O ερυθρόλευκος απολογισμός (Part 1)

O ερυθρόλευκος απολογισμός (Part 1)

O ερυθρόλευκος απολογισμός (Part 1)

bet365

Η σεζόν 2014-15 τελείωσε για τον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr κάνει την σούμα της χρόνιας. Ηταν πετυχημένη η χρονιά για την ομάδα του Πειραιά ή όχι;

Πριν φτάσουμε στην απάντηση για το αν τελικά η σεζόν του Ολυμπιακού ήταν πετυχημένη ή όχι καλό θα ήταν να ορίσουμε το τι κάνουμε μια σεζόν επιτυχημένη. Τα κριτήρια προφανώς είναι:
α) οι τίτλοι
β) η εικόνα της ομάδας
γ) η Ευρώπη
δ) οι μεταγραφές.

Η απάντηση λοιπόν δεν είναι τόσο απλή. Μ' ένα «ναι» η μ' ένα «όχι». Προφανώς εάν ρώταγες τους φιλάθλους της ομάδας το καλοκαίρι εάν ο Ολυμπιακός κατακτούσε το νταμπλ κι αποκλειόταν από την συνέχεια της Ευρώπης από τη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και από την φιναλίστ του Γιουρόπα αν θα ήταν ικανοποιημένοι η απάντηση θα ήταν θετική.

Ωστόσο εάν κάνεις αυτήν την ερώτηση τώρα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού οι απαντήσεις θα είναι διφορούμενες. Κανείς δεν θ' απαντήσει πως στο κομμάτι τίτλοι η χρονιά ήταν αποτυχημένη. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ σε αντίθεση με πέρσι που είχε κατακτήσει μόνο το πρωτάθλημα.

Δηλαδή τι να πει ο Παναθηναϊκός ή ο ΠΑΟΚ που πέρσι είχαν φτάσει στον τελικό και φέτος δεν έφτασαν καν κοντά στο να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα (-12 και -13) ή το Κύπελλο (αποκλεισμός από τους 16 κι αποκλεισμός από τον όμιλο). Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού προφανώς και δεν ήταν ικανοποιημένοι από την ομάδα τους. Κυρίως από την εικόνα που έβγαλε αυτή στην μεγαλύτερη περίοδο της χρονιάς.

Το θέαμα ήταν κάκιστο, ο Ολυμπιακός στηριζόταν στις μονάδες του (και κυρίως στον Τσόρι), η ομάδα δεν είχε αυτοματισμούς και πλάνο με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να δυσκολεύονται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχει η εξαίρεση της Ευρώπης. Εκεί ο Ολυμπιακός έκανε τέσσερα πολύ καλά παιχνίδια (εξαιρούμε αυτά με τη Μάλμε στη Σουηδία και με την Ατλέτικο στην Ισπανία) με αποτέλεσμα ν' αναγκάσει την Γιουβέντους και την Ατλέτικο στο τελευταίο παιχνίδι να μείνουν στο 0-0 δίχως μάλιστα να κάνουν ούτε μία αλλαγή!

Η σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν επιτυχημένη σε αντίθεση με αυτή στο Γιουρόπα. ΟΚ, μπορεί η Ντνίπρο να είναι φιναλίστ του Γιουρόπα αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την εικόνα του Ολυμπιακού στην Ουκρανία (βεβαίως εάν μέτραγε το γκολ του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις ίσως να είχε ελπίδες ο Ολυμπιακός στην ρεβάνς). Αλλωστε για εκείνο το παιχνίδι ο ίδιος ο Μαρινάκης είχε επιβάλλει πρόστιμο στους παίκτες (500.000 ευρώ μαζί για το ματς με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη)!

Ομως κι εδώ μπορεί να γίνει σύγκριση με τους αντιπάλους του. Ο μεν Παναθηναϊκός συγκέντρωσε μόλις 2 βαθμούς στον όμιλο του Γιουρόπα, ο δε ΠΑΟΚ 7 κι αποκλείστηκε κι αυτός.

Σε μια χρόνια δηλαδή που ο Ολυμπιακός ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών (κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η διοίκηση και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για επιπλέον μεταγραφική ενίσχυση) πήρε με διαφορά 12 βαθμών το πρωτάθλημα, το Κύπελλο νικώντας με 3-1 την Ξάνθη και τερμάτισε τρίτος στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας 9 βαθμούς με Ατλέτικο και Γιουβέντους (νίκησε και τις δύο).

Ουσιαστικά εάν ο Ολυμπιακός απέδιδε ωραίο ποδόσφαιρο θα μιλάγαμε για μια άκρως πετυχημένη σεζόν. Και αυτό είναι το κομμάτι που θέλουν ν' αλλάξουν οι «ερυθρόλευκοι». Τα 10 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα ταμεία από την αύξηση Μ.Κ. θα είναι επιπλέον χρήματα για μεταγραφές σε αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός είχε πολλά αγωνιστικά προβλήματα που δεν μπόρεσε να τα λύσει ούτε με τον Μίτσελ, ούτε με τον Περέιρα. Η ομάδα έπαιρνε τα παιχνίδια περισσότερο με την προσωπικότητα που έβγαζε και με την ατομική κλάση κάποιων παικτών παρά με το πλάνο του προπονητή.

Σε αυτό προφανώς έπαιξε ρόλο και η λάθος αξιολόγηση των παικτών το καλοκαίρι. Γενικά ο σχεδιασμός της ομάδας. Κι ευθύνες σ' αυτό έχει και η διοίκηση και οι άνθρωποι που έτρεξαν το πλάνο αλλά και ο προπονητής. Αλλά αυτή η αξιολόγηση θα 'ναι σ' άλλο κείμενο...

Εν κατακλείδι στα τρία πρώτα κριτήρια ο Ολυμπιακός στο πρώτο (αυτό των τίτλων) είναι 100% πετυχημένη σεζόν. Στο δεύτερο (αυτό του αγωνιστικού προσώπου) οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να κριθούν πετυχημένοι ενώ στο τρίτο (αυτό της Ευρώπης) είναι 50-50. Δηλαδή πετυχημένη η σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτυχημένη στο Γιουρόπα.

Ο φάκελος σχεδιασμός-μεταγραφές που είναι και το τέταρτο κριτήριο χωράει μεγάλη κουβέντα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα