Χωρίς μπακ, χωρίς ακραία χαφ, χωρίς φάσεις!

Χωρίς μπακ, χωρίς ακραία χαφ, χωρίς φάσεις!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Χωρίς μπακ, χωρίς ακραία χαφ, χωρίς φάσεις!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το 4-4-2 στην ευθεία που θα ήταν θαύμα αν λειτουργούσε με τα πρόσωπα που επέλεξε ο Στραματσόνι και την... λογική ήττα του Παναθηναϊκού στο Καυτανζόγλειο.

Καθόλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, γράφαμε για το 4-4-2 στην ευθεία που θέλει να εφαρμόσει ο Αντρέα Στραματσόνι και υπογραμμίζαμε τις αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ο άξονας του Παναθηναϊκού αλλά και τα άκρα της μεσαίας γραμμής χωρίς «καθαρούς» ακραίους μέσους. Ο Ιταλός τεχνικός στην... πρεμιέρα του στον πάγκο του «τριφυλλιού» χρησιμοποίησε το 4-4-2 flat αλλά με τα πρόσωπα που επέλεξε θα ήταν απίθανο να λειτουργήσει σωστά στο δημιουργικό κομμάτι. Εξάλλου, οι «πράσινοι» σε αυτό το ματς θα έπρεπε να έχουν ως πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσουν παιχνίδι και όχι να καταστρέψουν.

Ο Παναθηναϊκός με αριστερό μπακ τον Πράνιτς, δεξί τον Τριανταφυλλόπουλο, αριστερό χαφ τον Ατζαγκούν και δεξί τον Αμπέντ, δηλαδή τέσσερις ποδοσφαιριστές που ΚΑΝΕΙΣ δεν διαθέτει τα στοιχεία ενός παίκτη γραμμής ήταν λογικό να μην παράξει φάσεις. Σε συνδυασμό με την παρουσία του Εσιέν στην μεσαία γραμμή που μάλλον ξεκίνησε γιατί... έπρεπε, ο Παναθηναϊκός ήταν «κομμένος» στην μέση. Ο Γκανέζος ήταν φανερά ανέτοιμος και χωρίς ρυθμό μετά τους οκτώ μήνες αποχής(το λιγότερο ποδοσφαρικά παράλογη η απόφαση να ξεκινήσει στο ντέρμπι που δεν έγινε) κάνοντας απλά τα απαραίτητα πάνω στο χορτάρι, δηλαδή κάλυψη χώρων ανασταλτικά και κοντινές πάσες δημιουργικά.

Σε ένα σύστημα με δύο παίκτες στον άξονα οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες για τον ρόλο του κεντρικού μέσου και χωρίς ρυθμό ήταν απίθανο να ανταπεξέλθει σε καλό επίπεδο ο Εσιέν. Πόσω μάλλον και στα ενενήντα λεπτά που έμεινε στο γήπεδο. Προφανώς και θα τον βοηθούσε μια διάταξη με τριάδα στον άξονα, με εκείνον σε ρόλο «σκούπας» και παίκτη της πρώτης μπάλας μπροστά από τα στόπερ.Έχει εμπειρία, έχει προσωπικότητα και ποιότητα και αν είναι υγιής και βρει ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια θα μπορέσει να βοηθήσει. Ήταν και ο εκτελεστής των «στημένων» φάσεων, χωρίς σωστές επιλογές. Εξαίρεση η συρτή πάσα στην «κομπίνα» με τον Μπεργκ.

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να απειλήσει ο Παναθηναϊκός ήταν από την συνεργασία των δύο του επιθετικών, όταν και όπως η μπάλα έφτανε σε αυτούς. Κυρίως από «μεγάλες» μεταβιβάσεις. Αυτοί μπόρεσαν να συνεργαστούν στο 26' και το 49' αλλά ο Καρέλης δεν βρήκε στόχο μετά τις κεφαλιές του Μπεργκ. Ο Στραματσόνι βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να δημιουργήσει έριξε στο ματς τον Νίνη ως αριστερό χαφ, έκανε αλλαγή στην θέση του δεξιού μπακ(Μαρινάκης αντί Τριανταφυλλόπουλου) και καθυστέρησε πάρα πολύ να χρησιμοποιήσει τον μοναδικό κλασσικό ακραίο χαφ που είχε στον πάγκο, τον Βίκτωρα Κλωναρίδη στο 86'!

Τζίφος. Καμία αντίδραση στο γκολ του Βέλλιου που πέρα από την κλάση του Έλληνα επιθετικού ήταν και... δώρο των Ταυλαρίδη-Σάντσεθ.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι ακίνδυνος καθόλη την διάρκεια της επανάληψης και παρουσιάζοντας ένα ποδοσφαιρικό «ότι να'ναι» μέσα στο γήπεδο έχασε με κάτω τα χέρια. Προφανώς το εικοσαήμερο που δουλεύει ο Ιταλός την ομάδα δεν είναι αρκετό για να περάσει την δική του φιλοσοφία, όμως είναι αρκετό για να μην παρουσιάζεται ένας Παναθηναϊκός χωρίς άρχη, μέση, τέλος και χωρίς καμία λογική στον καταρτισμό της ενδεκάδας...

Ατομική αξιολόγηση: Στιλ 3, Πράνιτς 3, Τριανταφυλλόπουλος 3, Σάντσεθ 3, Ταυλαρίδης 3, Ζέκα 4, Εσιέν 4, Ατζαγκούν 3, Αμπέντ 4, Μπεργκ 4, Καρέλης 4, Νίνης 3, Μαρινάκης 3, Κλωναρίδης(δεν μπορεί να κριθεί).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.