«Ρομπέρτο, Μπεργκ, Νομπόα, μένουν ελεύθεροι»

Αντώνης Σαούλης
«Ρομπέρτο, Μπεργκ, Νομπόα, μένουν ελεύθεροι»

bet365

Το gazzetta.gr εξηγεί τους λόγους που την επόμενη μέρα του Grexit οι ξένοι παίκτες θα μείνουν ελεύθεροι και απαντά σ' όλα τα ερωτήματα. Τι θα γίνει με τις πωλήσεις, τους δανεισμούς και την ασφάλεια (που δεν έχουν) οι ελληνικές ομάδες...

Πλέον μετράμε αντίστροφα. Οπως έχετε ενημερωθεί όλες τις τελευταίες μέρες από το gazzetta.gr το Grexit είναι θέμα ωρών! Η Δευτέρα φαίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδιού, το οποίο έχει περάσει με την μορφή κατεπείγοντος στην Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Κοντονής. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση των UEFA και FIFA για το ελληνικό ποδοσφαιρικό Grexit. Aν κι εφόσον ψηφισθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι διεργασίες στην UEFA τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα είναι σε φάση κορύφωσης. Η πληροφορία–βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «τελειώνει» ποδοσφαιρικά σε λίγες ημέρες έχει διοχετευθεί μέχρι και στα πιο χαμηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και από εκεί σε όλους τους επίσημους FIFA agents ανά τον κόσμο. Με την μορφή πληροφορίας–εκδούλευσης οι ατζέντηδες έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι καλό κυκλοφορεί ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα. Γιατί; Επειδή είναι τσάμπα, free...!

Το... πλιάτσικο λοιπόν είναι προ των πυλών. Οπως δηλαδή και το Grexit. Ηδη αρκετοί ατζέντηδες έχουν πλευρίσει πρωτοκλασάτα ονόματα ξένων ποδοσφαιριστών που ανήκουν σε ελληνικές ομάδες προκειμένου να τους προσφέρουν συμβόλαια σε καλά ευρωπαϊκά club. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος ενδιαφέρεται σήμερα για τον Ρομπέρτο (συμβόλαιο έως το 2018) ή τον Μπεργκ (συμβόλαιο έως το 2018) και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει και κάποια εκατ. ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει, μετά το Grexit όλοι θα μείνουν ελεύθεροι και δεν θα χρειάζεται να δοθούν χρήματα στους συλλόγους.

Οι ατζέντηδες αυτό ακριβώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Δηλαδή να προσφέρουν καλύτερα συμβόλαια στους παίκτες (αν π.χ η Σάντερλαντ σκέφτονταν να προσφέρει για τον Μπεργκ 3-4 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό και 1 εκατ. ευρώ συμβόλαιο το χρόνο στον ίδιο με μεγάλη ευχαρίστηση θα έδινε 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο στον Μπεργκ και μία πολύ καλή προμήθεια στον μάνατζερ που θα κάνει την δουλειά αν δεν χρειάζεται να δώσει τα 3-4 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό. Ολοι κερδισμένοι βγαίνουν, εκτός φυσικά από τον ελληνικό σύλλογο...), αλλά και να βγάλουν πολύ καλό... μεροκάματο οι ίδιοι αφού συνήθως οι προμήθειες τους για παίκτη που τον πηγαίνουν κάπου ως ελεύθερο είναι πολύ μεγαλύτερες.

ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Πως προκύπτει αυτό; Πως δηλαδή κάποιος ξένος παίκτης που έχει συμβόλαιο με ελληνική ομάδα να μένει αυτόματα ελεύθερος μετά το Grexit; Και τι ισχύει με τους Ελληνες ποδοσφαιριστές; Ενα, ένα. Αρχικά ας σταθούμε στο θέμα των ξένων ποδοσφαιριστών. Αυτοί, το επόμενο λεπτό του Grexit μένουν ελεύθεροι. Γιατί; Επειδή η UEFA και η FIFA δεν θ' αναγνωρίζουν ως μέλος τους την ΕΠΟ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι όποια συμβόλαια έχουν υπογραφεί δεν αναγνωρίζονται! Μια παρένθεση σ' αυτό το σημείο. Είναι επιλογή του κάθε ποδοσφαιριστή να μείνει ελεύθερος. Εάν θέλει μπορεί να παραμείνει στον σύλλογό του. Βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζει πως εάν κάποιος ελληνικός σύλλογος του χρωστάει χρήματα ή καθυστερήσει τις δόσεις του συμβολαίου τότε δεν θα μπορεί να προσφύγει στην FIFA για να διεκδικήσει τα χρήματά του. Γιατί πολύ απλά όπως γράφουμε η FIFA δεν θ' αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα συμβόλαια.


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ
Προφανώς και δεν σας έχουμε λύσεις όλες τις απορίες. Και υπάρχουν αρκετές πάνω σε αυτό το κομμάτι... Μπορούν οι ελληνικές ομάδες να κάνουν μεταγραφές; Μπορεί ο Ολυμπιακός ν' αποκτήσει τον Μπρούνο Αλβες για παράδειγμα; Φυσικά. Εάν καταφέρει και πείσει τον οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή να έρθει αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τον σύλλογο. Βεβαίως εδώ υπάρχει ένας (ακόμη) κίνδυνος για τις ελληνικές ομάδες. Είτε με παίκτες που θ' αποκτηθούν αυτό το καλοκαίρι, είτε με παίκτες θ' αποφασίσουν να μείνουν στην Ελλάδα παρά το Grexit. Ποιος είναι αυτός; Οτι ανά πάσα στιγμή ο ποδοσφαιριστής μπορεί να φύγει! Δηλαδή εάν ο Ρομπέρτο αποφασίσει να μείνει στον Ολυμπιακό αλλά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του κάνει μια εξαιρετική πρόταση η Πόρτο, η Ζενίτ ή η Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορέσει να φτιάξει βαλίτσες και να φύγει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Γιατί; Οπως εξηγούμε και πιο πάνω, επειδή πολύ απλά η FIFA και η UEFA δεν αναγνωρίζουν κανένα συμβόλαιο στην ΕΠΟ. Κι εάν έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό; Σωστή ερώτηση. Ο Ολυμπιακός στην περίπτωση του Ρομπέρτο (επαναλαμβάνουμε τα παραδείγματα είναι τυχαία) θα μπορεί να πάει τον Ισπανό στα ελληνικά δικαστήρια! Θα μπορεί δηλαδή να διεκδικήσει μια αποζημίωση από τον παίκτη αλλά μέχρι εκεί. Η FIFA και η UEFA δεν θα έχει την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση!

Οι ελληνικές ομάδες θα μπορέσουν να δώσουν τους ποδοσφαιριστές τους με την μορφή δανεισμού; Δηλαδή εάν γνωρίζουν ότι το Grexit θα διαρκέσει για έναν χρόνο, θα μπορεί ο Παναθηναϊκός να δώσει δανεικό τον Μπεργκ στην Γκλάντμπαχ για έναν χρόνο και να επιστρέψει κανονικά την επόμενη σεζόν; Προφανώς και όχι. Γιατί όπως εξηγούμε δεν θα μπορεί να υπάρξει η μπλε κάρτα από την ΕΠΟ στην γερμανική ομοσπονδία. Ούτε φυσικά θα μπορούν οι ελληνικές ομάδες ν' αποκτήσουν δανεικούς παίκτες από το εξωτερικό! Εκτός από τρεις χώρες. Το Πακιστάν, την Ινδονησία και την Ζιμπάμπουε. Τις τρεις χώρες δηλαδή που δεν είναι μέλη στην FIFA.

Οι ελληνικές ομάδες θα μπορέσουν τουλάχιστον να πουλήσουν αντί ν' αφήσουν ελεύθερους τους ξένους παίκτες; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά ποια ομάδα στον κόσμο θα θελήσει ν' αγοράσει ποδοσφαιριστή από την στιγμή που ξέρει ότι μπορεί να τον αποκτήσει ελεύθερο;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα