Η «χρυσή» δεκαετία της Μπαρτσελόνα (vids)

Η «χρυσή» δεκαετία της Μπαρτσελόνα (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Η «χρυσή» δεκαετία της Μπαρτσελόνα (vids)

bet365

Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς για τη Μπαρτσελόνα είναι πως πρόκειται για την καλύτερη ομάδα της 10ετίας. Όσα έχει πετύχει και παρουσιάζει το gazzetta.gr είναι οι καλύτερες αποδείξεις.

Η μετάλλαξη των «μπλαουγκράνα» από τον Ιανουάριο και μετά ήταν εκπληκτική. Τα όποια θέματα είχαν προκύψει με τον Λουίς Ενρίκε, τις... αλχημείες που έκανε εκείνος, τις εντάσεις, τους παίκτες που δεν απέδιδαν κλπ., εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκε ο Λιονέλ Μέσι παρέα με τους Νεϊμάρ και Σουάρες να κάνουν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσει η ομάδα στο τρεμπλ.

Οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν στο τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο την τελευταία δεκαετία και πέμπτο συνολικά, με τους MSN να πετυχαίνουν τα 27 (από 10 οι Μέσι, Νεϊμάρ και 7 ο Σουάρες) από τα 31 γκολ του συλλόγου στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ! Οι τρεις τους ήταν πρωταγωνιστές και στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου, με τον Αργεντινό να συμμετέχει στο πρώτο και το δεύτερο γκολ, ενώ ο Ουρουγουανός και ο Βραζιλιάνος βρήκαν από μια φορά το δρόμο για τα δίχτυα για το τελικό 3-1.

Αφήνοντας... στην απ' έξω τον τίτλο του 1992 στο Λονδίνο, όταν με γκολ του Κούμαν στην παράταση η Μπαρτσελόνα επικράτησε 1-0 της Σαμπντόρια στον τελικό, τα τέσσερα ευρωπαϊκά σε διάστημα δέκα ετών, έκαναν το καμάρι της Καταλονίας να πετύχει κάτι που στο παρελθόν μονάχα οι Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης είχαν καταφέρει. Οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ από το 77 μέχρι και το 84 ανέβηκαν τέσσερις φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ η «βασίλισσα» είχε κάνει σερί των πέντε κατακτήσεων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών από το '56 μέχρι το '60.

Μέσα στη δεκαετία, όσα τρόπαια δεν κατάφερε να πάρει η Μπαρτσελόνα, πήγαν στα χέρια έξι διαφορετικών ομάδων και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη πως η ομάδα της Βαρκελώνης άξια καρπώνεται τον τίτλο της καλύτερης στην Ευρώπη. Φτάνοντας τέσσερις φορές στα ημιτελικά, αλλάζοντας τρεις προέδρους, πέντε προπονητές, αλλά έχοντας σταθερές αξίες όπως πρώτα ο Λιονέλ Μέσι κι έπειτα οι Τσάβι και Ινιέστα, οι «μπλαουγκράνα» έμαθαν τον τρόπο που έπρεπε να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια μέχρι να φτάσουν στο πρώτο του ευρωπαϊκού βάθρου το 2006, το 2009, το 2011 και το 2015.

Στο πρώτο της δεκαετίας στην οποία αναφερόμαστε, αν και η Άρσεναλ ήταν πολύ καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο του τελικού του Παρισιού, οι Ετό και Μπελέτι απάντησαν στο γκολ του Κάμπελ (οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν αν και έπαιζαν με παίκτη λιγότερο) για να έρθει η στέψη! Ο Αργεντινός «μάγος» του συλλόγου είχε απουσιάσει από τον μεγάλο τελικό, έχοντας αποκομίσει πρόβλημα τραυματισμού τον Μάρτιο του 2006, έπειτα από πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Ντελ Όρνο της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Το 2009, στη Ρώμη, ο Μέσι έπαιξε στον πρώτο του τελικό, σκόραρε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με σκορ 2-0 και δύο χρόνια αργότερα στο «Γουέμπλεϊ», άπαντες έγιναν στο ίδιο έργο θεατές (3-1) με τους Καταλανούς να μη σταματιούνται με τίποτα και τους «κόκκινους διαβόλους» να μοιάζουν πολύ κατώτερη ομάδα και παντελώς ανήμπορη να προβάλει αντίσταση.

Φέτος, από τη φάση των «16» και μετά, η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε με ευκολία τα εμπόδια των Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους στον τελικό. Κατατροπώνοντας κάθε αντίπαλο και κάνοντας επιδείξη δύναμης, ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για άδικη κατάληξη στη φετινή διοργάνωση.

Πανάξιος κυρίαρχος, λοιπόν, και Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα