«Ας βλέπουμε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα!»

Θάνος Σαρρής
«Ας βλέπουμε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα!»

bet365

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού με κάθε κόστος η Πολιτεία. Το επόμενο νομοσχέδιο, οι Ομοσπονδίες, τα γήπεδα και οι... βολές για τον προβληματικό έλεγχο επί δικομματισμού.

Το gazzetta.gr σας είχε ενημερώσει αμέσως μετά τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τους φορείς του ποδοσφαίρου και τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA ότι ο Υφυπουργός είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και αφορούν την βία και την δικαιοσύνη στον αθλητισμό.

H... Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα

Σε συνάντηση που είχε ο Σταύρος Κοντονής και ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός με δημοσιογράφους, η πρόθεσή του να συνεχίσει μέχρι τέλους έγινε απόλυτα σαφής, ακόμα κι αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από UEFA και FIFA. Ο νόμος για επιβολή διοικητικών προστίμων και ποινών από την Πολιτεία στις ΠΑΕ, όπως γίνεται σε κάθε άλλη Ανώνυμη Εταιρεία είναι θέση της κυβέρνησης η οποία ανακοινώθηκε στον Μισέλ Πλατινί και όχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως ξεκαθαρίστηκε .

Η επιλογή αφαίρεσης κάποιας ομάδας, ως έσχατο μέτρο, από ευρωπαϊκή διοργάνωση θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμα κι αν «μείνουμε για δύο χρόνια να βλέπουμε στην τηλεόραση την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης και να το χαιρόμαστε», όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά, δείγμα του ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα για να δει αποτελέσματα. Ο Κοντονής είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί από το λεγόμενο πολιτικό κόστος, ενώ τονίστηκε πως οι προκάτοχοι του που επηρεάζονταν, έφεραν την κατάσταση σε τέλμα. Επίσης ξεκαθάρισε πως αντλεί δύναμη από την κοινωνία, απέναντι στην οποία έχει πολιτική ευθύνη, ενώ αποκάλυψε πως το παράπονο που του κάνουν όταν τον βλέπουν στο δρόμο είναι ότι «δεν είστε αρκετά σκληρός!».

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα αποκλειστούν ομάδες από την Ευρώπη. Όπως όμως οι επιχειρήσεις, όταν δεν συνετούνται από τα διοικητικά πρόστιμα θα υποστούν πιο βαριά μέτρα, έτσι και οι ΠΑΕ που θα συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι κάποια στιγμή, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Σημαντικό επίσης θεωρείται το σημείο του μίνι νομοσχεδίου που έχει να κάνει με το κουπόνι του στοιχήματος και την δυνατότητα του Υφυπουργού να αφαιρεί ομάδες από αυτό και να τους αλλάζει τους αγώνες. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί στην πράξη με μια ομάδα που δεν είναι τόσο μεγάλους βεληνεκούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελέσει μια κίνηση με σημαντικό αντίκτυπο.

Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι η UEFA περίμενε διαφορετικούς χειρισμούς σε αρκετά πράγματα από την ΕΠΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχτηκε να δει εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Νιόν, στην πρώτη συνάντηση που έγινε με τον κύριο Κοντονή και τον κύριο Συναδινό, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Είναι δεδομένο ότι σε ορισμένες από τις ρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο νέος Υφυπουργός η ΕΠΟ «κλοτσάει» πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους.

Οι τρεις άξονες του επόμενου αθλητικού νομοσχεδίου

Όσον αφορά το επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο, θα στηριχθεί στους άξονες Στοίχημα-Διαιτησία-Εκλογικό σύστημα ΕΠΟ. Ο Κοντονής θέλει να πατάξει το παράνομο στοίχημα και τις ύποπτες κινήσεις που δημιουργούνται με τους στοιχηματισμούς, όπως και την όποια εμπλοκή ατόμων-ομάδων που έχουν σχέση με τους συλλόγους. Παράλληλα, θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα της διαιτησίας, με το μοντέλο της UEFA να θεωρείται ως οδηγός που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ όλα δείχνουν... σύγκρουση με την ΕΠΟ για τις αλλαγές που θέλει η Πολιτεία να γίνουν στο εκλογικό της σύστημα.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έχει δημιουργηθεί ήδη ο μηχανισμός για να ελεγχθούν σε βάθος όλες οι Ομοσπονδίες. Η αρχή έγινε με πέντε, την ποδηλασία, το τένις, την πάλη, το μπάντμιντον και την πυγμαχία και ήδη σε κάποιες έχουν βρεθεί ατασθαλίες. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είναι βέβαιοι ότι θα βρεθούν πολλές περισσότερες, θεωρώντας ότι όλο αυτό το έλλειμμα ελέγχου που είχε δημιουργηθεί επί των κυβερνήσεων του δικομματισμού έχει αφήσει ανεξέλεγκτους παράγοντες και ομοσπονδίες.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δόθηκαν διοργανώσεις και επιχορηγήσεις χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως και διοργανώσεις που πρώτα έγινε ανάληψη και στη συνέχεια ζητήθηκαν άδειες! Με άλλα λόγια, γίνεται μια προσπάθεια από τη ΓΓΑ να φτάσει σε ολοκληρωμένα πορίσματα για κάθε ομοσπονδία ξεχωριστά και να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της, θέλοντας πλέον όλα να γίνονται έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Φυσικά, ο έλεγχος μόνο εύκολος δεν είναι. Υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που έχουν «μαγειρευτεί» και ποσά επιχορηγήσεων που χρεώνονται σε παρελθούσες δαπάνες, οι οποίες χάνονται σε βάθος χρόνου.

Τα στάδια-μαγαζιά

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τον τρόπο που όλο αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν στάδια και γήπεδα, χωρίς καμία διαφάνεια. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ, όπου η Πολιτεία θεωρεί ότι έφτασαν σε σημείο να λειτουργούν κανονικά ως εμπορικές επιχειρήσεις και με μοναδικό άξονα το κέρδος. Οι διοικήσεις στα γήπεδα δεν έχουν αλλάξει, προκειμένου να υπάρξει πρώτα καταμερισμός ευθυνών και να λυθεί το ζήτημα με τις οφειλές σε προσωπικό και τρίτους.

Συνάντηση με ΠΣΑΤ και ΕΣΗΕΑ

Η επιστολή του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ που ζητά την απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, δεν προκάλεσε και την καλύτερη εντύπωση στον Υφυπουργό, ο οποίος περίμενε στήριξη από τα δημοσιογραφικά σωματεία για να σταματήσουν φαινόμενα «παρότρυνσης, υποκίνησης, ή ενθάρρυνσης» σε επεισόδια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νόμο. Ο Υφυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου (4/4) με τον ΠΣΑΤ και την ΕΣΗΕΑ και θα ακούσει τα επιχειρήματά τους και θα τους εκφράσει τους λόγους που ο ίδιος το θεωρεί αναγκαίο. Πάντως, δείχνει αποφασισμένος να περάσει και η συγκεκριμένη διάταξη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα