Νύχτες δοξασμένες και ΠΑΟΚτσήδικες! (vids)

Νύχτες δοξασμένες και ΠΑΟΚτσήδικες! (vids)

Απόστολος Παγώνης
Νύχτες δοξασμένες και ΠΑΟΚτσήδικες! (vids)

bet365

Στα 89 χρόνια της ιστορίας του ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του βίωσαν πολλές και μεγάλες στιγμές! Το gazzetta.gr σας θυμίζει κάποια μεγάλα βράδια που ο «Δικέφαλος» δοξάστηκε!

Τελικοί Κυπέλλου, κερδισμένοι, όπως με τον Άρη στην Τούμπα, τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και τον Ολυμπιακό στην Νέα Φιλαδέλφεια, έκαναν τους χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να πανηγυρίσουν, να νιώσουν περήφανοι. Μια λαμπερή κούπα που πανηγυρίστηκε στον Λευκό Πύργο... Όπως όμως και οι απίθανες προκρίσεις σαν εκείνη με το γκολ του Βρύζα μέσα στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ ή στην Πόλη με το γκολ του Μουσλίμοβιτς στην αναμέτρηση με την Φενερμπαχτσέ! Με αφορμή τα γενέθλια του ΠΑΟΚ απολαύστε μερικές από τις θριαμβευτικές βραδιές του!

ΚΥΠΕΛΛΟ 1972

Εν αρχή ην... το 1972!

Ένα ζεστό απόγευμα στις 5 Ιουλίου του 1972, ο ΠΑΟΚ έβαλε τον πρώτο Πανελλήνιο τίτλο στην προθήκη του. Το "παιδομάζωμα" είχε αρχίσει από τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη, με τον Δικέφαλο να φέρνει στην Τούμπα τα μεγαλύτερα ταλέντα από την περιφέρεια και η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η πορεία προς την κατάκτηση του παρθενικού τίτλου, άρχισε από μια εύκολη νίκη επί του Φοίνικα Πολίχνης με 5-1 για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, ενώ στην συνέχεια ήταν η σειρά του Πιερικού με εξίσου εύκολο τρόπο (3-1) να αποκλειστεί. Αφού ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει τον Αίαντα Σαλαμίνας, βρήκε μπροστά του το πιο... ψηλό εμπόδιο, τον "άσπονδο" φίλο, Άρη, που πριν απο δυο χρόνια τον είχε ρίξει στο "καναβάτσο" στον τελικό του "Καυτανζογλείου". Ο αγώνας αυτος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τον Δικέφαλο να παίρνει την πρόκριση για τον ημιτελικό, με τον διαιτητή να διακόπτει οριστικά το παιχνίδι στο 89' και ενώ το σκορ ήταν 2-1. Στον ημιτελικό, η Λαμία δεν... ανησύχησε τους παίκτες του Σάνον και ο ΠΑΟΚ ήταν παρών στον τελικό του Κυπέλλου για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η τρίτη φορά ήταν και η... φαρμακερή για τον Δικέφαλο, που πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο. Πεισμωμένος από δυο σερί αποτυχίες, ο Γιώργος Κούδας πήρε από το χέρι τον Δικέφαλο και με δυο γκολ (2', 88') έχρισε Κυπελλούχο τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972

Στάδιο "Καραϊσκάκης"

ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1 (2', 88' Κούδας - 89' Παπαδημητρίου)

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηϊωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κούδας, Μπέλλης, Σαράφης (69' Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76' Μαντζουράκης).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57' Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης, Παπαδημητρίου.

ΚΥΠΕΛΛΟ 1974

Επικός τελικός και το Κύπελλο στην Τούμπα!

Σε έναν από τα καλύτερα παιχνίδια σε ολόκληρη την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για δεύτερη φορά Κυπελλούχος κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στην διαδικασία των πέναλτι, μετά απο 120 λεπτά ποδοσφαίρου που θα το ζήλευαν ακόμα και... σήμερα. Βέβαια μέχρι το βράδυ της 16ης Ιουνίου, συνέβησαν πολλά με τον Δικέφαλο να βγαίνει εν τέλει κερδισμένος. Οι πρώτες τρεις φάσεις ήταν... χαλαρές για την ομάδα του Λες Σάνον που σκόραρε 15 φορές απέναντι σε Καστοριά (5-0), Μουδανιά και ΑΕΚ (3-1). Στους "8" ο Παναγιώτης Κερμανίδης με δυο κεφαλιές "καθάρισε" το Αιγάλεω, με τον Πιερικό να "περιμένει"τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό, στο ουδέτερο "Καυτανζόγλειο".

Λίγες μέρες πριν τον κρίσιμο ημιτελικό, ο Σάνον υποβάλλει την παραίτηση του, κάνοντας τον κόσμο της ομάδας να ξεσηκωθεί εναντίον της διοίκησης και παράλληλα να ζητήσει από τον Άγγλο τεχνικό να παραμείνει στον τεχνική ηγεσία. Ο Σάνον πείθεται, συνεχίζει και αφού "σπάει" το αήττητο δυο χρόνων του Ολυμπιακού, κερδίζοντας τον στο "Καραϊσκάκης", οδηγεί τον ΠΑΟΚ σε έναν ακόμα τελικό. Ένα γκολ του Σαράφη στο 88ο λεπτό ήταν αρκετό για να δώσει στο Δικέφαλο την πρόκριση, έπειτα απο μια καταρρακτώδης βροχή που έκανε βούρκο τον αγωνιστικό χώρο. Εντυπωσιακό παιχνίδι, ο τελικός, με τους παίκτες του Σάνον να παραδίδουν μαθήματα επιθετικού ποδόσφαιρου και στέφονται δίκαια Κυπελλούχοι. Μπορεί ο Γιώργος Κούδας να νικήθηκε από τον Πουπάκη, ωστόσο ο Αποστολίδης με μια υποδειγματική εκτέλεση "υπέγραψε" την νίκη του ΠΑΟΚ.

Κυριακή 16 Ιουνίου 1974

Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας

ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

(Παρίδης 50', Ασλανίδης 72' - Τριαντάφυλλος 19', Κρητικόπουλος 80')

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον) : Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113' Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης (95' Αναστασιάδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος) : Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Λοσάδα (55' Καραβίτης, 105' Παπαδημητρίου).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1976

Ο ΠΑΟΚ "σπάει" το κατεστημένο!

Ένα όνειρο χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων έγινε πραγματικότητα. Στις 2 Μαίου του 1976, ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα κέρδιζε την ΑΕΚ με 1-0 χάρη σε γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης, βάζοντας το... κερασάκι σε μια μυθική σεζόν για τον Δικέφαλο. Η μαθηματική επιβεβαίωση ήρθε μια εβδομάδα αργότερα, ωστόσο εκείνο το παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν η... αγωνιστική επιβεβαίωση καθώς ήταν η δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα. Φυσικά, ορόσημο της σεζόν ήταν το... περίφημο και οργιώδες 0-4 μέσα στο "Καραϊσκάκης" κόντρα στον Ολυμπιακό, που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται από αρκετούς. Μάλλον, εκείνο το μεσημέρι στον Πειραιά, οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ έστειλαν μήνυμα προς όλους για το ποιοι θα είναι οι πρωταθλητές. Ο απολογισμός έπειτα απο 29 αγώνες ήταν εντυπωσιακός με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, ενώ στατιστικά υπερτερούσαν έναντι των αντιπάλων με την καλύτερη επίθεση (60 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (17 γκολ). Μπορεί το γκολ του Γκουερίνο και το 0-4 επί του Ολυμπιακού να έμειναν στην ιστορία, ωστόσο ο Μλάντεν Φόρτουλα δεν δεχόταν ούτε με... αίτηση γκολ στην σεζόν 1975-76 και ξεχώρισε από τους άλλους τερματοφύλακες της εποχής λόγω της εντυπωσιακής σωματοδομής του, που θύμιζε μπασκετμπολίστα.

ΡΟΣΤΕΡ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1975-76

Ασλανίδης (12/0), Αποστολίδης (29/5), Αναστασιάδης (28/9), Γούναρης (29/0), Ιωσηφίδης (29/0), Κούδας (26/14), Καπουσούζης (1/0), Κερμανίδης (28/5), Βούλγαρης (5/0), Γκουερίνο (30/11), Μουρατίδης (1/0), Παρίδης (1/0), Πέλλιος (30/0), Ορφανός (7/1), Σαράφης (24/11), Τερζανίδης (24/2), Φουντουκίδης (25/0), Φόρτουλα (30/-17).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1985

Το χαμένο νταμπλ και το "ψαράκι" του Πάπριτσα!

Εννέα χρόνια μετά το 1976, ο ΠΑΟΚ γεύτηκε το νέκταρ της κατάκτησης ενός ακόμα πρωταθλήματος, που είναι και το τελευταίο του. Μια από τις πιο συγκλονιστικές σεζόν ήταν το 1985-86, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν την πρώτη θέση (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) και τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή να... καιροφυλακτεί. Η ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ με εξαιρεση μια "παραφωνία" ένα στραβοπάτημα εκτός έδρας με τον ουραγό Πιερικό, ήταν πρώτη από την αρχή της χρονιάς, δείχνοντας αξιοθαύμαστο πλουραλισμό στην επίθεση. Πέραν του Δημόπουλου, οι Κωστίκος, Σκαρτάδος, Πάπριτσα είχαν... επαφή με τα δίχτυα, δίνοντας προβάδισμα στο ΠΑΟΚ.

Το 4-3-3 που εφάρμοσε από την πρώτη αγωνιστική ο Αυστριακός τεχνικός ταίριαξε "γάντι" σε εκείνο το ρόστερ, που στο τέλος της σεζόν χάρισε ένα δώρο στην Θεσσαλονίκη, που γιόρταζε τα 2.300 χρόνια από την ίδρυση της. Μπορεί στις 16 Ιουνίου, η Τούμπα να γέμισε για την φιέστα του πρωταθλητή ΠΑΟΚ, ωστόσο τα "θεμέλια" για αυτή την επιτυχία μπήκαν πέντε μήνες πριν. Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ράντε Πάπριτσα με κεφαλιά - ψαράκι, δέκα λεπτά πριν το τέλος χάρισε την νίκη στον Δικέφαλο μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκό, στρέφοντας το μομέντουμ στον Δικέφαλο. Ο άνθρωπος που συνδέει τους τέσσερις πρώτους τίτλους του ΠΑΟΚ, δεν είναι άλλος, από τον Κώστα Ιωσηφίδη, όπου συνέβαλλε με 17 συμμετοχές. "Μεθυσμένοι" από την γιορτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι παίκτες του Σκότσικ, έξι μέρες μετά την φιέστα, σπατάλησαν την μεγάλη ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ του Δικεφάλου, χάνοντας με 4-2 στον τελικό του ΟΑΚΑ από την Λάρισα...

ΡΟΣΤΕΡ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1984-85

Παντέλης (24 συμμετοχές), Στεργιούδας (8 συμμετοχές), Γιούρισιτς (28/0), Τσουρέλας (24/0), Μπανιώτης (24/2), Ιωσηφίδης (17/0), Σπανοσωτηρόπουλος (4/0), Μαλιούφας (6/0), Σκαρτάδος (29/11), Αλαβάντας (27/1), Βασιλάκος (25/1), Σίγγας (24/3), Δαμανάκης (19/3), Λιάκος (6/1), Μαυρομμάτης (6/0), Πάπριτσα (30/6), Δημόπουλος (28/12), Κωστίκος (18/8), Αλεξανδρίδης (19/2), Καρασαββίδης (17/4), Ιορδανίδης (7/0).

Κυπελλουχος με ρεσιτάλ και το... σπασμένο ποδάρι!

Η επιστροφή του ΠΑΟΚ σε τελικό Κυπέλλου, μετά το 1992 συνδυάστηκε με ένα απο τα πιο σημαδιακά παιχνίδια στην ιστορία του. Η επιθετικογενής ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που την είχαν ξεγραμμένη όλοι πριν την διεξαγωγή του αγώνα, φιλοδώρησε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με τέσσερα γκολ, κάνοντας τον τότε πρόεδρο των "ερυθρολεύκων", Σώκρατη Κόκκαλη να... ευχόταν να μην είχε πει ποτέ την φράση "ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Κύπελλο, μόνο αν ο διαόλος σπάσει το ποδάρι του". Και τελικά το... έσπασε, το βράδυ της 12ης Μαίου, με τους παίκτες του Μπάγεβιτς να μοιάζουν "βγαλμένοι" από... Playstation, καθηλώνοντας τον Ολυμπιακό από το πρώτο λεπτό. Εγκωμίτης, Μπορμπόκης άνοιξαν τον χώρο των γκολ, με τους Γεωργιάδη και Ναλιτζή να "αποτελειώνουν" την ομάδα του Τάκη Λεμονή. Το γκολ του Γ.Χ θα μείνει στην ιστορία, ως αυτό που μπήκε χωρίς ακουμπήσει καν την μπάλα ο αντίπαλος, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους. Μέχρι να φτάσει στο "Νίκος Γκούμας" ο ΠΑΟΚ, που είχε διοικητικό κουμάντο τον Γιώργο Μπατατούδη, είχε αποκλείσει Άρη, Ξάνθη και Απόλλων Σμύρνης στις νοκ - άουτ φάσεις του Κυπέλλου, αφού είχε προηγηθεί μια... χαλαρή φάση ομιλών με αντιπάλους Παναχαϊκή, Καβάλα, Ατρόμητο, Ναυπακτιακό Αστέρα και Αμπελόκηπους.

Σάββατο 12 Μαϊου 2001

Γήπεδο "Νίκος Γκούμας"

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-2 (Εγκωμίτης 4', Μπορμπόκης 31', Γεωργιάδης 46', Ναλιτζής 85' - Τζόρτζεβιτς 79', Χούτος 90')

ΠΑΟΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς) : Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Αμπονσά (46' Κουλακιώτης), Ουντέζε, Γεωργιάδης (81' Ναλιτζής), Εγκωμίτης, Οκκάς (88' Σπάσιτς), Καφές, Κωνσταντινίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής) : Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46' Πατσατζόγλου), Γεωργάτος (68' Λουτσιάνο), Κωστούλας, Νινιάδης (46' Χούτος), Γιαννακόπουλος, Ζε Ελίας, Αλεξανδρής, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι.

ΚΥΠΕΛΛΟ 2003

Σήκωσε το... δεν μπορώ να περιμένω!

Όταν στην αρχή της σεζόν 2002-03, η ΕΠΟ ανακοίνωνε ότι ο τελικός του Κυπελλου θα διεξαχθεί στην Τούμπα, κανείς δεν περίμενε ότι θα το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης θα... έμελλε να είναι ένα ΠΑΟΚ - Άρης. Και όμως τα έφερε έτσι η μοίρα, που ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη των πολλών οικονομικών προβλημάτων "πέταξε" εκτός συνέχειας Ολυμπιακό και ΑΕΚ, σε προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα, παίρνοντας τον ρόλο του οικοδεσπότη κόντρα στον "αιώνιο" του αντίπαλου. Ο Άρης ήθελε όσο τίποτα να πάρει τον τίτλο μέσα στο "σπίτι" του ΠΑΟΚ και παράλληλα να επιστρέψει στους τίτλους, έπειτα το 1970, ωστόσο λογάριαζε χωρίς τον... Γεωργιάδη. Ένα κλέψιμο της μπάλας του Κουκιέλκα, μια μπάλια ακριβείας του Μάρκου και μια καταπληκτική ενέργεια από τον Γ.Χ ήταν αρκετή για τον Δικέφαλο, να σκοράρει το γκολ που έκανε την διαφορά, για να του δώσει το τέταρτο Κύπελλο της ιστορία του. Στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση αυτού του τίτλου, πρωτακούστηκε και το σύνθημα "σήκωσε το, το...., δεν μπορώ να περιμένω" που λίγους μήνες αργότερα θα μαθαίνε όλη η Ευρώπη, με την απίστευτη πορεία της Εθνικής στο EURO 2004 στην Πορτογαλία.

Σάββατο 17 Μαϊου 2003

Γήπεδο Τούμπας

ΠΑΟΚ - Άρης 1-0 (24' Γεωργιάδης)

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης) : Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά (89' Νάστος), Μάρκος, Κούτσης (70' Χασιώτης), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γιασεμάκης.

ΑΡΗΣ (Γιώργος Φοιρός) : Λαμπάκης, Κατσιαρός, Μόρις, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Διγκόζης (46' Μπράγκα), Πανόπουλος (70' Μπασίρ), Σελάντερ, Ντεμπά-Νιρέν (46' Καμπάνταης), Επαλέ, Κνόπερ.

Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι 5 «σταθμοί» στα Ευρωπαϊκά ταξίδια

Από τον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, το 1965 με την αντίπαλο την Αυστριακή Βίνερ, έχει κυλίσει πολύ… νερό στο αυλάκι και πλέον ο Δικέφαλος θεωρείται από τις πιο έμπειρες ομάδες στις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Μεγάλος… καημός αποτελεί η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, ωστόσο σε δυο περιπτώσεις που βρέθηκε μπροστά στην πηγή, δεν ήπιε… νερό. Την πρώτη το… αυτογκόλ στη υπόθεση Λιάσου Λουκά στην «διασταύρωση» με την Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2004 και την δεύτερη η εντός έδρας «αυτοκτονία» απέναντι στην Σάλκε, όπου σκόραρε δυο γκολ με παίκτη λιγότερο στον επαναληπτικό της άδειας λόγω τιμωρίας Τούμπα, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε φύγει με ισοπαλία 1-1 από το Γκενζελκίρχεν.

Ο Δικέφαλος στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Γκινγκάμπ, έφτασε τις 146 στην ιστορία του στην Ευρώπη, με τον απολογισμό να κρίνεται οριακά… θετικός. Η νίκη στην Λευκορωσία επί της Ντινάμο Μινσκ ήταν η 53η στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τις ήττες να είναι κατά δυο λιγότερες, ενώ υπάρχουν και 42 ισοπαλίες. Σε ότι αφορά τα γκολ, ο ΠΑΟΚ έχει αρνητικό πρόσημα, καθώς έχει σκοράρει 193 και έχει δεχτεί 195.

Στην σταχυολόγηση των 5 καλύτερων στιγμών στην Ευρώπη, ξεχωρίσαμε τις πιο… δυνατές αναμνήσεις των φίλων του ΠΑΟΚ (και όχι μόνο) που παράλληλα έχουν συνδυαστεί και με προκρίσεις στην επόμενη φάση.

1. ΑΡΣΕΝΑΛ – ΠΑΟΚ 1-1

Zisis the… end!

Η κορυφαία βραδιά του Δικεφάλου στην Ευρώπη και μια από τις πιο «χρυσές» σελίδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου «γράφτηκε» στο Λονδίνο, στις 30 Σεπτεμβρίου 1997. Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη, είχαν κάνει το πρώτο βήμα, στο αγώνα της Τούμπας κερδίζοντας με 1-0 την Άρσεναλ, χάρη σε γκολ του Κώστα Φραντζέσκου και η ρεβάνς στο «Ανφιλντ» προμηνυόταν… ζόρικη. Οι «κανονιέρηδες» έχοντας μια ονειρική ομάδα, που μετέπειτα κατέκτησε το νταμπλ στη Αγγλία προηγήθηκαν 1-0, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά τρία λεπτά πριν το τέλος ο Ζήσης Βρύζας με μια κίνηση «άδειασε» τους Άνταμς και Μπουλντ, νικώντας τον Σίμαν για το 1-1. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, που αναφέρεται ακόμα και σήμερα ως ένα αθλητικό έπος (και απολύτως δικαιολογημένα).

ΑΡΣΕΝΑΛ (Αρσέν Βενγκέρ) : Σίμαν, Ντίξον, Γουιντερμπέρν, Μπουλντ, Άνταμς, Βϊειρά, Όφερμαρς (74’ Πλατ), Μπέργκαμπ, Πάρλουρ (87’ Ανελκά), Ράιτ, Πετί.

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης) : Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Κολομπούρδας (80’ Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33’ Σιδηρόπουλος), Τασιόπουλος, Βελλής, Ζαγοράκης, Τουρσουνίδης, Βρύζας, Φραντζέσκος (89’ Ζουμπούλης).

2. ΠΑΟΚ – ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ 3-0

«Καθάρισε» ο Καμπς στην «φλεγόμενη» Τούμπα!

Σε μια Τούμπα «ηφαίστειο» ο ΠΑΟΚ έψαχνε νίκη απάντηση επί της Ουντινέζε, για την φτηνή ήττα στο «Φρίουλι» από το γκολ του Μαρτζιότα στις καθυστερήσεις, προκειμένου να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του Λουίτζι Ντε Κάνιο ήταν πρωτοπόρος στον βαθμολογικό πίνακα της Serie A, όντας η έκπληξη της σεζόν, ξαφνιάζοντας άπαντες στην Ιταλία. Η ρεβάνς μπορεί να μην είχε πολλές φάσεις, αλλά ο Δικέφαλος με ένα γκολ του Πατρίτσιο Καμπς στο 73ο λεπτό στέλνει το παιχνίδι στην παράταση, εκεί όπου ανέλαβε δράση ο Νίκος Φρούσος. Ο υψηλόσωμος Έλληνας επιθετικός «σφράγισε» την μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, κάνοντας το 3-0, ενώ έξι λεπτά νωρίτερα ο Αργεντινός επιτελικός μέσος πρόσφερε μια από τις λίγες καλές στιγμές του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, δίνοντας προβάδισμα στον Δικέφαλο.

ΠΑΟΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βεντίδης, Χασιώτης, Κουλακιώτης, Μπράτιτς (64’ Καμπς), Κωνσταντινίδης, Ουντέζε, Τετράτζε, Οκκάς (74’ Φρούσος), Ναλιτζής (114’ Καφές)

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ (Λουίτζι Ντε Κάνιο): Τούρτσι, Μπερτότο, Σοτίλ, Σόζα, Φιόρε, Πιντσι, Τζιανικέντα (70’ Μαρτζότα), Γιόργκενσεν, Τζαμπόνι Αλμπέρτο(77’ Ελγκέρα), Ντίαζ (103’ Εσπόζιτο).

3 ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΠΑΟΚ 1-1

Θρίαμβος στην Πόλη του!

Ο άδοξος αποκλεισμός από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Champions League, τριγυρνούσε στα κεφάλια όλων στον ΠΑΟΚ, κυρίως λόγω στο χαμένο πέναλτι του Ίβιτς, που αν έμπαινε, πιθανώς η εξέλιξη του αγώνα να ήταν διαφορετική και να έβαζε ένα γκολ παραπάνω από τους Ολλανδούς. Η κληρωτίδα όμως είχε… κέφια και έφερε τον Δικέφαλο να παίζει για πρώτη φορά επί Τουρκικού εδάφους στην ιστορία του. Οι παίκτες του Παύλου Δερμιτζάκη, αφού κέρδισαν με 1-0 στον πρώτο αγώνα της Τούμπας την Φενέρ, πήγαν… έτοιμοι για όλα στο «Σουκρού Σαράτσογλου». Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς θα μείνει στην ιστορία της ομάδας τόσο για το γκολ του στην παράταση, όσο και για τον πανηγυρισμό του μπροστά από το «πέταλο» των εκδρομέων στην Κωνσταντινούπολη.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Αϊκούτ Κοτσαμάν) : Ντεμιρέλ, Λουγκάνο, Εμρέ (75' Σελτσούκ), Νιανγκ, Άλεξ, Στοχ, Κριστιάν (106' Ουνάλ), Αντρέ Σάντος, Τοπούζ (91' Χουρματσί), Μπίλικα, Γκιονούλ

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75' Σνάουτσνέρ), Κοντρέρας, Μαλεζάς, Λίνο, Γκαρσία, Σορλέν, Φωτάκης (91' Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια, Φιλομένο (83' Μουσλίμοβιτς), Σαλπιγγίδης.

4. ΜΑΛΙΝ – ΠΑΟΚ 0-1

Πρόκριση δια ποδός… Μπορμπόκη!

Σε κόντρα δυο εντυπωσιακών τερματοφυλάκων εξελίχθηκαν οι μάχες του ΠΑΟΚ με την Μαλίν. Από την μια ο Τόντσι Γκάμπριτς για τον Δικέφαλο και από την άλλη ο Μισέλ Πρεντόμ «κατέβασαν» ρολά και στις δυο αναμετρήσεις, με τους Βέλγους να κάνουν όνειρα κατάκτησης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1991-92. Το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, έληξε με σκορ 1-1, δίνοντας προβάδισμα στην Μαλίν, που είχε ως δυνατό «χαρτί» την έδρα της. Πάνω που έδειχναν να… βολεύονται στο 0-0, που τους έδινε και την πρόκριση στην επόμενη φάση, ήρθε ο Στέφανος Μπορμπόκης στο 86’ να πετύχει το γκολ και να δώσει μια σπουδαία νίκη στον ΠΑΟΚ, παγώνοντας το «Καζέρν».

ΜΑΛΙΝ (Ζορζ Λέεκενς): Πρεντόμ, Κλάιστερς, Μπόγκερς (86’ Σέβερεϊνς), Άλμπερτ, Βερσαβέλ, Σάντερς, Λέεν (86’ Μπαρτολομέουσεν), Ίνγκερσον, Έμμερς, Άντερσον, Εϊκελκαμπ.

ΠΑΟΚ (Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς) : Γκάμπριτς, Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Μαλιούφας (84’ Μαγκντί), Αλεξίου, Τουρσουνίδης (90’ Αλεξούλης), Σκαρτάδος, Λεοντιάδης, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Αναστασιάδης.

5. ΜΠΑΓΕΡΝ – ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 πέναλτι)

Ο Άγγλος… ασθενής!

Από το top 5 των στιγμών του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να λείπει, η επική αναμέτρηση με την Μπάγερν στο Μόναχο, στις 2 Νοεμβρίου του 1983. Στην ιστορία έχει μείνει ο άδικος αποκλεισμός στα πέναλτι για τον Δικέφαλο που κατάφερε να κρατήσει τους Βαυαρούς στο μηδέν για 210 λεπτά, με το 0-0 να σφραγίζει τις προσπάθειες των παικτών, τόσο στην Τούμπα, όσο και στην Μόναχο. Φυσικά, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και στην πρόκριση της Μπάγερν έπαιξε ο Άγγλος διαιτητής Άλαν Ρόμπινσον, που ήταν ιδιαιτέρως… σχολαστικός, δίνοντας δυο φορές επανάληψη σε ισάριθμες αποκρούσεις του Φόρτουλα σε πέναλτι του Άουγκενταλερ (!). Η σχολαστικότητα του Άγγλου ρέφερι… εξαντλήθηκε όταν ο Πφαφ έκανε… βόλτες πάνω στην γραμμή της εστίας του, στο πιο σημαντικό πέναλτι της διαδικασίας, όταν ο Δαμανάκης εφόσον σκόραρε, ο ΠΑΟΚ προκρινόταν. Στην ιστορία θα μείνει η δήλωση του τότε μάνατζερ της Μπάγερν, Ούλι Χένες, λέγοντας για τους παίκτες του Δικεφάλου : «Απέναντι μας βρήκαμε 11 κομπιούτερ. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ!».

ΜΠΑΓΕΡΝ (Ούντο Λάτεκ) : Πφαφ, Πφλούγκλερ, Μπάιερλορτζερ, Άουγκενταλερ, Νάχτβαϊχ, Λέρμπι, Κράους, Ντόυρνμπεργκερ, Μ. Ρουμενίγκε, Κ. Χ. Ρουμενίγκε (36’ Ντελάγιε), Μάτι (67’ Χένες).

ΠΑΟΚ (Παλ Τσερνάι) : Φόρτουλα, Ψάρρας, Μπανιώτης, Αλαβάντας, Σκαρτάδος, Κούδας (55’ Βασιλάκος), Γεωργόπουλος (112’ Μαλιούφας), Δαμανάκης, Αλεξανδρίδης, Κωστίκος, Δημόπουλος.

*Επειδή πρόκειται για top 5 και όχι για παραπάνω, έγινε μια αυστηρή επιλογή, χωρίς να σημαίνει αποτελούν αμελητέα ποσότητα, άλλα Ευρωπαϊκά βράδια του ΠΑΟΚ, όπως αυτό με την Σάλκε στην «Βέλτινς Αρένα» ή αυτό στο Ζάγκρεμπ με την Ντινάμο. Σαφώς, ιστορική είναι η αναμέτρηση στην Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο η επιλογή έγινε, εστιάζοντας σε προκρίσεις ή έστω σε… ευχάριστες αναμνήσεις των φίλων του Δικεφάλου (όλων των ηλικιών) από τους αγώνες στις Ευρωπαϊκες διοργανώσεις.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα