Ντνίπρο - Ολυμπιακός

Ντνίπρο - Ολυμπιακός

Γιώργος Καραμάνος
Ντνίπρο - Ολυμπιακός

bet365

Βατή η κλήρωση για τον Ολυμπιακό που θα βρει στο δρόμο του την 3η ομάδα της Ουκρανίας. Το gazzetta.gr αναλύει τα υπέρ και τα κατά της Ντνίπρο των Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς.

Πρόπερσι έκανε θαύματα στον όμιλο, παραδίδοντας μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου. Πέρσι τα πράγματα ήταν κάπως πιο πεσμένα, αλλά και πάλι προκρίθηκε. Στην τωρινή διοργάνωση ναι μεν συνέχισε να δίνει το παρών στους «32» του Europa League, μα το κατάφερε την ύστατη στιγμή. Χάρη στη νίκη της 1-0 την τελευταία αγωνιστική επί της Σεντ Ετιέν, πήρε εκείνη το δεύτερο εισιτήριο, αφήνοντας εκτός τους Γάλλους. Σε γενικές γραμμές λοιπόν για την Ντνίπρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη, ισχύει το κάθε φέτος και χειρότερα και αυτό μόνο καλό είναι για τον Ολυμπιακό.

Αυτή η πτωτική πορεία προφανώς και ήταν αναμενόμενη, μιας και τα εκατομμύρια έπαψαν να βγαίνουν από τα ταμεία του συλλόγου εδώ και τρία χρόνια. Μέχρι τότε και εδικά τη σεζόν 2011-’12, ξόδεψε και έκανε το ξεπέταγμα της και εκτός συνόρων. Ωστόσο, με την… κάνουλα να κλείνει, άρχισε η πτωτική πορεία. Φυσικά τούτο δεν σημαίνει ότι πρόκειται για κακή ομάδα. Κάθε άλλο. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί όμως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της, είναι ότι πλέον βασίζεται στην ανασταλτική λειτουργία, περισσότερο απ’ ότι στη γραμμή κρούσης της.

Παραδόξως, τα όπλα της βρίσκονται μπροστά (σ.σ: αν και στο κέντρο δεσπόζει ο αρχηγός, διεθνής Ουκρανός, Ρουσλάν Ροτάν). Οι Κονοπλιάνκα, Ζοζούλια και Κάλινιτς (7 γκολ φέτος) αποτελούν τους διασημότερους παίκτες της, με τους δύο πρώτους να είναι βασικοί και στην Εθνική Ουκρανίας. Βέβαια υπάρχει στην επίθεση και ο Πορτογάλος Μπρούνο Γκάμα που φέτος κάνει πολύ καλές εμφανίσεις. Στο τέρμα ο γηγενής Μποΐκο και στην άμυνα ο Βραζιλιάνος Ντάγκλας, με τους Στρίνιτς (Κροάτης), Φεντέσκι (Ουκρανός) και Μαζούχ (Τσέχος) έχουν δημιουργήσει μία πολύ δυνατή οπισθοφυλακή και με βάση αυτήν βρίσκεται στην 3η θέση του πρωταθλήματος, στο -3 από την 2η Σαχτάρ.

Πρόκειται για βατή κλήρωση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις που αντίπαλος σου είναι ομάδα από το Ανατολικό μπλοκ, έχεις να αντιμετωπίσεις και τον βαρύ χειμώνα. Τούτο θα είναι το υπέρ των Ουκρανών αν και έχουν και εκείνοι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Η Λίγκα τους έχει διακοπή και θα αρχίσει και πάλι στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει παιχνίδια στα πόδια της με ό,τι αυτό συνεπάγεται από έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού, αλλά και φρεσκάδας…

* Είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει μεγάλη κίνηση στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, με πιο λογική την περαιτέρω αποδυνάμωση της ομάδας. Ειδικά εάν πωληθεί τελικά ο Γιεβγένι Κονοπλιάνκα!

* Η Ντίπρο θα μεταβεί τον επόμενο μήνα στην Τουρκία για την προετοιμασία της και ενόψει Ολυμπιακού!

Η ΕΔΡΑ (και το… ξεσπίτωμα)
Η «Ντνίπρο-Αρένα» είναι ένα εξαιρετικό και μοντέρνο γήπεδο 31.000 θέσεων. Ωστόσο, καθώς η πόλη όπου εδρεύει, το Ντνιπροπετρόβσκ, βρίσκεται μέσα στην ζώνη πυρός στον Εμφύλιο της Ουκρανίας, η Ντνίπρο έδωσε όλα τα εντός ματς της στην Ευρώπη στο Κιέβου. Μάλιστα τώρα ακούγεται ότι υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί ακόμα πιο δυτικά, στο Λβιβ. Η αρνητική συνέπεια αυτής της μεταφοράς είναι ότι δεν έχει κοντά το κοινό της και το μεγάλο ««Ολιμπίνσκι» δεν μπορεί να γίνει καυτή έδρα!

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Ο Γιεβγένι Κονοπλιάνκα έφτασε τα 25 και ακόμα δεν έχει φύγει. Τα προηγούμενα τέσσερα καλοκαίρια βρέθηκε επί μονίμου βάσεως στη λίστα μεγάλων ομάδων, όπως η Λίβερπουλ, η Ντόρτμουντ, η Τότεναμ, η Σάλκε. Ο Κονοπλιάνκα που παίζει ως μεσοεπιθετικός, είναι τρομερός ντριμπλαδόρος, αλλά για κάποιο λόγο, ενώ τα κάνει όλα τέλεια, δεν μπορεί να τα ολοκληρώσει με γκολ. Οσο παικταράς είναι, τόσο έχει θέμα στην τελική προσπάθεια. Πάντως πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη που στην καλή του μέρα μπορεί να διαλύσει την οποιαδήποτε άμυνα. Στους ομίλους πάντως δεν σκόραρε, ενώ στο πρωτάθλημα έχει τέσσερα σε 12 αγώνες.

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ
Ο Μίρον Μάρκεβιτς μπορεί να μην είναι διάσημος εκτός συνόρων, μα στην Ουκρανία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτό συμβαίνει ακόμα και χωρίς να έχει γεμάτη τροπαιοθήκη. Ουσιαστικά το όνομα του το έφτιαξε προπονητικά στα εννέα χρόνια (2005-’14) που κάθισε στον πάγκο της Μέταλιστ, ενώ ταυτόχρονα την τελευταία τετραετία κάθισε και στον πάγκο της Εθνικής Ουκρανίας, η οποία στα προκριματικά για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Γενικότερα ο 63χρονος κόουτς που είναι λάτρης του αμυντικού ποδοσφαίρου, παραμένει ο μοναδικός που έχει περισσότερα από 500 ματς ως προπονητής στην ιστορία του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Πάντως τον Ολυμπιακός τον γνωρίζει μία χαρά, μιας και με τη Μέταλιστ τον αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν τόσο σε φάση ομίλων όσο και στο προ τριετίας νοκ άουτ, όπου τον απέκλεισε!

ΡΟΣΤΕΡ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Ντένις Μποΐκο 26 Ουκρανός
Γιαν Λαστούβκα 32 Τσέχος
Ντένις Σελίκοβ 25 Ουκρανός
Ιγκορ Βαρτσάμπα 23 Ουκρανός

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Οντρεϊ Μαζούχ 25 Τσέχος
Ντάγκλας 24 Βραζιλιάνος
Γιεβγέν Τσεμπεριάτσκο 31 Ουκρανός
Ιβάν Στρίνιτς 27 Κροάτης
Αλεξάντρου Βλαντ 25 Ρουμάνος
Βολόντιμιρ Πόλιοβι 29 Ουκρανός
Αρτέμ Φεντέτσκι 29 Ουκρανός
Βιτάλι Μάντζιουκ 28 Ουκρανός
Βαλερί Λούκεβιτς 18 Ουκρανός

ΜΕΣΟΙ
Γιάμπα Κανκάβα 25 Γεωργιανός
Ρουσλάν Ροτάν 33 Ουκρανός
Σεργκέι Πολίτιλο 26 Ουκρανός
Σεργκέι Κραβτσένκο 31 Ουκρανός
Λέο Μάτος 28 Βραζιλιάνος
Μπλάντεν Μπαρτούλοβιτς 28 Κροάτης
Γιεβγέν Σακόβ 24 Ουκρανός
Γιεβγέν Κονιοπλιάνκα 25 Ουκρανός

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Μπρούνο Γκάμα 27 Πορτογάλος
Ματέους 31 Βραζιλιάνοι
Ρομάν Ζοζούλια 25 Ουκρανός
Γιεβγέν Ζελέζνεβ 25 Ουκρανός
Νίκολα Κάλινιτς 26 Κροάτης

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα