Θα είναι Γιουβέντους; (poll)

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Θα είναι Γιουβέντους; (poll)

bet365

Παραμονή του Γιουβέντους-Ντόρτμουντ, ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει ως Μπιανκονέρο για τον... καημό του.

Για την Μπορούσια έχουν γραφτεί από την αρχή της σεζόν αρκετά κείμενα. Και έχει αναλυθεί τόσο ωραία η κατάσταση της, που ακόμη κι αν δεν παρακολουθούσες καθόλου Bundesliga, έχεις ψηθεί πλέον και βλέπεις. Για την Γιούβε γενικά -και όχι για παίκτες της μεμονωμένα- δεν έχουν γραφτεί. Οχι γιατί η σεζόν της παρουσιάζει απαραίτητα μικρότερο ενδιαφέρον, μην ξεχνάμε τι αλλαγή έγινε στον πάγκο το καλοκαίρι, αλλά γιατί ακόμη και κάποιος που αρρωσταίνει για αυτή, δεν έχει καταλάβει ακόμη αν η ομάδα πάει καλύτερα ή χειρότερα από πέρυσι. Μια πειστική απάντηση θα δοθεί, τελικά, μέσα από αυτούς τους δύο αγώνες με την Ντόρτμουντ. Ή ακόμη και σε κάτι παραπάνω από 24 ώρες...

Από την ημέρα που εμφανίστηκε στο Τορίνο, ο Αλέγκρι άκουσε πολλές φορές τον Ανιέλι να λέει ότι η Γιουβέντους φέτος πρέπει να φτάσει οπωσδήποτε τουλάχιστον στους «8». Και αφού το άκουσε πολλές φορές, το επανέλαβε κι αυτός άλλες τόσες. Οπαδικά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ακούς αυτό ως στόχο αλλά πρέπει, αρέσει δεν αρέσει, να σκέφτεσαι και ρεαλιστικά. Αυτή η ομάδα, με αυτό το ρόστερ, δεν μπορεί να πει ότι ξεκινάει για να κατακτήσει το Champions League αλλά σίγουρα πέρυσι αδίκησε τον εαυτό της στην Ευρώπη. Αρα, αφού ο στόχος είναι τουλάχιστον οι «8», οι Μπιανκονέρι πρέπει να αποκλείσουν την Ντόρτμουντ. Το θέμα δεν είναι αν μπορούν, το θέμα είναι αν θα το δείξουν.

Μέχρι και πριν ένα μήνα, στο Τορίνο υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία. Τώρα, μετά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η σιγουριά μάλλον δεν είναι η ίδια αφού υπάρχουν συνεχόμενες κακές εμφανίσεις. Η Γιούβε δεν ήταν καλή ούτε στο κύπελλο με την Πάρμα (0-1), ούτε στο Ούντινε (0-0), ούτε με την Μίλαν (3-1), ούτε στην Τσεζένα (2-2), ούτε με την Αταλάντα (2-1). Ειδικά μετά την Τσεζένα χτύπησαν... καμπάνες στο Τορίνο, σε σημείο που οι ιταλικές εφημερίδες έγραψαν ότι για πρώτη φορά ο προπονητής ήταν τόσο αγριεμένος στην προπόνηση της επόμενης μέρας. Παρ' όλα αυτά, ο Αλέγκρι δεν αγχώνεται.

«Είμαι σίγουρος ότι με την Ντόρτμουντ θα δείτε μια άλλη Γιουβέντους. Απέναντι μας έχουμε μια ομάδα με εμπειρία, πολύ ταλέντο και δεν μας ξεγελάει η πορεία της στο πρωτάθλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε δύο μεγάλα ματς», είπε για ακόμη μία φορά τις τελευταίες μέρες και τώρα θα φανεί αν έχει ή όχι δίκιο. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις τι να περιμένεις αφού η ομάδα φέτος το πάει... μήνα-μήνα. Καλός ο Σεπτέμβριος, κακός ο Οκτώβριος, καλύτερος ο Νοέμβριος, χειρότερος ο Δεκέμβριος, άνοδος τον Ιανουάριο, μπέρδεμα τον Φεβρουάριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα αποτελέσματα ήρθαν αλλά ένα πρωτάθλημα το οποίο έχεις κατακτήσει με 102 βαθμούς μάλλον δεν είναι και το ασφαλέστερο κριτήριο.

Τα βασικά θέματα της Γιούβε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι δύο: Δέχεται πιο εύκολα γκολ (ειδικά από στημένες φάσεις) και δείχνει κουρασμένη στο δεύτερο 45λεπτο. Η καλή εκδοχή του Αλέγκρι είναι ότι αυτό οφείλεται στη δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ώστε η ομάδα να είναι δυνατή στην τελική ευθεία της σεζόν. Η κακή είναι ότι οι καλοκαιρινές περιοδίες για το marketing θα στοιχίσουν. Οπως και να έχει, απέναντι στη Ντόρτμουντ η Γιουβέντους θα πρέπει να έχει τρεξίματα για 90 λεπτά και να είναι απολύτως προσεκτική στην άμυνα. Τόσο, όσο «ζήτησε» ο Αλέγκρι μέσω της συνέντευξης του στη Bild την περασμένη εβδομάδα: «Σε αυτό το ζευγάρι, ακόμη και το 0-0 στο Τορίνο δεν θα είναι κακό αποτέλεσμα».

Αυτά είπε ο Αλέγκρι στους Γερμανούς. Οι Γερμανοί που μίλησαν στους Ιταλούς και συγκεκριμένα οι προπονητές των Λεβερκούζεν και Βόλφσμπουργκ στην Tuttosport, ουσιαστικά έδειξαν το κέντρο των Μπιανκονέρι ως τον τομέα που θα κρίνει την πρόκριση. «Απέναντι στη Ντόρτμουντ δεν πρέπει να κάνεις το λάθος που θα τους βγάλει άμεσα στην αντεπίθεση, με την ταχύτητα που έχουν. Αν οι μέσοι της Γιουβέντους ελέγξουν την κατάσταση, θα αυξήσουν πολύ τις πιθανότητες τους αφού η Μπορούσια δυσκολεύεται αν δεν βρει αντεπιθέσεις», είπε ο Ρότζερ Σμιντ ενώ ο Χέκινγκ της Βόλφσμπουργκ πρόσθεσε ότι «για να τους βάλεις πολύ δύσκολα πρέπει να έχεις υψηλό ρυθμό στο παιχνίδι σου για 90 λεπτά. Το κέντρο της Γιούβε έχει αυτούς τους παίκτες, οι επιθετικοί της επίσης το κάνουν από ψηλά. Το θέμα είναι το κέντρο να κάνει το παιχνίδι του και να μην τους αφήσει να παίξουν από τα άκρα, απαγορεύοντας έτσι στα δικά της χαφ να ανέβουν για να πατήσουν περιοχή».

Το κέντρο της Γιούβε όπως κι αν το δεις, οπαδικά ή ρεαλιστικά, είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν. Με το 4-3-1-2 ο Αλέγκρι τους χώρεσε όλους στην 11άδα και τώρα ήρθε η ώρα που θα πρέπει να σταθούν όλοι στο ύψος τους. Για τον Μαρκίζιο ουσιαστικά είσαι σίγουρος. Ο Πίρλο δεν μπορεί να τρέξει συνεχώς αλλά μπορεί να κάνει διαφορά αν παίρνει ανάσες, οι Πογκμπά και Βιδάλ είναι οι δύο από τους οποίους ο Γιουβεντίνος ζητάει τα περισσότερα. Ο Γάλλος για να επιβεβαιώσει τη συνεχή βελτίωση του και για να δείξει έτοιμος να πάρει κι άλλες ευθύνες, ο Χιλιανός για να υπενθυμίσει ότι είναι ακόμη στο Τορίνο... Ο Βιδάλ «λείπει» πολύ από την φετινή ομάδα και όλοι έχουν πέσει πάνω του για τον επαναφέρουν. Ακόμη και ο Μαρτσέλο Λίπι, την Κυριακή, δήλωσε ότι «ο Αρτούρο είναι το κλειδί αυτού του αγώνα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι όπως τον ξέρουμε παρά το γεγονός ότι έχει μια δύσκολη σεζόν μετά την επέμβαση στο γόνατο και την συμμετοχή του στο Μουντιάλ. Στο Champions League σπάνια απογοητεύει».

Αυτό που είναι απογοητευτικό, πάντως, είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται ψυχολογικά η Γιουβέντους τον τελευταίο 1,5 χρόνο πριν από ευρωπαϊκό ματς. Το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση, δηλαδή, ο ιταλικός Τύπος και αυτό, όπως φαίνεται, περνάει και στην ομάδα. Η Γιούβε πήγαινε πέρυσι στην Πόλη για να παίξει με μια πολύ χειρότερη ομάδα και μάλιστα για δύο αποτελέσματα αλλά όλοι κατάφεραν, με κάποιο τρόπο, να πειστούν ότι πάνε σε μια κόλαση από την οποία δύσκολα φεύγεις ζωντανός... Στο γήπεδο που η Ρεάλ έριξε έξι και θα μπορούσε και δέκα, οι Μπιανκονέρι πήγαν με φόβο. Και επειδή όταν είσαι η Γιουβέντους και πας έτσι για να παίξεις με μια Γαλατασαράι πρέπει να τιμωρηθείς επειδή δεν σέβεσαι το όνομα σου, τιμωρήθηκες.

Γενικά, από την επιστροφή στους τίτλους (2012) κι έπειτα, η Κυρία μόνο μία φορά συμπεριφέρθηκε ως Κυρία στην Ευρώπη. Με την Τσέλσι στους ομίλους της σεζόν 2012-13. Οχι τυχαία, ήταν και η μοναδική φορά που όλοι (Τύπος, ομάδα, κόσμος) έβγαζαν αυτοπεποίθηση τις μέρες πριν το ματς. Γι' αυτό, όταν ήρθε η ώρα του αγώνα, αφού συνεχάρη τους Αγγλους για την κατάκτηση της κούπας στο Μόναχο λίγους μήνες πριν, τους καθάρισε με τρία γκολ.

Γίνεται να το κάνει και το βράδυ της Τρίτης;

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα