Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, το χάος...

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, το χάος...

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta όλα τα δεδομένα του φετινού πρωταθλήματος, μέσα από τα οποία προκύπτουν οι χαώδεις διαφορές υπέρ του Ολυμπιακού.

ΕΝΑ από τα… ακλόνητα επιχειρήματα της προπαγάνδας κατά του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια ήταν κι αυτό των… καρτών! Γιατί, λέει, οι διαιτητές έδιναν λίγες κίτρινες κάρτες στους παίκτες του και πολλές οι αντίπαλοί του, σε αντίθεση με ό,τι σνέβαινε με τις άλλες μεγάλες ομάδες.

Κατ΄αρχάς ποδοσφαιρικά δεν ήταν καθόλου περίεργο αυτό το πράγμα. ίσα ίσα, λογικό είναι η καλύτερη ομάδα, αυτή που έκανε τις περισσότερες επιθέσεις κι έβαζε τα περισσότερα γκολ, να είχε διαφορά και στις κάρτες από τις υπόλοιπες. Αλλά τέλος πάντων, ας αφήσουμε τα «περσινά ξινά σταφύλια» κι ας πάμε στα φετινά. Γιατί ακόμη κι αυτός ο μύθος περί καρτών δεν υφίσταται.

Μετά τη συμπλήρωση του ενός τρίτου του πρωταθλήματος, ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας του πρωταθλήματος, αναφορικά με τις κάρτες.

Του Ολυμπιακού είναι 20-28. Δηλαδή 20 έχουν πάρει οι δικοί του παίκτες και 28 οι αντίπαλοί του.

Του ΠΑΟΚ είναι 24-34.

Της ΑΕΚ είναι 26-34.

Και του Παναθηναϊκού 26-23.

Άρα, βλέπουμε ένα +10 για τον ΠΑΟΚ, ένα +8 για τον Ολυμπιακό, ένα +8 και για την ΑΕΚ κι ένα -3 και για τον Παναθηναϊκό.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν καν διαφορές! Οι τρεις ομάδες είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ ακόμη κι η διαφορά του Παναθηναικού δεν είναι τίποτα: 10 αγωνιστικές, έχει συνολικά 11 κάρτες διαφορά από τον Ολυμπιακό, άρα μιλάμε για μία κίτρινη ανά ματς. Σα να λέμε ότι π.χ. σε 5 ματς ο Ολυμπιακός πήρε μία κάρτα λιγότερη και σε άλλα 5 ματς πήρε ο αντίπαλος του Ολυμπιακού μία κάρτα περισσότερη.

Οι δε αποβολές είναι 0-1 του Ολυμπιακού, 0-0 του Παναθηναϊκού, 1-2 της ΑΕΚ κι 1-1 του ΠΑΟΚ. Τίποτα δηλαδή.

Θέλετε να πάμε και στα φάουλ; Πάνω κάτω τα ίδια κάνουν οι ομάδες: ο ΠΑΟΚ 159, η ΑΕΚ 158, ο Παναθηναϊκός 155 κι ο Ολυμπιακός 138 (σα να λέμε δύο φάουλ λιγότερα ανά ματς). Και τα φάουλ που έχουν κερδίσει; Η ΑΕΚ 178, ο Ολυμπιακός 168, ο ΠΑΟΚ 158 κι ο Παναθηναϊκός 96. Δηλαδή η μοναδική διαφορά είναι τα λιγότερα φάουλ που κερδίζει ο Παναθηναϊκός, παρεμπιπτόντως μοναδική ομάδα που παίζει χωρίς εξτρέμ σε αντίθεση με τις άλλες και γενικά η λιγότερο επιθετική, όπως φάινεται ακόμη κι από τα νούμερα στις συνολικές ασίστ: 21 ο Ολυμπιακός, 16 ο ΠΑΟΚ, 16 η ΑΕΚ, 11 ο Παναθηναϊκός…

Δεν είναι τίποτα αυτές οι διαφορές στις κάρτες και τα φάουλ, εκτός αν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε. Και μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είναι τίποτα κυρίως όταν δούμε τα υπόλοιπα δεδομένα του πρωταθλήματος.

Γιατί ο Ολυμπιακός έχει διαφορά γκολ +24 (28-4) κι όλες οι άλλες ομάδες έχουν +17!!! Ο Παναθηναϊκός +10 (17-7), η ΑΕΚ +5 (15-10) κι ο ΠΑΟΚ +2 (18-6).

Μιλάμε για χαώδεις διαφορές, που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες (!) αν πάμε στις τελικές προσπάθειες! Εκεί…

Του Ολυμπιακού είναι 135-61. Δηλαδή 135 οι δικές του κι 61 των αντιπάλων του.

Του ΠΑΟΚ είναι 128-88.

Της ΑΕΚ είναι 119-81.

Και του Παναθηναϊκού είναι 100-89.

Άρα, βλέπουμε ένα +74 του Ολυμπιακού, ένα +40 του ΠΑΟΚ, ένα +38 της ΑΕΚ κι ένα +11 του Παναθηναϊκού!!!

Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι αυτές οι χαώδεις διαφορές, το +24 έναντι +10 στα γκολ και το +74 έναντι +11 στις τελικές, εξηγούνται από κάποια… φάουλ;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.