Φλίπσεν στο gazzetta.gr: «Ο Κυράστας άξιζε το Πρωτάθλημα»

Φλίπσεν στο gazzetta.gr: «Ο Κυράστας άξιζε το Πρωτάθλημα»

Θάνος Σαρρής
Φλίπσεν στο gazzetta.gr: «Ο Κυράστας άξιζε το Πρωτάθλημα»

bet365

Ο Καρλ Χάιντς Φλίπσεν μιλάει στο gazzetta.gr για τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα. Το χαμόγελο, το οικογενειακό κλίμα, ο εκπληκτικός χαρακτήρας και το σοκ από τα δυσάρεστα μαντάτα.

Ο Καρλ Χάιντς Φλίπσεν πήγε στον Παναθηναϊκό μετά τον υποβιβασμό της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ στο τέλος της περιόδου 1998-99. Με τη γερμανική ομάδα είχε βιώσει μερικές εξαιρετικές στιγμές, ενώ το 1995, με συμπαίκτες τον Έφενμπεργκ και τον Νταλίν κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας. Την σεζόν 1992-93, μάλιστα, είχε πετύχει 10 τέρματα στην Μπουντεσλίγκα, αριθμός που αποτελεί το ρεκόρ του!

Στον Παναθηναϊκό, έφτασε την εποχή όπου κατά γενική ομολογία η ομάδα έπαιξε την καλύτερη μπάλα των τελευταίων χρόνων, με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο. Ο «Κάλε» έδεσε με το σύνολο, ξεδίπλωσε τα χαρίσματά του ως γνήσιο δεκάρι με τεχνική και πολύ καλά τελειώματα και στις δέκα πρώτες αγωνιστικές είχε σημειώσει έξι γκολ. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, έπεσε τραυματίας στο ματς με την ΛΑ Κορούνια στο ΟΑΚΑ. Οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Ο Γερμανός είχε υποστεί ρήξη χιαστών. Η πρώτη επέμβαση στη χώρα του, στην οποία πήγε με δική του πρωτοβουλία για να εγχειριστεί, πήγε στραβά και χρειάστηκε διορθωτική, από τον Αργύρη Μήτσου.

Παρότι η δεύτερη επέμβαση στέφθηκε από επιτυχία, έμεινε εκτός γηπέδων για 8 μήνες και στην επιστροφή του ο Κυράστας, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στη διοίκηση ότι η ομάδα πρέπει να περιμένει την επιστροφή του 10αριού της, αποτελούσε παρελθόν από τον πάγκο. Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από τον θάνατο του Έλληνα προπονητή, ο Γερμανός μέσος θυμάται στο gazzetta.gr τους λόγους που τον έκαναν τον προπονητή που σημάδεψε την καριέρα του.

«Ήταν εκπληκτικός χαρακτήρας. Αυτό ήταν κάτι που έκανε τα υπόλοιπα πιο εύκολα. Δούλευε πολύ και οι νέοι παίκτες που ήρθαν τον λάτρεψαν. Για μένα ήταν δύσκολες οι πρώτες μέρες. Ήρθα σε μια νέα χώρα και ήταν πολύ σημαντικό που βρήκα έναν προπονητή σαν τον Κυράστα. Δούλεψε μαζί μου, με έκανε να αισθάνομαι πολύ καλά. Θυμάμαι στα μεγάλα ματς, όπως με την ΑΕΚ που νικήσαμε εκτός έδρας, αλλά και με τον Ολυμπιακό, η διαχείριση που έκανε ήταν εκπληκτική. Σοκαρίστηκα πολύ όταν έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Η ομάδα εκείνη είχε εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρο που έπαιζε, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τίτλο. «Αξίζαμε το πρωτάθλημα. Το άξιζε ο ίδιος για την ομάδα που είχε φτιάξει. Παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο και παρότι χάσαμε το στόχο του Πρωταθλήματος, στο τέλος όλοι έλεγαν τα καλύτερα. Ξέρω ότι για τον Παναθηναϊκό η δεύτερη θέση δεν είναι επιτυχία, όμως ξέρω ότι και οι οπαδοί μας ήταν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που κάναμε και τον τρόπο που παίζαμε. Παρότι στο τέλος δεν τα καταφέραμε».

Ο Φλίπσεν ξεδίπλωσε στη συνέχεια στο gazzetta.gr τις αναμνήσεις του από τον Κυράστα. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά κάποια δεν τα ξεχνάω. Ήταν πολύ σημαντική για μένα η στάση του στο ξεκίνημα. Με έκανε να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου, δεν ένιωσα σε καμία στιγμή ξένος. Κι αυτό, επειδή το συζητούσαμε, ήταν κάτι που υπήρχε ως αίσθηση σε όλους τους νέους παίκτες. Μας έκανε να αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε όλη την προσπάθεια, ότι δεν υπάρχουν παλιοί και νέοι. Μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, όταν και σκόραρα, απλά μου χαμογέλασε με νόημα και αυτό ήταν αρκετό. Θυμάμαι ένα ματς που είχαμε δώσει τους καλοκαιρινούς μήνες, με την υγρασία να είναι τρομερή και τη ζέστη ανυπόφορη. Είχα παίξει το πρώτο ημίχρονο και είχα γίνει μούσκεμα από τον ιδρώτα. Στο ημίχρονο μου είπε χαμογελώντας "δεν είναι αυτός καιρός για σένα, κάτσε στην καντίνα!".

Είχε πάντα χαμόγελο στο πρόσωπό του και δεν κρατούσε κακία. Ήθελε πάντα βοηθήσει τους παίκτες του. Ήταν ένας σπουδαίος προπονητής, είχα πολλούς στην καριέρα μου αλλά θα τον θυμάμαι πάντα. Τα αγγλικά μας δεν ήταν... τέλεια, αλλά δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε πολύ. Όποτε τον κοίταζες, καταλάβαινες τι ήθελε. Είχε πολύ καλή επικοινωνία με όλους. Και αυτό τον βοηθούσε στο να είναι τόσο καλός και στις προπονήσεις...»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα