Παναθηναϊκος - Ολυμπιακός: Βία, νικητής, και χαμένος...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Παναθηναϊκος - Ολυμπιακός: Βία, νικητής, και χαμένος...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος αναλύει όλα όσα έγιναν στο ντέρμπι σε... τρία κείμενα. Το κομμάτι, δεν απευθύνεται σε όσους ψάχνουν την πιο... ζούγκλα, το θυμικό των “πράσινων” και την οργή των “κόκκινων”.

Κανόνας πρώτος στην Ελλάδα! Μετά τα επεισόδια σε κάθε ντέρμπι, ψάχνουμε να βρούμε, αν σε αυτό έγιναν περισσότερα, από τα προηγούμενα.

Που ήταν πιο... ζούγκλα, στη Λεωφόρο, στην Τούμπα, στο Καραϊσκάκη, στη Ριζούπολη; Γελοιότητα. Η ζούγκλα, μικρή ή μεγάλη δεν θα σταματήσει ποτέ. Την έχουμε αποδεχτεί (ΟΛΟΙ ΜΑΣ), την συντηρούμε (ΟΛΟΙ ΜΑΣ), την θεωρούμε αυτονόητη (ΟΛΟΙ ΜΑΣ).

Εδώ θεωρούμε ΑΔΥΝΑΤΟ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΝΥΚΟΥΣΤΟ, να γίνει ντέρμπι με οπαδούς και των δύο ομάδων. Το νέο Καραϊσκάκη χτίστηκε το 2004 και ακόμη οπαδούς του Παναθηναϊκού δεν έχει δει. Κι' αν το προτείνει κανείς θα πάρει απάντηση “θες να έχουμε νεκρούς;” και η κουβέντα θα κλείσει.

Σε καμία χώρα στον πλανήτη (ας μου πει κάποιος μία) δεν γίνονται τα μεγαλύτερα ντέρμπι της, χωρίς φίλους και των δύο ομάδων για πάνω από μία δεκαετία. Σε καμία! Μόνο εδώ που στο γήπεδο πάνε κυρίως οι “κανίβαλοι” και οι διοικήσεις τους βαφτίζουν “ο υπέροχος κόσμος μας”.

Στην Ελλάδα όταν έχουμε ντέρμπι στα οποία δεν έγιναν ντου, δεν μπήκαν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο να πλακώσουν τους αντιπάλους και απλώς έπεσαν πέτρες, λοστοί και φωτοβολίδες ή αεροβόλα, λέμε την περίφημη φράση “σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να συμβούν, μια χαρά ήταν η ατμόσφαιρα” ρίχνουμε κι' ένα πρόστιμο και έξω από την πόρτα...

Κάπως έτσι φτάνουμε στο να θεωρείται μάλλον λογικό και αντίδραση στην πρόκληση, ότι ένας στρατός από κουκουλοφόρους μπούκαρε μέσα στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου. Λες και στο γήπεδο είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν οπαδοί, αλλά στρατός από κουκουλοφόρους. Κάπως έτσι αγανάκτησε και ο Γιάννης Αναστασίου. Διότι κάτι ελάχιστοι άνθρωποι σαν τον Αναστασίου αγανακτούν, οι υπόλοιποι μια χαρά είναι.

Ο νικητής...

Τα αυτονόητα δεν θα τα αναφέρω παρά μόνο με μία φράση. Ο Παναθηναϊκός ήταν συνολικά καλύτερος και δίκαια νίκησε. Πάμε τώρα παρακάτω. Οσοι θέλετε να τονώσετε το θυμικό σας και να διαβάσετε για την ομαδάρα του Αναστασίου που έκρυψε την μπάλα κ.τ.λ.π μην συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι ήταν κακός! Και δεν εννοώ κακός γενικά, εννοώ κακός για τα δικά του μέτρα. Ο περσινός Παναθηναϊκός του δεύτερου γύρου (αυτός ντε που έκανε περίπατο στο Καραϊσκάκη) κόντρα σε αυτό το έκτρωμα του Ολυμπιακού θα είχε γράψει ιστορικό σκορ σε ντέρμπι. Ο φετινός απλώς νίκησε... Μάλιστα για να παίξει καλά και να νικήσει χρειάστηκε να προηγηθεί στο σκορ από σύμπτωση. Γιατί μέχρι εκείνο το σημείο δεν φαίνονταν από πουθενά ότι θα προηγηθεί. Οπως προηγήθηκε από σύμπτωση, έτσι από σύμπτωση θα μπορούσε να είχε βρεθεί και πίσω στο σκορ.

Και ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός γιατί έχει χτυπητές αδυναμίες στο ρόστερ του. Ο προπονητής του είχε ένα πολύ καλό σχέδιο, διάβασε σωστά το ματς, παγίδεψε τον αντίπαλό του και κυρίως έκανε καταλύτική παρέμβαση στο ματς με την τακτική αλλαγή του από 4-4-2 με ρόμβο, σε 4-4-2 στην ευθεία. Την ίδια ώρα ο συνάδελφός του και αντίπαλος προπονητής στο ντέρμπι έκανε ότι λέει το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας...

Οι αδυναμίες όμως παρέμειναν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δημιουργικά χαφ που μπορούν να φτιάξουν και να παράγουν φάσεις. Δεν έχει κουμάντο στο παιχνίδι του και δεν έχει και ηγέτες. Είναι μία πειθαρχημένη και σωστά δουλεμένη ομάδα, παραμένει όμως ομάδα χαμηλών προδιαγραφών και ποιότητας. Και αυτό δεν φάνηκε μόνο στο ντέρμπι, αλλά έχει φανεί σε όλα μα όλα τα κρίσιμα ματς στα οποία ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε ούτε σε ένα μέχρι το ντέρμπι, με εξαίρεση αυτό της Τούμπας. Ο ίδιος Παναθηναϊκός που δεν μπορούσε να πάρει κανένα μεγάλο, κανένα κρίσιμο ματς μέχρι το ντέρμπι, είναι αυτός που νίκησε τον Ολυμπιακό.

Στο δια ταύτα ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι δεν είναι καλύτερη ομάδα. Βαριά βαριά να πούμε ότι είναι στο ίδιο επίπεδο και αυτό δεν συνιστά πρόοδο. Δεν είναι δική του πρόοδος ότι ο Ολυμπιακός κατέβηκε τέσσερα πέντε σκαλιά σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος δεν έχει ανέβει ούτε ένα. Αν δεν κάνει μεταγραφές τουλάχιστον 4-5 ποιοτικών παικτών δεν μπορεί να ανέβει επίπεδο. Κατά τα άλλα όποιος θέλει μπορεί να μένει στη νίκη επί του Ολυμπιακού και να μην βλέπει όλα τα υπόλοιπα, μπορεί απλώς να πανηγυρίζει, μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη Ξάνθη...

Ο ηττημένος...

Εδώ και αρκετές ημέρες έχω γράψει κείμενα ενδεικτικά για τον φετινό Ολυμπιακό. Από το “ο γνωστός Ολυμπιακός, ότι να' ναι”, μέχρι το κείμενο για τα όσα έγραφα εδώ μετά το ντέρμπι της Τούμπας στο οποίο μάλιστα υποτίθεται ότι οι “ερυθρόλευκοι” ήταν και καλοί...

Πρόκειται για ποδοσφαιρικό έκτρωμα που όσο κυλά ο χρόνος φαίνεται όλο και περισσότερο το πόσο κακοφτιαγμένος είναι ως ομάδα. Οταν δε αυτό το έκτρωμα ο προπονητής του αποφασίζει να το εμφανίσει στην Λεωφόρο ως άλλη Ξάνθη για να κλέψει την ισοπαλία, τότε τα πράγματα γίνονται τραγικά!

Καταρχάς ο Ολυμπιακός έτσι όπως τα έχει καταφέρει, βάζω στοίχημα ότι το καλοκαίρι θα πάει για νέο ρεκόρ μεταγραφών αριθμητικά. Σίγουρα διψήφιος αριθμός μεταγραφών θα γίνει και φέτος... Και αφήστε κάθε φορά να έχουν και μία δικαιολογία. Στο Κίεβο έφταιγε “το κρύο και ο διαιτητής”, στη Λεωφόρο “η ζούγκλα”, στο ματς με την ΑΕΚ “το ροτέισον”, στην Τούμπα “η ατυχία”, στο μεταξύ ο Ολυμπιακός καλείται να βρίσκει κάθε φορά και μία διαφορετική δικαιολογία γιατί νίκη δεν κάνει ούτε με αίτηση σε σοβαρό ματς.

Και πως να κάνει δηλαδή; Επειδή έχει ρόστερ 50 εκατ. ευρώ; Ε, και. Τα 30 από αυτά τα 50 είναι πεταμένα λεφτά στα σκουπίδια. Εντελώς όμως! Τι του έχει μείνει; Ενας προπονητής να μαζέψει την κατάσταση. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει. Είναι νωρίς να τον κρίνω γενικά, αλλά σε ότι έχει να κάνει με το ματς της Λεωφόρου, ασφαλώς και μπορώ. Το χειρότερο όλων ήταν η κακή νοοτροπία με την οποία παρέταξε την ομάδα του. Σαν Ξάνθη που έπρεπε να κλέψει την ισοπαλία. Αυτό είναι το πρώτο πολύ αρνητικό σημάδι. Το δεύτερο είναι η παρέμβαση του κατά τη διάρκεια του ματς. Ο Περέιρα ή δεν κατάλαβε τι συνέβαινε στο ματς (ασφαλώς είναι κακό σημάδι αυτό) ή ακόμη χειρότερα κατάλαβε και νόμιζε ότι με όσα έκανε θα διόρθωνε την κατάσταση. Ο Αναστασίου άλλαξε την διάταξη, του πήρε το κέντρο και ο Περέιρα “απάντησε” με την αφαίρεση ενός χαφ και την προσθήκη ενός φορ!!!

Η δεύτερη κίνηση του Περέιρα, ήταν να αφαιρέσει ένα αριστερό εξτρέμ (την στιγμή που ο Αναστασίου είχε επικεντρώσει την τακτική του Παναθηναϊκού στην εξουδετέρωση της αριστερής πτέρυγας του Ολυμπιακού) και πέρασε στο ματς ένα ακόμη κεντρικό χαφ, αφήνοντας όλη την αριστερή πλευρά στον Μαζουακού!!!

Αν ο Αναστασίου μπορούσε να κάνει αυτός τις αλλαγές του Ολυμπιακού, για να πάρει το ματς, θα έκανε ακριβώς αυτές που έκανε ο Περέιρα.

Στο συγκεκριμένο ματς λοιπόν ο Πορτογάλος μηδέν εις το πηλίκο. Τονίζω όμως στο συγκεκριμένο. Γιατί ακόμη δεν μπορεί να κριθεί συνολικά. Θέλει χρόνο και φυσικά κι' άλλο ρόστερ για να κριθεί. Ο Ολυμπιακός παίζει ποδόσφαιρο που στηρίζεται στους εξτρέμ χωρίς να έχει τέτοιους...

Εν συντομία...

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλύτερος από πέρυσι και Ολυμπιακός δεν είναι απλά πολύ χειρότερος από πέρυσι, αλλά πολύ χειρότερος από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία πενταετία. Τόσο απλά. Οσο για τον ΠΑΟΚ, το ερώτημα είναι προφανές. Πως τα κατάφεραν (πρώτα ο Σαββίδης και μετά όλοι οι άλλοι με όποια σειρά νομίζετε εσείς, Αναστασιάδης, Βρύζας, παίκτες) και σε αυτό το πρωτάθλημα και με αυτούς τους αντιπάλους, ο ΠΑΟΚ δεν είναι καν μέσα στην διεκδίκησή του;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.