Να διώξεις τον Αντσελότι για τον Μπενίτεθ;

Να διώξεις τον Αντσελότι για τον Μπενίτεθ;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος σχολιάζει την απόφαση του Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά κυρίως τα κριτήρια με τα οποία την πήρε, τα οποία αν ίσχυαν, θα έπρεπε να συνοδεύονταν και από την παραίτησή του...

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ αιτιολόγησε την απόφασή του να απομακρύνει τον Κάρλο Αντσελότι από την θέση του προπονητή με την εξής απλή φράση. “Ηταν μία χρονιά στην οποία η Ρεάλ δεν πήρε κανένα τίτλο..”

Ο Πέρεθ φρόντισε να εκφράσει την εκτίμησή του και την ευγνωμοσύνη του στον Κάρλο Αντσελότι, αλλά παρουσίασε την λύση της συνεργασίας με τον Ιταλό προπονητή ως περίπου αναπόφευκτη από την στιγμή που δεν οδήγησε την ομάδα σε κανένα τίτλο. “Σε αυτές τις περιπτώσεις την πληρώνει ο προπονητής...”

Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που επειδή εκτιμούν τον Αντσελότι και ως προπονητή και ως άνθρωπο, θα υποστηρίξω ότι δεν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την φετινή αποτυχία. Αντιθέτως όπως είχα γράψει πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες και είχε μερίδιο ευθύνης και εν τέλει αυτός θα την πλήρωνε τη νύφη (διάβασε εδώ). Μέχρι εκεί όμως, διότι αν πας και παρακάτω, να απαντήσεις δηλαδή στο ερώτημα αν πρέπει να αντικατασταθεί ή όχι, τότε μπορείς να το κάνεις μόνο με ένα άλλο ερώτημα. Από ποιόν;

Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά την άποψή μου ζυγίζεις τις επιλογές, ζυγίζεις το χρονικό σημείο στο οποίο αποφασίζει κάποιος να προχωρήσει στην αλλαγή και κυρίως ζυγίζεις στο που καταλήγει. Να αντικαταστήσεις τον Κάρλο Αντσελότι με τον Ράφα Μπενίτεθ δεν στέκει; Τόσο απλά, δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή. Και αυτό ισχύει και θα ισχύει ακόμη κι' αν κάνει τρεμπλ ο Μπενίτεθ. Το μέλλον δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς, αυτό που μπορείς να εκτιμήσεις είναι το παρόν και με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αντικαθιστάς τον Αντσελότι με τον Μπενίτεθ για κανένα λόγο.

Με ποια κριτήρια, με ποια λογική να το κάνεις. Οσοι επικαλεστούν ότι ο Μπενίτεθ είναι ένας άνθρωπος της Ρεάλ και για αυτό τον επιλέγει ο Πέρεθ προφανώς αστειεύονται. Σήμερα έμαθαν όλοι το... βασιλικό παρελθόν του Μπενίτεθ στην Ρεάλ, μέχρι σήμερα δεν το ήξερε σχεδόν κανείς. Προπονητής στις ακαδημίες και δύο χρόνια στη Ρεάλ Β και αρκετά ματς με τη Ρεάλ Β ως παίκτης, δεν συνιστούν στοιχεία για να αποκαλείς τον Μπενίτεθ “παιδί της Ρεάλ”.

Ούτε φυσικά εκείνο το πρωτάθλημα με τη Βαλένθια το 2004 που είναι και το τελευταίο που κατέκτησε, στοιχειοθετεί προπονητή που εγγυάται τον πρωταθλητισμό (δεν πήρε πρωτάθλημα με Λίβερπουλ, Ιντερ, Τσέλσι και Νάπολι) και όλα αυτά τα χρόνια μία δύο φορές το διεκδίκησε κιόλας. Ούτε υπάρχει κανείς που να μπορεί να αποδεχτεί τον Μπενίτεθ ως μεγαλύτερη προσωπικότητα από τον Αντσελότι και πολύ περισσότερο δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τον Μπενίτεθ ως μεγαλύτερο προπονητικό μέγεθος από τον Αντσελότι.

Ο Μπενίτεθ αν δεν πήγαινε στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο επόμενος σταθμός της καριέρας του μετά τη Νάπολι από την οποία θα έφευγε έτσι κι' αλλιώς, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Γουέστ Χαμ. Το μόνο που μπορείς να επικαλεστείς για τον Μπενίτεθ που ασφαλώς δεν είναι κάποιος χθεσινός ή κάποιος ανίκανος, κανονικός προπονητής είναι ο άνθρωπος και με ένα σημαντικό βιογραφικό, είναι το ένστικτο του Φλορεντίνο Πέρεθ.

Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο της επιλογής του Μπενίτεθ. Οτι για κάποιο λόγο το ένστικτο του Πέρεθ λέει ότι αυτός είναι ο κατάλληλος για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Και το ένστικτο του Πέρεθ έχει πολλές φορές αποδειχτεί ευεργετικό για την Ρεάλ. Αρκετές όμως όχι. Και άλλωστε μετά από όλα όσα έχουν συμβεί από το 2009 που ο Φλορεντίνο επέστρεψε στην προεδρία και άρα στο απόλυτο κουμάντο της Ρεάλ αυτό το ένστικτο έχεις κάθε λόγο να το αμφισβητείς.

Και κυρίως με την λογική που ο Πέρεθ διώχνει τον Αντσελότι “κανένα τίτλο φέτος”, με την ίδια ακριβώς λογική μπορείς να αναρωτιέσαι γιατί ένας εκλεγμένος πρόεδρος και όχι ιδιοκτήτης μίας τόσο μεγάλης ομάδας, δεν έχει παραιτηθεί ακόμη, όταν στα έξι χρόνια της δεύτερης θητείας του η Ρεάλ έχει πάρει μόνο ένα πρωτάθλημα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ; Εξι χρόνια, δύο σοβαροί τίτλοι δεν είναι απολογισμός για να καμαρώνεις στην Ρεάλ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.