Ανασκόπηση της Ligue 1 για το 2014

Ανασκόπηση της Ligue 1 για το 2014

bet365

Η χρονιά της Παρί πέρασε, η χρονιά του ανταγωνισμού έρχεται και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό του 2014 για την Ligue 1.

Το 2014 ανήκει στο παρελθόν, με την Παρί να κατακτά το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της νταμπλ, έστω με το Λιγκ Καπ, όμως τις Μαρσέιγ και Λιόν να κάνουν την αντεπίθεσή τους.

Ένας χρόνος που σιγά-σιγά το Σαμπιονά θυμίζει τις καλές εποχές του θεάματος και της μη σκοπιμότητας. Η Γκινγκάμπ έκανε την έκπληξη, κατακτώντας το Κύπελλο, ενώ πολλά ταλέντα έκαναν την εμφάνισή τους. Νέα γήπεδα, επιστροφή του κόσμου, όπως πάντα πολλές εκπλήξεις, μεγάλος ανταγωνισμός και το 2015 περιμένει, για να γυρίσει η Ligue 1 στα γνωστά της στάνταρ ανταγωνισμού. Τα θεμέλια, άλλωστε, έχουν μπει.

Οι πρωταθλητές

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Παρί στέφθηκε πρωταθλήτρια σε μία σχεδόν τέλεια σεζόν. Οι Παριζιάνοι ουσιαστικά δεν είχαν αντίπαλο στην Ligue 1, καθώς η Μονακό δεν κατάφερε να τους κοντράρει άμεσα με την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία, παρά τις μεγάλες και πανάκριβες μεταγραφές. Στην πρώτη θέση από την 10η αγωνιστική, η ομάδα του Μπλαν δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στην μετά-Αντσελότι εποχή.

«Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι κάτι σαν τον Πόλεμο των Άστρων», είχε πει στην Parisien ο Ζοέλ Μπατς, πρώην παίκτης των Παριζιάνων και νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Λιόν. Βέβαια, στη φετινή σεζόν τα πράγματα είναι διαφορετικά, με την απουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς κάθε φορά να πληγώνει τους πρωταθλητές.

*Δείτε εδώ σκηνές από την φιέστα της Παρί

Οι Κυπελλούχοι

«Πριν το ματς είχα την εντύπωση ότι η Λιόν έκανε εκπληκτική σεζόν και η Παρί φυσιολογική, ίσως και μέτρια. Έπρεπε να κερδίσουμε τον τίτλο», είχε πει ο Λοράν Μπλαν μετά τον τελικό του Λιγκ Καπ με τους «λιονέ». Πριν λίγες ημέρες η Λιόν είχε κερδίσει τους Παριζιάνους, όμως ο Καβάνι με δύο γκολ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού (2-1), δίνοντας στην Παρί τον 4ο τίτλο στην ιστορία της.

«Κάναμε το τέλειο ματς», είχε πει ο Γκουβερνέκ στην γαλλική τηλεόραση μετά τον θρίαμβο της Γκινγκάμπ, που επιβλήθηκε 2-0 της Ρεν στον τελικό, για να κατακτήσει το δεύτερο Κύπελλο στην ιστορία της! Το σκηνικό ήταν παρόμοιο με το 2009, όταν οι ίδιοι αντίπαλοι είχαν βρεθεί στον τελικό και η κατάληξη ήταν η ίδια. «Θέλουμε την εκδίκηση», είχε πει ο Ντανζέ, που ήταν ο μοναδικός που είχε παίξει και το 2009, όμως τελικά η ομάδα του Μοντανιέ δεν άξιζε τίποτα περισσότερο από την ήττα…

Ο MVP

Τι κι αν η Παρί είναι γεμάτη από αστέρια; Μόνο ένα από αυτά μοιάζει να κάνει τη μεγάλη διαφορά. No Zlatan, No party για τους Παριζιάνους, με τον Σουηδό να λείπει πιο συχνά από το αναμενόμενο με πρόβλημα τραυματισμού και τον Καβάνι να μην μπορεί να τραβήξει το κουπί μόνος του στην επίθεση. Ο Ιμπραΐμοβιτς είναι το Α και το Ω για την Παρί και τα πιο δύσκολα θα αρχίσουν ότι οι πρωτευουσιάνοι θα πρέπει να βρουν τον αντικαταστάτη του για την επόμενη μέρα…

Ο καθοδηγητής

Ο Λοράν Μπλαν πήρε το πρωτάθλημα με την Παρί, ο Ζοσλέν Γκουβερνέκ κατέκτησε τίτλο με την Γκινγκάμπ, ο Ουμπέρ Φουρνιέ μετά την εξαιρετική δουλειά που έκανε στην Ρεμς συνεχίζει ακόμη καλύτερα στην Λιόν, όμως ο τίτλος πάει στον Μαρσέλο Μπιέλσα, που μέσα σε πολύ μικρό διάστημα κατάφερε να αναγεννήσει την Μαρσέιγ.

Οι Μασσαλοί αναδείχθηκαν πρωταθλητές χειμώνα και μετά το δύσκολο ξεκίνημα, έχουν κάνει εκπληκτικά παιχνίδια. Η κυριαρχία της Παρί μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να σπάσει φέτος, με τον Αργεντίνο να έχει μπει ήδη στις καρδιές των οπαδών της Μαρσέιγ. «Αν η Μαρσέιγ είναι στην κορυφή, είναι επειδή οι παίκτες πιστεύουν στον προπονητή τους», έγραψε ο Grégory Schneider στην Liberation, το ανανεωμένο «Βελοντρόμ» είναι συνεχώς sold out, σπάζοντας το ένα ρεκόρ προσέλευσης μετά το άλλο και ο «loco» είναι το… αποκούμπι που όλοι έψαχναν στη Νότια Γαλλία.

Διαβάστε «Με τη σφραγίδα του Μπιέλσα»

Η έκπληξη

Η Γκινγκάμπ έκανε την έκπληξη στο τέλος της περασμένης σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έκανε και στη φετινή σεζόν. Χωρίς τίτλο αυτή τη φορά. Η ομάδα του Γκουβερνέκ ξεκίνησε τόσο άσχημα της σεζόν που δε θύμιζε καν… ομάδα. Μέχρι την 16η αγωνιστική είχε βρεθεί μόλις 5 φορές εκτός της ζώνης του υποβιβασμού.

Μέχρι 7 γκολ δέχθηκε εντός έδρας από της Νις! Κι όμως, λίγο πριν το τέλος ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση. Επιθετικό, πανέμορφο ποδόσφαιρο και οι βαθμοί πλέον μαζεύονταν με το τσουβάλι. Ο Μποβιού πήρε μπρος και τράβηξε μαζί του και τους υπόλοιπους, όχι μόνο για να βρεθεί η Γκινγκάμπ στη 12η θέση, αλλά και να πάρει την πρόκριση για τους «32» του Champions Ligue 1 και να βάλει τέλος στο αήττητο της Παρί, την οποία πριν λίγες εβδομάδες κέρδισε με 1-0, στο πρωτάθλημα! Η μεταμόρφωση ήταν εντυπωσιακή.

Η απογοήτευση

Οι επενδύσεις ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι. Η προοπτική της Ευρώπης έμοιαζε εφικτή, όμως στο τέλος οι Κορσικανοί τερμάτισαν στην 10η θέση. Ο Φρεντερίκ Αντζ άφησε τη θέση του το περασμένο καλοκαίρι, οι ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ συνεχίστηκαν και το στοίχημα με τον Κλοντ Μακελελέ στον πάγκο έδειξε αρχικά να έχει προοπτικές. Γρήγορα, όμως, η Μπαστιά βρέθηκε στη ζώνη του υποβιβασμού και ο Γάλλος πλήρωσε το μάρμαρο.

Η απόλυσή του λίγο βελτίωσε τα πράγματα, καθώς οι Κορσικανοί τελείωσαν τον πρώτο γύρο στην προτελευταία θέση και σαν να μην έφτανε αυτό στις αρχές του Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Πιερ-Μαρί Ζερονιμί και η γυναίκα του συνελήφθησαν σε σχέση με την έρευνα για τα οικονομικά του συλλόγου… Το μέλλον σε καμία περίπτωση δε δείχνει τόσο ελπιδοφόρο όσο στις αρχές του 2014.

Το ματς

Πριν το ματς η Νις είχε πετύχει όλα κι όλα 9 γκολ στην Ligue 1. Αν κάποιος έλεγε ότι οι «νισουά» σε εκείνο το ματς θα πετύχαιναν την μεγαλύτερη νίκη εκτός έδρας στην ιστορία τους, μάλλον θα του έλεγαν ότι βλέπει… άλλο άθλημα. Βέβαια, στο τέλος κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που μόλις είχε δει. Η Νις έγινε η πρώτη ομάδα που σκοράρει 7 φορές εκτός έδρας στην Ligue 1 για πρώτη φορά μετά την Μετς το 1984! Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κάρλος Εντουάρντο που πέτυχε 5 γκολ και πήρε το σπάνιο 10άρι της Equipe. Από τα σπάνια θεάματα που είδαμε στο 2014 στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

Το γκολ

Για χρόνια οι Γάλλοι οπαδοί απολάμβαναν τον Ζουνίνιο Περναμπουκάνο και τις εκτελέσεις φάουλ του. Φέτος, πήραν μία γεύση από τα παλιά, όταν στο ματς της Εβιάν με την Γκινγκάμπ ο εκπληκτικός Ντάνιελ Βας με απίστευτη απευθείας εκτέλεση φάουλ σφράγισε τη νίκη των γηπεδούχων, κάνοντας το 2-0. Απολαύστε το.

Ο Killer

«Λακαζέτ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Λιόν», είχε γράψει το France24 λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου. Ο 23χρονος επιθετικός πήρε φωτιά στον πρώτο γύρο και πέτυχε 18 γκολ, που είναι η καλύτερη επίδοση για Γάλλο από τη σεζόν 1973-74 και τον Μαρκ Μπερντόλ (επίσης 18)! Συνολικά στο 2014 πέτυχε 23 γκολ στην Ligue 1, περισσότερα από κάθε άλλον.

Οι εμφανίσεις του μοιάζουν από άλλον πλανήτη και είναι λογικό το ενδιαφέρον όλο και να αυξάνεται. Ο Ολάς είπε ότι δεν πρόκειται να ακούσει προτάσεις τον Ιανουάριο, όμως το καλοκαίρι η πίεση στην Λιόν για το μεγαλύτερο αστέρι της αναμένεται να αυξηθεί. Ο Λακαζέτ έκανε το πρώτο του χατ τρικ στην Ligue 1 στο ματς με την Λιλ (05/10) και έγινε ο πρώτος που το κάνει προερχόμενος από τις ακαδημίες της μετά τον Μπενζεμά το 2007 και αν οι «λιονέ» είναι στο παιχνίδι του τίτλου είναι εξαιτίας του… Μετά τον Λακαζέτ ακολουθούν οι Ζινιάκ με 20 γκολ και Ιμπραΐμοβιτς με 19.

Η ατάκα

«Το πρόσημο της μεταγραφικής περιόδου είναι αρνητικό. Έμαθα για την πώληση του Λούκας Μέντες την τελευταία στιγμή. Έμαθα ότι πήραμε τον Ντόρια, όταν έφτασε για τις ιατρικές εξετάσεις. Ήμουν αντίθετος με την μεταγραφή του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες τους οποίους εξετάζω πριν δώσω τη συγκατάθεσή μου για την απόκτηση ενός παίκτη και για τον Ντόρια δεν πρόλαβα να τους αναλύσω, ώστε να δώσω το ΟΚ.

Ο πρόεδρος μου είχε υποσχεθεί ότι δε θα παίρναμε ξένους παίκτες, καθώς το τμήμα scouting δεν είχε τη δυνατότητα να αναλύσει σωστά παίκτες που δεν παίζουν στην Γαλλία. Κανένας παίκτης δεν αποκτήθηκε μετά από δική μου εισήγηση. Πρότεινα 12 παίκτες, από τους οποίους δεν αποκτήθηκε ούτε ένας. Το αρχικό πρότζεκτ δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Θα δουλέψω με τους παίκτες που έχω και είμαι χαρούμενος να το κάνω. Θα συνεχίσω τη δουλειά μου με αισιοδοξία, όμως ο τρόπος που λειτουργεί ο σύλλογος με έχει απογοητεύσει». Οι δηλώσεις ανήκουν στον Μαρσέλο Μπιέλσα, που άδειασε τη διοίκηση τον περασμένο Σεπτέμβριο με όχι και τόσο κομψό τρόπο…

*Στη φωτογραφία, η αντίδραση της υπεύθυνης του γραφείου τύπου της Μαρσέιγ κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνέντευξης τα λέει όλα...

Η μεταγραφή

«Πολ Ζορζ Ντεπ ένα ταλέντο σε δημιουργία» έγραψε η Equipe στις αρχές του Οκτώβρη. Τον Ιανουάριο του 2014 κάποια στιγμή η Άρσεναλ έμοιαζε να βρίσκεται κοντά στην απόκτησή του, όμως οι κανονιέρηδες δεν έκαναν ποτέ πρόταση στην Οσέρ και ο 22χρονος επιθετικός κατέληξε στην Ρεν για περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Μετά το πρώτο εξάμηνο προσαρμογής, ήταν από τους καλύτερους στην κατηγορία στον πρώτο γύρο της φετινής σεζόν και από τους πιο συναρπαστικούς παίκτες. Οι κούρσες του από τα αριστερά είναι πλέον… φημισμένες, τα τελειώματά του εξαιρετικά και το μέλλον του ανήκει. Συνολικά στο 2014 ήταν η καλύτερη μεταγραφή στην Ligue 1.

Το ταλέντο

Ο Τοβάν συνεχώς βελτιώνεται υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Καράσκο ήταν εξαιρετικός με την Μονακό, όμως όχι σταθερά σε υψηλό επίπεδο, ενώ στον πρώτο γύρο ο Οριζί έδειξε ικανός, προσπάθησε, όμως δεν κατάφερε να πάρει την Λιλ στις πλάτες του. Εκείνος που ξεκίνησε να κάνει τη διαφορά από τον περασμένο Απρίλιο και φέτος είναι απλά εκπληκτικός είναι ο Ναμπίλ Φεκίρ.

Ο 21χρονος επιθετικός της Λιόν έχει κάνει απίστευτο δίδυμο με τον Λακαζέτ στην επίθεση της Ολεμπίκ και όταν έλειπε το… έτερόν του ήμισυ και πρώτος σκόρερ τα βρήκε σκούρα. Φονικό αριστερό πόδι, εξαιρετικές κινήσεις με χωρίς την μπάλα δείχνει ότι μέσα σε πολύ μικρό διάστημα κατάφερε να προσαρμοστεί στις υψηλότερες απαιτήσεις. Η παρουσία του Φουρνιέ στον πάγκο των «λιονέ» τον έχει απελευθερώσει και ο Φεκίρ είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα.

Η στιγμή

Τον περασμένο Αύγουστο η Παρί υποδέχθηκε την Μπαστιά και μετά το τέλος του αγώνα, που βρήκε τους Παριζιάνους νικητές με 2-0 έγινε το χάος στα αποδυτήρια. Ο Μπραντάο χτύπησε τον Μότα, σπάζοντας τη μύτη του συμπατριώτη του και τελικά τιμωρήθηκε με έξι μήνες αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και πρόστιμο 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια ο Βραζιλιάνος επιθετικός τιμωρήθηκε και με ποινή φυλάκισης ενός μηνός, που πιθανότατα θα μετατραπεί σε κοινωφελή δραστηριότητα, όταν εξεταστεί η έφεση που άσκησε…

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα