Ο... επόμενος γρίφος

Ο... επόμενος γρίφος

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Ο... επόμενος γρίφος

bet365

Κάποτε ήταν τα... «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το έλυσε. Το 2016, του δίνει το δικαίωμα να «ξεμπερδέψει» και με το άλλο... θέμα που παραδοσιακά αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη. Γράφει ο Διονύσης Δελλής.

Την ευκαιρία να φτιάξει το... κέφι του, έχει το μεσημέρι. Σε αυτή την άκρως ποδοσφαιρική ώρα (15:00) διεξαγωγής της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό. Στο πρώτο ματς πρωταθλήματος με κόσμο στο Φάληρο, έπειτα από 35 ολόκληρες ημέρες (Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-0 στις 8/11 το τελευταίο).

Μπορούν λοιπόν οι Πειραιώτες και την βαθμολογική «διαφορά» από την δεύτερη ΑΕΚ να ανοίξουν ακόμη περισσότερο, και το ρεκόρ αφετηρία τους να αυξήσουν (13 στα 13), και εκείνο της ομάδας του Σόλιντ (16 σερί νίκες την περίοδο 2005-2006) να πλησιάσουν.

Γενικώς τους προσφέρεται το προνόμιο να «αφήσουν» πίσω στο θυμικό τους, την υπόθεση Άρσεναλ που δεδομένα ακόμη αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης στο μεγάλο λιμάνι. Μια «καλή» νίκη σήμερα, ίσως ένα χορταστικό σκορ συν το γεγονός ότι αύριο κιόλας κληρώνει στο Γιουρόπα Λιγκ. Μια κατάσταση που συνολικά μπορεί όντως να συνθέσει εκείνο το σκηνικό που θα πάει την κουβέντα παρακάτω για τον Μάρκο Σίλβα και τους ποδοσφαιριστές του.

Έχει πολύ δρόμο η σεζόν μπροστά. Άλλο τόσο τουλάχιστον. Και κυρίως έχει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης ευκαιρίας για τους Πειραιώτες από τον Φλεβάρη και έπειτα. Προφανώς όχι για να κατακτήσουν το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά σίγουρα για να προσπαθήσουν να «ξορκίσουν» το μοναδικό σοβαρό «θέμα» που έχουν εδώ και 10ετίες στα κύπελλα Ευρώπης.

Την «αντίδραση» σε αυτό που κωδικοποιημένα λέγεται «νοκ άουτ» σειρές. Δεν το... έχει ο Ολυμπιακός. Ανεξαρτήτως αντιπάλου. Την έχει πατήσει από την Ανόρθωση (2008) και την Μακάμπι (2010) Αύγουστο μήνα, ως από την Σεντ Ετιέν (2009), την Λεβάντε (2013) και τη Ντνίπρο (2015) τον Φλεβάρη. Ναι και τη Ντνίπρο. Ας πήγαν στον τελικό οι Ουκρανοί πέρσι. Όταν τους αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός, κανείς δεν είχε την αίσθηση ότι απέναντι βρέθηκε μια καλύτερη ομάδα.

Και δεν αναφέρουμε περιπτώσεις επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου ο αντίπαλος συνήθως (Τσέλσι 2008, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2014) ήταν δεδομένα υψηλότερου επιπέδου. Ούτε καν εκείνο το αντάμωμα με τη Μπορντό (2010) που ήρθε σε μια περίεργη συγκυρία. Το λέμε συνολικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια από τον Φλεβάρη και μετά, οι Ερυθρόλευκοι σε νοκ άουτ μονομαχίες συνολικά έχουν επικρατήσει μόνο της Σοσό (2005) και της Ρούμπιν Καζάν (2012). Είναι ακριβώς 2 στα 10! Έχουν αποκλειστεί από Νιουκάστλ (2005), Τσέλσι (2008), Σεντ Ετιέν (2009), Μπορντό (2010), Μέταλιστ (2012), Λεβάντε (2013), Γιουνάιτεντ (2014) και Ντνίπρο (2015).

Ενδιαφέρον λοιπόν, και σίγουρα ένα «στοίχημα» για τον Ερυθρόλευκο οργανισμό μια διαφορετική αντίδραση σε τέτοιου τύπου ματς. Μέχρι πρότινος υπήρχε άλλο «κυρίαρχο» θέμα στην Ευρώπη. Αφορούσε στα εκτός έδρας ματς. Βρήκε τον τρόπο και το έλυσε. Με αποκορύφωμα το φετινό όπου οι 6 από τους συνολικά 9 βαθμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ ήρθαν από... μακριά. Δεν έγινε τυχαία. Δούλεψε πάνω σε αυτό. Εμπιστεύθηκε μια σειρά από καλούς προπονητές με παραστάσεις και σταδιακά «ξεμπέρδεψε». Τώρα προκύπτει ευκαιρία να λύσει και το επόμενο. Αρκεί να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για μια ιστορία «συνολική» και όχι διαφορετική, σε ετήσια βάση.

Έχει σίγουρα πολλές και καλές ομάδες το Γιουρόπα Λιγκ, στην φάση των «32». Δεν αμφιβάλλει κανείς. Και τύχη θέλει, και όλα απαιτεί το ποδόσφαιρο σε μια τέτοια διαδικασία. Είναι και ο Ολυμπιακός όμως καλή ομάδα. Το νούμερο 21 της Ευρωπαϊκής κατάταξης. Ένα όνομα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, που αν του προκύψουν οι προϋποθέσεις αγωνιστικά, θα μπορούσε να κάνει μια καλή διαδρομή σε αυτή την δεύτερη ευκαιρία. Αρκεί να βρουν τον τρόπο οι Πειραιώτες και να «λύσουν» τον γρίφο, στην υπόθεση νοκ άουτ.

Η υπόθεση Γιουρόπα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με τη συνθήκη της πρώιμης κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος. Διότι δίνει την άνεση στον Σίλβα και τους συνεργάτες του, να ασχοληθούν με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στην εκτός των συνόρων αποστολή. Με όποιον και να κληρωθεί αύριο ο Ολυμπιακός, αποκλείεται να βρει απέναντι του ομάδα που θα έχει «λυμένες» από τον Φλεβάρη, τις εντός των συνόρων υποθέσεις του. Σημαντική λεπτομέρεια. Το προνόμιο που οι νταμπλούχοι θα πρέπει να το αξιοποιήσουν.

Γιατί δεν του... βγαίνει στα νοκ άουτ, λοιπόν; Τι κάνει λάθος, αν τέλος πάντων υπάρχει κάποιο λάθος στην διαχείριση αναμετρήσεων με τον ίδιο αντίπαλο σε 7-15 ημέρες με το «σκορ» να τρέχει συνολικά σε 180΄. Πως μπορεί να το λύσει; Τι πρέπει να αλλάξει; Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις με απαντήσεις που «έρχονται» προσεχώς.

Είπαμε έχει δρόμο μπροστά. Και είναι ευκαιρία. Ώστε ο Ολυμπιακός της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός που προοδεύει διαρκώς εδώ και χρόνια σε αυτό το «περιβάλλον» να λύσει και τον... επόμενο γρίφο. Αν το κάνει; Πιθανόν θα βάλει τις βάσεις για αυτό που του λείπει. Για το παραπάνω, που δεν έχει έρθει είτε στο Τσάμπιονς, είτε στο Γιουρόπα Λιγκ. Ότι και αν σημαίνει αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής