Ο «Έλληνας Γκι Ρου» στο gazzetta.gr

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο «Έλληνας Γκι Ρου» στο gazzetta.gr

bet365

Ο Νίκος Δεδελετάκης, ο επί 35 χρόνια προπονητής της Αναγέννησης Ιεράπετρας μιλάει στο gazzetta.gr για το απίστευτο ρεκόρ του. Γιατί δεν αποχώρησε ποτέ. «Ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο», σημειώνει ο γιος του Κώστας Δεδελετάκης.

Ρομαντικός, ιδεολόγος ένας πραγματικός φιλόσοφος του ποδοσφαίρου. Η περίπτωση του μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο.

Ο Νίκος Δεδελετάκης στα 67 του συνεχίζει να καθοδηγεί την μεγάλη ποδοσφαιρική αγάπη του, την Αναγέννηση Ιεράπετρας στα γήπεδα της Γ΄ Εθνικής.

Ο κρητικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1979. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της από την πρώτη μέρα και δεν την εγκατέλειψε ποτέ!

Ο ισόβιος προπονητής του κρητικού συλλόγου γράφει ιστορία, βάζοντας πλώρη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Γκι Ρου. Ο τελευταίος παρέμεινε στην Οσέρ 43 χρόνια εκ των οποίων τα 36 ήταν συνεχόμενα.

«Το 1979 κάποιοι παράγοντες αποχώρησαν από τον ΟΦ Iεράπετρας και ίδρυσαν την Αναγέννηση. Οι άνθρωποι αυτοί μου ζήτησαν να αναλάβω προπονητής στην ομάδα διατηρώντας την συγκεκριμένη θέση μέχρι σήμερα.

Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο αλλά καταφέραμε να ανεβούμε κατηγορίες ξεφεύγοντας από τα τοπικά πρωταθλήματα» τονίζει στο gazzetta.gr o Nίκος Δεδελετάκης αποκαλύπτοντας εν συνεχεία το μυστικό της επιτυχίας.

«Μέτρησε το συναίσθημα. Δέθηκα πολύ με την ομάδα και τους ανθρώπους της. Η Ιεράπετρα είναι η πόλη μου. Εδώ εργάστηκα ως καθηγητής φυσικής αγωγής όλα αυτά τα χρόνια.

Έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και παρότι δέχθηκα κατά καιρούς προτάσεις από ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών παρέμεινα πιστός».

Ο «Έλληνας Γκι Ρου» ομολογεί στο gazzetta.gr πως είχε φτάσει κοντά στην αποχώρηση του από την Αναγέννηση πριν από περίπου μία δεκαετία αλλά ανακάλεσε την αρχική του σκέψη.

«Υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν όπου σημειώθηκαν διαφωνίες με τους παράγοντες της ομάδας. Το 2003 βρέθηκα κοντά στην αποχώρηση μου, αλλά τελικά μου ζήτησαν να συνεχίσω».

Ο Ευγένιος Γκέραρντ στον ΟΦΗ παρέμεινε 15 χρόνια, ενώ ο Φώτης Ζησάκης ήταν τεχνικός του Αίαντα Ταύρου για 18 διαδοχικές σεζόν. Ο Νίκος Δεδελετάκης δεν έχει αντίπαλο εντός συνόρων. Ο μοναχικός προπονητής σε παγκόσμιο επίπεδο που μπορεί να συγκριθεί μαζί του είναι ο Γκι Ρου. Ο Γάλλος παρέμεινε συνολικά 43 χρόνια στην Οσέρ, εκ των οποίων τα 36 συνεχόμενα.

«Είναι πολλά τα χρόνια που εργάστηκε ο Γκι Ρου στην Οσέρ. Δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα για αυτό το ρεκόρ, δεν είναι εύκολο να καταρριφθεί. Είναι ακόμη μακριά.

Παρέμεινε 43 χρόνια εκεί. Εγώ είμαι ένας επαγγελματίας προπονητής που προσπαθώ για τον καλύτερο στην Αναγέννηση Ιεράπετρας».

Σχεδόν μισό αιώνα στους πάγκους ο Νίκος Δεδελετάκης θεωρεί ως σπουδαιότερο παράσημο στην καριέρα του, την ανάδειξη ταλέντων.

«Αυτό με ικανοποιεί περισσότερο. Να δουλεύω με παιδιά και να τα βλέπω στη συνέχεια να αγωνίζονται σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Είναι όπως ο καλλιεργητής που φυτεύει τους σπόρους στο δέντρο και το βλέπει να μεγαλώνει.

Για αυτό και δίνουμε με τον γιο μου Κώστα μεγάλη βαρύτητα στην Ακαδημία της Αναγέννησης Ιεράπετρας.

Ο Κώστας Δεδελετάκης, πρώην παίκτης του ΟΦΗ και της ολλανδικής Ντε Γκράαφστσαπ, στα 35 του συνεχίζει την καριέρα του στην Αναγέννηση έχοντας παράλληλα την εποπτεία των Ακαδημιών.

«Ο πατέρας μου από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ακόμη και τώρα κάνει μαθήματα στα παιδιά, παρότι όπως καταλαβαίνεις χρειάζεται μεγάλη υπομονή όταν μιλάμε για τέτοιες ηλικίες.

Θα μπορούσαμε να πάρουμε έναν γυμναστή, είναι το πιο εύκολο πράγμα όμως εκείνος θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο γήπεδο.

Ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο σε σημείο να παραμελεί για την δουλειά του την οικογένεια του. Ασχολείται συνεχώς με την ανάδειξη ταλέντων», τονίζει αρχικά ο Κώστας Δεδελετάκης στο gazzetta.gr σημειώνοντας:

«Ο πατέρας μου είναι εγωιστής, δεν θέλει να χάνει για αυτό και δεν μπορεί να χωνέψει την μέχρι στιγμής κακή πορεία της ομάδας στη Γ΄ Εθνική. Είναι πολύ πικραμένος και απογοητευμένος.

Από το 1979 μέχρι σήμερα οι μεταγραφές που έκανε πάντα έβγαιναν. Φέτος δεν συνέβη αυτό. Είναι ένας προπονητής που δίνει μεγάλη βαρύτητα σε φυσική κατάσταση, ταχύτητα, δυναμική, πάθος και ψυχή και λιγότερο σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Παίρνει πάντα το 100% των ποδοσφαιριστών».

Όπως αναφέρει ο πρώην παίκτης της Ντε Γκράαφστσαπ, εκείνος είναι που εισπράττει την οργή του πατέρα του όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένει.

«Εγώ είμαι πάντα ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι πολύ σκληρός στη δουλειά του, σπάει κόκαλα. Όταν δεν του κάνεις σε βγάζει έξω δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Μετά την ήττα με 0-4 από τον Γιούχτα μπήκε εκνευρισμένος στα αποδυτήρια και μας φώναζε για την εμφάνιση μας».

Ο Κώστας Δεδελετάκης πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα του στην προπονητική, ωστόσο όπως επισημαίνει πως δύσκολα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του μένοντας τόσα πολλά χρόνια στον ίδιο σύλλογο.

«Το προσπαθώ. Είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και περιμένω το δίπλωμα προπονητικής UEFA B. Στην Ακαδημία έχουμε περισσότερα από 120 παιδιά, αριθμός μεγάλος για τα δεδομένα του νομού και σκοπός μας είναι εάν το αξίζουν να μεταπηδήσουν στην ΑΕΚ με την οποία συνεργαζόμαστε.

Koυβαλάω ένα μεγάλο όνομα. Θα προσπαθήσω να παράγω έργο. Θέλω να προσπαθήσω για να καταξιωθώ, ωστόσο δεν ξέρω αν θα μπορούσα να μείνω τόσα πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα όπως έκανε ο πατέρας μου.

Αρχικός στόχος μου είναι η Αναγέννηση Ιεράπετρας να βγει από την αφάνεια. Να μην μετέχει σε τοπικά πρωταθλήματα αλλά να καθιερωθεί στην Γ΄ Εθνική.

Όταν συμβεί αυτό και μου παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες θα ήθελα να μετρήσω τις δυνάμεις μου και γιατί όχι, να ξεπεράσω τον πατέρα μου.

 

Τελευταία Νέα