Οι «μάχες» Αργεντινής και Κολομβίας πριν 20 χρόνια (vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Οι «μάχες» Αργεντινής και Κολομβίας πριν 20 χρόνια (vids)

bet365

Στο πιο αμφίρροπο ίσως ζευγάρι των προημιτελικών του Copa America, «μπιανκοσελέστε» και «cafeteros» αγωνίζονται απόψε για μια θέση στους 4 του θεσμού.

Οι συγκρούσεις των δυο ομάδων για την ίδια διοργάνωση και όχι μόνο, μας οδηγούν αρκετά χρόνια πίσω, σε αναμετρήσεις που πρόσφεραν συγκινήσεις. Το gazzetta.gr ταξιδεύει στο χρόνο και σε αξέχαστα παιγνίδια του παρελθόντος.

Αργεντινή 0 - 0 Κολομβία (6-5 πεν), Copa America 1993, Γουαγιακίλ

Στα γήπεδα του Ισημερινού αναμετρήθηκαν δυο απ' τις πιο ισχυρές «εκδόσεις» των δυο ομάδων στην ιστορία. Κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο, απ' όπου και προκρίθηκαν με τέσσερις βαθμούς έκαστη, ενώ η μεταξύ τους αναμέτρηση τελείωσε ισόπαλη με 1-1 (2' Σιμεόνε, 5' Ρινκόν).

Στα ημιτελικά οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά. Στο Στάδιο Μονουμεντάλ, η Αργεντινή ήθελαν την πρόκριση για να υπερασπιστούν την κούπα που είχαν κατακτήσει πριν δυο χρόνια στη Χιλή, ενώ οι Κολομβιανοί έψαχναν την πρώτη τους πρόκριση σε τελικό μετά το 1975.

Ο Μπατιστούτα έχασε αρκετές ευκαιρίες και ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 5-5. Εκεί ο Γκοϊκοτσέα απέκρουσε το πέναλτι του Αριστισάμπαλ και ο Μπορέλι νίκησε τον Βαλντεράμα. Η Αργεντινή βρέθηκε σε άλλον έναν τελικό, όπου κέρδισε το Μεξικό με 2-1, κατακτώντας το τελευταίο Copa America έως και σήμερα!

Αργεντινή 0 - 5 Κολομβία, προκριματικά Μουντιάλ 1994, Μπουένος Άιρες

Μέσα στο «σπίτι» των «αλμπισελέστε» έμελλε να γραφτεί μια απ' τις βαρύτερες ήττες τους. Οι Κολομβιανοί πήραν «εκδίκηση» για τον αποκλεισμό στο Copa America, μόλις τρεις μήνες μετά. Μέχρι το 41' το παιγνίδι ήταν αμφίρροπο, δίχως κανένας να μπορεί να προδικάσει τι θα ακολουθήσει. Τότε ο Ρινκόν έκανε το 0-1 για τους Κολομβιανούς, που πάτησαν το «γκάζι» και δεν κοίταξαν ξανά πίσω.

Ο Ασπρίγια σκόραρε για το 0-2 στο 50', ξανά ο Ρινκόν και ο Ασπρίγια μέσα σε ένα λεπτό ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 0-4, για να έρθει ο Βαλέντσια και να «γράψει» το θριαμβευτικό 0-5.

Αργεντινή 0 - 3 Κολομβία, Copa America 1999, Λούκε

Ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα και ο Ερνάν Κρέσπο είχαν ζητήσει να απέχουν από τη διοργάνωση για να ξεκουραστούν. Έτσι, ο Μάρτιν Παλέρμο σήκωσε το βάρος της επιθετικής γραμμής των Αργεντινών. Εντούτοις δεν έμεινε στην ιστορία για κάποιο εξαιρετικό κατόρθωμα σε αυτό το Copa America, αλλά για το γεγονός πως έχασε τρια πέναλτι στο ίδιο παιγνίδι!

Στο πρώτο αστόχησε μόλις στο 5', σημαδεύοντας το δοκάρι. Πέντε λεπτά αργότερα ο Ιβάν Κόρντομπα απ' την πλευρά του ευστόχησε από τα 11 βήματα και έβαλε μπροστά την Κολομβία με 1-0. Στο δεύτερο ημίχρονο η Αργεντινή ξανακέρδισε πέναλτι, όμως ο Παλέρμο αστόχησε ξανά. Στο 69' αποβλήθηκε ο Χαβιέρ Σανέτι και λίγο αργότερα ο Κονγκό και ο Μοντάνιο ανέβασαν το σκορ στο «βαρύ» 3-0. Ο εφιάλτης για τους «μπιανκοσελέστε» και ειδικά τον Παλέρμο ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις, όταν ο φορ της Μπόκα Τζούνιορς -τότε- αστόχησε σε άλλο ένα πέναλτι που απέκρουσε ο Καλέρο.

 

Τελευταία Νέα