«Μπιανκονέρι» εναντίον Ναπολιτάνων

Παναγιώτης Παλλαντζάς
«Μπιανκονέρι» εναντίον Ναπολιτάνων

bet365

Γιουβέντους και Νάπολι συγκρούονται (19:30) για το ιταλικό Σούπερ Καπ και το gazzetta.gr γράφει για την κούπα που θέλουν οι Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και Ράφα Μπενίτεθ.

Το Σούπερ Καπ δεν ήταν ποτέ ο πιο σημαντικός τίτλος. Αν ήταν, στο κάτω-κάτω, δεν θα το μετέθεταν οι Ιταλοί από τον Αύγουστο στα Χριστούγεννα και από την Ρώμη στη Ντόχα, για να πάρουν τα εκατ. ευρώ τον Σεΐχηδων. Είναι όμως, παρ' όλα αυτά, ένας τίτλος και Μπιανκονέρι και Παρτενοπέι έχουν διάφορους λόγους για να θέλουν να κλείσουν το 2014 με μια απονομή. Κυρίως οι δύο προπονητές, οι οποίοι από την αρχή της σεζόν έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα. Από τραυματισμούς ή την δυσπιστία των τιφόζι, μέχρι τα... φαντάσματα.

Αυτά, τα φαντάσματα δηλαδή, αφορούν τον Αλέγκρι. Από την ημέρα που ανέλαβε την Γιουβέντους, στα μέσα Ιουλίου, ο Λιβορνέζος τεχνικός δεν έχει περάσει έστω μία εβδομάδα, μία συνέντευξη Τύπου, στην οποία να μην καλείται να τοποθετηθεί σε κάτι που να έχει σχέση με τον Αντόνιο Κόντε. Η πρώτη επαφή του Αλέγκρι με τους οπαδούς της Γιούβε ήταν οι αποδοκιμασίες έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας και από τότε προσπαθεί συνεχώς για να αλλάξει εντελώς, προς το καλύτερο, την κατάσταση. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να το καταφέρει αυτό, φυσικά, είναι τα αποτελέσματα.

Αυτό είναι και το πιο δυνατό επιχειρημα του Αλέγκρι, όπως και κάθε προπονητή, αν αποφασίσει κάποια στιγμή να μιλήσει για τον Κόντε και για τις συγκρίσεις που συνεχώς γίνονται. Μια σύγκριση της φετινής πορείας των Μπιανκονέρι με την αντίστοιχη περσινή, επί Κόντε, νικητή θα βγάλει τον νυν προπονητή... Πρώτος ήταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Κόντε, πρώτος είναι και ο Μαξ. Το θέμα είναι ότι ο Αλέγκρι βρίσκεται και στους «16» του Champions League ενώ ο Αντόνιο τον περσινό Δεκέμβριο προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...

«Το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν και τότε θα πάρουμε όλοι βαθμούς από την διοίκηση και τους τιφόζι. Προς το παρόν, για αυτούς τους πρώτους μήνες, ξέρουμε ότι θα μπορούμε να βάλουμε θετικό βαθμό αν κλείσουμε το 2014 με νίκη στην Κάλιαρι και με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ», είπε ο προπονητής πριν λίγες μέρες και η μία από τις δύο νίκες (Κάλιαρι), ήρθε. Τώρα έμεινε η δεύτερη. «Οταν έφυγε ο Κόντε και ήρθε ο Αλέγκρι, θυμόμαστε όλοι τι κλίμα επικρατούσε γενικά. Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να αποδείξουμε ως ποδοσφαιριστές, ως ομάδα, ότι δεν εξαρτιόμαστε από τον Κόντε στο βαθμό που λένε όλοι. Οτι μπορούμε να νικήσουμε και χωρίς αυτόν», είπε από την πλευρά του ο αρχηγός Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος θα πιάσει τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς στην πρώτη θέση των κατόχων Supercoppa Italiana, με έξι, αν η Γιούβε επικρατήσει στην Ντόχα.

Αν ο Αλέγκρι θέλει την κούπα απλά για να πατήσει ακόμη πιο άνετα στο Τορίνο, ο Ράφα Μπενίτεθ την θέλει για να νιώσει πιο άνετα γενικά. Ο Ισπανός προπονητής διανύει την δεύτερη σεζόν στη Νάπολι και αποδεικνύει και στον ιταλικό νότο δύο πράγματα. Πρώτον, του είναι εξαιρετικά δύσκολο τελικά να καταφέρει να διεκδικήσει σοβαρά ένα πρωτάθλημα. Δεύτερον, δεν χαλιέται ποτέ... Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο Ράφα καταφέρνει πάντα να βρίσκει κάτι θετικό σε όλα και -κατά σύμπτωση- αυτό το θετικό είναι πάντα, για τον ίδιο, πιο σημαντικό από το αρνητικό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το Ιντερ-Νάπολι 2-2, δεν υπάρχει... Η ομάδα του προηγήθηκε στο Μιλάνο στο 80' και στο 90', δεν νίκησε και ο Ισπανός δήλωσε ότι «είναι σημαντικό και πολύ ωραίο το γεγονός ότι προηγήθηκαμε δύο φορές, δείχνοντας πόσο θέλαμε τη νίκη»...

Σε αντίθεση με τον Αλέγκρι, πάντως, ο Μπενίτεθ τα ζόρια με τους τιφόζι δεν τα βρήκε όταν ανέλαβε την ομάδα, το καλοκαίρι του 2013, αλλά τα βρίσκει τώρα, όσο περνάει ο καιρός. Ο αποκλεισμός από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στα προκριματικά του Champions League ήταν το πρώτο βαρύ χτύπημα, η μη διεκδίκηση του Scudetto (με τους χαμένους βαθμούς από νωρίς) το δεύτερο και τώρα θέλει να αποφύγει το τρίτο, που θα τον φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

«Πριν 1,5 χρόνο οι Ναπολιτάνοι έφτιαχναν πίτσες με την μορφή του Μπενίτεθ και ήταν αποφασισμένοι να τον στηρίξουν μέχρι τέλους. Τώρα, με το συμβόλαιο του να λήγει στο τέλος της σεζόν, δεν θα θρηνήσουν κιόλας αν δεν υπογράψει νέο», έγραφε πριν λίγες μέρες η Gazzetta dello Sport, την ίδια ώρα που ο Γκονζάλο Ιγουαΐν φορτώνει επικίνδυνα... Ο Αργεντίνος φέρεται από την αρχή της σεζόν να είναι ξενερωμένος επειδή φέτος δεν έχει Champions League και στα τελευταία ματς δεν έχει και 11άδα, λόγω Ντουβάν Ζαπάτα, με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα.

«Το φαβορί είναι η Γιουβέντους γιατί είναι πιο δυνατή ομάδα. Εχω όμως τους ποδοσφαιριστές για να την νικήσω. Εσείς λέτε ότι νικάω μόνο στους τελικούς. Εγώ λέω ότι δεν είναι άσχημο αυτό», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός τεχνικός, ο οποίος άκουσε τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να λέει πριν δύο 24ωρα: «Ο Ράφα είναι ένας διεθνής προπονητής και αν πιστεύει στο πλάνο μας, θα ανανεώσει. Αν όχι, η ζωή συνεχίζεται»...

Η απόφαση για αυτό, μάλλον αργεί ακόμη. Η απόφαση για το ποιος θα είναι ο κάτοχος του Supercoppa Italiana 2014, θα παρθεί σε λίγες ώρες. Αν είναι η Γιουβέντους, ο Αλέγκρι θα κάνει ευτυχισμένα Χριστούγεννα και ο Μπενίτεθ θα βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση από ποτέ σε αυτόν τον 1,5 χρόνο. Αν είναι η Νάπολι, ο Ισπανός θα χαμογελάσει ξανά, θα καμαρώνει για ακόμη έναν νικηφόρο τελικό και ο Αλέγκρι θα συνεχίσει για τα πιο σοβαρά. Οχι «αναίμακτα», όμως, αφού ο ιταλικός Τύπος, που αγαπάει περισσότερο τον Κόντε, θα προσπαθήσει να του δημιουργήσει διάφορα θέματα μέσα στις γιορτές, επιχειρώντας έτσι να κάνει καλύτερες και τις γιορτές της Ρόμα. Οποιος το θεωρεί υπερβολικό, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει (ειδικά) Corriere dello Sport τις επόμενες μέρες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα