Ο Κοντονής κέρδισε τους δικαστές αλλά έχασε την UEFA

Ο Κοντονής κέρδισε τους δικαστές αλλά έχασε την UEFA

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα θα έχει κερδίσει, θα έχει πετύχει αλλά και θα έχει χάσει ο υφυπουργός Αθλητισμού με τον νέο νόμο*

*σε περίπτωση που αποφευχθεί οριστικά το Grexit.

Δύο μήνες πίσω, στις 9 Μαρτίου, μετά το πέρας της συνάντησης – πρώτης γνωριμίας του με τον νέο Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε προβληματιστεί πολύ προτού αποφασίσει να δώσει το παρών σε μια συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου, δηλαδή δίχως την παρουσία εκπροσώπου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όπως επιβάλει ο κανονισμός λειτουργίας της UEFA, έκανε πολύ θετικά σχόλια στους συνεργάτες του για τον Σταύρο Κοντονή.

Διότι γινόταν ο πρώτος Ελληνας Υπουργός, και ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους υπουργούς, που πήγε στην UEFA για να συνεννοηθεί προτού επιχειρήσει να νομοθετήσει και όχι εκ των υστέρων κατά τη συνήθη πρακτική. Ο πρόεδρος της UEFA σχολίαζε τότε ότι “με αυτόν μπορεί να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε”, διότι υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά στην τακτική του Κοντονή συγκριτικά με αυτή των προκατόχων του: δεν έφερνε την UEFA προ τετελεσμένου και δεν την “ανάγκαζε” να αντισταθεί σε ένα διαμορφωμένο νομοσχέδιο ή – πολύ περισσότερο – σε έναν νόμο προκειμένου να μην δημιουργήσει δεδικασμένο και ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Δέκα μέρες πίσω, στις 29 Απριλίου ο Κοντονής επιτύγχανε στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου του μια πολύ σημαντική νίκη. “Ανάγκαζε” τον Γενικό Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την τελική διαμόρφωση του αθλητικού νομοσχεδίου να αποδεχθεί, κρίνοντάς το ως λογικό και όχι παρεμβατικό στη διοίκηση του ποδοσφαίρου, το άρθρο για την στελέχωση των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές.

Και παρ' όλο που είχε φέρει σε δύσκολη θέση την διοίκηση της UEFA και της είχε προκαλέσει εκνευρισμό με την επιλογή του να στείλει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο δίχως να έχει συμφωνήσει επί του περιεχομένου με τις UEFA&FIFA, όπως εκ των προτέρων είχε υποσχεθεί, ο Κοντονής δεν είχε “χάσει” τον Ινφαντίνο.

Σε εκείνη τη στιγμή μπορεί κανείς να εκτιμήσει, εκ των υστέρων, ο Ελληνας Υπουργός είχε επιτύχει περίπου το απόλυτο: είχε καταφέρει να περάσει μια σειρά από άρθρα παρεμβατικής φύσης στο ποδόσφαιρο στον νόμο του και συγχρόνως είχε δημιουργήσει στην διοίκηση της UEFA την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν Υπουργό με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί και πάνω στην νομοπαρασκευή του επόμενου νομοσχεδίου, το οποίο θα είναι πολύ πιο ουσιώδες και καθοριστικό για την κάθαρση και την προοπτική του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι θα αγγίξει ζητήματα διοίκησης και θα επιχειρεί να βάλει προδιαγραφές πάταξης της διαφθοράς και συνεπώς πιο λεπτό.

Σήμερα ο Σταύρος Κοντονής έχει μόλις περάσει τον πρώτο του νόμο από την Βουλή. Θα ζει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με την ανησυχία περί της πιθανότητας να ακούσει ότι η FIFA&UEFA αποφάσισαν να αποβάλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις επειδή ο νόμος παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Και εισπράττει την δυσαρέσκεια της UEFA για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση της επαναδιατύπωσης των άρθρων, αφού ο Ινφαντίνο και τα υπόλοιπα στελέχη που συνεργάστηκαν με τον Ελληνα Υπουργό θεωρούν ότι έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή με τις λέξεις και τις διατυπώσεις κι ενώ προηγουμένως είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πάνω στην τελική διατύπωση των επίμαχων άρθρων.

Ο Κοντονής στην πραγματικότητα δυσαρέστησε δίχως όφελος τον Ινφαντίνο, δεδομένου ότι τελικώς αφαίρεσε όσα του είχε ζητήσει η UEFA προ 10ημέρου. Κι ενώ είχε καταφέρει να βάλει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έως και απέναντι στην ΕΠΟ (ειδικά στο ζήτημα των δικαστών), ο τελικός χειρισμός του τον έφερε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και έδωσε χώρο για να δράσει η ΕΠΟ και να εκμεταλλευτεί προς όφελος του σημερινού καθεστώτος του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτόν τον εκνευρισμό.

Τα κρίσιμα λάθη

Τα βασικά λάθη του Κοντονή στην υπόθεση ήταν δύο. Το πρώτο αφορά μια διαρροή που έγινε από συνεργάτες του μετά από τη συνάντηση με τον Ινφαντίνο στις 29 Απριλίου στην Αθήνα. Τότε ο Γενικός Γραμματέας της UEFA παρουσιάστηκε να προαναγγέλλει απόφαση της UEFA να τιμωρήσει τους διωκόμενους για την εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποβάλλοντάς τους. Ο Ινφαντίνο έγινε έξαλλος με την εντύπωση ότι το ελληνικό υπουργείο τον έμπλεξε σε μια απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και η εμπιστοσύνη του προς τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κλονίστηκε.

Το δεύτερο λάθος ο υφυπουργός Αθλητισμού το έκανε την περασμένη Δευτέρα, όταν ταξίδεψε απροειδοποίητα και απρόσκλητα στη Γενεύη για να βρεθεί στα γραφεία της UEFA. Η διοίκηση της UEFA του είχε τονίσει από την πρώτη του επίσκεψη ότι το πρωτόκολλο επιβάλει σε τέτοιες συναντήσεις να δίνει το παρών και εκπρόσωπος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Και εκτός αυτού ο Ινφαντίνο δεν έβρισκε νόημα σε μια νέα συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό δεδομένου ότι όλα είχαν ξεκαθαριστεί στην προ πέντε ημερών συνάντησή τους αλλά και στην μεταξύ τους αλληλογραφία.

Μια σειρά από ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Κοντονής ακολούθησε τη συμβουλή κάποιου ο οποίος ισχυριζόταν ότι ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν αποτελεσματικό και ότι θα υπήρχαν συγκεκριμένα στελέχη της UEFA που θα τον άκουγαν και θα του έδιναν δίκιο. Στην πράξη το μόνο που πέτυχε ο Υπουργός, ο οποίος δεν έγινε δεκτός από κανένα σοβαρό στέλεχος της UEFA σε αυτό το ταξίδι, ήταν να εκνευρίσει περισσότερο τον Ινφαντίνο, ο οποίος εκείνη την ημέρα συνεννοήθηκε με την FIFA στην γραμμή της αποβολής της Ελλάδας επειδή δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Ελληνας Υπουργός δεν θέλει να συνεργαστεί παρά μόνο να επιβάλλει τις προθέσεις του.

Η προοπτική

Στο καλό σενάριο για τον Κοντονή και το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή αν αποδειχθεί αναίμακτη η ψήφιση του νόμου και δεν προκαλέσει το GREXIT, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον υφυπουργό Αθλητισμού είναι αυτό για το οποίο μίλησε ο ίδιος από το απόγευμα της Πέμπτης: το επόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο ο Κοντονής θα επιχειρήσει να θίξει ζητήματα εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ αλλά και θητείας των μελών της.

Για να πετύχει μικρές ή μεγάλες νίκες, σαν αυτή που πέτυχε με τους τακτικούς δικαστές, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θα έχει καμιά τύχη αν δεν μπορεί να ποντάρει στις UEFA&FIFA. Γι' αυτό και ήταν σημαντικό να χτίσει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία μια σχέση εμπιστοσύνης με τις διεθνείς ομοσπονδίες παραμερίζοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ των κατηγορούμενων για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αλλά και κάθε επαφή και συνεργασία με τους εκπροσώπους του σημερινού διεφθαρμένου κατεστημένου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν αναλογιστεί όλα τα παραπάνω, ο παρατηρητής μένει με την απορία: αφού ήταν τόσο σημαντικό να βρει στο πρόσωπο του Ινφαντίνο έναν ισχυρό σύμμαχο ο Κοντονής, για ποιο λόγο επέλεξε να τον δυσαρεστήσει με το παιχνίδι των λέξεων και των διατυπώσεων;

Το τέλος της υπόθεσης “πρώτος αθλητικός νόμος” πρέπει να βρίσκει τον Κοντονή πολύ ικανοποιημένο με όσα ψηφίστηκαν χθες από την Βουλή, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει GREXIT. Ειδικά η αλλαγή στο καθεστώς της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης μπορεί να αποδειχθεί κοσμογονική. Σε διάστημα 3.5 μηνών ο Κοντονής έχει επιτύχει αλλαγές τις οποίες προκάτοχοί του δεν επιχείρησαν ή δεν πέτυχαν σε διάστημα ετών. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού γκρέμισε όσα είχε προηγουμένως προλάβει να χτίσει στη σχέση του με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Κι αν το κόστος είναι η πλήρης άρνηση των UEFA&FIFA να τον βοηθήσουν να καθαρίσει την ΕΠΟ και το εθνικό ποδόσφαιρο, ο Κοντονής θα έχει χάσει πολύ περισσότερα από όσα “κέρδισε” για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Περί Grexit

Οπως έγραψε από χθες το gazzetta, εντός των επόμενων ημερών (ίσως την ερχόμενη εβδομάδα) θα συνεδριάσουν οι επιτροπές έκτακτης ανάγκης των UEFA & FIFA προκειμένου να επεξεργαστούν τον νέο ελληνικό νόμο και να αποφασίσουν αν αυτός παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν θα γνωρίζει επισήμως αν αποβάλλεται ή όχι το ποδόσφαιρό της από τις διεθνείς διοργανώσεις. Στην πραγματικότητα όμως η ΕΠΟ θα μάθει εντός της ερχόμενης εβδομάδας με βεβαιότητα το τι πρόκειται να γίνει, δεδομένου ότι εντός των επόμενων ημερών θα γνωμοδοτήσει επί της υπόθεσης η νομική υπηρεσία της UEFA.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.