Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-1

Gazzetta team
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-1

bet365

Η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 εκτός την Ατλέτικο και κατέκτησε και μαθηματικά το 23ο πρωτάθλημα της παρά το 4-1 της Ρεάλ μέσα στην Εσπανιόλ. Ανατροπή για Ευρώπη ο Βαλβέρδε.

Πέρσι τέτοιο καιρό η Ατλέτικο έμενε ζωντανή στο «Καμπ Νόου» και κατακτούσε τον τίτλο. Ακριβώς έναν χρόνο (παρά μία αγωνιστική) μετά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αντιστραφούν οι ρόλοι. Αυτή τη φορά λοιπόν ήταν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα που με το σφύριγμα της λήξης έστησαν γλέντι τροπαίου στο «Βιθέντε Καλδερόν». Γι αυτό φρόντισε ο Μέσι, ο οποίος με το μοναδικό γκολ του αγώνα χάρισε στους Καταλανούς τη νίκη (1-0) και μαζί και το 23ο πρωτάθλημα στην ιστορίας τους και 5ο στα επτά τελευταία χρόνια.

Στο ξεκίνημα χρειάστηκε μία σούπερ επέμβαση του Μπράβο (8') σε κεφαλιά του Χοσέ Χιμένες. Αυτή ήταν η καλύτερη στιμή των γηπεδούχων. Αντιθέτως, αν και δεν έπαιζαν καλά, οι Μπλαουγκράνα θα μπορούσαν να είχαν πάρει πέναλτι σε χέρι του Χουανφράν (20'), ενώ στο 33' ο Μέσι με εκτέλεση φάουλ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Στο 65' όμως ο Αργεντινός δεν αστόχησε. Πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε το 1-2 με τον Πέδρο και πλάσαρε στην απέναντι γωνία, για να φτάσει τα 23 γκολ σε 26 αγώνες κόντρα στην Ατλέτικο, η οποία είναι η αγαπημένη του αντίπαλος.

Στο 71' ο Νεϊμάρ αστόχησε σε τετ α τετ από τέλεια θέση, αλλά αυτό δεν επηρέασε την ιστορία της αναμέτρησης, καθώς οι Μαδριλένοι δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Το φινάλε βρήκε τους φιλοξενούμενους ένα κουβάρι να χοροπηδάνε σαν παιδάκια σε εκδρομή και να παίρνουν τον τίτλο σε αυτό το γήπεδο για δεύτερη φορά (το είχε κάνει και το 2013). Την ίδια στιγμή η Ρεάλ νίκησε 4-1 στην Εσπανιόλ, αλλά η διαφορά παρέμεινε στο +4 από τη Βασίλισσα και έχει απομείνει μονάχα μία αγωνιστική. Οπότε, απλά την επόμενη Κυριακή στη Βαρκελώνη, ο Μέσι και παρέα του θα υψώσουν την κούπα: την πρώτη, γιατί ακολουθούν ακόμα δύο διαθέσιμες...

* Ο Μέσι έφτασε τα 283 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος και ισοφάρισε τον Αλαν Σίρερ στην 8η θέση όλων των εποχών για τις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης!

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγο Σιμεόνε): Ομπλάκ, Χοσέ Χιμένες, Γκοδίν, Χουανφράν, Σικέιρα, Γκάμπι, Μάριο Σουάρεθ (67' Ραούλ Γκαρθία), Κόκε, Αρντά Τουράν (72' Μάντζουκιτς), Γκριεζμάν, Τόρες (80' Σαούλ)

Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε): Μπράβο, Πικέ, Μασεράνο, Ντάνι Αλβες, Ζόρντι Αλμπα (79' Ματιέ), Μπουσκέτς, Ράκιτιτς (86' Ραφίνια), Ινιέστα (81' Τσάβι), Πέδρο, Νεϊμάρ, Μέσι.


Βάλσαμο για Ρεάλ, στα 45 ο Ρονάλντο
Ειδικά μετά την ισοπαλία στην Μαδρίτη με την Βαλένθια (2-2), η Ρεάλ δεν μπορούσε να ελπίζει ούτε σε θαύμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και περιορίστηκε σε νίκη-παρηγοριά στην έδρα της Εσπανιόλ με 1-4. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έκανε χατ τρικ κόντρα στους Καταλανούς, έφτασε τα 45 γκολ στην Primera Division. Ο Πορτογάλος συνεχίζει να γράφει ιστορία με τη φανέλα των Μερένγκες καθώς έφτασε τα 310 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και πέρασε μόνος στη 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών αφήνοντας στο Νο3 τον θρύλο, Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Μοναδικός που του μένει πλέον να ξεπεράσει είναι ο Ραούλ, που σταμάτησε στα 323.

Ανιαρό ήταν σε γενικές γραμμές το πρώτο μέρος, με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι -είδε το ματς από την εξέδρα εξαιτίας τιμωρίας- να μην έχει φρεσκάδα και να φαίνεται ότι κάνει αγγαρεία. Στο 13’ χάθηκε η μοναδική μάλλον ευκαιρία, με τον Ρονάλντο να πιάνει σκαστή κεφαλιά άουτ ύστερα από σέντρα του Καρβαχάλ από δεξιά. Μέχρι το ημίχρονο είδαμε ελάχιστα καλά πράγματα, με τον Αρμπίγια των γηπεδούχων να είναι ο πιο… δραστήριος παίκτης, αφού είχε φάουλ άουτ (27’) και σουτ άουτ (41’). Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε εντελώς. Σέρχιο Γκαρθία (46’) και Χάμες Ροδρίγες (58’) είχαν ευκαιρίες αλλά δεν βρήκαν στόχο και στο 59’ άρχισε ο χορός των γκολ. Η Ρεάλ έφυγε στην κόντρα με τον Μπενζεμά, ο Γάλλος έδωσε στον CR7 και εκείνος τελείωσε τη φάση με το αριστερό (0-1). Στο 70’ ο Καρβαχάλ έκανε κρίσιμη επέμβαση με τάκλιν για να γλιτώσει τους Blancos, που όμως δέχθηκαν τελικά την ισοφάριση στο 73’. Ο Κέιλορ Νάβας καθυστέρησε πάρα πολύ και έδωσε τη δυνατότητα στον Σέρχιο Γκαρθία να πάρει τη μπάλα και να δώσει πάρε-βάλε στον Στουάνι, ο οποίος από κοντά έκανε το 1-1.

Στο 79’ η Ρεάλ πήρε ξανά προβάδισμα ύστερα από φάση διαρκείας. Ο Κασίγια και η άμυνα απομάκρυνε σέντρα από δεξιά, ο Μαρσέλο πήρε την απόκρουση, έπαιξε το ‘1-2’ με τον Κριστιάνο και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι κάνοντας το 1-2. Τσιτσαρίτο (80’) και Μπέιλ (81’) είχαν καλά σουτ αλλά δεν έκαναν τη ζημιά για να κλέψει ολοκληρωτικά την παράσταση στα τελευταία λεπτά ο Ρονάλντο. Στο 83’ ο Τσιτσαρίτο έφυγε στην κόντρα, έκανε το γύρισμα και ο Πορτογάλος τελείωσε τη φάση για το 1-3 και με δυνατό άλμα και κεφαλιά στο 91’ -μετά τη σέντα του Χάμες- διαμόρφωσε το τελικό 1-4 ολοκληρώνοντας το 26ο χατ τρικ του στην La Liga.

Χ-αρακίρι η Βαλένθια
Η Βαλένθια έχασε μία ντουζίνα ευκαιρίες, κόλλησε στο 1-1 με την Θέλτα και θέλει μόνο νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Αλμερία, που καίγεται για βαθμούς, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στην 4άδα, με τις πιθανότητες για την 3η θέση να είναι ελάχιστες. Ο Φουέγο έχασε την πρώτη ευκαιρία στο ματς στο 4’ για τις νυχτερίδες, όμως οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο γκολ με την πρώτη τους ευκαιρία. Κόρνερ του Νολίτο, άψογη κεφαλιά του Ερνάντες και η μπάλα πήγε εκεί που ο Άλβες δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για το 0-1! Η συνέχεια βρήκε τους γηπεδούχους να έχουν την κατοχή, όμως να αργούν να ξεπεράσουν το σοκ. Στο 30’ το σουτ του Γκόμες πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 43’ ο Αλκάθερ έχασε τεράστια ευκαιρία, με τον Άλβαρες να βγάζει από κοντά. Οι παίκτες του Μπερίσο έδωσαν χώρο και απείλησαν στην αντεπίθεση, με τους Νολίτο (37’) και Λόπεθ (43’) να απειλούν. Στην επανάληψη οι νυχτερίδες κυριάρχησαν και έχασαν πάρα πολλές ευκαιρίες.

Ο Φεγκουλί έκανε άσχημο τελείωμα στο 46’, πριν ο Οταμέντι στείλει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά στο 47’! Στο 49’ ήταν η σειρά του Πιάτι να πλησιάσει στο γκολ, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ, ενώ στο 57’ ο Άλβαρες έβγαλε δύσκολα το σουτ του Αλκάθερ. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, με το σουτ του Μουστάφι να περνάει άουτ στο 64’, όμως ο Γερμανός αμυντικός τα κατάφερε στο 71’. Μακρινό φάουλ του Παρέχο, λάθος του Άλβαρες που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα και ο Μουστάφι ήρθε από πίσω, για να κάνει το 1-1! Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν σε ελάχιστες περιπτώσεις στην αντεπίθεση, με τον Κρον Ντέλι να έχει την καλύτερη στιγμή στο 80’ και τον Ντε Πολ την καλύτερη της Βαλένθια (73’) μέχρι το τέλος. Οι παίκτες του Εσπίριτο Σάντο δεν είχαν καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια, με το 1-1 να μένει μέχρι το τέλος.

Και από το πρωτάθλημα η Σεβίλλη
Η ομάδα του Ουνάι Εμερι δεν περιμένει μόνο στον τελικό του Europa League για να εξασφαλίσει έξοδο στο Champions League, αφού μετά τη νίκη της επί της Αλμερία στο Sanchez Pizjuan επί της Αλμερία με 2-1, μείωσε στον πόντο από την 4η, Βαλένθια, και περιμένει την τελευταία αγωνιστική για την προσπέραση. Οι φιλοξενούμενοι είχαν απόλυτη ανάγκη το αποτέλεσμα στη μάχη που δίνουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό και προηγήθηκαν στο 30’ με τον Τιεβί, με το 0-1 να μένει μέχρι το ημίχρονο. Παρά το γεγονός αυτό, οι παίκτες του Σέρχι Μπαρχουάν δεν μπόρεσαν στην επανάληψη να κρατήσουν ούτε τον βαθμό και υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Ιμπόρα, ο οποίος με δύο προσωπικό γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών (65’, 70’), χάρισε τη νίκη με 2-1 στους Nervioneses που συνεχίζουν να ακολουθούν δύο δρόμους για τα αστέρια. Η Αλμερία παραμένει στη ζώνη του υποβιβασμού και την τελευταία αγωνιστική έχει πολύ δύσκολο έργο αφού υποδέχεται την Βαλένθια η οποία δεν θέλει να την φτάσει η Σεβίλλη. Οι 73 βαθμοί είναι η καλύτερη συγκομιδή στο πρωτάθλημα στα 109 ιστορίας της.



Δεν χάνει το Europa η Μπιλμπάο
Μία απίστευτη ανατροπή (3-2) χάρισε στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε την ευτυχία να έχει δύο πιθανότητες για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Οι Βάσκοι βρέθηκαν στο ημίχρονο ν χάνουν 2-0 στην Ελτσε. Ο Γιόνατας (32', 45') φάνηκε να σκοτώνει την Αθλέτικ, φτάνοντας 14 γκολ στη Λίγκα (κορυφαία επίδοση για παίκτη της Ελτσε στην Primera από το 1977). Ωστόσο, η Μπιλμπάο έκανε το επικό ξεκινώντας την ανατροπή από το 80' και μετά. Τότε μείωσε ο Ακέτσε, στο 87' ισοφάρισε ο Σαν Χοσέ και στο 93' ο Ινιάκι Ουίλιαμς ολοκλήρωσε το θαύμα. Ετσι οι νικητές βρέθηκαν στην 7η θέση και στο +2 τους αρκεί μία ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική. Η 7η θέση οδηγεί στο Europa League με την προϋπόθεση ότι η Αθλέτικ δεν θα πάρει το Κύπελλο Ισπανίας (σ.σ.: από φέτος ο φιναλίστ δεν βγαίνει αυτομάτως Ευρώπη). Εάν το πάρει βέβαια και πάλι το εισιτήριο είναι δικό της.

Νίκη παραμονής η Ντεπορτίβο
Η πρώτη νίκη μετά από 15 ματς ήταν και η πιο σημαντική για την Ντεπορτίβο, που παραμένει εκτός της ζώνης του υποβιβασμού και πριν ταξιδέψει στην Βαρκελώνη για το ματς με την Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο +2 από τις Έιμπαρ και Αλμερία. Οι παίκτες του Βίκτορ έπαιξαν με πάθος από το ξεκίνημα, ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια και έφτασαν δίκαια στη νίκη με 2-0 επί της Λεβάντε, που θα δώσει και του χρόνου το παρών στην Primera. Το γκολ για την Ντεπορτίβο ήρθε στο 21’, όταν μετά από κόρνερ του Πέρεθ ο Λόπο έκανε το 1-0 και οι γηπεδούχοι δεν κοίταξαν ξανά πίσω. Είχαν τον έλεγχο, απειλήθηκαν ελάχιστα και κράτησαν εύκολα το 1-0 μέχρι το ημίχρονο. Η εικόνα δεν άλλαξε και πολύ στην επανάληψη, όταν οι Γαλιθιάνοι πλησίασαν σε κάποιες περιπτώσεις κοντά στο γκολ και τελικά τα κατάφεραν στο 80’, όταν ο Χουανφραν με εκπληκτικό πλασέ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Μαρίνιο για το τελικό 2-0!

Την... πέταξε εκτός Ευρώπης!
Με τον Μορένο να κάνει ένα από τα καλύτερα φετινά του ματς η Βιγιαρεάλ επικράτησε 2-1 της Μάλαγα και εξασφάλισε την 6η θέση και παράλληλα την παρουσία της στο Europa League της επόμενης σεζόν. Στον αντίποδα, οι Ανδαλουσιανοί βρέθηκαν στην 8η θέση και θέλουν νίκη την τελευταία αγωνιστική, ήττα της Αθλέτικ και φυσικά οι Βάσκοι να μην κατακτήσουν το κύπελλο Ισπανίας. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο α' μέρος, πίεσαν, είχαν ευκαιρίες, αλλά ο Κάρλος έσωσε τη Βιγιαρεάλ. Ωστόσο, στο τελευταίο δεκάλεπτο του ματς έγιναν όλα. Ο Μορένο το πήρε πάνω του και με δυο γκολ στο 82' και το 87' έδωσε το τρίποντο στην ομάδα του. Η Μάλαγα το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στις καθυστερήσεις με τον Σέρχι.

Σώθηκε η Χετάφε, δύσκολα η Εϊμπαρ
Χετάφε και Εϊμπαρ αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο Alfonso Perez, με τους Μαδριλένους να εξασφαλίζουν για ακόμα μία χρονιά την παραμονή τους στην Primera Division. Αντίθετα, οι Βάσκοι -παρατάχθηκαν με 11 Ισπανούς- βρίσκονται στο -3 από την σωτηρία τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε και είναι αναγκασμένοι να νικήσουν την υποβιβασμένη Κόρδοβα εντός και να περιμένουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα να πάνε όπως θέλουν. Σε ένα ματς στο οποίο η μπάλα ήταν περισσότερο στον αέρα παρά στο χορτάρι, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 33’ με τον Φρέντι Ινεστρόσα ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Πέδρο Λεόν, με το 1-0 να διατηρείται μόλις τρία λεπτά, αφού οι νεοφώτιστοι ισοφάρισαν άμεσα με κεφαλιά του Μπόρχα Φερνάντεθ μετά την απόκρουση του Γκουάιτα σε σουτ του Χάβι Λάρα (1-1).

«Αντίο» με ήττα η Κόρδοβα
Η Ράγιο Βαγιεκάνο επιβλήθηκε εκτός έδρας με 2-1 της ήδη υποβιβασμένης Κόρδοβα, όμως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κατακτήσει την 7η θέση, που ίσως δώσει εισιτήριο για το Europa League. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο τελευταίο ματς μπροστά στο κοινό τους στην Primera με στόχο την πρώτη νίκη στον δεύτερο γύρο, όμως εκείνοι που βρήκαν το γρήγορο γκολ ήταν οι φιλοξενούμενοι. Στο 21’ ο Μπαένα έκανε το 0-1 για την Ράγιο, με τους γηπεδούχους, όμως, να μην τα παρατάνε. Φέδε και Αντόνε είχαν καλές στιγμές για την Κόρδοβα, με το 0-1 να μένει μέχρι το ημίχρονο. Τελικά, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν το γκολ που άξιζαν με το ξεκίνημα της επανάληψης, όταν στο 56’ ο Λούσο έκανε το 1-1 με εκπληκτικό γυριστό! Νωρίτερα, βέβαια, οι Μαδριλένοι είχαν χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες με τους Ακίνο και Ινσούα, όμως στο τέλος αυτό δεν στοίχισε στην Ράγιο. Στο 72’ ο Εμπάρδα με ωραία ατομική ενέργεια έκανε το τελικό 1-2, με τους παίκτες του Ρομέρο να πιέζουν στο τέλος, τον Σεράνο να έχει δοκάρι, τον Τόνιο να λέει «όχι» στον Έλντον και τίποτα να μην αλλάζει.

Στο χέρι της η παραμονή!
Ο επίλογος της παραμονής της θα γραφτεί στη Γρανάδα, εκεί όπου υποδέχεται την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τεράστιο διπλό για τους Ανδαλουσιανούς, επικράτησαν 3-0 της Σοσιεδάδ και βρέθηκαν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Επειτα από ένα κακό α' μέρος χωρίς ρίσκο, η Γρανάδα ανέβασε ρυθμό πήρε μια ιστορική νίκη. Εξαιρετικός ο Ιμπάνιεθ, έδωσε ασίστ στον Ελ Αραμπί για το 1-0 στο 74'. Ο Ιμπάνιεθ στο 79' πέτυχε το 2-0 και στο 88' ο Ροσίνα διαμόρφωσε το 3-0. Η Σοσιεδάδ έχασε κάθε ελπίδα για ευρωπαϊκή έξοδο.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Μπαρτσελόνα 93 108-19
2. Ρεάλ Μαδρίτης 89 111-35
3. Ατλέτικο Μ. 77 67-29
4. Βαλένθια 74 67-30
--------------------------------------------
5. Σεβίλλη 73 68-43
6. Βιγιαρεάλ 60 48-33
--------------------------------------------
7. Μπιλμπάο 52 38-41
8. Μάλαγα 50 40-45
9. Εσπανιόλ 49 45-48
10. Βαγιεκάνο 49 44-64
11. Θέλτα 48 44-42
12. Σοσιεδάδ 43 40-49
13. Ελτσε 40 35-62
14. Χετάφε 37 30-57
15. Λεβάντε 36 34-67
16. Γρανάδα 34 29-64
17. Λα Κορούνια 34 33-58
--------------------------------------------
18. Εϊμπάρ 32 31-55
19. Αλμερία 32 33-61
20. Κόρδοβα 20 22-65

* Ο φιναλίστ του Κυπέλλου δεν παίρνει εισιτήριο για το Europa League. Οπότε εάν δεν το κατακτήσει η Μπιλμπάο (τελικός με Μπαρτσελόνα), αυτό θα το πάρει η 7η της βαθμολογίας!



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (37η αγωνιστική)
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-1

Κόρδοβα – Βαγιεκάνο 1-2

Λα Κορούνια – Λεβάντε 2-0

Εσπανιόλ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-4

Χετάφε – Εϊμπάρ 1-1

Σοσιεδάδ – Γρανάδα 0-3

Σεβίλλη – Αλμερία 2-1

Βαλένθια – Θέλτα 1-1

Βιγιαρεάλ – Μάλαγα 2-1

Έλτσε - Μπιλμπάο 2-3

 

LA LIGA Τελευταία Νέα