«Μεγάλωσε» την ελπίδα για πρωτάθλημα!

«Μεγάλωσε» την ελπίδα για πρωτάθλημα!

Νίκος Αθανασίου
«Μεγάλωσε» την ελπίδα για πρωτάθλημα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει τον απολογισμό του Παναθηναϊκού για τον πρώτο γύρο. Ο mvp, τα δυνατά και τρωτά σημεία, οι απογοητεύσεις, η μεγάλη επιστροφή, οι απώλειες από την διαιτησία, το πρόγραμμα και οι... μεταγραφές!

Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο -6 από την κορυφή του πρωταθλήματος, να έχει βατό πρόγραμμα στον δεύτερο και όλα τα ντέρμπι μέσα στο γήπεδό του. Μετά την σεζόν 2011-2012, το «τριφύλλι» διεκδικεί ξανά τον τίτλο μετά το πρώτο μισό. Πάμε να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό και να δούμε τις προοπτικές ενόψει της συνέχειας.

MVP: Νίκος Καρέλης. Ο τραυματισμός του Μάρκους Μπεργκ, έβαλε στις πλάτες του ένα μεγάλο «φορτίο». Ο διεθνής επιθετικός, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά στο τελείωμα των φάσεων, κράτησε «όρθιο» τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα. Σε 16 συμμετοχές, έχει βρει δίχτυα 7 φορές, στα περισσότερα ματς έκανε άνω κάτω τις αντίπαλες άμυνες και όπως ήταν λογικό προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η ΔΥΝΑΜΗ: Πρέσινγκ και δημιουργία. Όταν ο Παναθηναϊκός βρεθεί στην μέρα του, μπορεί να σε διαλύσει. Ως μέλος της ολλανδικής σχολής, ο Γιάννης Αναστασίου έχει φτιάξει μία ομάδα που πρεσάρει ψηλά και που πρωταρχικό της μέλημα είναι η επίθεση, η δημιουργία, το γκολ. Το «τριφύλλι» βγάζει αυτοματισμούς μπροστά και μπορεί να σε... σκάσει στο τρέξιμο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Με την απουσία του Μάρκους Μπεργκ, ο Παναθηναϊκός έδειξε μεγάλη αναποτελεσματικότητα. Το μεγάλο «θέμα», όμως, που το πλήρωσε στον πρώτο γύρο, ήταν η αμυντική λειτουργία. Οι «πράσινοι» δέχθηκαν αρκετά φτηνά, χαζά και ανόητα γκολ, ανεπίτρεπτα για ένα σύνολο που κάνει πρωταθλητισμό. Μεγάλες «πληγές» το αμυντικό τρανζίσιον, οι στημένες φάσεις και κυρίως τα ατομικά λάθη από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Στα τελευταία ματς, κάτι... γίνεται, με τον Παναθηναϊκό να έχει τρία σερί ματς(Κέρκυρα, ΠΑΣ, Εργοτέλης) με ανέπαφη την εστία του!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ήρθε το καλοκαίρι για να παίξει βασικός. Άργησε να πάρει τις ευκαιρίες που έπρεπε, ο Στέφανος Κοτσόλης «καπάρωσε» την θέση κάτω από τα δοκάρια, ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα του, απλά διέπρεψε! Ο λόγος για τον Λουκ Στιλ. Την μοναδική μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού που έχει αποδειχθεί... λίρα εκατό! Καθοριστικές αποκρούσεις, εμπιστοσύνη στην άμυνα και σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια. Για όσους δεν παρακολουθούν αγγλικό ποδόσφαιρο, ο έμπειρος άσος δείχνει το «γιατί» ο Νίκος Νταμπίζας τον επέλεξε ως «αντί-Καπίνο».

ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ: Ουασίμ Μπούι. Ήρθε στον Παναθηναϊκό, ως ο ποδοσφαιριστής που θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την φυγή του Μεντί Αμπέντ. Δεν έχει βοηθήσει στο παραμικρό. Ούτε δημιουργικά, ούτε ανασταλτικά, πραγματικά «λίγος» για το επίπεδο αυτής της ομάδας. Δανεικός από την Γιουβέντους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γυρίσει πίσω... όπως ήρθε!

Από κει και πέρα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχει κυμανθεί και ο Ντάνιελ Πράνιτς. Οι απαιτήσεις για έναν παίκτη της δικής του ποιότητας είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, φαίνεται επηρεασμένος από το Μουντιάλ. Αν βελτιωθεί και φτάσει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, θα «ανεβάσει» και ολόκληρο τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Δεν είναι ούτε η πρώτη σεζόν, προφανώς ούτε και η τελευταία που υπάρχει αλλοίωση βαθμολογίας από διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος του Παναθηναϊκού. Η μεγάλη ζημιά έγινε στην αρχή του πρωταθλήματος. Την πρώτη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Λεβαδειακό ο Θάνος δεν δίνει πεντακάθαρο πέναλτι πάνω στον Μπεργκ και ενώ το αποτέλεσμα ήταν στο 0-0. Τελικό σκορ 1-1.

Στην 3η αγωνιστική, ο Τριτσώνης μόλις στο 7' δεν αποβάλλει τον Χογκ που κόβει με κλωτσιά τον Κλωναρίδη πριν ο νεαρός επιθετικός βρεθεί προ κενής εστίας. Τελικό αποτέλεσμα 1-0. Με αυτά και με αυτά, οι «πράσινοι» έχουν κάθε λόγο να φωνάζουν ότι τους έχουν «κλαπεί» 5 ολόκληρο βαθμοί, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη θέση.

ΤΟ COMEBACK: Στην φετινή αγωνιστική περίοδο υπάρχουν... δύο εκδόσεις του Παναθηναϊκού. Μία με τον Μάρκους Μπεργκ στην βασική ενδεκάδα και άλλη μία με τον Σουηδό επιθετικό εκτός! Η απώλεια του «κανονιού» για ένα δίμηνο κόστισε στο «τριφύλλι» και μάλιστα ακριβά!
Τόσο στην αποτελεσματικότητα όσο και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Η επιστροφή του συνδυάστηκε με γκολ, μία ίωση τον ταλαιπώρησε αρκετά τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, το «τρίμπαλο» απέναντι στον Εργοτέλη ήταν το καλύτερο «μήνυμα». Με το χατ-τρικ αυτό, ο ο Μπεργκ μετρά 5 τέρματα σε 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα!

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τον καλύτερο επιθετικό στην Ελλάδα, ο οποίος είναι υγιής και έτοιμος να πάρει από το... χέρι τους συμπαίκτες του και να τους οδηγήσει στην κορυφή!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο για την 25η αγωνιστική θα καθορίσει πολλά για την τελική έκβαση του πρωταθλήματος. Ως τότε βέβαια, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα πρόγραμμα... λουκούμι για να μπορέσει να πλησιάσει ακόμη περισσότερο, να «χτίσει» ένα σερί και να πάει στο «αιώνιο» ντέρμπι με την μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή. Σε επτά αγωνιστικές, οι «πράσινοι» έχουν τέσσερις αναμετρήσεις στο «σπίτι τους», μία επικίνδυνη αποστολή στην Νέα Σμύρνη, μια νίκη επί της Νίκης στα.. χαρτιά και ακόμη ένα δύσκολο ματς στο Ηράκλειο απέναντι στον υπό διάλυση ΟΦΗ!

Αναλυτικά:
18η
: Λεβαδειακός(Εντός)
19η: Πανιώνιος(Εκτός)
20η: Καλλονή(Εντός)
21η: Πλατανιάς(Εντός)
22η: Νίκη Βόλου(Εκτός)
23η: Παναιτωλικός(Εντός)
24η: ΟΦΗ(Εκτός)

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Τα λάθη που έγιναν στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός ναι μεν τα πλήρωσε αλλά όχι και τόσο ακριβά. Με την λογική, πάντα, πως το -6 δεν είναι απαγορευτικό για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Διανύοντας περίοδο μεταγραφών, οι «πράσινοι» απέκτησαν αρχικά τον Σωτήρη Νίνη ως ελεύθερο σε μία κίνηση που μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει και στην συνέχεια τον Στάθη Ταυλαρίδη, με στόχο να καλύψουν τα κενά στο κέντρο της άμυνας.
Δεύτερος στόπερ θα αποκτηθεί μόνο αν γίνει το... έγκλημα και αποχωρήσει ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, δηλαδή ο πιο σταθερός και ποιοτικός κεντρικός αμυντικός του ρόστερ. Αρχικά βέβαια το πλάνο έλεγε για απόκτηση δύο στόπερ και παραχώρηση του Σπύρου Ρισβάνη, ωστόσο, στην συνέχεια αποφασίστηκε να παραμείνει το έμψυχο υλικό ως έχει. «Εκτός και αν βρεθεί κάτι εξαιρετικό»...

Φυσικά, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία να «χτυπήσει» δυνατά το πρωτάθλημα. Η ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ του σε θέσεις όπου πονά(άμυνα και μεσαία γραμμή) ή διαθέτει ποδοσφαιριστές που δεν προσφέρουν το παραμικρό(π.χ Μπαϊράμι, Μπούι, Μπερίσα) αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ειδικά από την στιγμή που είναι «ανοιχτή» η υπόθεση τίτλος. Με λίγα λόγια και παρά την οικονομική στενότητα, αξίζει μία μεταγραφική υπέρβαση για να παίξει με μεγαλύτερες πιθανότητες το πρωτάθλημα κόντρα στο γνωστό σύστημα που κάνει ότι θέλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι άνθρωποι του συλλόγου, ωστόσο, είναι εκείνοι που αποφασίζουν. Δική τους η απόφαση, δική τους και η ευθύνη. Θα κριθούν στο φινάλε της περιόδου...

Αριθμοί με ενδιαφέρον

*Ο Νίκος Καρέλης είναι πρώτος σκόρερ με 7 τέρματα. Τον ακολουθεί ο Μάρκους Μπεργκ με 5 ενώ από 3 έχουν οι Ατζαγκούν και Πέτριτς.

*Ο Κάρλος Ζέκα έχει αγωνιστεί τα περισσότερα λεπτά σε αυτόν τον πρώτο γύρο. 1391' σε 15 παιχνίδια.

*Πρώτος σε επεμβάσεις με 41 ο Γκόρντον Σίλντενφελντ. Εντυπωσιακός ο Λουκ Στιλ με τέσσερις λιγότερες(37).

*Πρώτος σε... σερβίρισμα τερμάτων ο Νάνο. Ο Ισπανός έχει προσφέρει με τις ασίστ του, 4 γκολ στους συμπαίκτες του.

*Νούμερο ένα... κλέφτης, κάτι που δείχνει το πόσο σημαντικός είναι για το πρέσινγκ του Παναθηναϊκού, ο Κάρλος Ζέκα. 37, παρακαλώ!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα