Το «βαθύ λαρύγγι» που έκαψε τη FIFA

Gazzetta team
Το «βαθύ λαρύγγι» που έκαψε τη FIFA

bet365

Ο Τσακ Μπλέιζερ, επί 20 χρόνια ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην FIFA, ήταν ο άνθρωπος που έκανε την... δουλειά για το FBI.

Ο Μπλέιζερ ήταν επί σειρά ετών εκτελεστικό στέλεχος στον χώρο του ποδοσφαίρου, όντας σε υψηλές θέσεις στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Το 2011 όμως, ένα σκάνδαλο δωροδοκίας τον έφερε αντιμέτωπο με φορολογικά αδικήματα και τον ανάγκασε να γίνει συνεργάτης του FBI. Από την θητεία του στο άθλημα έβαλε στην τσέπη του 29 εκατ. ευρώ από προμήθειες marketing χωρίς να πληρώνει την εφορία. Η νέα του... καριέρα άρχισε μαζεύοντας πληροφορίες για την έρευνα για την διαφθορά και κινήθηκε στην περιοχή της ανατολικής Νέας Υόρκης απ' όπου ξεκινούσε μία ύποπτη χρηματοδότηση στο διεθνές ποδόσφαιρο και μέσω του Μπλέιζερ το FBI κατάφερε να μπει στο κύκλωμα. Ο βάρους 204 κιλών άνδρας, είχε προμηθευτεί μάλιστα ένα μπρελόκ το οποίο είχε ενσωματωμένη camera και κατέγραφε τις συνομιλίες που είχε με ανθρώπους του κυκλώματος.

Το 'τέλος' ήταν μάλλον απρόσμενο για τον Γκλέιζερ ο οποίος είχε μάθει να κάνει πολυέξοδη ζωή σε έναν κόσμο με ιδιωτικά αεροσκάφη, διάσημους φίλους, εξόδους κινδύνου από νησιά, λογαριασμούς σε offshore εταιρίες και σούπερ λουξ σουίτες στα καλύτερα ξενοδοχεία. Ενα ακόμη δείγμα για το πως χρησιμοποιούσε τα χρήματα που απέκτησε στο διάστημα που έκοβε και έραβε, ήταν ότι νοίκιαζε σπίτι για τις γάτες του αξίας 6.000 δολαρίων τον μήνα.

Εκτός από τον Αμερικανό, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος σιωπηρά, ένοχοι κρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Ντάριαν και Ντάριλ Γουόρνερ, γιοι του πρώην αξιωματούχου της FIFA στο Τρινιντάντ-Τομπάγκο, Τζακ Γουόρνερ. Μαζί τους και ο Ζοσέ Χάουβιλα, εκτελεστικό στέλεχος της της βραζιλιάνικης εταιρίας sports marketing, Traffic Sports. Σύμφωνα με τις αρχές ο τελευταίος έχει συμφωνήσει να επιστρέψει 151 εκατ. δολάρια. Ολοι τους αντιμετωπίζουν τις μέγιστες δυνατές ποινές που είναι 20 χρόνια για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

 

Τελευταία Νέα