαρος αποκλειστικά γι’ αυτή τη θέση το καλοκαίρι!
Από κει και πέρα υπάρχει και η φάση του γκολ της Ένωσης στο τέλος της αναμέτρησης με τον Αραβίδη να σκοράρει και να ακυρώνεται το τέρμα ως επιθετικό φάουλ του Λαμπρόπουλου στον Μητρόπουλο κάτι που δεν υπάρχει ποτέ φυσικά. Θυμίζω την φάση στο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ (και μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μου blog τότε για να διαπιστώσετε τι έγραφα τότε) με τον Μποτία και τον Ντίντακ που προηγήθηκε ο Ολυμπιακός και υποστήριζα ότι δεν υπάρχει φάουλ.
Συμμετέχουν οι υπόλοιπες ομάδες δεδομένα λοιπόν σε ίδιο πρωτάθλημα με διαφορετικούς για συγκεκριμένες ομάδες κανόνες. Σε άλλη ομάδα ο διαιτητής δείχνει σέντρα στη φάση του γκολ του Αραβίδη (όπως στου Μποτία) και σε άλλο ματς, άλλης ομάδας, ο ρέφερι σφυρίζει φάουλ και αυτόματα έχουμε ίδια φάση και διαφορετική απόφαση…
Θαρρώ πως όλοι συμφωνείτε πως το γκρέμισμα (δις) του Γιόχανσον είναι πέναλτι μαρς οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι εύκολα πως το παιχνίδι (όχι πως δεν το ξέραμε, απλά πλέον το επιβεβαιώνουμε κάθε Κυριακή, θυμίζω άλλωστε με την Καλλονή δεν έδωσε δυο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ) δεν παίζει στα ίσα.
Στα αγωνιστικά αν και (ακόμη και τον Άρθο) είναι εντελώς άδικο να κρίνω την εικόνα της ομάδας με όσα προαναφέρω, η ΑΕΚ μετά το 20’ είχε πρόβλημα κυρίως διότι η αμυντική της τετράδα στο κομμάτι της προσπάθειας ανάπτυξης και δημιουργίας ήταν σε κάκιστη μέρα. Από τα στόπερ που έπαιζαν χωρίς λόγο -κι ενώ είχαν πολλά διαθέσιμα μέτρα στο χορτάρι- παράλληλα έως τα ακραία μπακ (Γκάλο και Ντίντακ) που δεν μπόρεσαν να δώσουν κάτι, το οτιδήποτε, στο παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού της Ένωσης.
Μέτριος όμως ήταν και ο Μάνταλος και ίσως ο Πογιέτ να πρέπει να ξανασκεφτεί αν μπορεί να ανταποκριθεί ως εσωτερικός χαφ ο διεθνής άσος. Εγώ θαρρώ πως μπορεί αλλά δεν διανύει καλή αγωνιστική περίοδο… Ταυτόχρονα στην Νέα Σμύρνη θα μπορούσε να τον αποσύρει από τον αγωνιστικό χώρο και να διατηρήσει σε αυτόν τον Μπαρμπόσα που είχε τουλάχιστον πολλή διάθεση και είχε μεγάλη συμμετοχή στο ματς.
Ο Αραβίδης τακτικά ανταποκρίθηκε ως αριστερό χαφ-εξτέμ και κατάφερε να σκοράρει στη μισή φάση που του παρουσιάστηκε με τον διαιτητή να αποφασίζει να του στερήσει τη χαρά ενός γκολ με τεράστια αξία στο φινάλε ενός ματς που η ομάδα του έπαιζε με δέκα παίκτες χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά όπως παραδέχτηκε και ο Ουζουνίδης.
Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε (ότι η ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο κατάφερε να μην απειληθεί) ως εξαιρετικό σημείο της ομάδας του Πογιέτ που οι αλλαγές του ήταν και πάλι σωστές σε ότι αφορά τους ποδοσφαιριστές που έριξε στο παιχνίδι.
Ο Τζιμπούρ δεν είχε πολλές ευκαιρίες να διακριθεί. Τον εκνεύρισε και ο διαιτητής με την αστεία κίτρινη που του έδειξε στο πρώτο απλό φάουλ και δεν είχε σε κάποιες φάσεις το καθαρό μυαλό. Δεν ήταν κακός, αλλά δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στο ματς. Μ’ άρεσε που βγήκε και ήταν εκνευρισμένος για το 1-1, γκέλα είναι, έτσι πρέπει να αισθάνεται ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με την ΑΕΚ…
Υγ: Το ότι η ΑΕΚ έπρεπε να κερδίσει και δεν της το επέτρεψε ο διαιτητής δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Πανιώνιος του Ουζουνίδη είναι ένα απίστευτα ικανό συμπαγές σύνολο με άριστη ομαδική νοοτροπία και απίθανη προσήλωση στην αγωνιστική φιλοσοφία του κόουτς. Δικαίως βρίσκεται στη θέση που κατέχει και ταυτόχρονα αν συνεχίσει έτσι θα ‘χει τη δυνατότητα να είναι στην πρώτη πεντάδα…
Υγ2: Η κουβέντα για τον Άνταμ Τζανετόπουλο δεν χρειάζεται άλλο… Πλέον απαιτείται να δούμε αν υπολογίζεται από τον Πογιέτ και έπειτα αν θα τον ανανεώσει η ΑΕΚ. Αν δηλαδή ο Ουρουγουανός τεχνικός αποφασίσει πως δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θέλει ο ίδιος να ΄χουν οι κεντρικοί του αμυντικοί, τότε δεν θα υπάρχει λόγος ανανέωσης της συνεργασίας (έτσι τουλάχιστον πρέπει να συμβαίνει στις ομάδες). Αφού είναι συνεχώς εκτός 18άδας σημαίνει ότι ο προπονητής τον βλέπει σαν τέταρτη επιλογή… Η ΑΕΚ όμως έχει ανάγκη πρώτης επιλογής, βασικής και αναντικατάστατης, στο κέντρο της άμυνάς της.
Υγ3: Η κουβέντα στην Αγγλία για το ενδεχόμενο η Σουόνσι να κάνει κίνηση για τον Πογιέτ με διάθεση σχετικής αποζημίωσης της ΑΕΚ φουντώνει σε καθημερινό επίπεδο. Στο Νησί θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να το κάνει ο σύλλογος της Ουαλίας αν και σίγουρα στα αγγλικά ΜΜΕ συνηθίζουμε να διαβάζουμε πολλά πράγματα τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Σωστά θαρρώ ο Ουρουγουανός δεν αναπτύσσεται όποτε τον ρωτούν σχετικά γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει λόγος χωρίς να υπάρχει έστω κρούση να δημιουργεί και να προκαλεί υποθετικά σενάρια, άρα και υποθετικές συζητήσεις…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...