Ο ξύπνιος κόουτς κι ο… Μπέρτος!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο ξύπνιος κόουτς κι ο… Μπέρτος!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος είδε τα ματς της Ξάνθης με ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ και γράφει δύο πράγματα στο blog του gazzetta, που αφορούν κι όλους τους μεγάλους του πρωταθλήματος.

Παρακολούθησα τα δύο πρώτα παιχνίδια της Ξάνθης στο φετινό πρωτάθλημα, με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και την ΑΕΚ στην Θράκη. Τα δύο 0-0. Και μόνο από το μηδέν γκολ, θα ήμουν ψεύτης αν έγραφα ότι…ενθουσιάστηκα με ό,τι είδα.

Αυτό που θα έλεγα είναι ότι απλά επιβεβαίωσα την εικόνα που είχα από πέρσι, ότι δηλαδή ο Λουτσέσκου είναι ένας καλός και ξύπνιος προπονητής. Έπαιξε με δύο διεκδικητές του τίτλου, δύο μεγάλες ομάδες και δεν έχασε, βασιζόμενος στο οργανωμένο και «μελετημένο» παιχνίδι. Και μιλάμε για μία Ξάνθη που έχασε τους δύο καλύτερους παίκτες της στις μεταγραφές, τον Κλέϊτον και τον Γούτα, ε;

Και πως τους αντικατέστησε ο Λουτσέσκου, χάνοντας και τον παρτενέρ του Γούτα στο κέντρο της άμυνας, τον Παπάζογλου; Γύρισε στόπερ τον κόφτη Φλίσκα (35 ετών) κι είχε δίπλα του τον επίσης πολύ έμπειρο Καρυπίδη (33 ετών). Και γύρισε στη μεσαία γραμμή τον Λουσέρο, για να φτιάχνει από πίσω το παιχνίδι. Με εσωτερικές κινήσεις, δηλαδή, κάλυψε τα κενά του.

Η αλήθεια είναι ότι μπροστά έχει θέματα η Ξάνθη, αφού ο Καπετάνος με τον Σολτάνι σα να ψάχνονται ακόμη φέτος κι ο Βασιλακάκης δεν βρίσκει ευκαιρίες ερχόμενος από πίσω. Εκεί θα περιμένει λύσεις ο Λουτσέσκου από τις δύο θεωρητικά καλές μεταγραφές του, τον Ερέα και τον Ντιμιτρόφ, που «κάτι» δείχνουν, αλλά μοιάζουν ανέτοιμοι.

Όμως πραγματικά αυτό που σου μένει από τα δύο ματς είναι το πώς χειρίστηκε τους δύο μεγάλους αντιπάλους του ο Λουτσέσκου κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ήταν σαφές πιο «ετοιμοπόλεμος» από Τούντορ και Δέλλα. Π.χ. με το που είδε ότι η ΑΕΚ πήγαινε να πάρει τον έλεγχο, έκανε γρήγορα γρήγορα διπλή κίνηση, βγάζοντας Ερέα και Ντιμιτρόφ και βάζοντας Παπαστεργιανό και Μπαξεβανίδη κι εύκολα κλείδωσε το 0-0. Την αλλαγή του Μπαξεβανίδη την είχε κάνει και στην Τούμπα, πάλι με επιτυχία. Κι εκείνου θέση του άλλαξε. Μπακ είναι το παιδί, χαφ τον βάζει. Γιατί εκεί είναι η μαγκιά του προπονητή, να βρίσκει λύσεις, όταν δεν υπάρχουν!

Γενικά η Ξάνθη νομίζω είναι τυχερή που έχει τον Λουτσέσκου και τον Κασναφέρη και τον Παπαδημητρίου ενδιάμεσα του Ρουμάνου και του Πανόπουλου. Και θα είναι πολύ σκληρό καρύδι και φέτος-το αναφέρω γιατί τη μεθεπόμενη αγωνιστική και δη μεσοβδόμαδα, θα πάει εκεί κι ο Ολυμπιακός, ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα που θα υποδεχθεί η Ξάνθη είναι ο Παναθηναϊκός!

Παρεμπιπτόντως, από αυτά δύο παιχνίδια της Ξάνθης, επιβεβαίωσα και κάτι άλλο και θέλω να το γράψω, άσχετα αν πρόκειται για παίκτη που μόνο…δημοφιλής δεν είναι στους φίλους του Ολυμπιακού, λόγω κάποιων δηλώσεών του περί διαιτησίας πριν τον περσινό τελικό του Κυπέλλου (εγώ πρώτος του είχα "χώσει"): μετά λοιπόν τους ακραίους του Ολυμπιακού, δε νομίζω να έχει άλλη ομάδα καλύτερο δεξί μπακ από τον Μπέρτο.

Έχουν ο Παναθηναϊκός η, ο ΠΑΟΚ μπακ σαν τον Μπέρτο; Ο Μπακάκης της ΑΕΚ μου αρέσει, αλλά αμυντικά δε νομίζω πως είναι το ίδιο καλός με τον Μπέρτο, ο οποίος έχει και την ικανότητα να βγαίνει καλά μπροστά, με πολύ επικίνδυνες σέντρες η, και σουτ. Του Ατρόμητου είναι "σκύλος", ο Κυβρακίδης, αλλά πρέπει να τον δούμε και φέτος. Καλοί είναι κι ο Λούϊ του Αστέρα με τον Στρούνα του ΠΑΣ, όμως νομίζω όχι στο ίδιο επίπεδο.

Το μόνο που του λείπει του Μπέρτου είναι να αποκτήσει λίγη παραπάνω ηρεμία στο παιχνίδι του, να μην παίρνει εύκολα κάρτες, να αποφεύγει το αβίαστο λάθος. Ειδάλλως τα προσόντα του περισσεύουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.