Ακριβή συλλογή!

Ακριβή συλλογή!

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Ακριβή συλλογή!

bet365

O Διονύσης Δελλής επιχειρεί μια προσεκτική ματιά στο top 10 της UEFA την τελευταία 5ετία, που δίνει άλλη «αίγλη» στον Ολυμπιακό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Φορέθηκε πολύ σαν...είδηση χθες. Και δικαίως. Ακόμη και αν το υποψιάζεται κάποιος, έχει άλλη αίσθηση όταν το βλέπεις να συμβαίνει. Το γεγονός της «προσπέρασης» ενός (ακόμη) μύθου από τον Ολυμπιακό στην ειδική βαθμολογία της UEFA για την τελευταία 5ετία.

Μετά το «διπλό» λοιπόν στο Emirates οι Πειραιώτες (21οι) είναι μπροστά από την Μίλαν (22η). Την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν! Μια από τις τρεις-τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όλων των εποχών. Προφανώς αυτή την 5ετία δεν είναι στα καλύτερα της. Και δεδομένα δεν πρόκειται για μια «συνθήκη» που συναντάς... κάθε μέρα.Και μόνο που «συμβαίνει» όμως, λέει πολλά. Μια μικρή δικαίωση για τους Ερυθρόλευκους. Έστω σε έναν... πίνακα της ιστοσελίδας της διεθνούς ομοσπονδίας.

Έχουμε την αίσθηση όμως πως κοιτάζοντας με προσοχή αυτή την συγκεκριμένη βαθμολογία υπάρχει ένα άλλο «γεγονός» που είναι ακόμη πιο «τιμητικό». Μια πρώτης τάξεως εξήγηση για την συνέπεια που δείχνουν, αυτό το διάστημα. Από το 2011 και πέρα, όταν και επέστρεψαν στον πόλεμο των Άστρων. Για την απόπειρα να «μεγαλώσουν» την σκιά τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι ο Ολυμπιακός πέρασε τους Ιταλούς. Είναι η «αποτελεσματικότητα» του σε αυτή την 4ετία-5ετία απέναντι σε εκείνες τις ομάδες που θεωρούνται από την βαθμολογία της UEFA οι κατά τεκμήριο καλύτερες της Ευρώπης, αυτό το διάστημα. Και μιας και χθες το βράδυ ήταν στην Ελλάδα η Ντόρτμουντ για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ; Αφετηρία με τους Γερμανούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε η Ντόρτμουντ στην Ελλάδα. Συνέβη προ τετραετίας ένα αντίστοιχο αντάμωμα εντός έδρας και στον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ίσως στην «καλύτερη» εκδοχή των Ερυθρόλευκων εδώ και χρόνια. Και μάλιστα η Μπορούσια είχε κατηφορίσει στο Φάληρο σαν πρωταθλήτρια Γερμανίας. Με Λεβαντόφσκι, Γκουντογάν, Γκέτσε, Χούμελς, Καγκάβα και...σία.

Μια περίφημη ομάδα, ένα φανταστικό δημιούργημα από τον Γιούργκεν Κλοπ σε μια βραδιά που οι Ερυθρόλευκοι ομολογουμένως πέτυχαν ένα από τα σπουδαιότερα «τρίποντα» της σύγχρονης ιστορίας τους στο Φάληρο (3-1). Όχι για... το όνομα του αντιπάλου. Αλλά για το επίπεδο των Γερμανών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έναν χρόνο αργότερα άλλωστε έπαιξαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

*H Ντόρτμουντ είναι σήμερα στο 9 της κατάταξης της UEFA για την τελευταία 5ετία. Και αυτό λέει πολλά. Μεταξύ άλλων και για τον βαθμό που πήρε χθες ο ΠΑΟΚ, για λογαριασμό του αλλά και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

* Η Άρσεναλ που ο Ολυμπιακός την κέρδισε μέσα στο Λονδίνο την Τρίτη, αλλά και έχει 3Χ3 μαζί της στο Καραϊσκάκη είναι στο νούμερο 10. Μια αληθινά «κλασική» ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ.
*Στο 8 είναι η Παρί που οι Ερυθρόλευκοι προ διετίας την «πάλεψαν» στα ίσα μέσα στο Παρίσι, όταν και τελικά έχασαν στο 90΄από γκολ του Καβάνι (2-1). Έδωσαν σπουδαία μάχη και μέσα στο Φάληρο. Είχαν ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο. Αλλά το τελικό 1-4 δεν το λες κολακευτικό.

