Όταν η αλήθεια είναι κάπου στην μέση...

Δημήτρης Τομαράς
Όταν η αλήθεια είναι κάπου στην μέση...

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για την επόμενη μέρα μίας ήττας που... λάβωσε για τα καλά τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με τον τρόπο που ήρθε και η οποία παράλληλα έβγαλε ξανά στον... αφρό τις... ελληνικές ισοπεδωτικές τάσεις.
Σίγουρα δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί πως εκεί που είχε φτάσει ο Ολυμπιακός, δηλαδή στο σημείο να υποδέχεται την Άρσεναλ και να παίζει την πρόκριση στην συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ με διάφορα αποτελέσματα (σ.σ. νίκη, ισοπαλία ή ήττα με 0-1 ή 1-2), συνιστά επιτυχία ο αποκλεισμός και το 0-3. Το αντίθετο. Οι ερυθρόλευκοι είχαν μία τεράστια ευκαιρία να "ψηλώσουν" και άλλο ευρωπαϊκά με μία τέτοια πρόκριση, όμως στο πιο κομβικό ματς δεν αποδείχθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών και των περιστάσεων (σ.σ. κυρίως στο β' μέρος όπου η εν γένει παρουσία και η εικόνα τους ήταν ιδιαίτερα κακή) και η Άρσεναλ αποδείχθηκε... Άρσεναλ. Ή μήπως κανείς αμφιβάλλει για την ποιότητα και των υψηλότατο επίπεδο των παικτών της;
Μία αγγλική ομάδα που πιστοποίησε την κλάση της, την ποιότητά της και την ανωτερότητά της ακόμα και όταν ήταν με την πλάτη στον τοίχο (σ.σ. και ενώ ας μην ξεχνάμε πως ήταν το φαβορί για την πρόκριση ακόμα και με αυτά τα δεδομένα). Ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ που παρά τα προβλήματα τραυματισμών που είχε και τις πολύ σοβαρές απώλειές του, έστησε εξαιρετικά την ομάδα του, οδηγώντας την Άρσεναλ σε ένα σούπερ ματς και μία πέρα για πέρα δίκαιη και αρκετά άνετη -όπως προέκυψε στην πορεία του ματς- νίκη το έλεγε χαρακτηριστικά.
"Ήμασταν έτοιμοι να μπούμε σε διαδικασία διαφυγής...". Η Άρσεναλ ήταν προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο έμπειρος Βενγκέρ παρόλα αυτά κατάφερε να βγει νικητής στην... σκακιέρα των πάγκων. Ήταν όμως και ένα σενάριο που έτσι όπως είχε γραφτεί έδινε σαφείς πιθανότητες στον Ολυμπιακό. Έπαιζε στο γήπεδό του με την ψυχολογία ανεβασμένη και με τον κόσμο του.
Δυστυχώς οι ερυθρόλευκοι είχαν μόνο ένα καλό ημίωρο. Εκεί όπου έβαλαν δύσκολα στην Άρσεναλ έως ένα σημείο και μετά δέχθηκαν το γκολ κόντρα στην ροή του αγώνα και από λανθασμένη τοποθέτηση άμυνας και (κυρίως) του Ρομπέρτο. Στο β' μέρος ο Ολυμπιακός δυστυχώς έβγαλε κάκιστη εικόνα σε όλους τους τομείς και δικαίως έχασε. Σε πρώτη φάση το ματς χάθηκε από την αδυναμία της επίθεσης να σκοράρει και μετά από την αδυναμία της άμυνας και του Ρομπέρτο.
Το 0-1 τον θορύβησε και το 0-2 τον αποτελείωσε ψυχολογικά. Ουσιαστικά μετά το 2ο γκολ της Άρσεναλ ο Ολυμπιακός έχασε τελείως την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μπορέσει να αλλάξει κάτι στο ματς. Οι ερυθρόλευκοι στο γήπεδο έδειξαν πως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τις συνθήκες του αγώνα και την πίεση που θα έφερνε ένα 1ο ή 2ο γκολ των Λονδρέζων. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε, έδειξε μία αντίδραση, επεδίωξε να δημιουργήσει φάσεις και να βγάλει γκολ αλλά δεν του βγήκε τίποτα.
Σίγουρα η Άρσεναλ είναι μία ομάδα με ένα τεράστιο μπάτζετ και παίκτες διεθνούς εμβέλειας και εγνωσμένης αξίας, όμως όταν ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο επίπεδο να την κερδίζει με 3-2 μέσα στο Λονδίνο, έπρεπε να κάνει κάτι πολύ καλύτερο στο Φάληρο. Έπρεπε να το διεκδικεί το ματς μέχρι τέλους. Ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Ολυμπιακός είναι που με τις εμφανίσεις του φέτος στην Ευρώπη ανέβασε και άλλο τον πήχη των προσδοκιών. Και ο ίδιος είναι που δεν τις δικαίωσε με την Άρσεναλ στην τελευταία αγωνιστική.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν στον όμιλό του έκανε το προφανές. Το αυτονόητο. Αυτό που δεδομένα έπρεπε να κάνει και περίμεναν όλοι. Κατάφερε να συνεχίσει στην Ευρώπη και το Γιουρόπα Λιγκ, πετώντας έξω τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αναμφίβολα είναι σημαντικό. Είναι σαφώς πολύ σημαντικό ότι είναι η μόνη ελληνική ομάδα, που για άλλη μία χρονιά θα παίξει μπάλα στην Ευρώπη και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Που θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει υπό προϋποθέσεις μία καλή πορεία στον θεσμό του Γιουρόπα. Με μία κλήρωση που μπορεί να είναι αρκετά καλή, όλα μπορούν να γίνουν. Ωστόσο οι... πληγές από αυτό το ματς μένουν. Ένα ματς που... λάβωσε για τα καλά τον Ολυμπιακό. Και σίγουρα και ο τρόπος που χάθηκε το παιχνίδι αλλά και η έκταση της ήττας. Και θυμίζουν σε πολλά τον τρόπο που είχε αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από την Γιουνάιτεντ επί Μίτσελ. Τότε που η νίκη στο Φάληρο είχε φέρει οιωνούς πρόκρισης αλλά στο Ολντ Τράφορντ τα ερυθρόλευκα όνειρα "γκρεμίστηκαν".
Η αλήθεια είναι λοιπόν κάπου στην μέση. Δίχως ακρότητες ή αφορισμούς ή τις κλασικές ελληνικές ισοπεδωτικές τάσεις, που τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από τέτοιες βραδιές. Για τον Ολυμπιακό μία ενδεχόμενη πρόκριση με την Άρσεναλ θα ήταν και μία πολύ μεγάλη επιτυχία και μία υπέρβαση. Τώρα που δεν ήρθε δεν μπορούμε να τονίσουμε το ίδιο.
Ο κόσμος του Ολυμπιακού -που έφτιαξε ένα εξαιρετικό κορεό και ήταν ξανά στο ύψος του- χειροκρότησε θερμά την ομάδα αλλά με το διπλό στο Emirates και τις τρεις διαδοχικές νίκες... καλόμαθε. Και είχε μεγάλες απαιτήσεις. Όπως έχει πάντα. Την ήθελε την 2η θέση και το είχε πιστέψει πολύ πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Και ο Ολυμπιακός με το όνομα και την δυναμική που έχει, έχει πάντα την υποχρέωση να προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες.
"Να δούμε γιατί χάσαμε..."
Ο Σίλβα -ο οποίος σε αυτό το ματς δεν βρέθηκε και στην καλύτερή του ημέρα ως προς το στήσιμο της ομάδας, την διαχείριση αλλά και το χρονικό σημείο των αλλαγών- και οι παίκτες (σ.σ. σε μία βραδιά που οι περισσότεροι δεν πήγαν καθόλου καλά) την αυτοκριτική τους την έκαναν αμέσως μετά τον αγώνα. Όπως σας γράψαμε από χθες μαζεύτηκαν στα αποδυτήρια και μίλησαν. Και για τους λόγους που δεν πήγε καθόλου καλά το ματς αλλά και για το πόσο στεναχώρησαν τον κόσμο. Σε τέτοιες στιγμές είναι το πλέον σημαντικό να βλέπεις τα λάθη σου, να εντοπίζει το τι πήγε εντελώς στραβά και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος στο μέλλον. Μία ιστορική ευκαιρία για τον Ολυμπιακό χάθηκε αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.
Οι ήττες αυτές γίνονται μαθήματα και πρέπει να... πεισμώνουν και να ατσαλώνουν
Στον Ολυμπιακό το σύνθημα της επόμενης ημέρας είναι πως η "πίκρα και η στεναχώρια για την ήττα αυτή πρέπει να γίνει δύναμη και πείσμα". Οι πρωταθλητές Ελλάδας πρέπει να μάθουν από αυτό το ευρωπαϊκό τους "πάθημα". Να μάθουν, να γίνουν πιο δυνατοί, να... ατσαλωθούν και να παρουσιαστούν πολύ καλύτεροι στο Γιουρόπα. Και βέβαια δεν είναι μάθημα μόνο για τους παίκτες. Είναι και για τον ικανό και φιλόδοξο Μάρκο Σίλβα που και αυτός ακόμα μαθαίνει, συγκεντρώνει εμπειρίες και μέσα από την διαδικασία της ομάδας βελτιώνεται και αυτός. Εξάλλου είναι ένας προπονητής 38 ετών που τώρα "χτίζει" τον δικό του Ολυμπιακό. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.
Όταν ο Βενγκέρ βγάζει το δικό του ιδιαίτερο χιούμορ και ο Κάμπελ δικαιώνει τον Ολυμπιακό...
Ο Αρσέν Βενγκέρ μέσα σε αυτό το ντελίριο ενθουσιασμού μετά το εμφατικό και απόλυτα δίκαιο 0-3 θέλησε να κάνει και το χιούμορ του και ίσως και να... πικάρει και λίγο για την υπόθεση του Τζόελ Κάμπελ. Του Κοσταρικανού που με την εμφάνισή του στο Καραϊσκάκη δικαίωσε τον Ολυμπιακό που είχε προσπαθήσει να τον κάνει δικό του τουλάχιστον τρεις φορές, έχοντας δει από πρώτο χέρι την αξία του και τις προοπτικές του.
Τόσο ο Βενγκέρ όσο και η Άρσεναλ είχαν βάλει... στοπ με τις αξιώσεις τους. Ο Αλσατός εξάλλου ήταν αυτός που είχε... φρενάρει και την υπόθεση Ροζίτσκι για τον Ολυμπιακό. Άρα σαφώς και δεν ισχύει πως έδινε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τον κλείσει -όπως τόνισε μετά τον αγώνα χαμογελώντας και με μία δόση σαρκασμού (σ.σ. στην λογική του "ας τον αγοράζατε να μην χάνατε σήμερα"...) - και ο πειραϊκός σύλλογος απλά τον άφησε να γυρίσει πίσω, καθώς οι οικονομικές του απαιτήσεις ήταν υψηλότατες (σ.σ. 8 εκατ. ευρώ και πάνω).
Ο Κάμπελ πάντως από τον περισσότερο κόσμο χειροκροτήθηκε (σ.σ. ήταν λιγοστοί εκείνοι που τον γιούχαραν), στην μεικτή ζώνη έκανε και πλάκα μιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους και εάν δεν ήταν ο Ολιβιέ Ζιρού να του κλέψει την... δόξα θα ήταν σίγουρα ο κορυφαίος του αγώνα, καθώς έκανε ματσάρα και εξέθεσε όποιον παίκτη του Ολυμπιακού πήγε πάνω του να τον κλείσει...
- Εξαιρετική για ακόμα μία χρονιά η προσπάθεια των Νέων του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και ας μην κατάφεραν να συνεχίσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ των μικρών. Οι πιτσιρικάδες του Βασίλη Βούζα το χρέος τους με την Άρσεναλ το έκαναν στην τελευταία αγωνιστική και ας ήξεραν πως είχαν μείνει εκτός λόγω του αποτελέσματος στο άλλο ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Μπάγερν Μονάχου.
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα