Πιο κοντά από ποτέ το Grexit!

Πιο κοντά από ποτέ το Grexit!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει πίσω από τις γραμμές των τελευταίων τοποθετήσεων του Σταύρου Κοντονή, που φανερώνουν την κυβερνητική πρόθεση για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πάρε μέρος στο σχετικό γκάλοπ!

Στην συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μισέλ Πλατινί για την επανεκλογή του ο υφυπουργός Αθλητισμού θέλησε να δείξει προς τον πρόεδρο της UEFA την ενόχλησή του για τη στάση που εκείνος τηρεί απέναντι σε μια κυβέρνηση που θέλει να πατάξει τη βία και την διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ο Σταύρος Κοντονής είχε προηγουμένως διαβάσει τις πρώτες δηλώσεις του Πλατινί μετά την επανεκλογή του περί της ανάγκης καταπολέμησης της βίας και την ανάγκη/ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκής αθλητικής αστυνομίας. Και επειδή δυσκολεύεται να “χωνέψει” ότι ο πρόεδρος της UEFA από τη μια τονίζει την ανάγκη παρέμβασης και από την άλλη αποτρέπει μια κυβέρνηση που θέλει να νομοθετήσει σε ένα γενικότερο πλαίσιο για την βία και την διαφθορά στο ποδόσφαιρο, εκτίμησε ότι είχε νόημα να δείξει την δυσαρέσκειά του.

Στην πραγματικότητα αυτή η επιστολή είναι το πρώτο δυνατό καμπανάκι για τη διάθεσή του, όσο και της κυβέρνησης, να παρέμβει στο ποδόσφαιρο. Διότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την UEFA, που θα κορυφωθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, στην ευρεία σύσκεψη συνεργασίας ανάμεσα σε κυβέρνηση – ΕΠΟ – UEFA – FIFA μέχρι και την 30η Απριλίου, όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες θα ξανασυναντηθούν, ο Κοντονής δείχνει σκοπό να παίξει επιθετικά σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοχή από πλευράς UEFA στην πίεση που ασκεί και θα ασκήσει στην ΕΠΟ για τις αλλαγές που επιθυμεί να επιβάλλει στο καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο πρώτο νομοσχέδιο, που πρόκειται να δοθεί εντός των επόμενων ωρών στη δημοσιότητα, υπάρχει και η πρώτη παρέμβαση, αυτή που βάζει όριο στη θητεία του προέδρου της – κάθε – ομοσπονδίας. Η πιο σοβαρή παρέμβαση όμως φαίνεται ότι θα υπάρξει σε δύο άλλα σημεία: σε αυτό της επιλογής που κάνει η κυβέρνηση να αποκτήσει τη δυνατότητα παρέμβασης εφόσον δεν υπάρχει ισονομία στις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου και – κυρίως – στην αλλαγή του “εκλογικού νόμου” της ΕΠΟ. Ο Κοντονής θέλει να αυξήσει τον αριθμό των εκλεκτόρων και η ιδέα που επεξεργαζόταν ήταν να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε κάθε δήμο της χώρας, ο οποίος υπάγεται σε μια από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ώστε τελικώς να προκύψουν περίπου 400 ή και περισσότεροι ψηφοφόροι. Εκτός αυτού όμως, όπως επανειλημμένα δηλώνει εσχάτως, επιδιώκει να επιβάλει στην ΕΠΟ την παρουσία και μελών αντιπολίτευσης στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Ολα τα παραπάνω βεβαίως ο Πλατινί δεν θέλει ούτε να τα ακούει, όπως φρόντισε να δείξει στον Κοντονή στην πρώτη τους συνάντηση. Προφανώς γι' αυτό ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού φρόντισε τόσο σε εκείνη τη συνάντηση όσο και σε κάθε επόμενη δημόσια τοποθέτησή του να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να ζητήσει τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις για το διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να προκύψει στην ΕΠΟ μια διοίκηση που θα δηλώσει στην UEFA ότι η κυβερνητική δράση δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας.

Τι πρόκειται λοιπόν να συμβεί μέχρι την 30η Απριλίου και το πέρας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την UEFA για τις αλλαγές στην ΕΠΟ; Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον Κοντονή, ο υφυπουργός Αθλητισμού θα παίξει το χαρτί του περίπου όπως έπαιξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση το χαρτί της στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Και επειδή στο ποδόσφαιρο η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να αλλάξει νόμισμα στην περίπτωση ποδοσφαιρικού Grexit, αν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αισθανθούν στην διάρκεια των επόμενων περίπου 40 ημερών ότι αυτή η επιλογή έχει απήχηση στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποβληθεί όταν (τον Μάιο) ο Κοντονής θα παρουσιάσει το αθλητικό νομοσχέδιο που θα παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Για να μη συμβεί το παραπάνω, στην περίπτωση που ο Κοντονής επιμείνει σε αυτή τη γραμμή, θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση από την UEFA. Ο Πλατινί όμως δύσκολα θα αποφασίσει να πιέσει την ΕΠΟ να προχωρήσει εκείνη στις αλλαγές που ζητά ο Κοντονής για να γλιτώσει το παρεμβατικό νομοσχέδιο. Δεν θα το κάνει, με επιχείρημα ότι τώρα που όλη αυτή η διαπραγμάτευση έχει πάρει δημοσιότητα και δεν γίνεται εν κρυπτώ την φέρνει σε δύσκολη θέση και ουσιαστικά την υποχρεώνει να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο ανοχής που θα την καταστήσει ευάλωτη απέναντι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση επιθυμεί να παρέμβει στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό άλλωστε ο Πλατινί είχε μεταφέρει στον Κοντονή την ενόχλησή του για την επιλογή του υφυπουργού Αθλητισμού να δημοσιοποιήσει την εκτός πρωτοκόλλου συνάντησή τους στην Νιόν. Και με όσα πράττει πλέον ο Σταύρος Κοντονής βάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, αυτόν του αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.