Ο απρόβλεπτος Παναθηναϊκός και η εγρήγορση του Σίλβα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο απρόβλεπτος Παναθηναϊκός και η εγρήγορση του Σίλβα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το μέγεθος της επιρροής που μπορεί να έχει ο Στραματσόνι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και την ανάγκη του Σίλβα να διαβάσει live την νέα έκδοση του αντιπάλου του για να τον αντιμετωπίσει.

Συζητώντας με έναν προπονητή που έχει αναλάβει ομάδα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, ζήτησα να μου εκτιμήσει πόσος χρόνος προπονήσεων απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική επιρροή – αλλαγή στο παιχνίδι της ομάδας όπως, για παράδειγμα, η συντονισμένη εφαρμογή του επιθετικού πρέσινγκ. Η απάντηση είναι σύνθετη: αν η ομάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, δηλαδή αν όλοι οι βασικοί ποδοσφαιριστές έχουν δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ανασταλτικής δράσης αυτού του είδους, ένας προπονητής χρειάζεται περίπου 20 κομμάτια διαφορετικών προπονήσεων προκειμένου αφενός να διδάξει όλες τις διαφορετικές καταστάσεις (οι 10 ποδοσφαιριστές αλλάζουν θέσεις ανάλογα με τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας και ανάλογα με την τακτική επινόηση που έχει ένας προπονητής για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση αγώνα) και να δώσει χρόνο με την μέθοδο της επανάληψης (με τον προπονητή να σταματά την εξέλιξη της άσκησης για να διορθώσει τις λανθασμένες τοποθετήσεις ή να επισημάνει τις λανθασμένες κινήσεις) ώστε η ομάδα του όχι μόνο να εμπεδώσει τις αντιλήψεις του προπονητή αλλά και να αρχίσει να τις εκτελεί αυτόματα σε κάθε διαφορετική κατάσταση παιχνιδιού.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον αυριανό Παναθηναϊκό του Αντρέα Στραματσόνι; Αρκεί η αλλαγή προτίμησης στον αρχικό σχηματισμό ή και μια – δυο διαφορετικές επιλογές προσώπων στην αρχική σύνθεση για να επηρεάσει ένας νέος προπονητής το παιχνίδι της ομάδας που ανέλαβε; Αρκούν 10 προπονήσεις, όταν μάλιστα υπήρξαν αρκετοί διεθνείς απόντες, για να προλάβει ένας προπονητής να γίνει κατανοητός έστω σε μια – δυο βασικές αλλαγές που θέλει να δει από την ομάδα του στο πρώτο τους παιχνίδι μαζί;

Ο χρόνος που είχε ο “Στράμα” ήταν ελάχιστος για να περιμένει κανείς θεαματική διαφορά του αυριανού Παναθηναϊκού από αυτόν που μας έδειχνε ο Γιάννης Αναστασίου. Είναι φυσική η προσδοκία του Παναθηναϊκού να δει ποδοσφαιριστές με καλύτερη ψυχολογία, περισσότερη διάθεση και πείσμα για να δείξουν στον νέο προπονητή ότι τους αξίζει η εμπιστοσύνη και η θέση στην ενδεκάδα, όπως συμβαίνει πάντοτε στα πρώτα ματς του καινούργιου τεχνικού, με πρόσφατο παράδειγμα την συμπεριφορά της Λίβερπουλ του Κλοπ. Πιθανόν να είναι λογικό να περιμένει κανείς και μια – δυο δουλεμένες καταστάσεις αγώνα, όπως για παράδειγμα μια νέα κομπίνα σε στατικές φάσεις. Τι περισσότερα από αυτά;

Στο πρώτο τους παιχνίδι οι καινούργιοι προπονητές συνηθίζουν να δίνουν στον εαυτό τους χρόνο πέντε λεπτών αγώνα προκειμένου να διαβάσουν το αρχικό πλάνο του αντιπάλου και να διαπιστώσουν πόσα από όσα δίδαξαν στις προπονήσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και να λειτουργούν αποτελεσματικά στο τερέν προτού αρχίσουν να κοουτσάρουν live και να διαχειρίζονται το παιχνίδι με πειραματισμούς και στιγμιαίες επινοήσεις. Αυτή είναι η μόνη φυσική ρεαλιστική προσδοκία που μπορεί να έχει κανείς από τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού. Και στην πραγματικότητα αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία που μπορεί να συναντήσει αύριο στο τερέν της Λεωφόρου ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα. Διότι ο Πορτογάλος δεν είχε παράσταση Παναθηναϊκού του Στραματσόνι για να την μελετήσει και να επιτύχει μια προσέγγιση ακριβείας του αυριανού ντέρμπι. Ο Σίλβα δεν μπορεί να ξέρει τι να περιμένει από τον Παναθηναϊκό του Στραματσόνι, ενώ αντίθετα θα ήταν απολύτως προετοιμασμένος για τον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου. Γι' αυτό και είναι πολύ πιθανό ο Πορτογάλος, όσο καλά μπορεί να τον έχουμε διαβάσει μέσα από 15 επίσημους αγώνες με τον Ολυμπιακό, να βάλει την ομάδα του να επιτεθεί και να κυριαρχήσει από το πρώτο λεπτό με στόχο να πάρει προβάδισμα και να μεταβεί σε μια πολύ πιο προβλέψιμη κατάσταση παιχνιδιού, αυτήν της διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργεί το προβάδισμα στο σκορ. Εχει εναλλακτική επιλογή ο Σίλβα; Ναι. Να μιμηθεί τον Πεπ Γκουαρδιόλα, που σε κάθε παιχνίδι της Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα αφήνει ένα 10'λεπτο να κυλήσει για να διαβάσει το αμυντικό σχέδιο του εκάστοτε αντιπάλου προτού δώσει νέες εντολές στους ποδοσφαιριστές του λειτουργώντας με την ταχύτητα και την συχνότητα παρεμβάσεων προπονητή μπάσκετ κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Σαν τον Πεπ, ο Σίλβα έχει την επιλογή και την ικανότητα να διαβάσει τις νέες αδυναμίες και τα νέα ισχυρά σημεία του Παναθηναϊκού και θα αλλάξει στρατηγική στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η άφιξη του Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό έχει δώσει στο ντέρμπι πολύ μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον από αυτό που θα είχε αυτό το ματς αν ο Αναστασίου είχε παραμείνει στον πράσινο πάγκο. Οχι γιατί είναι βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός των 10 ημερών του Ιταλού θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, αλλά κυρίως επειδή δημιούργησε νέο – άγνωστο – δεδομένο για τον αντίπαλό του. Λόγω της αλλαγής προπονητή ο Παναθηναϊκός είναι απρόβλεπτος. Και αυτή η πρόκληση είναι βέβαιο ότι παρακινεί τον Μάρκο Σίλβα για να είναι σε εγρήγορση. Αυτές είναι συνθήκες κατάλληλες για να γεννήσουν ένα ενδιαφέρον ντέρμπι. Αρκεί οι οπαδοί να επιτρέψουν την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή του εντός αγωνιστικού χώρου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.