Γράψε και λίγο για ποδόσφαιρο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Γράψε και λίγο για ποδόσφαιρο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος αφήνει για λίγο τα πολύ σοβαρά αλλά εξωαγωνιστικά ζητήματα του ελληνικού πρωταθλήματος και γράφει μόνο για το ποδόσφαιρο που... βλέπουμε.

Το πρωτάθλημα φτάνει σιγά σιγά στο φινάλε του και νομίζω ότι ανεξάρτητα από τις απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα που ακόμη απομένουν, όπως για παράδειγμα την τέταρτη ομάδα των πλέι οφ ή την τέταρτη που θα υποβιβαστεί, όλα τα άλλα τα γνωρίζουμε. Και κυρίως ξέρουμε πλέον καλά τι έκανε σε αγωνιστικό επίπεδο η κάθε ομάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα θα προσπαθήσω να καταγράψω τι κατά την άποψη μου είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα κυρίως από τις μεγάλες ομάδες.

Ολυμπιακός: Σκάλες χειρότερος από πέρυσι...

Ο Ολυμπιακός στα Γιάννενα ολοκλήρωσε την σειρά των εκτός έδρας αγώνων του με τις υπόλοιπες πέντε πρώτες ομάδες της βαθμολογίας της φετινής Σούπερ Λίγκα. Επαιξε λοιπόν σε Λεωφόρο, Τούμπα, Τρίπολη, Γιάννενα και Περιστέρι κόντρα στις κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος και με βάση την βαθμολογία και με βάση το ποδόσφαιρο που έπαιξαν. Τι έκανε σε αυτά τα 5 εκτός έδρας ματς; Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο (ούτε μία νίκη) από το να επιβεβαιώσει ότι είναι μία κατώτερη των περιστάσεων, του μπάτζετ, του ρόστερ του και των προδιαγραφών του ομάδα.

Το συνολικό μπάτζετ όλων των καλών ομάδων του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Αστέρα, Ατρομήτου και ΠΑΣ δεν φτάνει το μπάτζετ του Ολυμπιακού και όμως ο σχεδόν βέβαιος πρωταθλητής δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε σε μία από αυτές τις έδρες. Δεν πήρε ούτε ένα σημαντικό εκτός έδρας ματς στο φετινό πρωτάθλημα. Στη Λεωφόρο έχασε 2-1, στο Περιστέρι 1-0, στα Γιάννενα επίσης ηττήθηκε με 3-1 και πήρε και δύο ισοπαλίες, μία στην Τούμπα (0-0) και μία στην Τρίπολη (0-0) με τον Αστέρα να παίζει με 10 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο! Ακόμη και στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό που επίσης θα τερματίσει στην πρώτη οκτάδα ο Ολυμπιακός δεν νίκησε (1-1), παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε.

Αν στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι αυτό είναι τυχαίο, αν δεν έχουν διαπιστώσει ότι αυτός είναι με πολύ μεγάλη διαφορά ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών, τότε απλώς δεν θα διορθώσουν την κατάσταση. Αν μείνουν στο ότι η ομάδα τους, των άνω των 40 εκατ. ευρώ μπάτζετ, θα πάρει το πρωτάθλημα με οριακή διαφορά (πέντε έξι βαθμών, αν φυσικά δεν υπολογίσουμε και το -3 του Παναθηναϊκού) από τον δεύτερο ο οποίος έχει μπάτζετ 6-7 εκατ. ευρώ, τότε έχουν χάσει το δάσος και βλέπουν το δέντρο. Ο Ολυμπιακός σε σχέση με την περσινή ομάδα του είναι άθλιος. Σκάλες χειρότερος και το χειρότερο, με ελάχιστα πράγματα στα οποία μπορεί να ποντάρει για τα επόμενα χρόνια.

Ο προπονητής του μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς δεν εμφανίζει καμία βελτίωση στην ομάδα του. Καμία όμως. Και υπάρχει μόνο ένα ερώτημα. Είναι δική του η ευθύνη ή μήπως αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει; Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταγραφών του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι ήταν αποτυχημένη. Αν εξαιρέσει κανείς τους δύο ακραίους οπισθοφύλακες (Μαζουακού και Ομάρ) και τον Φορτούνη όλες οι υπόλοιπες είναι από μέτριες ως κακές. Και μιλάμε για πάνω από 15 μεταγραφές!!! Ολοι να φύγουν φέτος σε κανέναν δεν θα λείψουν. Αλλωστε στα Γιάννενα έπεσαν και αρκετοί μύθοι που πήγαν να χτιστούν.

Για παράδειγμα ότι το Σιόβας – Μποτία είναι ένα πολύ καλό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ιλιτς και Μανιάς γλέντησαν με την ψυχή τους...

Οτι αν ο Ολυμπιακός παίξει με δύο καθαρόαιμα ανασταλτικά χαφ θωρακίζεται. Βασικοί ήταν και ο Μιλιβόγιεβιτς και ο Εντινγκά.

Οτι Τσόρι και Φορτούνης και Τσόρι μαζί στην ίδια ενδεκάδα μπορούν να κάνουν παπάδες. Βασικοί ήταν και οι δύο με τον ΠΑΣ;

Νομίζω δεν χρειάζεται να συνεχίσω. Το να καμαρώνει ο Ολυμπιακός για αυτήν την ομάδα που έχει φτιάξει επειδή θα πάρει το πρωτάθλημα είναι σαν να καμαρώνει ο Ρότζερς στη Λίβερπουλ ότι την κράτησε στην κατηγορία.

Παναθηναϊκός: Οχι καλύτερος από πέρυσι...

Αυτή ακριβώς η τραγική κατάσταση του Ολυμπιακού, είναι που ξεγελάει και τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Ο φετινός Παναθηναϊκός αν θέλει να βλέπει την αλήθεια θα πρέπει να δει ότι δεν είχε καμία μα καμία βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. Ούτε ως σύνολο, ούτε ως μονάδα. Το ότι έμεινε κοντά στον Ολυμπιακό δεν οφείλεται στην δική του βελτίωση αλλά στην κατακόρυφη πτώση του Ολυμπιακού. Ποιός βελτιώθηκε από τον Παναθηναϊκό φέτος, ποιός εξελίχθηκε; Ο Ατζαγκούν, ο Λαγός, ο Κλωναρίδης, ο Τριανταφυλλόπουλος, ποιός; Κανείς λέω εγώ. Από όλους περιμέναμε περισσότερα φέτος και δεν τα είδαμε. Ούτε ένας δεν αποδείχτηκε καλύτερος από πέρυσι.

Και από τις μεταγραφές που έγιναν με εξαίρεση τον Στιλ και τον Ταυλαρίδη ούτε μία δεν βγήκε. Ποιός ο Μπούρμπος, ο Μπούι, ο Νίνης, ο Μπερίσα; Ποιός είναι αυτός που ήρθε φέτος και ο Παναθηναϊκός θα στηριχτεί επάνω του τα επόμενα χρόνια; Η μήπως ο Παναθηναϊκός ως ομάδα είναι φέτος καλύτερος από πέρυσι; Από που προκύπτει, από τα αποτελέσματά του, ή μήπως από τις εμφανίσεις του; Ο Παναθηναϊκός φέτος βαυκαλίζεται ότι βελτιώθηκε, αλλά ξέρει ότι δεν έγινε. Φάνηκε να πλησιάζει τον Ολυμπιακό απλά γιατί ο Ολυμπιακός είχε κατακόρυφη πτώση. Αν δεν το καταλάβουν κι' αν δεν ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα τους με τουλάχιστον πέντε έξι μεταγραφές πρώτης γραμμής ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα βελτιωθεί και του χρόνου. Οι περισσότεροι από τους ταλαντούχους παίκτες του έχουν ταβάνι και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε για έναν από αυτούς ικανό να κάνει την διαφορά.

ΠΑΟΚ: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...

Στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Ασφαλώς και δεν εννοώ αγωνιστικά, αλλά εννοώ ότι στον ΠΑΟΚ δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι και η φετινή χρονιά ήταν μία πεταμένη χρονιά. Και εδώ η βελτίωση σε σχέση με πέρυσι δεν ήρθε, παρά το γεγονός ότι σπαταλήθηκαν ξανά ένα σωρό εκατομμύρια. Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ μπορεί να ποντάρει σε τρεις τέσσερις από τις μεταγραφές που έκανε. Ο Νομπόα είναι top επίπεδο για το ελληνικό πρωτάθλημα, και οι Ρατς, Μακ και Περέιρα από χρήσιμοι ως καλοί για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Πέραν τούτου όμως μηδέν. Καμία εξέλιξη, καμία βελτίωση του συνόλου, καμία δουλειά προπονητή που να έχει ξεκινήσει (όλα από την αρχή πρέπει να γίνουν πάλι), και καμία ανάδειξη νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ ο βαθμός δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερος από αυτόν που πήρε πέρυσι...

Οι μόνοι που βελτιώθηκαν...

Από τους υπόλοιπους είναι εμφανέστατη και στα αποτελέσματα, αλλά και στην ποιότητα των ομάδων τους, η βελτίωση σε τέσσερις συλλόγους.

Ο Αστέρας έκανε βήμα μπρος και με την ευρωπαϊκή πορεία του και με τους παίκτες που έφερε και ανέδειξε. Και ίσως να κάνει ακόμη μεγαλύτερο στα πλέι οφ.

Το ίδιο και ο Παναιτωλικός που σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανέστατα τα σημάδια της προόδου, όπως και στην Ξάνθη, ανεξάρτητα από το αν τελικά κάποιος από τους δύο θα βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αλλωστε ότι πέρυσι σώθηκαν στο τέλος και φέτος ψάχνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μαρτυρά την βελτίωση.

Βελτίωση την οποία παρατηρεί κανείς και στον ΠΑΣ ο οποίος για μία ακόμη χρονιά παρά τις πολλές και σημαντικές αποχωρήσεις του περασμένου καλοκαιριού θα ψάξει μέχρι τέλους την είσοδο στα πλέι οφ.

Πέραν τούτου ουδέν. Κάποιοι έμειναν πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο (π.χ. Ατρόμητος, Καλλονή) και κάποιοι εμφανίστηκαν χειρότεροι (π.χ. Εργοτέλης, Πανθρακικός).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.