Προσοχή στο “όπλο” της Μπριζ...

Προσοχή στο “όπλο” της Μπριζ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Προσοχή στο “όπλο” της Μπριζ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το περίφημο transition game των Βέλγων, οι οποίοι όχι απλώς μεταφέρουν πολύ γρήγορα την μπάλα, αλλά το κάνουν και με πολλούς παίκτες...
Παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή και βλέποντας το ματς τρεις φορές, προκειμένου να κάνω την ανάλυση για την pre game εκπομπή της ρεβάνς στον ΟΤΕ TV, ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα από ένα πράγμα στον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού της Μπριζ. Από το περίφημο transition game και μάλιστα όχι μόνο από την ταχύτητα και την ακρίβεια της μεταφοράς της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, αλλά με τον αριθμό των παικτών που συμμετέχουν σε αυτήν.
Διότι δεν είναι εύκολο σε εκτός έδρας ματς να ανεβάζεις πολύ γρήγορα έξι και επτά παίκτες στην επίθεση όπως έκανε σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Μπριζ στη Λεωφόρο. Και αναφέρομαι μόνο στο πρώτο ημίχρονο, στο διάστημα δηλαδή που το ματς ήταν 11 εναντίον 11.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φάση του γκολ που πέτυχε η Μπριζ έχει κατεβάσει επτά παίκτες κάτω από την σέντρα πολύ γρήγορα και οι τρεις από αυτούς έχουν πατήσει περιοχή. Σε... σχεδόν φάση αντεπίθεσης να πατούν περιοχή τρεις παίκτες σου, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση...
Το ίδιο έγινε και τρία λεπτά μετά την φάση του γκολ της Μπριζ όταν οι Βέλγοι έχασαν την τεράστια ευκαιρία να το κάνουν 0-2 και μάλλον να καθαρίσουν και την πρόκριση. Εκλεψαν μπάλα δύο τρία μέτρα κάτω από την σέντρα και έβγαλαν καθαρή αντεπίθεση με έξι παίκτες!!! Ομολογώ ότι δεν το συναντάς εύκολα αυτό ακόμη και σε πολύ καλύτερες ομάδες από την Μπριζ, ή σε πολύ πιο επιθετικές ομάδες.
Στο πρώτο ημίχρονο του ματς στη Λεωφόρο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός είχε πάρα πολλά προβλήματα και κατά την άποψη μου πρέπει να αλλάξει συνολική οπτική ο Αναστασίου στον τρόπο αντιμετώπισης της Μπριζ για να μην έχει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ρεβάνς.
Τι εννοώ; Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κλείσει καλύτερα τους χώρους, να αμυνθεί πιο προσεκτικά, να πάρει ελάχιστα ρίσκα, να ανεβάζει τα μπακ του με πολύ μεγάλη προσοχή (ειδικά τον Πράνιτς) και να χτυπήσει στο αδύνατο σημείο την Μπριζ που είναι οι φάσεις που τρώει στην πλάτη της άμυνάς της, είτε σε κόντρα επιθέσεις, είτε και σε οργανωμένες φάσεις. Θυμηθείτε το πρώτο πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός με τον Καρέλη. Οργανωμένη επίθεση με τον Μπεργκ να κινείται στην πλάτη τριών στόπερ και να γυρίζει προς τα πίσω με το κεφάλι την μπάλα στον Καρέλη. Μυρωδιά δεν πήραν τα στόπερ της Μπριζ τι έγινε και πώς έγινε.
Είναι άλλωστε φυσιολογικό μία ομάδα που ανεβάζει έξι και επτά παίκτες πάνω από την σέντρα να αφήνει κενά στην άμυνά της και να είναι ευάλωτη είτε στις κόντρα επιθέσεις είτε στις μακρινές μπαλιές στην πλάτη της άμυνά της. Ο Καρέλης με την ταχύτητά του και ο Μπεργκ με την οξυδέρκειά του φτάνουν για να της δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα. Διότι συμφωνώ με τον Αναστασίου ότι ο Παναθηναϊκός θέλει γκολ στη ρεβάνς για να περάσει, το θέμα είναι με πιο τρόπο θα το ψάξει.
Και το σχήμα με τους Νίνη και Ατζαγκούν στα χαφ συν τους Μπεργκ και Καρέλη στην επίθεση που χρησιμοποίησε στο πρώτο ματς είναι κατά την άποψή μου ένα προβληματικό και πολύ επιθετικό σχήμα για αυτό το ματς. Αν όντως το αλλάξει χρησιμοποιώντας τρία ανασταλτικά χαφ μπροστά από την άμυνα στην ευθεία και τον Νίνη μόνο του σε επιθετικό ρόλο πίσω από τους δύο φορ θα έχει την δυνατότητα να αμυνθεί καλύτερα.
Κατοχή μπάλας έτσι κι' αλλιώς δεν θα έχει με όποιους κι' αν επιλέξει να ξεκινήσει τη ρεβάνς, άρα το τρόπος είναι να μην επιτρέψει στη Μπριζ να βρει χώρους και να χρησιμοποιήσει το μεγάλο της όπλο που είναι η εξαιρετική μεταφορά παιχνιδιού. Αν ο Παναθηναϊκός δεν δώσει χώρο στην Μπριζ και την χτυπήσει σωστά στην κόντρα θα είναι το φαβορί, διαφορετικά μπορεί να ζήσει πολύ δύσκολο βράδυ. Ειδικά αν οι Βέλγοι προηγηθούν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.