Οι επτά ερυθρόλευκες «πληγές»! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Οι επτά ερυθρόλευκες «πληγές»! (pics)

bet365

O Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για τα σημεία που στοίχισαν στον Ολυμπιακό οδηγώντας τον στο βαρύ 4-0 από την Ατλέτικο στην Μαδρίτη.

Ο Ολυμπιακός βίωσε το βράδυ της Τετάρτης μία ιδιαίτερα κακή από κάθε πλευρά βραδιά με αποτέλεσμα να ηττηθεί με σκορ 4-0 από την Ατλέτικο στην Μαδρίτη για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Ελπίδες πρόκρισης για τους ερυθρόλευκους υπάρχουν ακόμα και για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, ωστόσο αναμφίβολα επρόκειτο για μία άκρως προβληματική εμφάνιση από μέρους τους και ενώ φυσικά και έπαιξε σημαντικό ρόλο η μεγάλη απραξία. Ας δούμε όμως τα επτά... μείον των Πειραιωτών που τους οδήγησαν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα:

1. Απραξία δεκαεπτά ημερών: Στο Gazzetta.gr είχαμε τονίσει εδώ και μέρες πως η αναβολή θα... ζήμιωνε τον Ολυμπιακό. Χωρίς πρωτάθλημα για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο οι πρωταθλητές Ελλάδας πήγαν στο κρίσιμο ματς με την Ατλέτικο προερχόμενοι από πάνω από δύο εβδομάδες αποχή (σ.σ. 17 ημέρες). Δίχως τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό για να διεκδικήσουν αποτέλεσμα. Ένα πολύ σημαντικό μείον απέναντι σε μία ομάδα που είχε παιχνίδι στα πόδια της. Και όχι μία οποιαδήποτε ομάδα. Την περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Ατλέτικο Μαδρίτης με άκρως ποιοτικό ρόστερ, με τρομερά επιθετικά... όπλα, που κινείται σε άλλο αγωνιστικό επίπεδο και με την οποία θα έπαιζε στην έδρα της.

2. Τα πολύ σοβαρά λάθη που δεν... συγχωρούνται σε τέτοιο επίπεδο: Παρά το μεγάλο πρέσινγκ της Ατλέτικο από την αρχή του αγώνα ο Ολυμπιακός έβαλε στο παιχνίδι τους Μαδριλένους από δικά του πολύ μεγάλα λάθη. Το γκολ του 9ου λεπτού όταν ο Ρομπέρτο έστειλε την μπάλα πάνω στον Χουανφράν για να βγει η μπαλιά για τον Γκαρθία που σκόραρε και του 38ου με τον Μποτία να αδυνατεί να διώξει την μπάλα που περνάει ακριβώς από κάτω του μετά την μπαλιά του Ανσάλντι για να σκοράρει ο Μάντζουκιτς.

3. Η δεύτερη πολύ κακή ευρωπαϊκή βραδιά του Μποτία: Το εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας του Μάντζουκιτς κόντρα στον Ολυμπιακό έχει να κάνει έως ένα μεγάλο μέρος με τον Μποτία. Ο στόπερ του Ολυμπιακού θύμισε σε σημαντικό βαθμό την βραδιά στο Μάλμε καθώς εκτός από το λάθος του στο 38' αδυνατεί να σταματήσει τον Κροάτη φορ στο γκολ του 65' (σ.σ. όπου σκοράρει μπροστά του) μετά το φάουλ του Γκάμπι. Ήταν η 2η φορά μέσα σε λίγα λεπτά (σ.σ. είχε προηγηθεί το τέρμα του 62' με τον Μάντζουκιτς να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας) που ο σταρ της Ατλέτικο έκανε με αρκετή ευκολία την... ζημιά στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά ο Μποτία τον έχει χάσει και στο άλλο του τέρμα όταν βάζει γκολ μπροστά από τον Ομάρ.

4. To... φόρτωμα των Ισπανών στην αριστερή πλευρά, η ανάπτυξη από τα άκρα και η απουσία αλληλοκαλύψεων: Παρατηρώντας από το ξεκίνημα της αναμέτρησης πως ο Αφελάι δεν μπορούσε να βοηθήσει στο αμυντικό σκέλος και στις αλληλοκαλύψεις ο Σιμεόνε... φόρτωσε για τα καλά την αριστερή πλευρά που πίσω της είχε τον Μαζουάκου ο οποίος έχει επίσης δείξει πως έχει... ζητήματα με την αμυντική του συμπεριφορά και πως είναι ένας επιθετικογενής μπακ. Οι Χουανφράν, Ραούλ Γκαρθία και Τουράν έβγαιναν συνεχώς και με ένταση από τα αριστερά με τον Μαζουάκου να καταλήγει πολλές φορές με δύο και ακόμα και με τρεις παίκτες μπροστά του. Συνολικά τα άκρα της Ατλέτικο προκάλεσαν πολύ μεγάλα προβλήματα στον Ολυμπιακό. Από εκεί έβγαινε η περισσότερη ανάπτυξη των γηπεδούχων και από εκεί μπήκαν σχεδόν όλα τα γκολ.

5. Άξονας με αδυναμία στο να κρατήσει την μπάλα, να ελέγξει τον ρυθμό και να παράξει παιχνίδι: Στο 4-4-1-1 ο Μίτσελ επέλεξε να έχει στον άξονα τους Ντινγκά και Μιλιβόγιεβιτς για να περάσει έξω δεξιά τον Μανιάτη και έξω αριστερά τον Αφελάι. Ένα κέντρο το οποίο δεν λειτούργησε σε καμία των περιπτώσεων ενώ δεν είναι εφικτό να περιμένει κανείς από τον Τσόρι να κατεβαίνει σε κάθε ματς πίσω στο κέντρο, να παίρνει μπάλα και να μοιράζει παιχνίδι. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ειδικά εάν δεν υπάρξει συνεχής κίνηση χωρίς την μπάλα. Πρέπει στο κέντρο να υπάρχει ο παίκτης που να πρεσάρει συνεχώς και ψηλά και που να κλέβει μπάλες για να βγάλει την ομάδα στην αντεπίθεση. Ένας ποδοσφαιριστής σαν το στιλ του Φουστέρ για παράδειγμα. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα αρκετά στατικό κέντρο με λανθασμένες τοποθετήσεις, αδυναμία στο να κρατήσει την μπάλα και να προχωρήσει σε έλεγχο του ρυμθού αλλά και να παράξει παιχνίδι. Κανένας παίκτης της μεσαίας γραμμής δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του.

6. Του λείπει η επιθετική βοήθεια: Ανεξαρτήτως από το γεγονός πως οι Πειραιώτες δεν είχαν ούτε επαρκή οργάνωση παιχνιδιού ούτε την πρέπουσα παραγωγή φάσεων είναι εμφανές πως ο Μήτρογλου δεν μπορεί να βρει ρυθμό και δεν έχει την ευχέρεια να βοηθήσει επιθετικά τον Ολυμπιακό όσο και όπου χρειάζεται. Ούτε στο επίπεδο που το έκανε παλιά ούτε στον βαθμό που το επιζητά τώρα ο Ολυμπιακός. Και είναι σαφές πως όταν μία ομάδα δεν παίρνει τα γκολ που απαιτούνται από τον φορ της σε μεγάλα και κρίσιμα ματς τότε έχει ένα ακόμα πρόβλημα.

7. Η έλλειψη ψυχής, πάθους, νεύρου και έντασης: Στον αγωνιστικό χώρο οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσα να βγάλουν τίποτα από τα στοιχεία πους τους διέκριναν σε άλλες αναμετρήσεις φέτος στην Ευρώπη. Ούτε ψυχή, ούτε μέταλλο, ούτε πάθος, ούτε νεύρο και ούτε και ένταση. Στοιχεία τα οποία είχε η Ατλέτικο. Μία ομάδα μαθημένη να παίζει σε πολύ υψηλούς αγωνιστικούς ρυθμούς, με τρομερές ταχύτητες, απίστευτη ενέργεια και μαζί και ένταση. Βρέθηκε μάλιστα σε εξαιρετική βραδιά και μπροστά στο καυτό κοινό της στο Βιθέντε Καλδερόν. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ήταν αναμφίβολα κατώτερός της και δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή του αγώνα να την κοιτάξει στα μάτια.

Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός είχε μία πολύ κακή βραδιά. Κάτι που μπορεί να τύχει σε οποιαδήποτε ομάδα. Για να έρθει το τελικό 4-0 πολλά πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Ή μπορεί και σχεδόν τίποτα να μην πήγε όπως έπρεπε. Ωστόσο συνεχίζει και κρατάει ακόμα την τύχη του στα χέρια του. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει ακόμα και την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Με νίκη με την Μάλμε και ήττα της Γιουβέντους περνάει. Μετά από τέτοιες βραδιές το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ο ανάλογος χειρισμός και η σωστή διαχείριση για την συνέχεια. Μίτσελ και παίκτες θα πρέπει να δουν σε βάθος όλα όσα έφταιξαν και να τα διορθώσουν. Η... ισοπέδωση -που επιχειρείται από πολλούς σε τέτοιες περιπτώσεις- και ο μηδενισμός δεν συμβάλλουν σε τίποτα. Η απαιτούμενη αυτοκριτική θα γίνει, η εικόνα μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί αισθητά και οι πρωταθλητές Ελλάδας να βρουν ξανά τον δρόμο τους. Εξάλλου χρονικά περιθώρια για τον οποιονδήποτε αγωνιστικό εφυσηχασμό δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν και τώρα με το βαρύ πρόγραμμα που έρχεται για τους Πειραιώτες. Έχουν στην συνέχεια παιχνίδι την Κυριακή με την Κέρκυρα εκτός έδρας, μετά την Τετάρτη ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, ύστερα αγώνα εντός με τον ΠΑΣ και μετά τον... τελικό με την Μάλμε στο Φάληρο στις 9 Δεκεμβρίου. Ήτοι πολλά μαζεμένα ματς και με υψηλές απαιτήσεις.

* Όλα τα γραφήματα στην Gallery είναι από την Marca.

Διάβασε αυτό προτού σχολιάσεις!

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα