Θέλει χρόνο κι άλλο σύστημα...

Θέλει χρόνο κι άλλο σύστημα...

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Θέλει χρόνο κι άλλο σύστημα...

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Αντρέα Στραματσόνι, το διάστημα προσαρμογής που χρειάζεται ο Ιταλός και το 4-4-2 στην ευθεία που δεν γίνεται να «περπατήσει» με αυτό το υλικό.

Δεν είναι η ήττα στο παιχνίδι με τον Ηρακλή που έφερε τον προβληματισμό για τις επιλογές ενός προπονητή μόλις τριών εβδομάδων, όπως είναι ο Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό. Είναι η αίσθηση που σου άφησε το παιχνίδι και η εικόνα του «τριφυλλιού», ότι βάσει της νέας διάταξης(4-4-2 στην ευθεία) και των προσώπων που επέλεξε ο Ιταλός για να το υπηρετήσουν, δεν έχει μάθει ακόμη τους ποδοσφαιριστές του, δεν έχει καταλάβει στον απόλυτο βαθμό τα χαρακτηριστικά τους, τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους. Ο νεαρός κόουτς που βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται ακόμη περισσότερη τριβή στο Κορωπί με τους παίκτες του και χρειαζόταν και καλύτερες συμβουλές όλο αυτό το διάστημα από τον Φύσσα και τον Βόκολο, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου.

Για να παίξεις 4-4-2 στην ευθεία πρέπει οι δύο κεντρικοί σου μέσοι να διαθέτουν ισορροπία σε δημιουργικό και ανασταλτικό κομμάτι. Να έχουν την ικανότητα να φτιάξουν αλλά και να ''καταστρέψουν'' παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με δίδυμο Ζέκα-Εσιέν. Ο Πορτογάλος έκανε τα πάντα και ο φανερά ανέτοιμος Γκανέζος ότι μπορούσε. Ήταν λογικό επόμενο, ο Παναθηναϊκός να έχει κενά στην μεσοαμυντική του γραμμή και να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για την άμυνα του Ηρακλή.

Για να παίξεις 4-4-2 στην ευθεία πρέπει να έχεις παίκτες στα άκρα με ταχύτητα, ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, καλή σέντρα, τελειώματα. Από τους 4 παίκτες που συνθέτουν τις πτέρυγες, οι «πράσινοι» δεν παρουσίασαν ούτε 1 ''κανονικό'' ακραίο. Πράνιτς, Τριανταφυλλόπουλος, Αμπέντ και Ατζαγκούν ήταν οι επιλογές του Ιταλού. Από τους δύο εξτρέμ του ρόστερ, ο αδικημένος Καλτσάς έμεινε και πάλι εκτός αποστολής ενώ ο Κλωναρίδης μπήκε στο 86! Ο Νάνο εκτός ματς κι αυτός.

Να ανοίξουμε μια παρένθεση. Επειδή το διαβάζουμε και το ακούμε αρκετά. «Φαίνεται η γύμνια του μεταγραφικού σχεδιασμού, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ακραίους για να παίξει 4-4-2 στην ευθεία». Ναι, δεν έχει ακραίους για να παίξει το 4-4-2 flat εκτός από τους δύο προαναφερθέντες. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός, όμως, έγινε με συγκεκριμένα δεδομένα. Με το 4-4-2 ρόμβο που έπαιζε ο Αναστασίου, το 4-2-2-2 και το 4-3-2-1. Δεν μπορεί να ευθύνεται ο μεταγραφικός σχεδιασμός ή το ρόστερ, όταν από τα 10-20 συστήματα που μπορεί να παίξει μια ομάδα βάσει των παικτών που διαθέτει, ο Στραματσόνι επιλέγει το πιο ''δύσκολο'' και μη προσαρμόσιμο αυτή την στιγμή.

Ξέχωρα από την διάταξη, βάσει των όσων ζητάει στις προπονήσεις και τις οδηγίες για το χθεσινό παιχνίδι, μπαίνει στο συρτάρι η κυριαρχία, η συντριπτική κατοχή της μπάλας που είχε επί ο Αναστασίου ο Παναθηναϊκός στην πλειοψηφία των παιχνιδιών του και η πίεση ψηλά. Η πρώτη γραμμή άμυνας ξεκινούσε με το πρέσινγκ των δύο επιθετικών στο ύψος του ημικυκλίου ενώ ο Παναθηναϊκός περισσότερο περίμενε τον Ηρακλή, παρά έπαιζε το δικό του παιχνίδι.

Πάντως, πέρα από την προβληματική εικόνα, υπήρχαν και κάποια, λίγα είναι η αλήθεια στοιχεία που βγήκαν από τις προπονήσεις του τελευταίου διαστήματος. Στο 11'. Η γρήγορη ανάπτυξη με πάσα από τον στόπερ, στην κίνηση του φορ προς τον άξονα και το σπάσιμο με την μία στο δεξί άκρο. Η σέντρα του Τριανταφυλλόπουλου, όμως, δεν ήταν καλή. Βγαλμένη από την προπόνηση ήταν και η κομπίνα προς το τέλος του ματς. Οι παίκτες του Ηρακλή περίμεναν σέντρα, όμως, ο Εσιέν έπαιξε χαμηλά στο ύψος της μεγάλης περιοχής στον Μπεργκ. Το «τελείωμα» του Σουηδού που βρέθηκε σε καλή θέση, ήταν απογοητευτικό.

Όπως και να'χει, είναι δεδομένο πως ο Στραματσόνι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να παρουσιάσει μια βελτίωση στον Παναθηναϊκό και να κριθεί το έργο του με ασφάλεια. Όπως επίσης δεδομένο είναι, ότι με αυτό το ρόστερ 4-4-2, στην ευθεία δεν γίνεται να παίξεις με διάρκεια και επιτυχία. Εκτός και αν τον Γενάρη αποκτηθούν δύο ακραίοι που θα κάνουν την διαφορά και ένα «8άρι» επιπέδου...

Υ.Γ1: Στον Παναθηναϊκό έγινε κι αυτό. Σε επίσκεψη και ομιλία του προέδρου στο «Γεώργιος Καλαφάτης», να μένουν εκτός αίθουσας 5-6 ποδοσφαιριστές, προφανώς ως υπεύθυνοι ''διαρροών'' προς τον Τύπο. Τα όσα είπε ο Αλαφούζος ήταν στα σάιτ μετά από λίγο και το συγκεκριμένο εγχείρημα που μόνο άνω-κάτω μπορεί να κάνει μια ομάδα και τα αποδυτήριά της, στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Συγχαρητήρια σε όποιον το σκέφτηκε...

Υ.Γ2: Είχαμε την λογική «φτιάξε ομάδα για να μιλάς για την διαιτησία». Από χθες έχουμε την λογική «έχασες από τον Ηρακλή γιατί ζητάς να μην χάσεις στα χαρτιά το ντέρμπι»; Ήμαρτον...

Υ.Γ3: Δευτέρα-Κυριακή=τρέχουσα εβδομάδα και όχι προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό για μερικούς ''φίλους'' στα σχόλια του σαββατιάτικου ποστ που επιμένουν άλλα να διαβάζουν και άλλα να καταλαβαίνουν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.