* Στο 7 είναι η Γιουβέντους που πέρσι την πάτησε από τον Κασάμι στο Φάληρο (1-0) και στο Τορίνο έγινε... πόλεμος ώστε τελικά να επικρατήσει με 3-2.

*Στο 6 είναι η Μπενφίκα που ο Ολυμπιακός προ διετίας την «απέκλεισε» από τον όμιλο με νίκη εντός και ισοπαλία εκτός.

*Στο 5 είναι η Ατλέτικο που επίσης ηττήθηκε στο Φάληρο την περσινή πρεμιέρα, σε μια αναμέτρηση που δικαίως θεωρήθηκε το «γεγονός» της 1ης αγωνιστικής σε εκείνο το Τσάμπιονς Λιγκ.

Και ακόμη ψηλότερα;

*Στο νούμερο 2 η Μπάγερν η οποία ως το 88΄ πριν από μερικές εβδομάδες στο Φάληρο κέρδιζε 1-0.

*Τι λείπει από την ακριβή αυτή συλλογή; Η Τσέλσι (4) όπου ο Ολυμπιακός την αντιμετώπισε στα νοκ άουτ του 2008 και δεν έχασε από εκείνη στο Φάληρο (0-0).

*Και οι δύο Ισπανικές. Η Μπαρτσελόνα (3). Και η Ρεάλ (1) που οι Ερυθρόλευκοι έχουν 1 νίκη και δύο ισοπαλίες εντός αλλά στην... προηγούμενη εποχή τους στα κύπελλα Ευρώπης. Εκείνη που όλα συνέβαιναν αποκλειστικά εντός έδρας.

Δεν σκαρφάλωσε τυχαία λοιπόν ο Ολυμπιακός στο 21 αυτής της κατάταξης. Δεν πέρασε από «σύμπτωση» την 7 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν (22). Δεν είναι τυχαία πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (20) την οποία επίσης νίκησε πριν από δύο χρόνια. Δεν του συνέβη μέσα από τύχη και καλές κληρώσεις. Αλλά αντιμετωπίζοντας τους κορυφαίους. Και όλα τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ίσως ο πιο «ενδεικτικός» πίνακας.. προόδου.

Δεν έχουν φτάσει ποτέ στην ιστορία τους παραπάνω από τους «8» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, οι Ερυθρόλευκοι. Και αυτό είναι κάτι που έχει τη δική του «θέση» σε μια τέτοια συζήτηση. Ειλικρινά όμως ποιος μπορούσε να φανταστεί όλα αυτά τα αποτελέσματα της τελευταίας 5ετίας, στο υψηλότερο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ;

Και μάλιστα αλά... ελληνικά. Με τόσους διαφορετικούς προπονητές, με αμέτρητες αλλαγές στο ρόστερ σε αυτό το διάστημα. Χωρίς υπομονή, από όλους μας. Για την δημιουργία ενός συνόλου που θα μπορεί κάποια στιγμή να ποντάρει στην «ομοιογένεια», στη διάρκεια. Σε όλα εκείνα τα επιπλέον στοιχεία που θωρακίζουν... εποχές ολόκληρες, ομάδων της ελίτ.

Παρά ταύτα τα γεγονότα εξηγούν πως ο Ολυμπιακός αυτό που μπορεί να θέσει ως στόχο, τον καταφέρνει μια χαρά. Να είναι εκεί. Με συνέπεια. Με ένα παραπάνω βήμα κάθε φορά. Με σπουδαίες βραδιές, με μεγάλες μάχες, με νίκες. Και όταν είσαι εκεί σταθερά, τότε οι πιθανότητες σου για το παραπάνω αυξάνονται. Όπως το... μπόι σου σε μια λίστα σαν αυτή!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής