Τορίνο - Γιουβέντους 2-1

Gazzetta team
Τορίνο - Γιουβέντους 2-1

bet365

Μετά από αναμονή... 20 χρόνων, η Τορίνο νίκησε την Γιουβέντους (2-1) στο Derby della Mole! Μόνη 2η αλλά με γκέλα (1-1 με Κιέβο) η Λάτσιο.

Από το 1995 το ντέρμπι του Τορίνο είχε γίνει το πιο προβλέψιμο της Ευρώπης αφού η Γιούβε δεν έχανε ποτέ... Οι παραδόσεις, όμως, υπάρχουν για να σπάνε και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε αυτή. Στη Γκρανάτα το ένιωθαν -και το έλεγαν τις τελευταίες μέρες- ότι είχε έρθει η ώρα τους και δικαιώθηκαν, κάνοντας μάλιστα ανατροπή και έχοντας για λυτρωτή τον -πρώην Γιουβεντίνο- Κουαλιαρέλα! Οι Μπιανκονέρι, για τους οποίους ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έκανε όπως ήταν λογικό αλλαγές, προηγήθηκαν με τον Πίρλο, η Τορίνο ισοφάρισε με τον Νταρμιάν και πήρε τη νίκη με τον «Κουάλια» αλλά και με σύμμαχο την τύχη... Τρία δοκάρια είχε η Γιουβέντους, η οποία θέλει 4 βαθμούς στα έξι ματς που απομένουν για να κατακτήσει και μαθηματικά το scudetto ενώ η Γκρανάτα εξακολουθεί να ελπίζει σε έξοδο στην Ευρώπη!

Η πρώτη καλή φάση ήταν για τους Μπιανκονέρι, στο 12', με τον Πίρλο να βρίσκει πολύ ωραία τον Μάτρι αλλά αυτός δεν εκτέλεσε καλά από κοντά και ενώ είχε κοντρολάρει σωστά την μπάλα με το στήθος. Λίγα λεπτά μετά, στο 17', ο Γκλικ πρόλαβε να κάνει την προβολή προ του Μάτρι μετά το γύρισμα του Περέιρα και στο 20' η Γιουβέντους φώναξε για πέναλτι στο χέρι του Μορέτι σε προσπάθεια του Αργεντίνου. Το ματς είχε πολύ καλό ρυθμό και είχε και μια παθιασμένη αλλά και... αγχωμένη Τορίνο, με αποτέλεσμα οι Μπιανκονέρι να μην κινδυνεύουν ιδιαίτερα και να βρίσκουν καλές προϋποθέσεις για να φτάσουν στο γκολ. Σε αυτό, τελικά, έφτασαν στο 35', όταν ο Πίρλο με υπέροχη εκτέλεση φάουλ άφησε άγαλμα τον Παντέλι για το 0-1! Ολα έδειχναν ότι οι φιλοξενούμενοι θα πήγαιναν με προβάδισμα στα αποδυτήρια αλλά στο 45' η άμυνα... άνοιξε δρόμο στον Νταρμιάν -που αρχικά έκανε κακό κοντρόλ- και αυτός είπε «grazie» και με πλασέ από κοντά έκανε το 1-1!

Νωρίς στην επανάληψη πάντως θα μπορούσε να γίνει το 1-2 αλλά η μπάλα κατέληξε στο κάθετο δοκάρι από νέα εκτέλεση φάουλ του Πίρλο. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και... πάνω-κάτω πήγε και το αποτέλεσμα τελικά αφού στο 57' ο Νταρμιάν γύρισε από αριστερά και ο Κουαλιαρέλα από κοντά έγραψε το 2-1 και συνέχισε την παράδοση που τον θέλει να μην πανηγυρίζει κόντρα στις πρώην ομάδες του! Ο Αλέγκρι έριξε στο ματς τον Τέβες στο 65', η Γιουβέντους άρχισε να μεταφέρει το ματς προς την περιοχή της Γκρανάτα και στο 70' η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ από την κεφαλιά του Βιδάλ. Η Τόρο είχε μια-δυο καλές αντεπιθέσεις για το τρίτο γκολ αλλά οι παίκτες της έκαναν λάθη στην τελική πάσα και στο 76' η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και έφυγε έξω από την κεφαλιά του Μάτρι, με τους Μπιανκονέρι να πιέζουν για την ισοφάριση.

Αυτή την άγγιξαν και στο 81', όταν ο Μάτρι έκανε σέντρα-σουτ και η μπάλα κατέληξε ξανά στο κάθετο δοκάρι, με τον Παντέλι στην επαναφορά να μπλοκάρει στο κοντινό σουτ του Βιδάλ! Δύο λεπτά μετά, στο 83', ο πορτιέρε της Τορίνο έκανε μεγάλη επέμβαση σε κοντινή δυνατή κεφαλιά του Στουράρο και κράτησε το 2-1, με την Γκρανάτα να πανηγυρίζει για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1995!

Τορίνο (Τζιαμπιέρο Βεντούρα): Παντέλι, Μαξίμοβιτς, Γκλικ, Μορέτι, Μπρούνο Πέρες, Μπενάσι (72' Βίβες), Γκάτσι, Ελ Καντούρι, Νταρμιάν (82' Μολινάρο), Μάξι Λόπες (61' Μαρτίνες), Κουαλιαρέλα.

Γιουβέντους (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπονούτσι, Ογκμπόνα, Παντοΐν (86' Γιορέντε), Στουράρο, Πίρλο, Βιδάλ, Περέιρα (78' Πέπε), Μοράτα (65' Τέβες), Μάτρι.

Χ-αρακίρι η Λάτσιο...
Η ήττα της Ρόμα από την Ιντερ, το βράδυ του Σαββάτου, έδινε στη Λάτσιο την ευκαιρία να ανέβει μόνη στη 2η θέση με +3 και να είναι ακόμη πιο σίγουρη για το Champions League και την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους. Η ομάδα του Στέφανο Πιόλι, τελικά, όντως ανέβηκε μόνη στη 2η θέση αλλά με... +1, αφού υποχρεώθηκε σε ισοπαλία (1-1) στο «Ολίμπικο» με την Κιέβο. Οι Λατσιάλι ήταν από το ξεκίνημα καλύτεροι, έψαξαν το γρήγορο γκολ και θα μπορούσαν να το πετύχουν στο 12', μετά την συνεργασία των Μπάστα-Καντρέβα, αλλά ο Μπιζάρι απέκρουσε. Ιδια ήταν η κατάληξη και στο 31', μετά από ωραίο συνδυασμό των Ονάζι-Λούλιτς-Καντρέβα, για να αποκρούσει και στο 42' ο Μπιζάρι στο δυνατό σουτ του Νοβαρέτι από το ύψος της περιοχής. Το γκολ που άξιζε η Λάτσιο, τελικά, ήρθε στο 45', με τον Κλόζε να παίρνει την μπάλα, να μπαίνει στην περιοχή, να αποφεύγει τον Νταϊνέλι και να σκοράρει με ωραίο πλασέ (1-0)!

Στο δεύτερο μέρος οι Ρωμαίοι είχαν την ευκαιρία με τον Ονάζι, στο 57', να φτάσουν στο δεύτερο γκολ και να κλειδώσουν το τρίποντο αλλά ο Μπιζάρι αντέδρασε ξανά σωστά και στη συνέχεια ήταν η σειρά της Κιέβο να απειλήσει, τόσο με τον Σκελότο (62') όσο και με τον Μπότα (64'). Το ματς... παιζόταν καθώς οι δύο ομάδες έκαναν φάσεις και αφού στο 70' ο Μπιζάρι σταμάτησε τον Κειτά, που είχε αποφύγει δύο αντιπάλους, ήρθε το σοκ για την Λάτσιο στο 76'... Σέντρα από αριστερά, η μπάλα κατέληξε στον Παλόσκι και αυτός με σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μαρκέτι (1-1).

Ψυχή η Πάρμα
Αν είχε τέτοιες εμφανίσεις και αποτελέσματα και στον πρώτο γύρο ίσως η Πάρμα είχε σωθεί παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι Κροτσιάτι έκαναν μία ακόμα νίκη-έκπληξη, αφού με πέναλτι του Νοτσερίνο επικράτησαν 1-0 της Παλέρμο στο Enio Tardini. Οι Ροζανέρι θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, όμως δεν μπόρεσαν ούτε να κάνουν τρίτη σερί νίκη, ούτε να σώσουν τον βαθμό της ισοπαλίας. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και μετά το δοκάρι του Γκόμπι στα πρώτα λεπτά, πήραν το προβάδισμα στο 22'. Ο Ρίσπολι ανέτρεψε τον Γκόμπι εντός περιοχής και ο Νοτσερίνο έκανε το 1-0 από την άσπρη βούλα. Οι Κορσικανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, ήταν καλύτεροι στη συνέχεια, έχασαν μεγάλες ευκαιρίες, όμως στο τέλος έφυγαν από το «Ένιο Ταρντίνι» με άδεια χέρια. Ο Τσότσεφ έχασε τεράστια ευκαιρία, έχοντας περάσει και τον Μιράντε, με τον Φένταλ να σώζει, ενώ Βάσκες και Μπελότι δεν κατάφεραν να νικήσουν τον γκολκίπερ της Πάρμα, με το 1-0 να μένει μέχρι το τέλος.

Ο Τόνι καθάρισε και για Μόρα
Αμφότερες ήταν βαθμολογικά αδιάφορες, αλλά υπήρχε φυσικά και το γόητρο. Και όσον αφορά αυτό, η Βερόνα ψήλωσε υπερβολικά πολύ με τον... αντρικό τρόπο που πήρε τη νίκη (3-2) επί της Σαουσόλο. Ολος ο... τσαμπουκάς της βγήκε στις δύο περιπτώσεις που βρέθηκε σε σημαντικά μειονεκτική θέση. Μόλις στο 18' αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της, Ράφαελ, επειδή έπιασε τη μπάλα εκτός περιοχής. Ακόμα και με 10 παίκτες όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βάλουν τόσα γκολ. Ανοιξαν το σκορ με τον Χουανίτο (30') να περνάει τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα. Μπόρεσαν μάλιστα να ξεπεράσουν και την άλλη μεγάλη αναποδιά στο 35', όταν ο Βαγγέλης Μόρας έβαλε αυτογκόλ στην σέντρα του Μπεράρντι. Εκεί λοιπόν που θα περίμενε κανείς με την ισοφάριση η Σασουόλο να κάνει την αντεπίθεση της, συνέβη παραδόξως το αντίθετο. Εκείνος που πήρε το όπλο του ήταν ο συνήθης ύποπτος Λούκα Τόνι. Με πλασέ (63') έκανε το 2-1 και οκτώ λεπτά αργότερα με φοβερό γυριστό καθάρισε για την Ελλάς, φτάνοντας τα 37 γκολ σε 66 αγώνες με τη φανέλα της. Η απάντηση του Φλόρο Φλόρες (87') ήταν καθυστερημένη και δεν υπήρχε χρόνος για αντίδραση από τους φιλοξενούμενους.



Ονειρο και εφιάλτης
Για αμφότερες ήταν η τελευταία ευκαιρία, με τη Τζένοα να παίρνει παράταση στην ελπίδα μετά το εύκολο 3-1 επί της Τσεζένα. Οι Γκριφόνι είχαν πέντε σερί ματς χωρίς νίκη και είχαν χάσει το τρένο της Ευρώπης, αλλά πλέον με τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία, μπορούν και πάλι να κυνηγήσουν το Europa League. Η κεφαλιά του Μπερτολάτσι (37'), το πέναλτι του Περότι (44') και η προβολή του Παβολέτι (53') έκαναν χαλαρό το απόγευμα για τους Γενοβέζους. Η σουτάρα του Καρμπονέρο (69') φυσικά δεν ήταν αρκετή για να απαλύνει τον καημό των φιλοξενούμενων, που έμειναν με 10 στο φινάλε (αποβολή Ζε Εντουάρντο). Χωρίς νίκη εδώ και επτά αγωνιστικές και στο -8 από την Αταλάντα, η Τσεζένα λογικά αρχίζει να αποδέχεται τη μοίρα του υποβιβασμού.


 

SERIE A Τελευταία Νέα