Barcelona Legends: Vol 2 (vids)

Barcelona Legends: Vol 2 (vids)

Gazzetta team
Barcelona Legends: Vol 2 (vids)

bet365

Οι καλύτεροι έχουν αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα και το Gazzetta.gr παρουσιάζει το δεύτερο κομμάτι των θρύλων. Πρωταγωνιστούν Κρόιφ, Μπακέρο, Κούμαν, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ.

Οι κορυφαίοι στον κόσμο έχουν φορέσει τη φανέλα των Μπλαουγκράνα τα τελευταία χρόνια και έχουν γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Αστέρια που γεννήθηκαν στα τμήματα υποδομής και παίκτες που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά, έχουν περάσει από την πασαρέλα του «Καμπ Νόου» και έχουν αφήσει εποχή. Το αφιέρωμα του Gazzetta.gr στους θρύλους της Μπαρτσελόνα συνεχίζει με τους Γιόχαν Κρόιφ, Χρίστο Στόιτσκοφ, Ρόναλντ Κούμαν, Μίκαελ Λάουντρουπ, Χοσέ Μαρία Μπακέρο.

Μίκαελ Λάουντρουπ
Ο «Michelino» Λάουντρουπ ήταν το αστέρι της Dream Team, ένας δημιουργικός στράικερ του οποίου η κλάση έδωσε τροφή για εγκωμιαστικά σχόλια προς το όνομα του. Ο Δανός στράικερ (Frederiksberg 1964) πήρε το 1989 από την Γιουβέντους, μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα.
Το deal έφερε μουρμούρες, ωστόσο με την είσοδό του στο Καμπ Νοου όλα άλλαξαν.¨Έδειχνε άνετος και ικανός να προσφέρει μαθήματα υψηλής τεχνικής σε κάθε παιχνίδι. Ηταν εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, ενώ ταυτόχρονα με τις ασίστ του κατάφερνε να διαλύσει τις αντίπαλες άμυνες. Στη θητεία του αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους πασέρ στον κόσμο και οι φίλοι της Μπαρτσελόνα κρέμασαν στο Καμπ Νοου προς τιμήν του πανό που έγραφε «Enjoy Laudrup».

Τι πρόλαβε να κάνει; Σκόραρε 93 γκολ σε 288 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα πολλά από τα οποία συνέβαλαν στην κατάκτηση σημαντικών τίτλων. Μετά από μια χρονιά αντιπαράθεσης με τον Γιόχαν Κρόιφ, ο Δανός ήταν έτοιμος να φύγει. Οι Καταλανοί συγκέντρωσαν 20.000 υπογραφές για να τον κρατήσουν στην ομάδα, αλλά ο Δανός δεν μπορούσε να μείνει. «Μετά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, δεν μπορώ να με φανταστώ με φανέλα άλλης ισπανικής ομάδας» τόνιζε λίγες ημέρες πριν την ... προδοσία. Το καλοκαίρι του 1994 υπέγραψε στη Ρεάλ, έγινε από τα πιο μισητά πρόσωπα, αλλά η οργή καταλάγιασε και το «Enjoy» δεν θα ξεχαστεί ποτέ στις εξέδρες του Καμπ Νοου.

Χρίστο Στόιτσκοφ
Χρίστο Στόιτσκοφ, ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, «άναρχος», αλλά κυρίαρχος στο γήπεδο. Στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, πέτυχε 104 γκολ, έριξε ξύλο, τιμωρήθηκε με ένα χρόνο απουσίας από τα γήπεδα, αλλά η παρουσία του ήταν επιβλητική. Η Μπαρτσελόνα θα αφήσει στην άκρα τον χαρακτήρα του, θα επικεντρωθεί στο ανυπέρβλητο ταλέντο του και θα τον αποκτήσει. Έμεινε στο σύλλογο μέχρι το 1998, με διάλειμμα ενός έτους (1995-96) όπου αγωνίστηκε με τα χρώματα της Πάρμα (Ηταν πολλά τα λεφτά...).

Ο Στόιτσκοφ ήταν ένα από τα αστέρια της Dream Team , και από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας τη δεκαετία του '90, τόσο για τις ποδοσφαιρικές του αρετές όσο και για το μαχητικό του πνεύμα. Πολυσύνθετος μεσοεπιθετικός που μπορούσε να παίξει το ίδιο καλά και στα αριστερά καθώς και στο κέντρο, με κύρια όπλα του την ταχύτητά του και το φονικό του ένστικτο. Από τους σπουδαιότερους παίκτες της εποχής εκείνης, ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Mπαρτσελόνα που είχε στην κατοχή του Ευρωπαϊκό τίτλο (1992), Χρυσό Παπούτσι(1990) αλλά και Χρυσή Μπάλα(1995). Ηταν ένα χαρισματικό άτομο τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων και υπερασπιζόταν τη φανέλα της Μπαρτσελόνα κάθε λεπτό που τη φορούσε. Στα 32 του χρόνια, αντιλαμβάνεται πως ο κύκλος του στην ομάδα έκλεισε οριστικά, έφυγε, αλλά η καρδιά του θα μείνει για πάντα στη Βαρκελώνη.

Ρόναλντ Κούμαν
Ο «Τίντιν» Κούμαν έμεινε στην ιστορία της Μπαρτσελόνα σκοράροντας το γκολ που της χάρισε το Ευρωπαϊκό Κύπελο το 1992 στο Wembley. Ο Ολλανδός αμυντικός ήταν μία από τις κεντρικές φιγούρες της Dream Team, καθώς δέσποζε μπροστά από την αμυντική γραμμή τόσο με τα κοψίματα του αλλά και με την ικανότητά του να δημιουργεί επικίνδυνες φάσεις με τις πάσες του.


Πέρα από την ικανότητά του αυτή όμως, ο «Τίντιν» ήταν σπεσιαλίστας στα στημένα ενώ και το σουτ του ήταν... πραγματικός κεραυνός. Παρ’ότι πρόκειται για έναν αμυντικό παίκτη, στα 6 χρόνια του με την Μπαρτσελόνα σκόραρε 102 γκολ.
Εκτός γηπέδων ,ο Ρόναλντ, ήταν γνωστός φυσιολάτρης και αδιαφιλονίκητο είδωλο της εποχής. Ακόμα αποτέλεσε μέλος του προπονητικού τιμ της αγαπημένης του ομάδας από τον Ιούνιο του 1998 ως το Δεκέμβρη του 1999, ενώ έχει μια θέση στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών στους Καταλανούς.

Χοσέ Μαρία Μπακέρο
Μπακέρο, ο ακούραστος μέσος της Dream Team και μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία του συλλόγου. Ολοι στην Καταλονία θα τον θυμούνται και για το ιδιαίτερης σημασίας γκολ του στην κατάκτηση της ευρωπαϊκής κούπας το 1992.
Υπέγραψε στη Μπάρτσα το 1988 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όντας ένας επιθετικός μέσος, ο οποίος έδινε τα πάντα για την ομάδα. Η ικανότητά του να ελίσσεται ανάμεσα στους αμυντικούς και η ευχέρεια που είχε στο ψηλό παιχνίδι τον βοήθησαν να πετύχει σημαντικά γκολ. Ο Κρόιφ του έδωσε τη μπακέτα, ο Μπακέρο εγκλιματίστηκε τάχιστα και έδειξε αμέσως τις ηγετικές του ικανότητες.


Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να εξελιχθεί σε έναν απ’ τους σημαντικότερους παίκτες της, καθώς υπήρξε η καρδιά και η ψυχή της ομάδας. Δίχως αμφιβολία το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του ήταν αυτό της 6ης Νοεμβρίου του 1991 στο Καϊσερσλάουτερν για το β' γύρο της φάσης των 16 του Ευρωπαϊκού. Μόλις 30'' πριν το τέλος, η Μπαρτσα έχανε 3-0 και μαζί την ευκαιρία να συνεχίσει στον θεσμό. Ο Κούμαν σέντραρε και ο Μπακέρο έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Χαρη σε αυτό το γκολ οι Καταλανοί έφτασαν στο Wembley.

Γιόχαν Κρόιφ
Γιόχαν Κρόιφ, ο Ιπτάμενος Ολλανδός που με το αέρινο στυλ του, τη μοναδική του ικανότητα να διευθύνει μαεστρικά ένα ματς αποτέλεσε τον ηγέτη της Μπάρτσα. Η αστείρευτη ποιότητά του,του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και τρεις Χρυσές Μπάλες (1971,1973 και 1974). Ο Ολλανδός υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα τον Αύγουστο του 1973 μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τον πρώην του σύλλογο, τον Αγιαξ.Στην πρώτη του κιόλας σεζόν ήταν πρωταγωνιστής της Μπαρτσελόνα στη κατάκτηση του Πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια.


Στο μυαλό των οπαδών θα μείνουν πάντα χαραγμένες οι εικόνες από το γκολ που σκόραρε εναντίον της Ατλέτικο, αλλά και η εμφάνισή του στο εμφατικό 0-5 εναντίον της Ρεαλ στο Μπερναμπέου το 1974. Αποχώρησε από το σύλλογο το 1978. Απίστευτος δημιουργός, ιδανικός εκτελεστής, τρομακτική αντίληψη του χώρου, μοναδικός στο να κάνει... δώρα στους παίκτες του. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Κρόιφ υπήρξε ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που φόρεσε τα χρώματα της σενιέρα στο περιβραχιόνιο.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα