To Lab που άλλαξε το ποδόσφαιρο

To Lab που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Αντώνης Σαούλης
To Lab που άλλαξε το ποδόσφαιρο

bet365

To gazzetta.gr θυμάται το Milan Lab με αφορμή την συνέντευξη του Γιώργου Κακαβά. Οι 40αρηδες της Μίλαν που κατέκτησαν την Ευρώπη, η δουλειά του Μέρσμαν και η μεταγραφή που κόπηκε λόγω δοντιών!
Την Δευτέρα το gazzetta.gr μίλησε με τον Γιώργο Κακαβά. Τον άνθρωπο που έχει το μοναδικό Lab στην Ελλάδα το οποίο μπορεί να... προβλέψει τραυματισμούς. Γράφαμε πως το συγκεκριμένο project δημιουργήθηκε το 2010 και «πάτησε» πάνω στο Milan Lab. Το εργαστήριο του Βέλγου, Ζαν Πιέρ Μερσμάν το οποίο έφερε την επανάσταση στην ιατρική πάνω στο ποδόσφαιρο...

Και φυσικά έκανε τη Μίλαν για μια οκταετία μια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Από το 2002 (όταν και ιδρύθηκε το Milan Lab) έως και το 2010 η Μίλαν πήγε σε τρεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, κατέκτησε τους δύο (ο χαμένος είναι από την Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη), επέστρεψε στις πρώτες θέσεις του Καμπιονάτο. Και όλα αυτά με παίκτες που είχαν πατήσει τα πρώτα -άντα και πήγαιναν ολοταχώς στα δεύτερα...!

Ο ΡΕΔΟΝΔΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ MILAN LAB
Εάν ρωτήσεις φίλαθλο της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Φερνάντο Ρεδόνδο θα χαμογελάσει νοσταλγικά. Το 2000 ο Αργεντινός «πρίγκιπας» διένυε μία από τις καλύτερες τους σεζόν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Εκανε τον Μπεργκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρώτο hit στα βίντεο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ντρίμπλα που του «έσκασε» στο Ολντ Τράφορντ αναζητείται ακόμα στοYouTube από εκατομμύρια φιλάθλους. Εκείνη τη σεζόν η Ρεάλ έφτασε μέχρι το τέρμα. Κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας 3-0 την Βαλένθια με τον Ρεδόνδο να είναι ένας από τους καλύτερους μέσους εκείνη την σεζόν.
Το καλοκαίρι η Ρεάλ Μαδρίτης αποφασίζει να πουλήσει τον Ρεδόνδο στην Μίλαν με τους φιλάθλους της «Βασίλισσας» να διαμαρτύρονται έντονα για την συγκεκριμένη πώληση. Ωστόσο οι φίλαθλοι της Μίλαν δεν πρόλαβαν να χαρούν την μεταγραφή. Στις πρώτες του προπονήσεις ο Αργεντινός μπαίνει στα πιτς εξαιτίας ενός προβλήματος στο γόνατο. Ο χρόνος επιστροφής του έμενε τότε αδιευκρίνιστος.


Οι άνθρωποι της Μίλαν για πρώτη φορά ήταν τόσο αναστατωμένοι για ιατρικό θέμα. Και αυτό είχε να κάνει με την οικονομική πλευρά του τραυματισμού. Ο σύλλογος είχε ξοδέψει 30 εκατομμύρια ευρώ για τον Ρεδόνδο (λεφτά στην Ρεάλ και το 4ετές συμβόλαιο του Αργεντινού). Ηταν πεταμένα λεφτά... «Ξέρω πως έχω χρέος στην Μίλαν. Με τον ιδιοκτήτη, το τεχνικό τιμ, τους συμπαίκτες μου, τους φιλάθλους. Εχω ένα μεγάλο χρέος να πληρώσω». Τα λόγια του Ρεδόνδο ήταν κάπως περίεργα. Κυρίως με την χρησιμοποίηση της λέξης «χρέος». Ενιωθε όπως ακριβώς και το συμβούλιο της Μίλαν. Ενα προϊόν που είχε υποτιμηθεί η αξία του. Ζήτησε να μην του πληρώνουν τους μισθούς και προσπάθησε να δώσει πίσω το αμάξι και το σπίτι που του είχαν δώσει αρχικά.
Σε ηλικία 33 ετών ο Ρεδόνδο τελικά έκανε το ντεμπούτο του με τη Μίλαν την σεζόν 2002/03...

Ο ΜΕΡΣΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟ MILAN LAB
Η επιστήμη παίζει πλέον τον δικό της ρόλο στον αθλητισμό. Και φυσικά το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι μέρες που οι παίκτες χτύπαγαν μια μπυρίτσα πριν από τα παιχνίδια αποτελεί μια ωραία ρομαντική ανάμνηση.
Ο Ζαν Πιέρ Μερσμάν δεν θεωρείται ποδοσφαιράνθρωπος. Ο Βέλγος ασχολιόταν και ασχολείται με την χειροπρακτική. Για χρόνια ήταν σύμβουλος της Μίλαν αλλά έγινε ο υπεύθυνος του ιατρικού τιμ ιδρύοντας το Milan Lab το 2002. To project στήθηκε πάνω στον Φερνάντο Ρεδόνδο και ο Κάρλο Αντσελότι που ήταν τότε προπονητής το στήριξε απόλυτα.

Ο Μέρσμαν πίστευε η διαφορά μεταξύ μιας νίκης και μιας ήττας στο ποδόσφαιρο είναι τόσο μικρή που ήθελε να συλλέξει όσον το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για κάθε παίκτη της Μίλαν ξεχωριστά. Και αυτό γιατί μπορούσε να «δει»-προβλέψει τραυματισμούς. Περισσότερο είχα να κάνει με πρόληψη παρά με θεραπεία.

Το Milan Lab ενσωμάτωσε πολλές τεχνικές. Κινησιολογία, ψυχολογία και νευρολογία. Ο Κλάρενς Ζέεντορφ πήγε στη Μίλαν την χρονιά που ιδρύθηκε το Lab. Στην πρώτη του μέρα στο σύλλογο πήγε στις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Μιλανέλο και ξεναγήθηκε στο εργαστήριο. Αμεσα του αφαίρεσαν τον φρονιμίτη για να εξαφανιστούν οι ενοχλήσεις που είχε στην βουβωνική χώρα!
ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟ LAB!
Από την πρώτη του κιόλας χρονιά το εργαστήριο απέδειξε την αξία του. Οι συνολικές χαμένες μέρες προπόνησης λόγω τραυματισμών μειώθηκαν όπως και τα έξοδα του συλλόγου για φάρμακα! Οι τραυματισμοί μειώθηκαν δραστικά. Οι μέθοδοι του Μέρσμαν μπορεί να φαινόντουσαν ανορθόδοξοι αλλά έκαναν δουλειά.
Το 2003 η Μίλαν τερμάτισε στην 3η θέση. Την ίδια χρόνια διέλυσε την Ρόμα σε διπλά παιχνίδια για να κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας. Μεταξύ των δύο αγώνων νίκησαν την Γιουβέντους στα πέναλτι στον τελικό του Ολντ Τράφορντ για να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μίλαν ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης ξανά μετά το 1994.
Την επόμενη χρονιά η Μίλαν θα κατακτήσει το Καμπιονάτο εύκολο τερματίζοντας εφτά βαθμούς μπροστά από την Ρόμα έχοντας χάσει μόνο δύο παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Ηταν η καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία του συλλόγου από την αλλαγή του πρωταθλήματος το 1988. Εχοντας κατακτήσει και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, η Μίλαν θα τερματίσει δεύτερη πίσω από την Γιουβέντους την επόμενη σεζόν. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό. Η Μίλαν έχασε τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη από την Λίβερπουλ παρά το γεγονός ότι προηγούνταν 3-0 στο ημίχρονο!
Το 2007 η Μίλαν πήρε την εκδίκησή της κόντρα στην Λίβερπουλ στον τελικό της Αθήνα. Αυτήν την φορά η Μίλαν ήταν τόσο έμπειρη και τόσο σοφή που δεν γινόταν να κάνει τα ίδια λάθη. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ! Μόνο τέσσερις από την αρχική 11αδα ήταν κάτω των 30 ετών και οι τρεις από τους τέσσερις πλησίαζαν τα πρώτα -άντα. Μόνο για τον Κακά μπορούσες να πεις ότι ήταν νέος. Στα 25 του! Αλλά η ηλικία δεν έπαιξε ρόλο για το συγκεκριμένο σύνολο. Νίκησαν 2-1 χάρη στα δύο γκολ του 33χρονου Ινζάγκι. Ο Πάολο Μαλντίνι έγινε ο μεγαλύτερος αρχηγός που σήκωσε το τρόπαιο στα 37 του.

Ο Αντσελότι έφυγε από την Μίλαν το 2009 κατακτώντας ένα ακόμα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κι ένα Παγκόσμιο Συλλόγων. Το όνομά του μπήκε δίπλα σε αυτά του Καπέλο και του Σάκι. Αλλά τι είχε να κάνει το Milan Lab με αυτές τις επιτυχίες;
ΜΕΧΡΙ ΤΑ 40 ΤΟΥΣ!
Είναι δύσκολο κάποιος να πει με ακρίβεια ποιο ήταν το επίπεδο επιρροής του Milan Lab στις επιτυχίες του συλλόγου. Σίγουρα μιλάμε για έναν συνδυασμό πραγμάτων. Τις προπονητικές ικανότητες του Αντσελότι, ένα γκρουπ εξαιρετικών παικτών και το Milan Lab.
Κρίνοντας από τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, ο Μέρσμαν κατάφερε να μειώσει τα έξοδα του συλλόγου στο κομμάτι των τραυματισμών, αύξησε την φυσική κατάσταση των παικτών και την καριέρα των παικτών.
Ο Μαλντίνι και ο Κοστακούρτα ήταν ήδη κοντά στα 35 τους όταν ιδρύθηκε το Milan Lab. Συνέχισαν να παίζουν μέχρι τα 40 τους πριν αποσυρθούν. Ο Νέστα, ο Πίρλο, ο Ζέεντορφ, ο Ινζάγκι αλλά και οι Αμπροζίνι, Γκατούζο, Σερτζίνιο έπαιξαν πολύ καλά στην τέταρτη δεκαετία τους. Ο Πίρλο συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο παγκόσμιας κλάσης στην Γιουβέντους.
Βεβαίως υπήρχαν και τραυματισμοί στο διάστημα του Milan Lab. Ο Νέστα πέρασε το μεγαλύερο διάστημα της σεζόν 2008/09 στα πιτς με πρόβλημα στην μέση. Αλλά η θεραπεία ήταν καλή και ο Νέστα έπαιξε για ακόμα τρεις σεζόν. Ο Γκατούζο έμεινε εκτός για έξι μήνες για τον ίδιο λόγο (μέση) αλλά κι αυτός επέστρεψε.
Το Milan Lab λειτουργούσε τόσο καλά με αποτέλεσμα η Μίλαν ν' αγοράζει πιο μεγάλους παίκτες. Ετσι πήρε τον Καφού. Τον Σταμ. Ωστόσο όπως είχαμε γράψει και την Δευτέρα το πιο ξεχωριστό παράδειγμα ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που του είπαν ότι θα μπορεί να παίζει μέχρι τα 38 του. Κι έτσι έγινε.
Και φυσικά ο Μέρσμαν αποφάσιζε για το ποιος θ' αποκτηθεί και ποιος όχι, όσον αφορά το ιατρικό κομμάτι. Η είδηση ότι η Μίλαν έκοψε παίκτη λόγω των δοντιών του έκανε τον γύρο του κόσμου! Ηταν το 2009 όταν ο Αλί Σισοκό κόπηκε λόγων δοντιών (!) την τελευταία στιγμή. Οπως μας εξήγησε και ο Γιώργος Κακαβάς «Ενα 20% των τραυματισμών ή των ενοχλήσεων οφείλεται στα δόντια. Γι' αυτό και πλέον αρκετοί σύλλογοι (με πρώτο την Μίλαν και το εργαστήριο της) κάνουν κροταφογνικές διαγνώσεις. Το συγκεκριμένο παράδειγμα το ακολούθησε στα δόντια. Εάν ένας αθλητής έχει προβλήματα στα δόντια είναι πιο επιρρεπής στους τραυματισμούς»!
ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΛΑΝ
Ο Μέρσμαν πλέον έχει γραφείο στο Λονδίνο και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μεμονωμένους αθλητές. Το Μilan Lab σταμάτησε το 2010. Το 2012 ο σύλλογος αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια των Νέστα, Γκατούζο, Ζέεντορφ και Ινζάγκι. Ο Αντσελότι είχε φύγει από το 2009 και ήθελε να περάσει την θεωρεία του Μέρσμαν στην Τσέλσι.


Πέρσι η Μίλαν τερμάτισε στην 8η θέση... Μια εποχή στο Μιλανέλο μόλις είχε κλείσει!
 

SERIE A Τελευταία Νέα