Κάτι του χρωστάει του Ολυμπιακού…

Κάτι του χρωστάει του Ολυμπιακού…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Κάτι του χρωστάει του Ολυμπιακού…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει στο blog του στο gazzetta τη ρεβάνς του Ολυμπιακού από δύο όψεις. Τη λογική και την…άλλη.

Αν βάλω κάτω την ποδοσφαιρική λογική, ο Ολυμπιακός δεν περνάει απόψε.

Σε καλή κατάσταση δεν είναι. Δεν έχει γυρίσει ποτέ στην Ευρώπη τέτοιο εις βάρος του σκορ. Δεν έχει κερδίσει, για την ακρίβεια, ποτέ ουκρανική ομάδα εντός έδρας (ούτε την Ντινάμο Κιέβου, ούτε τη Σαχτάρ, ούτε τη Μέταλιστ, ούτε καν την Τσέρνομορετς), σε τέσσερα παιχνίδια στα οποία δέχθηκε σε όλα γκολ…

Από την άλλη, πιστεύω ότι κάτι του χρωστάει του Ολυμπιακού η μπάλα της Ευρώπης. Και ότι μπορεί να του το δώσει σήμερα. Από πέρσι τέτοια εποχή, που είχε κερδίσει 2-0 τη Γιουνάϊτεντ στο Καραίσκάκη, αλλά είχε αποκλειστεί με το 0-3 στο Μάντσεστερ. Ένα αντίστροφο αποτέλεσμα σήμερα. Και στην Αγγλία ήταν Ολλανδός διαιτητής, ο Κάϊπερς, όπως κι απόψε θα είναι Ολλανδός.

Του το χρωστάει του Ολυμπιακού κι από τον αποκλεισμό του πριν τρία χρόνια από τη Μέταλιστ, παρότι είχε κερδίσει 1-0 μέσα στην Ουκρανία και μολονότι κέρδιζε 1-0 και μέσα στον Πειραιά μέχρι το 80ο λεπτό! Ουσιαστικά δηλαδή κέρδιζε με 2-0! Τότε, είχε φάει δύο γκολ μέσα στο τελευταίο δεκάλεπτο (το ένα…ευγενική χορηγία του Μέγερι) κι έμεινε έξω (από τα εκτός έδρας γκολ) από μία ομάδα που είχε προπονητή τον Μάρκεβιτς, που τώρα είναι στον πάγκο της Ντνίπρο…

Τώρα, για να επιστρέψουμε στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι: το πράγμα είναι πολύ δύσκολο. Να ξέρετε ότι η Ντνίπρο εκτός έδρας είναι πολύ καλύτερη απ΄ότι εντός έδρας!

Έχω δει τα δύο τελευταία παιχνίδια της στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα. Στο 1-0 επί της Σεντ Ετιέν εντός έδρας ήταν περίπου όπως στο 2-0 επί του Ολυμπιακού, από πλευράς στιλ παιχνιδιού και λίγο καλύτερη από πλευράς απόδοσης. Στο 1-2 από την Ίντερ εκτός έδρας πραγματικά με εντυπωσίασε!

Ήταν μαγικό σκορ η ήττα της Ντνίπρο στο Μιλάνο. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν 1-0, έχασαν πέναλτι (με διαιτησία 55-45 υπέρ τους μέσα στην Ιταλία) και κόντρα στη ροή του αγώνα ισοφαρίστηκαν κι έφαγαν και δεύτερο γκολ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, παρότι η Ίντερ είχε μείνει με 10 παίκτες! Κι ακριβώς εδώ μου δημιουργείται και μία ελπίδα. Από την νοοτροπία και την ψυχολογία των Ουκρανών, που πάντα εκεί έχουν ένα έλλειμμα. Όταν με τέτοιες συνθήκες, χάνεις ένα ματς, κάτι σου λείπει, όχι τόσο αγωνιστικά.

Δεν ξέρω αν οι Ουκρανοι κάνουν το ίδιο κι απόψε, επειδή προέρχονται από 2,5 μήνες αποχή από επίσημα παιχνίδια, με εξαίρεση το 2-0 της περασμένης εβδομάδας, αλλά μέσα στο Μιλάνο πρέσαραν άγρια την Ίντερ στο ξεκίνημα του ματς! Μιλάμε για πρέσινγκ ανελέητο, με στόχο να προηγηθούν, αλλά και να βάλουν κι άλλο γκολ! Πιστεύω ότι ως ένα βαθμό θα το επιχειρήσουν και σήμερα κι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντεπεξέλθει. Γιατί αν γίνει 0-1 από νωρίς, όπως είχε κάνει η Λεβάντε στην ανάλογη περίπτωση…

Οι δε αντεπιθέσεις του Κονόπλιανκα από αριστερά είναι φαρμάκι. Εκτός έδρας βρίσκει περισσότερους χώρους και δεν τον πιάνεις! Θα πρέπει να τον παίξεις δυνατά και να του δείξεις από την αρχή ότι, «σήμερα εδώ δεν θα περάσεις καλά»....Ειδάλλως θα σε κάνει άλογο…

Πως μπορείς να της κάνεις καλές φάσεις; Μόνο αν παίξεις γρήγορα η, αν περάσεις κάθετες πάσες στην πλάτη της άμυνάς της, γιατί οι ακραίοι μπακ δεν τραβιούνται τόσο καλά για το οφσάϊντ, όσο οι σέντερ μπακ. Η, μέσα από τη διαδικασία κάποιας στημένης φάσης. Και να έχεις υπόψιν σου, πως όταν η Ντνίπρο κυνηγάει αυτή το αποτέλεσμα, δεν θα διστάσει να παίξει και με έξι επιθετικογενείς παίκτες!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού που θα πάει απόψε στο γήπεδο πρέπει να καταλάβει ότι τέτοια ματς δεν θέλουν μόνο πάθος και ψυχή, αλλά κι εξυπνάδα. Φουλ επίθεση με τη Ντνίπρο δεν μπορείς να παίξεις. Και 0-0 να είσαι στο 60’ η, στο 70’, όλα θα είναι ανοικτά. Με ένα γκολ, μπορείς να είσαι πιο κοντά τουλάχιστον στην παράταση. Το ζητούμενο είναι να μην το φας.

Παρεμπιπτόντως, τι…ωραίο σκηνικό έχουν στήσει κάποιοι ακριβώς τώρα που η μοναδική ελληνική ομάδα δίνει αγώνα ζωής η, θανάτου στην Ευρώπη. Να το χαίρονται…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.